x
Lokale besturen/vzw’s & btw - Werkelijk gebruik vs algemeen verhoudingsgetal (VOD)

Webinar on demand

Beschikbaar vanaf 27/05/2024

Openbare besturen en vzw’s worden in de praktijk geconfronteerd met de berekening van een algemeen verhoudingsgetal, het werkelijk gebruik en bijzondere verhoudingsgetallen.

Hoe moeten deze bepaald worden?

En is het werkelijk gebruik altijd voordeliger dan het algemeen verhoudingsgetal?

Tijdens dit boeiende webinar on demand komen o.a. volgende topics aan bod – gestaafd met veel voorbeelden:

  • Begrip gemengde btw-belastingplichtige vs gedeeltelijke btw-belastingplichtige
  • Vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen: berekening van de drempel
  • Recht op btw-aftrek volgens het werkelijk gebruik - nieuwe procedure vanaf 1 januari 2023
  • Recht op aftrek volgens het algemeen verhoudingsgetal – nieuwe procedure vanaf 1 januari 2024
  • Bijzondere bepalingen mbt de aftrek door een gemengde btw-belastingplichtige die het algemeen verhoudingsgetal toepast (berekeningsmodaliteiten, beginpunt inzake berekening van de herzieningstermijn voor bedrijfsmiddelen)
  • Uitsluitingen van het algemeen verhoudingsgetal
  • De impact van werkingstoelagen van verenigingen op de uitoefening van het recht op aftrek van de voorbelasting
  • Bijzondere financieringsbronnen van vzw’s en hun invloed op het algemeen verhoudingsgetal
  • Werkelijk gebruik door een gemengde belastingplichtige: overgang van een belaste sector naar een vrijgestelde sector en omgekeerd
  • Kan de aanvraag voor het werkelijk gebruik worden ingediend in kader van het antwoord op een correctieopgave inzake btw?
  • Terugwerkende kracht van de regel van het werkelijk gebruik
  • Een gemengde btw-belastingplichtige ontvangt subsidies
  • Praktische toepassingen op de berekening van de aftrek
  • Verkoop van goederen door een gemengde belastingplichtige die de regel van het werkelijk gebruik toepast

2024

Stefan Ruysschaert
175,45
Beschikbaar
Lokale besluiten opmaken (VOD)

Webinar on demand

Hoe doe je dat? 

Webinar opgenomen op 23/04/2024

Naar aanleiding van het verschijnen van het gelijknamige boek dat dient als een overzichtelijke en praktische handleiding voor lokale ambtenaren om kwaliteitsvolle en toegankelijke (voorstellen van) besluiten uit te schrijven, is er dit webinar on demand waarbij diverse actuele aspecten rond de opbouw van een besluit toegelicht worden.

Volgende topics komen aan bod:

  • Kwaliteitsvol reglementeren: Een regelgevende tekst moet voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen. Dat is voor een lokaal reglement niet anders. In deze bijdrage zal de spreker aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden enkele handvaten aanreiken om een doelgericht, rechtszeker, afdwingbaar en duidelijk reglement uit te werken.
  • De besluitendatabank als inspiratiebron voor (kwalitatieve) besluitvorming: Het doel van deze databank bestaat er in om informatie van lokale en provinciale besturen te verzamelen en ter beschikking te stellen aan andere lokale en centrale overheden. Deze toepassing kan dan ook een inspiratiebron vormen bij de opmaak van besluiten door andere lokale of provinciale besturen, dan het bestuur die het besluit nam. Op naar een meer kwaliteitsvolle structuur van een besluit …
  • Ook lokaal heldere taal: Ook in lokale besluiten en communicatie hierover is heldere taal van belang om kwaliteit te waarborgen.
  • Verhoog de kwaliteit van je lokale besluiten en reglementen met LBLOD: Het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) ondersteunt lokale besturen bij het opmaken van kwaliteitsvolle besluiten en reglementen. Met LBLOD (Lokale Besluiten als Linked Open Data) maken we de schat aan informatie in lokale besluiten en reglementen beter toegankelijk voor mens en machine. In deze sessie focussen we op de informatie in diverse reglementen met behulp van slimme sjablonen en datastandaarden.

2024

Wouter De Cock, Kim Steen, ...
175,45
Beschikbaar
Handboek voor de gemeenteraadsverkiezingen in het Vlaamse Gewest

Boek

Het Handboek voor de gemeenteraadsverkiezingen in het Vlaamse Gewest is intussen aan zijn achtste uitgave toe en is een vaste waarde binnen het domein van de lokale verkiezingen.

Het boek bevat de actuele en relevante wetgeving in ruime zin betreffende de gemeenteraadsverkiezingen, aangevuld met commentaar en toepasselijke rechtspraak. In erg heldere en duidelijke bewoordingen wordt toelichting gegeven bij de soms erg technische bepalingen en bepalingen met een juridische draagwijdte. In die zin is het een uniek werkinstrument en een gedegen handleiding voor al diegenen die betrokken zijn bij de materiële organisatie van de gemeenteraadsverkiezingen, bij de kandidaatstelling, de eigenlijke kiesverrichtingen en de controle daarop en voor de kandidaat-gemeenteraadsleden of kandidaat-provincieraadsleden zelf.

