Naar aanleiding van Apestaartjaren, het onderzoek naar de digitale leefwereld bij jongeren, hebben we een boekje samengesteld rond het thema Mediawijsheid. Het bevat fragmenten uit verschillende methodes, zo kunnen jij en je collega's in verschillende vakken werken rond dit topic. Download het nu gratis!
Maak nieuwe woordenschat leren nog leuker met de posters van Crisp! Engelse woorden er komen tot leven via sprekende illustraties! Ook de kaarten van het Verenigd Koninkrijk en Engels in de wereld shinen binnenkort op jouw klasmuur. Vraag snel jouw posterset aan πΊοΈ
Geef je Frans in het 1e jaar? Dan weet je hoe spannend het is voor je leerlingen om de grote stap te maken van het lager naar het middelbaar. Met de startmodules van Max-Frans en Audace ontdek je hun niveau voor Frans.
Duurzaam leven betekent elke dag bewuste keuzes maken. Kiezen voor fair trade producten is daar één van, maar wat is fair trade en waarom is het belangrijk om die keuze te maken voor onze aarde? Isaac-aardrijkskunde zet je aan het denken.
Het auteursrecht beschermt auteurs en hun boeken tegen plagiaat. Maar hoe zit het met webteksten en beelden, rusten daar ook auteursrechten op? Hoe ga je daarmee om?
Onze vernieuwde methode taalinitiatie voor anderstaligen en taalarme kinderen is vanaf nu gedeeltelijk beschikbaar in onze webshop zodat je in het 3e semester nog veel aandacht kunt schenken aan woordenschat. ππ»
Ga op 28 april met je klas naar buiten voor Buitenlesdag en laat je verwonderen door plant-, dier- én wolksoorten die jullie nog niet kenden! We tippen enkele handige apps voor jouw (buiten)les natuurwetenschappen.
Benieuwd naar de methodes van die Keure voor het secundair onderwijs? De auteurs en/of educatief adviseurs lichten de methodes toe tijdens de webinars. Schrijf je snel in!
Met het vakantieboekje van BOON kunnen je leerlingen de leerstof Nederlands naar hartenlust inoefenen en herhalen tijdens de paasvakantie. Vraag het hier gratis aan!
Semaine de la Langue française et de la Francophonie
Van 12 tot 20 maart is het Semaine de la Langue française et de la Francophonie. Een ode aan de Franse taal! Ontdek onze tips om met dit thema aan de slag te gaan in de les Frans.
Het thema van jeugdboekenmaand 2022 is helden en schurken! Een ideaal moment om het detectiveverhaal een centrale rol te geven, zowel in de lessen Nederlands als Frans en Engels. ππ
Van Aalst tot Rio de Janeiro, overal op aarde vieren we carnaval. Maar hoe is de legendarische feestviering ontstaan? Een leuke intro voor de les geschiedenis!
Om het onlineleerplatform POLPO te optimaliseren en een frisse touch te geven, werken we dit jaar aan nieuwe, gebruiksvriendelijke features. Zo zul je na de updates deze handige nieuwigheden ontdekken en extra functies kunnen toepassen.
Wie vandaag iets wil vertalen, grijpt bijna automatisch naar online vertaalmachines zoals Google Translate. Ze zijn snel, gemakkelijk en worden steeds beter. Maar wat doe je als taalleerkracht als jouw leerlingen ook massaal machinevertalingen gaan raadplegen? Wij sommen de voor- en nadelen voor je op.
Poëzieweek 2022 staat in het teken van natuur! Ter inspiratie zochten we enkele rake natuurgedichten op, in het Nederlands, Frans, Engels én Duits. βοΈ
Kerstweetjes! Waar komt de legende van de kerstman vandaan? En waarom zijn vooral de Engelstalige landen zo'n fan van Santa? Ontdek met Crisp hoe men kerst viert in het Verenigd Koninkrijk, Australië en de Verenigde Staten en hoe die tradities verschillen van elkaar. ππ
December is here: tijd om de kerstboom te versieren! Natuurlijk horen daar ook lichtjes bij, veel lichtjes. Maar ook je kat is gefascineerd door die kerstlichtjes. Stel dat hij erin slaagt om er eentje stuk te maken? Dat hoeft niet het einde te betekenen van je lichtslinger, ontdek waarom met Isaac-fysica!
De examenperiode komt eraan. Download gratis onze infographic (die ook als handige bladwijzer kan dienen!) met studietips en help je leerlingen bij het studeren.
Sluit de Voorleesweek origineel af met leuke Franse verhalen van Audace 1 en 2. Want voorlezen bevordert niet alleen de Nederlandse, maar ook de Franse taal- en leesvaardigheid van je leerlingen.
Tijdens de week van de afvalvermindering staat het beperken van afval en zwerfvuil in de kijker. Maar waarom is het zo belangrijk om duurzamer te leven en afval te verminderen? Deze confronterende infographic laat het je zien. π―
Van 20 tot 28 november is het weer Voorleesweek. Een week in het teken van voorlezen: één kwartier, elk kind, elke dag. Wij bieden je alvast een bundel vol verrassende leesopdrachten om dat te bereiken.
De vulkaanuitbarsting in La Palma heeft heel wat schade aangericht. Maar hoe ontstaan vulkaanuitbarstingen en welke soorten vulkanen bestaan er? Je ontdekt het in de module Planeet vol spanning van Isaac-aardrijkskunde.
Jongeren op een leuke manier aanmoedigen om non-fictie te lezen? Wij tippen enkele lees- en doe-opdrachten waarmee je hun leesmotivatie en kennis opkrikt tijdens non-fictie november!
Geef je wiskunde aan de 2e graad in de D- of D&A-finaliteit? Dan staat het lesonderwerp grafen op de planning. Zoek je inspiratie voor hoe je het thema grafen concreet kunt aanbrengen? Schrijf je in voor het webinar op 17 november!
