x
De 10-jarige aansprakelijkheid van aannemer en architect naar privaat recht: een (stabiele?) stand van zaken (VOD)

Webinar on demand

Het privaat recht in verband met de “tienjarige aansprakelijkheid van aannemer en architect” wordt vooral inhoud gegeven door de rechtspraak. De wettelijke bepalingen ter zake zijn immers beperkt (art. 1792 en 2270 O.B.W.). De codificatie van het bijzondere contractenrecht in het nieuwe Burgerlijk Wetboek, zit (nog) in de pijplijn. Ideaal moment voor een stand van zaken dus. Daarbij wordt ook nagegaan of de wetgeving rond de verplichte verzekering van deze aansprakelijkheid al toepassing heeft gekend in de rechtspraak.

De docent bespreekt tijdens dit webinar on demand het huidige privaat recht rond dit onderwerp aan de hand van relevante en recente rechtspraak en geeft daarbij een antwoord op o.a. volgende vragen:

  • Wat verstaat men onder een groot werk?
  • Wat is een stabiliteitsbedreigend gebrek?
  • Vanaf wanneer bestaat de aansprakelijkheid en hoe berekent met de vervaltermijn van tien jaar?
  • Voor wie geldt deze aansprakelijkheid juist?
  • Zijn exoneratieclausules mogelijk met betrekking tot deze aansprakelijkheid?
  • Welke is de verhouding met het leerstuk van de aansprakelijkheid wegens lichte verborgen gebreken?
  • Waarop letten bij gerechtsexpertise?
  • -…

Niet enkel de tienjarige aansprakelijkheid van aannemer en architect zelf, maar ook haar verplichte verzekering komt aan bod.

U mag zich verwachten aan een sterk uitgewerkt verhaal en een gemotiveerde spreker!

2024

Mr. Nic Clijmans
181,50
Beschikbaar
De onbeheerde nalatenschap en de curator (VOD)

Webinar on demand

Beschikbaar vanaf 14/06/2024

Tijdens dit webinar on demand wordt de focus gericht op de onbeheerde nalatenschap, waarin geen enkel rechtssubject (erfgenamen, legatarissen, de overheid, ...) geïnteresseerd is en onder het bewind komt van een gerechtelijke opdrachthouder: de curator. De stelregel naar Belgisch (erf)recht luidt immers dat een nalatenschap, zelfs indien deze deficitair is, nooit in een juridisch vacuüm mag terechtkomen, zodat de wetgever het beheer noodzakelijk acht van dit specifieke doelvermogen.

De wet verplicht deze bewindvoerder tot een collectieve vereffeningsprocedure, enigszins analoog aan de regels van het insolventierecht (faillissementsrecht). O.a. schuldeisers van de overledene zullen belang hebben bij de aanstelling van een curator, ter gelegenheid waarvan nalatenschapsactiva kunnen worden verzilverd om de openstaande schuldvorderingen te voldoen.

Kortom interessante stof voor al wie professioneel met onbeheerde nalatenschappen in aanraking komt.

2024

Bart Van den Bergh
181,50
Beschikbaar
Boek 3 Het nieuwe goederenrecht - 3 jaar later (VOD)

Webinar on demand

Een grondige analyse

Beschikbaar vanaf 3/06/2024

Anderhalf jaar na de publicatie is Boek 3 van het nieuwe Burgerlijk Wetboek, het gedeelte over het goederenrecht, in werking getreden op 1 september 2021 – ondertussen bijna 3 jaar geleden. Hiermee was dit deel van de modernisering van het burgerlijk recht voltooid.

Over de concrete invulling van een aantal nieuwigheden en de toepassing in de praktijk blijkt er wat discussie te bestaan, zoals over de overgangsbepalingen, de verjaring, ...

De tijd is rijp om even alles duidelijk op een rijtje te zetten op maat van advocaten en magistraten aan de hand van de beschikbare rechtspraak.

Indien u op de hoogte wil zijn én blijven van de laatste stand van zaken inzake de praktische toepassing van het goederenrecht, dan mag u dit webinar on demand niet missen.

2024

Joke Baeck
181,50
Beschikbaar
Patrimonium 2023 (VOD)

Webinar on demand

Beschikbaar vanaf 09/05/2024

Ook dit jaar zijn we trots om een nieuwe titel te presenteren in de reeks Patrimonium en dit te koppelen aan een webinar on demand.

Het eerste deel van dit praktische boek bevat een kroniek rechtspraak en rechtsleer. Het tweede deel geeft een overzicht van nieuwe wetgeving. In het derde deel worden zeven actuele en voor de praktijk relevante vragen beantwoord. Daarna worden in het vierde deel de recente ontwikkelingen in Nederland geanalyseerd. Bij wijze van epiloog worden ten slotte enkele beschouwingen over het al dan niet obsolete karakter van het hedendaagse notariaat geformuleerd.

Uit deze boeiende bijdragen hebben we enkele actuele topics geselecteerd die door de desbetreffende auteurs op een praktische manier toegelicht worden tijdens een webinar on demand dat een perfecte aanvulling is op het boek.

Een must voor iedereen die op de hoogte wil zijn en blijven van de laatste ontwikkelingen inzake Patrimonium!

2024

Sven Mosselmans, Prof. dr. Charlotte Declerck, ...
204,49
Beschikbaar
De gerechtsdeurwaarder en het nieuw Burgerlijk Wetboek (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 19/03/2024

De Conferentie van Vlaamse Gerechtsdeurwaarders (CVG) verenigt de beroepsgroep en verdedigt de belangen van de Vlaamse gerechtsdeurwaarders, dit zowel ten aanzien van de andere beroepsorganen als ten aanzien van de bevoegde beleidsinstanties.

CVG biedt ook opleidingen aan, aan leden en niet-leden, over actuele relevante topics waarbij een perfect evenwicht wordt geboden tussen theorie en praktijk en beroep wordt gedaan op een bevlogen spreker, expert in deze materie.

De eerste sessie van 2024 handelt over de stand van zaken van het nieuw BW met de focus wat voor gerechtsdeurwaarders belangrijk is. Er wordt stilgestaan bij de diverse wijzigingen die recent zijn ingetreden in het burgerlijk recht.

Kennisgeving, berekening van termijnen, vertegenwoordiging en rechtsmisbruik zijn begrippen die elke gerechtsdeurwaarder aanbelangen. Er wordt gesnuisterd in de verschillende boeken van het nieuw BW naar relevante kwesties die deze doelgroep raken. Bezits- en eigendomsvorderingen, actief vorderen van verkrijgende verjaring, de bewijswaarde van de authentieke akte …

Genoeg materiaal om iedere gerechtsdeurwaarder, kandidaat en stagiair te kunnen boeien.

2024

Bart Van Baeveghem
187,55
Beschikbaar
Verzekeringen in de bouw (VOD)

Webinar on demand

Beschikbaar vanaf 07/03/2024

Het bouwgebeuren kampt soms met onverwachte gebeurtenissen, onvoorziene omstandigheden, concrete schadegevallen en foutieve inschattingen die allemaal, rechtstreeks of onrechtstreeks, een financiële weerslag kunnen hebben. Vaak rekenen de deelnemende bouwpartners daarbij op de tussenkomst van de verzekeringen.

Meteen rijzen de vragen:

  • Welke kosten en verliezen binnen het bouwgebeuren zullen door welke verzekeraar(s) worden gedragen en welke niet?
  • Wat waarborgt een ABR-verzekering, de BA-verzekering van de aannemer, de controleverzekering?
  • Wat kunnen we regelen binnen een polis onder de Wet Peeters-Borsus en onder de Wet Peeters-Ducarme?

U krijgt een antwoord op deze vragen tijdens dit webinar on demand die bedoeld is om een globaal overzicht en algemeen kader te schetsen van de meest voorkomende verzekeringen die we binnen het bouwgebeuren kunnen inschakelen: wat is hun doelstelling en finaliteit, vanuit welke invalshoek kijkt de verzekeraar en hoe verhouden die diverse verzekeringspolissen zich onderling?

Onmisbaar voor ieder die nood heeft aan een algemeen kader met een overzicht van de basisprincipes en beginselen zodat men terug tussen de bomen het bos ziet…

2024

Robert Bernard
181,50
Beschikbaar
Aansprakelijkheid voor klimaatopwarming: een goede remedie?