Woorden leren wordt leuker in combinatie met mooie illustraties, zeker op een groot formaat. Grijp daarom je kans en vraag de posterset van onze methode Duits Krass aan zolang de voorraad strekt. Wortschatz war noch nie so krass! π
De impact en de kracht van internet kennen we allemaal. Of toch niet helemaal? Wist je dat algoritmen er een belangrijk deel van uit maken? Ontdek waar en waarom logaritmisch denken een belangrijke vaardigheid is voor iedereen.
Benieuwd naar de didactiek achter onze taalmethodes?
Naar aanleiding van de 20e Europese Dag van de Talen lichten we graag de didactiek achter onze taalmethodes (Audace, BOON, Crisp, Krass en Max-Frans) toe.
Die Keure steunt Saved by the bell. Doe jij ook mee?
Miljoenen kinderen en jongeren op aarde horen de schoolbel zelden of nooit rinkelen. Nochtans is onderwijs de hefboom voor ontwikkeling. 'Saved by the bell' zet op de Internationale Dag Van De Leerkracht niet alleen de eigen leerkrachten in de schijnwerper. Ze roepen scholen op om op 5 oktober de schoolbel eens extra te laten luiden. Om de wereld te laten horen dat elk kind, elke jongere recht heeft op goed onderwijs.
Naar aanleiding van Dag van de Leerkracht bezorgen we jullie graag een instant shot aan vitamines, mineralen en antioxidanten van Jusré. Doe mee en win een box met verse, gekoelde sapjes voor het leerkrachtenteam.
Leerkracht geschiedenis? Ontvang jouw gratis posters waarop je o.a. de leefgebieden van de Kelten, de Romeinen en de Grieken ontdekt en de verspreiding van de eerste mens.
Een nieuw schooljaar brengt ook nieuwe taken met zich mee. En die maken leerlingen vaak op de computer! Geef je leerlingen alvast handige tips mee over de programma's Word, PowerPoint en Excel.
Onlangs raasde de orkaan Ida door Louisiana in de Verenigde Staten, maar ook andere gebieden krijgen steeds vaker te maken met noodweer. Wat zijn orkanen en hoe ontstaan ze? Leer meer over de hevige storm met Isaac-aardrijkskunde.
Leerkracht Frans in het 1e jaar? Download de diagnostische module van Audace
Hoe herhaal jij in september de leerstof? En hoe bepaal jij het niveau van je leerlingen aan de start van het schooljaar? Download hier de diagnostische module van Audace.
Een nieuwe klas betekent veel nieuwe gezichten. Elkaar op een leuke manier leren kennen is in september dan ook een must. Leer elkaar in de les Engels kennen met de verrassende vragen en dilemma's van Crisp. Download ze hier!
8 augustus is Internationale Kattendag. Wist jij dat er om de drie jaar een Kattenstoet door Ieper trekt? Ontdek hier de geschiedenis achter de traditie.
Op Dag van de jeugd zetten we graag een unieke eigenschap van jouw leerlingen in de kijker: hun bijzondere kinder- en tienerwoorden. Fris je kennis van jongerentaal wat op voor de start van het nieuwe schooljaar en je bent meteen weer mee met de verhalen in je klas!
Voor veel fotografen is fotobewerking een magisch moment. Ontdek de fotomagie door onze zomertip en ook met je leerlingen tijdens de les met de losse module Foto- en videobewerking van de ICT-methode Enter.
Iedereen heeft grenzen. En als je die overschrijdt, zit je even zonder energie en moet je de tijd nemen om weer op te laden. Maar wat als je die tijd niet krijgt? Onze aarde kent dit gevoel als geen ander en maakt het zelfs jaarlijks mee op Earth Overshoot Day.
Bij de vraag naar hun lievelingseten antwoorden leerlingen vandaag niet enkel meer traditioneel met frietjes of spaghetti, maar ook met sushi. Het zal hen verbazen dat ze deze recente, hippe foodtrend kunnen linken met een boeiend verleden π£
Met het EK en de Olympische Spelen in Tokyo gaan we een sportieve zomer tegemoet! Ken jij alle Olympische disciplines in het Engels? Ontdek alle sporten in het Engels met de methode Crisp.
Op de eerste zondag van juni viert Duitsland Welterbetag. De lijst van Duits cultureel en natuurlijk werelderfgoed is dan ook iets om trots op te zijn. Wij nemen je mee op een digitale roadtrip langs enkele unieke Duitse plekken en monumenten.
Schrijf je in voor de online workshops over computationeel denken
Computationeel denken is nieuwe en belangrijke leerstof voor de les wiskunde. Maar hoe pas je dat toe? Tijdens twee interactieve online workshops ondersteunen wij je graag om lessen in het 3e jaar rond computationeel denken op te bouwen bij onze wiskundemethodes Nando en VBTL.
Gezondheid start met een gezonde ademhaling. Een belangrijk aandachtspunt waaraan de Wereld Anti-Tabaksdag ons jaarlijks herinnert op 31 mei. We zoomen in op de functie en het belang van ademhaling met de methode Isaac-natuurwetenschappen.
Voor velen hun dagelijkse vervoersmiddel, voor anderen vooral een partner in crime in hun vrije tijd en voor sommigen een redder in nood. Maar wat jouw fiets ook voor jou betekent, op Wereldfietsdag verdient elke fiets extra aandacht. Ontdek hoe je zelf een fietslicht maakt met Isaac-techniek!
Geocaching met je leerlingen: een leuke (coronaproof) klasuitstap! Maar ook tijdens de les kun je in verschillende vakken aan de slag met geocaching en coördinaten. Ontdek hier onze tips voor de lessen ICT, wiskunde en aardrijkskunde.
In mei vieren we de Dag van Europa, maar wat weten je leerlingen eigenlijk over ons werelddeel? Wij delen alvast enkele leuke aardrijkskundige weetjes!
Dankzij de persvrijheid zijn schrijvers en journalisten vrij om opiniërende en informatieve teksten te schrijven, zelfs met een ironisch of kritisch tintje. Ontdek voorbeelden van beide tekstsoorten uit onze methode Nederlands BOON.
Zit er een potentiële Oscarwinnaar in jouw klas? Bespreek film, dans, theater en nog veel meer in de les mens en samenleving. Inspiratie vind je in het magazine Plankenkoorts van de methode Hub.
Technolgie evolueert razendsnel en digitalisering is overal om ons heen. Computationeel denken is daarom belangrijke leerstof om aan te brengen tijdens wiskundeles. Ontdek hoe je met die basiskennis van programmeren aan de slag kunt in het inspiratieboekje van Nando en VBTL.
Het thema van Erfgoeddag is dit jaar 'De Nacht'. Maar wat is de link tussen geschiedenis en nacht? Wij geven je alvast enkele leuke historische weetjes mee over verschillende nachten.
Op 22 april vieren we wereldwijd Earth Day met events over duurzaamheid, bewustmaking van consumentengedrag en de klimaatsveranderingen, en de gevolgen daarvan voor de aarde. Wil je de waarde van duurzame keuzes ook in jouw lessen meegeven? Met Isaac-nrt doe je dat bij elk thema π
De Dag van de creativiteit en innovatie leert ons dat creativiteit de wereld doet draaien. De creativiteit van je leerlingen prikkelen en aanmoedigen is dan ook een belangrijke én leuke opdracht. Ontdek tot welke prachtige kunstwerken jongeren komen met Zap.
7 april is het Wereldgezondheidsdag, een initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie. Gezondheid is een actueel thema dat ons allemaal aanbelangt. Doe hier inspiratie op om het onderwerp 'gezondheid' te behandelen in de les mens en samenleving.
Leerkracht Nederlands? Vraag jouw gratis poster aan
De poster van BOON, onze methode Nederlands, geeft het stappenplan voor zinsontleding op een visueel aantrekkelijke manier weer. Met deze poster aan de muur maak je grammatica toegankelijk voor elke leerling. Vraag hier jouw exemplaar aan.
Test je kennis over het thema krachten en het thema biotopen en organismen met een leuke Kahoot!-quiz bij de modules van Isaac-natuurwetenschappen. Wie weet bewijs jij jouw natuurtalent! βπ±
Wiskunde geven is een uitdagende opgave, zeker als je abstractere thema's moet aanbrengen. Ontdek onze instructievideo's bij Nando, VBTL en Max-wiskunde om je leerlingen te ondersteunen en de leerstof concreter en visueler te maken.
Op 14 maart is het pidag, een feestdag voor wiskundeliefhebbers. Maar ook in andere vakken kun je leuke dingen doen rond het getal pi: wij geven inspiratie!
Leerlingen motiveren om tijdens de les Duits zo veel mogelijk in het Duits te vragen, antwoorden en praten? Vraag snel jouw poster met Unterrichtssprache aan en ze schaffen es im Handumdrehen.
Win een set spellen om wiskunde en Frans in te oefenen
Max is onze overkoepelende methode voor de B-stroom en de arbeidsfinaliteit. Momenteel ontwikkelen we volop Max-wiskunde en Max-Frans. Win een set educatieve spellen om Frans en wiskunde eens op een andere manier in te oefenen!
Dit jaar vieren we de 50ste Jeugdboekenmaand. Een extra reden om nog meer jeugdliteratuur te lezen dus! Laat je inspireren door de narratieve leesopdrachten van BOON.
Op 9 februari vieren we Safer Internet Day. Een dag waarin we samen gaan voor een beter internet. Beter betekent efficiënter en veiliger. Ontdek hoe je ICT ook in andere vakken kan inzetten met de methode Enter en download tips voor een veiliger internetgebruik.
De hervorming van het secundair onderwijs brengt veel veranderingen met zich mee. Is het allemaal nog duidelijk? Wij brengen de nieuwe finaliteiten visueel in kaart op een overzichtelijke poster en duiden aan welke methodes die Keure ervoor aanbiedt.
Maak kennis met onze gloednieuwe methode Duits: Krass! We huldigingen deze nieuwe naam in met een leuke naamvallenquiz. Ben jij ein Meister der vier deutschen Fälle?
Van 28 januari t.e.m. 3 februari is het weer Poëzieweek Laat je leerlingen het creatieve en poëtische in zichzelf naar boven halen rond het thema SAMEN en win één van hun gedichten in het groot op forex voor in de klas!
Ontdek als eerste onze innovatieve methodes. Schrijf je in voor onze webinars Isaac-NRT, Isaac-fysica, Isaac-aardrijkskunde, VBTL, Nando, Audace en BOON.
Win een boek over archeologie van de Eerste Wereldoorlog
Janus trakteert! We geven tien exemplaren van het boek Sporen van oorlog – Archeologie van de Eerste Wereldoorlog weg. Doe snel mee met de winactie van onze geschiedenismethode en wie weet sleep jij een exemplaar in de wacht!
Waarom vergeten we toch steeds sneltoetscombinaties en andere handige trucs die ons online leven makkelijker en veiliger maken? Onthou ze nu beter dankzij de gratis posterset van Enter!
Leerlingen stimuleren om ook met Frans en Duits bezig te zijn buiten de lessen? Voor een goeie serie zijn ze meestal wel te vinden. We geven je een selectie van Frans- en Duitstalige series die bij je klas zullen scoren.
Jongeren zijn meer dan ooit online actief. Internet biedt dan ook veel voordelen, maar met online activiteiten gaan ook gevaren en verantwoordelijkheid gepaard. Download hier infographics en tips voor je leerlingen.