Boek

Steeds meer burgerbewegingen vinden de weg naar de rechter met betrekking tot klimaatgerelateerde zaken. Verschillende rechters, waaronder ook de Belgische rechter, stelden overheden aansprakelijk voor klimaatopwarming. In eerste aanleg beperkte de Belgische rechter zich tot een verklaring voor recht dat de overheid door een tekortschietend klimaatbeleid de algemene zorgvuldigheidsnorm en mensenrechten heeft geschonden. In hoger beroep gaat het hof van beroep te Brussel nog een stap verder. Het hof legt een reductiebevel op aan de Belgische overheden om de CO2-uitstoot op het Belgische grondgebied tegen 2030 met ten minste 55 % te verminderen, ten opzichte van het volume van 1990. Deze remedie blijft echter niet zonder kritiek.

Deze masterscriptie onderzoekt welke remedies passend zijn voor de Belgische rechter om te bevelen in het licht van overheidsaansprakelijkheid voor klimaatopwarming. Ter inspiratie analyseert dit onderzoek de remedies die rechters wereldwijd reeds hebben bevolen in klimaatzaken tegen de overheid. Alvorens deze masterscriptie een antwoord formuleert op de (normatieve) onderzoeksvraag, gaat het onderzoek dieper in op twee andere vragen: wat mag de rechter en wat kan de rechter?

2024

Samoy Ilse, Stijns Sophie
43
Beschikbaar
Pacht. Toelichting bij het Vlaams Pachtdecreet

Boek

Op 13 oktober 2023 werd het langverwachte Vlaams Pachtdecreet bekrachtigd en afgekondigd, met inwerkingtreding op 1 november 2023.  

Dit boek biedt een overzicht van alle wijzigingen en vernieuwingen die het Vlaams Pachtdecreet introduceert.  

Het boek vangt aan met een terugblik naar de historiek van de (federale) pachtwetgeving. Vervolgens wordt de totstandkoming van het decreet belicht, met focus op de krachtlijnen van de hervorming. Nadien volgt de inhoudelijke bespreking van het decreet. Daarbij worden in hoofdzaak de nieuwigheden in de pachtreglementering geanalyseerd en toegelicht. Het boek streeft geen allesomvattende artikelsgewijze bespreking van het volledige decreet na, maar verwijst frequent naar relevante rechtspraak en rechtsleer voor aspecten die uit de pachtwet werden overgenomen. 

Achteraan het boek vindt u de tekst van het decreet integraal terug en werden ook enkele beschikbare modellen gepubliceerd (diverse modellen pachtovereenkomst, alsook het model voor de plaatsbeschrijving). 

2024

Dermaut Celestine, Vermaercke Gregory
50
Beschikbaar
Evaluatie van menselijke schade - Samenspel van medische en juridische (f)actoren (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 27/02/2024

Deze opleiding heeft als doel om ervaren en minder ervaren medisch deskundigen een context te bezorgen voor medische evaluatie van fysieke en psychische hinder.

Er wordt verduidelijkt wat het onderscheid is tussen de taak van de medisch deskundigen (bepalen van de fysieke of psychische hinder) en de taak van juristen (bepalen van de schade die daaruit voortvloeit). Maar ook wordt nagegaan wat de impact kan zijn van juridische concepten op de beoordeling van de fysieke hinder (bv.in het kader van een vooraf bestaande medische toestand) of de impact van een medische beoordeling op juridische conclusies (bv.in het kader van een verlies van kans).

Tot slot wordt beknopt aangereikt op wélke manier de effectieve schadebegroting op basis van medische verslagen gebeurt door de verzekeraars of voor de rechtbanken.

Einddoel is dat de deskundige na de opleiding een ruimer beeld heeft op het belang en de impact van zijn verslaggeving.

2024

Line De Wilde
175,45
Beschikbaar
Limburgs Rechtsleven (Limb.Rechtsl.) - jaargang 2024

Tijdschrift

Het tijdschrift Limburgs Rechtsleven brengt u een selectie van relevante vonnissen en arresten met een Limburgs aanknopingspunt over alle rechtsdomeinen heen (burgerlijk recht, fiscaal recht, gerechtelijk recht, publiek recht, sociaal recht en strafrecht). De redactieraad selecteert steeds de meest actuele uitspraken die inzichten bieden voor de rechtspraktizijn en voorziet deze waar nodig van een commentaar.

Sinds de lancering in 1975 heeft dit tijdschrift hierdoor een vaste plaats verworven binnen de juridische wereld en het bedrijfsleven.

Alle artikelen worden onderworpen aan peerreview.