Dag van de natuur staat dit jaar in het teken van gezondheid. Onze natuur heeft dan ook een positieve invloed op ons allemaal, en dat op verschillende vlakken. Ontdek hoe met deze downloadbare infographic!
Bij sommige muziek schuilt de kracht van het lied in zijn boodschap en tekst. En dat geldt zeker voor Nederlandstalige muziek die vandaag aan populariteit wint: we bewijzen het met voorbeelden.
Naar aanleiding van Dag van de Leerkracht bezorgen we jullie graag een instant shot aan vitamines, mineralen en antioxidanten van Jusré. Doe mee en win een box met verse, gekoelde sapjes voor het leerkrachtenteam.
Beelden zeggen soms meer dan woorden. Dus beelden van beelden ook ... Maak kans op een minifotoprinter waarmee je leerlingen hun kunstwerk in de les beeld op foto kunnen vastleggen!
Geef je Frans, geschiedenis of wiskunde en zit je vol inspiratie voor je lessen? Werk je graag mee aan de inhoud van lesmateriaal of schrijf je graag? Word dan auteur voor onze methodes Audace, Janus, Nando of Max.
Op 26 september viert de Europese Unie de Dag van de Europese Talen om het leren van vreemde talen te promoten en te stimuleren. Van Duits tot gebarentaal: een vreemde taal beheersen heeft tal van voordelen!
Je klaslokaal pimpen? Download gratis deze posters!
Zien de muren van jouw klaslokaal er nog wat kaaltjes uit? Kleed ze dan aan met de kleurrijke educatieve posters van Hub, onze methode mens en samenleving.
Download gratis de poster van BOON over communiceren
Ogen de muren van je klaslokaal nog wat leeg? Dan komt deze poster van BOON, onze methode Nederlands, ongetwijfeld goed van pas! De poster legt op een speelse manier het communicatiemodel uit en geeft een handig overzicht van de verschillende tekstsoorten.
Hang jij deze poster met Engelse quotes op in je klas?
Geef je klaslokaal een frisse look met deze poster van Shuffle, onze methode Engels! De kleurrijke poster beeldt leuke en inspirerende quotes af. Download hem nu gratis!
Ook uitgeverijen evolueren mee in de digitale wereld van nu. Bij die Keure geven we niet alleen papieren leermiddelen uit, maar bieden we ook heel wat digitale content aan. We zetten dus zowel in op digitaal als papier. Lees hier waarom wij sterk geloven in een en-enverhaal.
Tijdens de coronacrisis hebben we allemaal het belang van ICT-toepassingen aan den lijve ondervonden. Denk maar aan afstandsonderwijs, telewerk en alle mogelijke vormen van onlinecommunicatie. Maar het gaat veel verder: we kunnen er zelfs levens mee redden. Ontdek enkele actuele life changing toepassingen uit de wondere IT-wereld.
Om leerkrachten te ondersteunen tijdens de coronacrisis stelden we ons onlineplatform POLPO tijdelijk gratis open. Heb jij gebruikgemaakt van het aanbod? Deel dan je ervaringen met ons via deze korte enquête. Want jouw mening doet ertoe! πͺ
Het schooljaar 2019-2020 kreeg door de coronacrisis een uitzonderlijke wending. De lockdown was voor leerlingen een lastige periode zonder sociale contacten. Ontdek hoe je het schooljaar toch nog positief samen kan afsluiten.
Als educatieve uitgeverij en drukkerij werken we bij die Keure zowel aan de inhoud als aan de afwerking van kwalitatief schoolmateriaal. Met onze Keurieuskrantjes geven we jou en je collega's een blik achter de schermen.
Dankzij internet en chatten hoeven we ons nooit alleen te voelen. Zeker in tijden van corona kan een chatberichtje deugd doen. Maar hoe erg storen we ons aan de vele typfouten?
De coronacrisis is voor iedereen een uitdaging en lokt soms protest uit. Dat is bijvoorbeeld zo in Duitsland, maar hoe komt dat? Een beetje cultuurkennis biedt ons een mogelijk antwoord.
Meer weten over onze nieuwe en vernieuwde uitgaven voor het secundair onderwijs? Herbekijk hier de interactieve infosessies over onze methodes ICT, beeld, NRT, wiskunde, Nederlands, Frans, mens en samenleving en geschiedenis.
Om leerkrachten, leerlingen en ouderse te ondersteunen tijdens de coronacrisis, maakten we de website onderwijsdoetertoe.be met allerlei gratis downloads. Heb jij met het aanbod gewerkt? Vul dan de korte enquête in en deel je ervaringen!
We worden overspoeld met informatie over het coronavirus. Maar wat is nu waar? Wij deden de factcheck! Een interessant topic als inleiding of educatief tussendoortje voor je les biologie.
Bekijk correcte en up-to-date coronacijfers op de wereldkaart. Een gevoelig, maar belangrijk topic om in de les aardrijkskunde met je leerlingen te bespreken.
Op Moederdag is het tijd om te zeggen: dankjewel, mama! En hoewel je eigen moeder natuurlijk voor jou de beste is, zetten we ook een paar memorabele moeders uit geschiedenis op een rijtje.
Een veilige heropening met campagne 'De Coronakrakers'
Omdat uw gezondheid en veiligheid voor ons van groot belang is, helpen we u graag met de nodige signalisatie voor uw school of organisatie. Om de voorbereidingen voor u vlot te laten verlopen ontwikkelden wij kant-en-klaar signalisatiemateriaal dat u via onze online shop eenvoudig kan bestellen.
We stellen onze methode Engels, Shuffle, aan je voor tijdens een webinar op 13 mei om 19 uur. Registreren is de boodschap, de rest volgt vanzelf. Veel kijkplezier!
Binnenkort mogen jij en je leerlingen hopelijk terug naar school. Voor je aan de lessen begint, is het belangrijk om nog even stil te staan bij wat er nu gebeurd is de afgelopen weken. Hou op school daarom eerst een reflectiemoment over corona met het gratis magazine van Hub.
Het slechte nieuws over corona vliegt ons overal om de oren. Toch zijn er ook lichtpuntjes tijdens deze coronaperiode: met het milieu en de luchtkwaliteit gaat het namelijk wel goed!
Help je leerlingen van de 1e graad B-stroom bij het onthouden van maateenheden op een leuke manier dankzij de gratis posterset van onze wiskundemethode Max.
De coronasituatie stelt ons voor grote uitdagingen. Leerlingen leerstof en ondersteuning blijven bieden van thuis uit is daar één van. Maar jullie krijgen het voor elkaar: met een flinke portie flexibiliteit, een digitale mindset en veel nieuwe én betere ICT-vaardigheden!
World Heritage Day: op virtuele rondreis in Groot-Brittannië
Op 18 april is het World Heritage Day. Een dag die ons er even aan herinnert dat er nog veel mooie plekken zijn om te bezoeken na deze bizarre tijden. Maar tot dan nemen we je alvast mee op virtuele rondreis in Groot-Brittannië πΊοΈ
Op Secretaressedag zetten werkgevers hun secretaresse in de bloemetjes. In ons hoofd popt spontaan het beeld op van de telefonerende vrouw achter haar bureau. Maar de job ziet er vandaag heel wat veelzijdiger uit… en digitaler!
Wij treffen heel wat extra maatregelen om de leerkrachten en leerlingen te blijven ondersteunen tijdens deze coronacrisis. We informeren je over al onze extra inspanningen via www.onderwijsdoetertoe.be.
Nieuwe samenwerking 🤝 | Elke dag een strip!
Die Keure zet sterk in op leesplezier. Daarom slaan we de handen in elkaar met Standaard Uitgeverij om je een extra kwalitatief leesaanbod te brengen. De uitgeverij biedt dagelijks een stripalbum aan op onze site www.onderwijsdoetertoe.be! Via de rubriek ‘Extra leesaanbod: stripalbums’ ontdek je het aanbod.
Ze kwamen de laatste tijd al vaak van pas thuis, maar op 2 april halen we nog meer uit onze favoriete kinderboeken. Van kinderen en ouders tot je leerlingen van de 1e graad, we vieren allemaal Internationale Dag van het Kinderboek.
De wiskunde achter de verspreiding van het coronavirus
Het coronavirus verspreidt zich wereldwijd razendsnel. Maar hoe komt het dat het zich aan zo’n sneltempo vermenigvuldigt? Ontdek de wiskunde achter de pandemie.
Als vrouw mag je trots zijn op de stem die je vandaag kan laten horen. Dat vieren we op 8 maart wereldwijd. Om deze dag volledig te begrijpen, helpt het ook om even stil te staan bij hoe het vroeger was.
Voor onze methodes Engels (Shuffle en Shuffle This) geven we een inspiratieboekje weg. Handig voor je lessen, om op te hangen in je klaslokaal ... Download het hier!
Poëzieweek is de ideale gelegenheid om samen met je leerlingen extra aandacht aan poëzie te schenken. Inspiratie nodig? Download hier een activiteit uit de methode BOON.
In een grappig filmpje legt Lieven Scheire uit hoe hij de medaille voor de tienkamp in de wacht zou kunnen slepen door wiskunde te gebruiken. Een leuk idee voor je les wiskunde!
Vorig schooljaar lanceerden we nieuwe methodes voor ICT, wiskunde in de B-stroom en het nieuwe vak Natuur, Ruimte en Techniek. Je kon ze ontdekken op enkele infosessies.
De evolutie van het woord 'brexit'
Op 31 januari 2020 is het zover: dan wordt de brexit realiteit. Het woord ‘brexit’, we kijken er niet meer vreemd van op. Maar hoe is die term precies geëvolueerd? Je ontdekt het hier!
In februari nodigden wij alle taalleerkrachten eerste graad uit op een leuke filmavond. Voor de film zetten we onze methodes Nederlands, Frans en Engels in de spotlight. Daarna genoten we van de film All of us. Bovendien ontving elke deelnemer een gratis ontdekpakket.
99 luftballons beu? Ontdek onze Spotify-lijst met moderne Duitse hits
Duitse muziek? Redacteur Sophie houdt van Duitse hits en maakte deze afspeellijst. Leuk om te bespreken in de klas of om te ontspannen na een drukke schooldag.
Kussen onder de maretak: waar komt de traditie vandaan?
'Kissing under the mistletoe', je herkent het vast wel uit verschillende kerstliedjes. Maar waar komt die traditie om te kussen onder de maretak vandaan?
die Keure-auteur brengt zelfgemaakt raadselboekje uit
Wiskundeleerkracht en -auteur Filip Geeurickx is al jaren een vaste waarde bij die Keure. Nu lanceert hij zijn eigen raadselboekje: ‘Secret Math Society’. Benieuwd? Lees dan snel verder.
Hoe werk jij aan de empathische skills van je leerlingen? En vind jij dat hier een apart lesuur voor moet uitgetrokken worden? Lees het volledige artikel en deel je mening via onze poll.
Je klaslokaal aankleden met leerrijk en kleurrijk materiaal is altijd een goed idee. Daarom doet Janus alle leerkrachten geschiedenis een tijdlijn cadeau. Vraag snel jouw exemplaar aan!
Zijn de muren van je klaslokaal nog wat leeg? Shuffle trakteert alle leerkrachten Engels op een mooie poster met leuke en inspirerende Engelse quotes. Vul snel dit formulier in en ontvang nog voor de kerstvakantie jouw exemplaar!
15 november vieren we de Dag van de Duitstalige Gemeenschap. Maar hoeveel weten jouw leerlingen over onze Duitstalige landgenoten? Los deze 10 vragen op en word een echte Spezialist!