Een jaarabonnement op Limb. Rechtsl. bevat:

  • 4 nummers
  • content digitaal raadpleegbaar via www.limburgsrechtsleven.be

Info over de redactie, toegang tot de bijhorende digitale platformen en een inkijkexemplaar kan u hier raadplegen.

Wenst u zich te abonneren en dit tijdschrift op een adres buiten België te ontvangen? Contacteer ons op abonnementen@diekeure.be en wij bezorgen u de prijs met aangepaste portkosten.

2024

170
Tijdschrift van de Vrede- en politierechters (T.Vred. / T.Pol.) - jaargang 2024

Tijdschrift

Het Tijdschrift van de Vrede- en Politierechters (T.Vred.) heeft als doelstelling rechtspractici snel en regelmatig te informeren over juridische actualiteiten in het algemeen en rechtspraak en rechtsleer die verband houden met de vredegerechten en politierechtbanken in het bijzonder. Het tijdschrift bestrijkt alle rechtsdomeinen waarmee de vredegerechten en de politierechtbanken rechtstreeks of onrechtstreeks geconfronteerd worden.

In de rubriek Doctrine komen uiteenlopende onderwerpen aan bod die verband houden met de juridische actualiteit of die van speciaal belang zijn voor de praktijk. Vermits het tijdschrift tweetalig is, worden zowel Nederlandstalige als Franstalige artikels opgenomen.

De rubriek Rechtspraak geeft een selectie van recente belangwekkende vonnissen van de vredegerechten en de politierechtbanken. De teksten worden in extenso weergegeven in de oorspronkelijke taal en telkens voorafgegaan door een tweetalige samenvatting.

Met een abonnement op het Tijdschrift van de Vrede- en Politierechters ontvangt u jaarlijks 1 dossier over een specifiek thema.

Wilt u alle dossiers van het Tijdschrift van de Vrede- en Politierechters ontvangen aan een voordeelprijs? Neem dan een abonnement op de boekenreeks Dossiers van de Vrede- en Politierechters. Zo krijgt u automatisch alle nieuwe dossiers toegestuurd aan een voordeelprijs.

Alle artikelen worden onderworpen aan peerreview.

Een jaarabonnement op T.Vred/T.Pol. bevat:

  • 10 nummers ( 6 nummers T.Vred. en 4 nummers T.Pol.)
  • 1 dossier gratis over een specifiek thema

Info over de redactie, toegang tot de bijhorende digitale platformen en een inkijkexemplaar kan u hier raadplegen.

Wenst u zich te abonneren en dit tijdschrift op een adres buiten België te ontvangen? Contacteer ons op abonnementen@diekeure.be en wij bezorgen u de prijs met aangepaste portkosten.

2024

254
Tijdschrift voor Agrarisch Recht (T.Agr.R.) - jaargang 2024

Tijdschrift

Dit tweetalige tijdschrift is uniek in zijn focus op de landbouwer en hierdoor onmisbaar in de bibliotheek van elke jurist die op de hoogte wil blijven van de ontwikkelingen in het veld.

Het Tijdschrift voor Agrarisch Recht behandelt enerzijds elementen van het burgerlijk recht zoals landpacht en verkopen en contracten, maar heeft anderzijds ook aandacht voor o.a. dierenwelzijn, agrarisch milieurecht, bedrijfsvoering en hoevetoerisme.

Een jaarabonnement T.Agr.R. bevat:

  • 4 nummers

Info over de redactie, toegang tot de bijhorende digitale platformen en een inkijkexemplaar kan u hier raadplegen.

Wenst u zich te abonneren en dit tijdschrift op een adres buiten België te ontvangen? Contacteer ons op abonnementen@diekeure.be en wij bezorgen u de prijs met aangepaste portkosten.

2024

136
Tijdschrift voor Notarissen (T.Not.) - jaargang 2024

Tijdschrift

Het Tijdschrift voor Notarissen is de langstlopende Nederlandstalige notariële reeks in België.

Via grondige doctrineartikels, (geannoteerde) recente rechtspraak en flashartikels met actuele topics, houdt de redactie van experten u permanent op de hoogte van de actuele tendensen in de diverse rechtsdomeinen die het notariaat aanbelangen.

Alle artikelen worden onderworpen aan peerreview.

Met een abonnement op Tijdschrift voor Notarissen ontvangt u jaarlijks elf goed gestoffeerde edities in de bus. De inhoud (incl. het volledige archief en de integrale arresten waarvan het papieren tijdschrift enkel een samenvatting bevat) is ook digitaal toegankelijk via de notariële databank T.Not.+.