Het zijn drukke tijden voor uitgever Marie en haar team. In haar blog geeft ze je een blik achter de schermen van onze uitgeverij en doet ze haar visie op de hervorming van het secundair onderwijs uit de doeken. In deze aflevering vertelt ze over de vier nieuwe projecten die op stapel staan.
Zweer jij bij Jacques Brel, Michel Fugain en Edith Piaf? Of heb jij het liever wat moderner met Angèle, Louane en Black M? Ontdek onze twee spotifylijsten en neem je leerlingen mee in de wereld van de Franstalige muziek.
Onze nieuwe methode Frans, Audace, biedt materiaal aan om te differentiëren op interesse. Download hier een leuk memoryspel. Bij dit spel wordt de woordenschat in verband met hobby's ingeoefend.
Naar aanleiding van de week van de mobiliteit download je een boeiende en uitdagende activiteit uit Hub. Mobiliteit omvat het geheel van verplaatsingen en daar hoort uiteraard ook reizen bij.
Kunnen leken wiskundige bewijzen beoordelen op schoonheid? En zijn ze met elkaar eens welke daarvan de mooiste zijn? Dat onderzochten twee hoogleraren. Benieuwd naar de resultaten van de studie? Lees dan zeker verder!
Wil je dit schooljaar het maximum uit POLPO halen? Download de handleiding digitaal of vraag een papieren exemplaar aan door een mailtje te sturen naar educatief@diekeure.be.
We blikken tevreden terug op de voorbije maanden
Uitgever Marie blikt tevreden terug op het voorbije schooljaar. Leerkrachten in het eerste jaar gaan in september aan de slag met aangepast en nieuw lesmateriaal. We volgen de verdere uitwerking van de nieuwe eindtermen voor de tweede graad en richten ons alvast op de hervorming in het tweede jaar.
Gifs zijn handig om wiskundige theorieën visueel weer te geven. Zo helpen ze de leerlingen om moeilijke materie vlotter te verwerken en beter te onthouden. En ze zijn natuurlijk ook gewoon leuk! Ontdek hier 16 gifs voor de les wiskunde.
Benieuwd naar het GeoGebra-aanbod dat aansluit bij onze wiskundemethodes VBTL en Nando? De GeoGebra-boeken gebruik je tijdens de les of als extra inoefening voor je leerlingen. Bekijk hier enkele voorbeelden.
25 april is het voor de derde keer op rij de buitenlesdag. Op die dag worden alle leerkrachten basis en secundair onderwijs opgeroepen om buiten les te geven. Doe jij ook mee?
Diabolo, ons didactisch antwoord op de onderwijsvernieuwing
Jolien van Studieshop.be onderzoekt wat de onderwijsvernieuwing vanaf 1 september 2019 zal teweegbrengen. Wat verandert er nu echt? Wat betekent deze hervorming voor scholen, ouders en leerlingen? Ze stelde al haar vragen aan uitgever Marie.
Meer weten over onze geschiedenismethode Janus? Wat houdt de vernieuwing in? Hoe sluit de methode aan bij de nieuwe eindtermen? Dat ontdek je tijdens deze interactieve infosessie.
Homofonen zijn woorden die je hetzelfde uitspreekt, maar die een andere betekenis en schrijfwijze hebben. Download gratis onze oefening en test of je leerlingen het juiste antwoord uit de context kunnen afleiden!
Nederlandstalige hiphop zónder scheldwoorden? Het kan!
Hiphop zonder gescheld en denigrerende boodschappen? Maak kennis met het Vlaamse hiphoptrio Cliché! Met uitsluitend positieve teksten is de funky muziek van het drietal perfect geschikt voor in de klas.
Van 1 t.e.m. 31 maart vieren we de Jeugdboekenmaand. Dit jaar is het thema vriendschap! Ontdek hier wat je allemaal rond boeken en vriendschap kunt doen in de klas!
De wereld van vandaag en morgen is onzeker, onvoorspelbaar en complex. Het is vanzelfsprekend dat dit een impact heeft op onderwijs, want hoe bereid je leerlingen voor op jobs die nu nog niet bestaan? Hoe leer je hen over technologieën die nog niet zijn uitgevonden?
Het Nederlands in België vs het Nederlands in Nederland
Niet alleen op cultureel vlak verschillen Belgen en Nederlanders sterk van elkaar, ook het taalgebruik varieert naargelang de regio. Dankzij deze handige lijstjes leren je leerlingen het Nederlands van onze noorderburen beter kennen.
Cartoons zijn niet alleen leuk, ze houden je ook op de hoogte van wat er zich afspeelt in de wereld. Een cartoon in een vreemde taal helpt je ook nog eens die taal beter onder de knie te krijgen. Dringend tijd om de leerlingen te trakteren op enkele leuke cartoons!
Het vak geschiedenis is zoveel meer dan datums, verhaaltjes en anekdotes. Al geven die verhaaltjes en anekdotes vaak wel kleur aan de les. Nog op zoek naar inspiratie? Of zelf fan van geschiedenisanekdotes? Dan hebben wij een leuke tip voor jou!
Vanaf volgend schooljaar krijgen katholieke scholen de vrijheid om een uur Engels in te plannen in het eerste jaar. Daarom verschijnt er een aparte uitgave van Shuffle voor het 1e jaar. Bekijk hier een proefhoofdstuk.
SmartPool is razend populair in Nederland. Het is een combinatie van poolen en wiskunde, waarbij de leerlingen op een creatieve manier lastige vraagstukken leren oplossen.
De week van 31 januari tot 6 februari staat helemaal in teken van poëzie, want dan is het Poëzieweek. De ideale gelegenheid om allerlei activiteiten in elkaar steken voor je klas! Wij geven je alvast enkele leuke ideeën en handige downloads ter inspiratie.
Hou je leerlingen up-to-date en trakteer hen af en toe op een leuk taalnieuwtje. Kennen ze bijvoorbeeld het Kinderwoord en het Woord van het Jaar 2018 al?
NIEUW: meer dan 500 digitale oefeningen Frans op POLPO
De examens staan voor de deur. Wil je je leerlingen de leerstof eens laten inoefenen op een andere manier? Onze redacteurs Frans hebben de voorbije maand meer dan 500 digitale oefeningen bij onze methode Beaufort gemaakt.
Wist je dat die Keure ook een drukkerij in huis heeft? Hier drukken we met de grootste zorg onze uitgaven. En in onze Visual Communication afdeling kun je terecht voor al je signalisatiedrukwerk.
Keep your friends close and your false friends closer!
Laat je niet vangen door valse vrienden! Bepaalde Nederlandse woorden lijken sterk op Engelse woorden, maar hebben een volledig andere betekenis. Dankzij onze handige lijst met false friends loop je niet meer in de val!
Wist je dat die Keure ook een drukkerij in huis heeft? Hier drukken we met de grootste zorg onze uitgaven. En in onze Visual Communication afdeling kun je terecht voor al je signalisatiedrukwerk.
De Rubiks kubus is een bron van vermaak voor jong en oud. Maar wist je ook dat er heel wat wiskunde schuilgaat achter dit blokje? Jan De Beule legt het je uit.
Zin om de les eens op zijn kop te zetten? Met Flipping the classroom draai je de normale manier van werken om. Wist je dat InterActie meer dan 100 kant en klare filmpjes aanbiedt om flipping the classroom in de praktijk mogelijk te maken?
Nood aan extra oefeningen over de ontdekkingsreizen? Ontdek hier 5 gratis digitale geschiedenisoefeningen over Colombus, Marco Polo en co. Dankzij ons digitaal oefenaanbod op POLPO oefenen je leerlingen de leerstof eens op een andere, leuke manier.
Een wereld zonder nul. Leerlingen zien het misschien graag komen (geen schrik om met een nul op het rapport thuis te komen!). Maar als wiskundeleerkracht slaat de paniek je vermoedelijk om het hart. En toch: in Europa kennen we nul maar sinds de 13 eeuw! Deze video neemt je mee in de geschiedenis van het cijfer nul.
19 september organiseerde het VVWL een infonamiddag over de nieuwe eindtermen wiskunde in de eerste graad. Onze wiskunderedacteurs en uitgever gingen luisteren. Lees hier hun verslag en ontdek hoe de nieuwe eindtermen wiskunde vorm krijgen.
Naamvallen leren: ook zo moeilijk voor Duitse kinderen?
De naamvallen: de schrik van menig leerling. Maar hoe doen Duitse kinderen dat? Hebben zij ook zoveel moeite om de naamvallen te leren? En kunnen wij iets leren van hun taalverwervingsproces?
De veertienjarige Tomohira Isheda uit Japan mag zich vanaf nu wereldkampioen hoofdrekenen noemen. Benieuwd welke sommen hij daarvoor moest oplossen? Ontdek hier de opgaven en organiseer je eigen kampioenschap!
Staat er nog wat haar op de Engelse uitspraak van je leerlingen? Dan is deze oefening ideaal om hen het vuur aan de schenen te leggen... en we beloven je: plezier gegarandeerd. Met gratis downloads.
Paul Levrie schreef drie boeiende boekrecensies voor ons tijdschrift Vector. Voeg je deze uitgaven graag toe aan jouw boekenkast? Doe mee en maak kans op het gratis boekenpakket.
3 historische celebrities met een biografie vol vraagtekens
In tegenstelling tot de celebritites van vandaag, is het leven van heel wat historische figuren in mysterie gehuld. Vaak dateren de eerste bronnen van lang na hun dood. Bovendien vervaagt de tand des tijds het onderscheid tussen legende en feit. In dit artikel bespreken we drie historische figuren die misschien niet hebben bestaan, toch zeker niet zoals wij ze kennen. Met gratis downloadbare opdracht!
Leerkrachten van de 1e graad hebben het waarschijnlijk al gemerkt: Shuffle 1 zit in een nieuw jasje! De komende jaren wordt de reeks helemaal opgefrist en aangepast aan de nieuwe eindtermen. Ontdek hier wat dat inhoudt.
5 september vieren we de verjaardag van Lodewijk XIV. Om dit te vieren geven wij je 10 interessante weetjes uit de tijd van Lodewijk XIV en de opbouw van zijn paleis Versailles.
Vector is een tijdschrift voor leerkrachtenwiskunde uit het secundair. Het is een magazine boordevol interessante lectuur en inspiratie voor je lessen. En het is volledig gratis. Wil je Vector ook ontvangen?
De eerste schooldag komt met rasse schreden dichterbij. Bezorgt de hectiek van die eerste dag jou ook altijd stress? Wij gingen op zoek naar de beste tips om die eerste schooldag door te komen en om dat relaxte vakantiegevoel nog eventjes te bewaren!
Digitale oefeningen voor wiskunde schieten vaak hun doel voorbij omdat ze geen rekening houden met de tussenstappen. Zit je ook al lang te wachten op digitale oefeningen die wél geschikt zijn voor getallenleer, algebra en analyse? Op POLPO vind je Algebrakit, een interactieve oefeningengenerator die je leerlingen eindeloos laat oefenen en wél rekening houdt met de tussenstappen.
Leerkracht Engels en literatuurliefhebber? De vakantie staat voor de deur: hét moment om je boekenkast aan te vullen. We vroegen de literatuurliefhebbers op onze redactie welke boeken je volgens hen moét gelezen hebben - in het Engels, uiteraard. Ontdek onze must-reads voor deze zomer!
Gratis taaltaak: Auch Mädchen können Fußball spielen
Taaltaken zijn niet alleen zinvol, het zijn vaak ook betekenisvolle opdrachten die de leerlingen écht leuk vinden. In Alles im Griff wordt elk hoofdstuk afgesloten met een Integrierte Ausgabe. In deze gratis taaltaak ontdekken je leerlingen alles over vrouwenvoetbal in Duitsland.