Een jaarabonnement op T.Not. bevat:

Info over de redactie, toegang tot de bijhorende digitale platformen en een inkijkexemplaar kan u hier raadplegen.

Wenst u zich te abonneren en dit tijdschrift op een adres buiten België te ontvangen? Contacteer ons op abonnementen@diekeure.be en wij bezorgen u de prijs met aangepaste portkosten.

2024

520
Tijdschrift voor Wetgeving (TVW) - jaargang 2024

Tijdschrift

Het Tijdschrift voor Wetgeving is een uniek vaktijdschrift voor wie te maken heeft met de totstandkoming van regelgeving.

De rechtsregel is de eerste bron van het recht, maar slechts sinds een paar decennia wordt het belang van de kwaliteit van regelgeving erkend. Het tijdschrift speelt hierop in met actuele en uiterst relevante doctrinebijdragen / kronieken over wetgeving, waarbij zowel procedure en techniek als kwaliteit, reguleringsmanagement, impact, enz. aan bod komen.

Het tijdschrift speelt een voortrekkersrol bij de promotie en de ondersteuning van wetgevingskwaliteit, zowel voor de federale overheid en de deelgebieden als voor de lokale besturen. Interdisciplinariteit speelt hierbij een belangrijke rol: de rechtsregel is immers niet enkel een juridisch instrument, maar heeft ook onvermijdelijk maatschappelijke en economische gevolgen.

Alle artikelen worden onderworpen aan peerreview.

Een jaarabonnement op TVW bevat:

  • 4 nummers

Info over de redactie, toegang tot de bijhorende digitale platformen en een inkijkexemplaar kan u hier raadplegen.

Wenst u zich te abonneren en dit tijdschrift op een adres buiten België te ontvangen? Contacteer ons op abonnementen@diekeure.be en wij bezorgen u de prijs met aangepaste portkosten.

2024

334
Patrimonium 2023

Boek

De reeks Patrimonium beoogt een jaarlijkse stand van zaken weer te geven in het domein van het familiaal vermogensrecht waarbij eveneens aandacht wordt geschonken aan de relevante fiscale bepalingen. Patrimonium 2023 vormt het achttiende boekdeel van deze reeks.

Het eerste deel van dit praktische boek bevat een kroniek rechtspraak en rechtsleer. Patrimonium 2023 beslaat de periode 1 juli 2022 tot 30 juni 2023. Het tweede deel geeft een overzicht van nieuwe wetgeving, en dit zowel vanuit civiel als fiscaal oogpunt. In het derde deel worden zeven actuele en voor de praktijk relevante vragen beantwoord. In het vierde deel wordt een blik over de grenzen geworpen en bijzondere aandacht besteed aan Nederland. Bij wijze van epiloog worden ten slotte enkele beschouwingen over het hedendaagse notariaat geformuleerd.

Patrimonium 2023 is naast een wetenschappelijk hoogstaand werk ook een handig en exhaustief werkinstrument voor de rechtsbeoefenaar.

2024

Declerck Charlotte, Mosselmans Sven
112
Burgerlijk Wetboek (oud BW en BW) Geannoteerd 2023-2024

Boek, Codex

De nieuwste editie van dit wetboek bevat de geactualiseerde en geannoteerde tekst van de bepalingen van het oud Burgerlijk Wetboek en de reeds ingevoerde bepalingen van het (nieuw) Burgerlijk Wetboek, nl. boek 1 (Algemene bepalingen), boek 2, titel 3 (Relatievermogensrecht), boek 3 (Goederen), boek 4 (Nalatenschappen, schenkingen en testamenten), boek 5 (Verbintenissen) en boek 8 (Bewijs).

Overzichtelijke concordantietabellen helpen om de link te leggen tussen de oude bepalingen (oud BW/oude wetgeving) en de nieuwe bepalingen (BW) (en omgekeerd).

De wetgeving in deze editie is bijgewerkt tot en met 2 oktober 2023.

Voor het promopakket wetboeken burgerlijk recht, klik hier.
Wenst u het basispakket Blauwe Wetboeken 2023-2024 te bestellen, klik hier.

2023

Dambre Maarten, Jansen Ruud, ...
229

Blijf op de hoogte van relevante informatie, recente publicaties en opleidingen.
Schrijf u in op onze nieuwsbrief.