Dat wiskunde en wetenschappen hand in hand gaan, spreekt voor zich. Ben jij ook fan van een kruisbestuiving tussen beide domeinen? Download deze 9 gratis wiskundeoefeningen met wetenschappelijk jasje en laat je inspireren!
Het schooljaar zit er bijna op. De meeste leerlingen gaan deze zomer op reis. Het is heerlijk om te dromen over die leuke periode of de ultieme droomreis. Laat jouw leerlingen het weerbericht opzoeken van hun droombestemming. π₯οΈ
Zou jij slagen voor het Britse inburgeringsexamen? Doe de test!
Iedereen die Brit wil worden, dus ook Harry's kersverse echtgenote Meghan Markle, moet een inburgeringstest doen. Zou jij, als leerkracht Engels, slagen voor het examen?
De nieuwe eindtermen voor wiskunde worden momenteel volop voorbereid. Vernieuwend is dat er aandacht besteed wordt aan abstract denken, statistiek en probleemoplossend denken. Benieuwd hoe wij hier als uitgeverij mee omgaan?
Met het WK voetbal in aantocht is het niet onwaarschijnlijk dat je binnenkort de Mannschaft het Duitse volkslied hoort meebrullen. Als het aan de Duitse topambetnaar voor gendergelijkheid ligt, is dat voortaan een genderneutraal volkslied.
Leestip: 5 geschiedenisboeken over alledaagse fenomenen
Mei ’68, de Eerste Wereldoorlog, de Guldensporenslag en de Franse Revolutie. Over elk van deze grote historische gebeurtenissen zijn hele bibliotheken vol geschreven. Maar minstens even interessant is ook de geschiedenis met een kleine ‘g’. Geschiedenisleerkracht en boekenwurm? Ontdek hier vijf interessante geschiedenisboeken, niet over de grote gebeurtenissen, maar over alledaagse fenomenen.
Welke letter wordt het meest gebruikt in de Engelse taal? Waarom is Engels de taal in de luchtvaart? Waarom is 'Dord' een spookwoord? Met deze wist-je-datjes blaas je jouw leerlingen omver.
Move over Jean-Marie, hier is de nieuwe kampioen Steenkolenduits!
Erbarmelijk gesproken Duits, of Steenkolenduits. Jean-Marie Pfaff is er dankzij zijn legendarische interviews al jaar en dag kampioen in. Nu wordt hij onherroepelijk van de troon gestoten door een Belgische muziekband: Gestapo Knallmuzik.
8 uitvindingen waarvan je niet wist dat ze Duits waren
Duitsland is het meest innovatieve Europese land ter wereld. Het verbaast dus niet dat heel wat uitvindingen Duits zijn. Maar wist je ook dat deze acht uitvindingen ontstaan zijn in Duitsland? Ontdek snel deze leuke en leerrijke infographic!
De voetbalkoorts begint langzaam maar zeker te stijgen. Heb jij op de speelplaats al de eerste Panini-stickeralbums gespot? Voetbalfanaat of niet, als wiskundeleerkracht biedt het legendarische plakboek heel wat mogelijkheden.
92% van de Vlaamse jongeren (12-18 jaar) heeft een eigen smartphone. Maar is nu der, die of das Smartphone in het Duits? Jawel, ook daar bestaan apps voor! Dit zijn onze vijf favoriete apps om Duits te oefenen en leren.
Vector, het tijdschrift voor wiskundeonderwijs, zit in een nieuw jasje. In februari viel het eerste nummer van de vernieuwde Vector in de bus van alle middelbare scholen. Wil je het tijdschrift ook (persoonlijk) ontvangen? Abonneer je vandaag nog! Vector verschijnt 4 keer per jaar en is gratis.
Verjaar je in de maand maart? Leuk! Maar waar komt de naam maart vandaan? De namen van de maanden komen uit de Romeinse tijd. Ze zijn genoemd naar goden, keizers en getallen.
βWie veel chocolade eet, heeft meer kans op het winnen van een Nobelprijs!β
“Wie veel chocolade eet, heeft meer kans op het winnen van een Nobelprijs!” Dat lazen we, naar aanleiding van een onderzoek van Britse neurologen, op heel wat nieuwssites. Maar is dit ook zo? Of toont het vooral aan hoe snel je statistiek fout kunt interpreteren?
Geen betere manier om bij je leerlingen de interesse in wiskunde aan te wakkeren dan met een film. Deze tien wiskundig getinte films zijn onze favorieten.
Een historisch moment dat bij iedereen wel bekend is, is de verrassingsaanval op Pearl Harbor. Deze historische gebeurtenis werd extra in de kijker gezet door een verfilming. Hier zijn echter wat historische fouten in teruggevonden.
Heb jij je al ooit afgevraagd wat Napoleon, Caesar of Karel de Grote zouden posten als Instagram in die tijd al bestond? Download hier zestien leuke Instagramberichten van historische figuren door de eeuwen heen.
Uitdrukkingen en gezegden met een historische achtergrond
Even de klok terug draaien ... Wist je dat heel wat uitdrukkingen hun ontstaan kennen dankzij historische gebeurtenissen en feiten? Wij gaan even terug in de tijd.
Wiskundige geheugensteuntjes om je pincode te onthouden
Het aantal pincodes dat je tegenwoordig moet onthouden is eindeloos. Het vergeten van een pincode komt dan ook wel vaker voor. Lees hier enkele handige geheugensteuntjes.
Tijdens deze wiskundereeks over hoe wiskunde NIET moet, vertellen we wat meer over fouten en verkeerde interpraties in de wiskunde. Vandaag, staat de som: 1+1= ? in de kijker. Wat denk jij hierover? Lees snel verder!