2024

Demarsin Geert, Keunen Stef, ...
131
Het Vlaams Parlement. Verkiezing en statuut van de Vlaamse volksvertegenwoordigers

Boek

Op 9 juni 2024 wordt het Vlaams Parlement voor de zevende keer rechtstreeks gekozen. Voor de politieke partijen, kandidaten, parlementsleden, opvolgers maar ook kiezers en media biedt dit boek een schat aan informatie over de verkiezing van het Vlaams Parlement en het statuut van de parlementsleden.

Alle aspecten van de verkiezingen komen volgens een chronologische opbouw aan bod. Wie kan zich kandidaat stellen en hoe doe je dat? Waar moet je rekening mee houden bij het voeren van een kiescampagne? Hoe verloopt een verkiezingsdag, vanaf de opening van de stembus tot de vaststelling van de verkiezingsresultaten? Hoe worden de zetels verdeeld? Wat zijn geloofsbrieven? En hoe worden parlementaire fracties gevormd?

Vervolgens wordt het statuut van de verkozen volksvertegenwoordigers, dat de afgelopen jaren enkele grondige wijzigingen onderging, in detail behandeld. Zo komt u onder meer alles te weten over het publiekrechtelijk statuut van parlementsleden, hun immuniteiten, de vermogens- en mandatenaangifte, de deontologische rechten en plichten, de parlementaire vergoeding en de parlementaire pensioenregeling.

Dit boek bevat niet alleen een louter theoretische beschrijving van de materie, maar is ook het resultaat van een jarenlange praktijkervaring van de auteurs.

2024

Elst Michiel, Van Looy Luk
135
25 jaar Gemeentelijke Administratieve Sancties - Rechtspraakoverzicht (VOD)

Webinar on demand

De Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS) vieren op 13 mei 2024 hun 25ste verjaardag, een administratieve straf, meestal een geldboete die wordt opgelegd aan personen vanaf 14 jaar die voor overlast zorgen, zoals bij het gebruik van elektrische grasmachines op zondag, sluikstorten, wildplassen, wildplakken, bepaalde verkeersovertredingen, loslopende honden, nachtlawaai, …

Een kwarteeuw later zijn de GAS ruim ingeburgerd, maar nog even (maatschappelijk) gecontesteerd als bij de invoering. Het is daarom des te meer van belang om de rechtspraak grondig op te volgen en te ontsluiten. De uitspraken van de hoogste rechtscolleges zijn publiek beschikbaar, terwijl de vonnissen van de politierechtbanken al te vaak onder de radar blijven of worden afgeschermd.

In dit webinar on demand wordt gedetailleerd ingegaan op recent ingezamelde rechtspraak om ze kenbaar te maken bij een breder publiek.

Value not found
Tom De Sutter
157,30
Beschikbaar
Intergemeentelijke samenwerking juridisch bekeken (VOD)

Webinar on demand

Tijdens dit webinar on demand neemt docente Marie DeCock de deelnemers mee in de boeiende wereld van intergemeentelijke samenwerking. Haar juridisch proefschrift 'Intergemeentelijke samenwerking' (die Keure, 2023) is hierbij het vertrekpunt, maar ze legt ook de link met de praktijk. De rode draad doorheen haar verhaal is de uitdaging waar onze 'intercommunales' mee te maken hebben: ze bevinden zich in een spanningsveld tussen overheid en onderneming. Het webinar wordt afgesloten met een vooruitblik op de toekomst, waarbij enkele aanbevelingen worden besproken die zowel gericht zijn aan de regelgever, als aan de gemeenten en intergemeentelijke samenwerkingsverbanden zelf.

U krijgt een antwoord op volgende vragen:

  • Hoe is intergemeentelijke samenwerking de voorbije honderd jaar geëvolueerd?
  • Op welke wijze zijn intergemeentelijke samenwerkingsverbanden geklemd tussen overheid en onderneming?
  • Wat is de perceptie op het veld ten aanzien van het huidig regelgevend kader?
  • Welke juridische problemen rijzen er bij intergemeentelijke samenwerking en wat zijn mogelijke oplossingen?

Kortom deze opleiding is een ideale gelegenheid om uw juridische kennis over intergemeentelijke samenwerking op te frissen.

2024

Prof. dr. Marie DeCock
145,20
Beschikbaar
Lokale besluiten opmaken: hoe doe je dat? (tweede editie)

Boek

Dit boek is bedoeld als een overzichtelijke en praktische handleiding voor lokale ambtenaren om kwaliteitsvolle en toegankelijke (voorstellen van) besluiten uit te schrijven. Naast de nodige aandacht voor de motivering van individuele besluiten en het neerschrijven van rechtszekere reglementsbepalingen, ligt de klemtoon van dit boek voornamelijk op de structurele en inhoudelijke opbouw van een besluit.

In deze nieuwe geactualiseerde editie wordt wat uitgebreider stilgestaan bij het Gelinkt Notuleren. Het vormt nu eenmaal een belangrijke ondersteunende applicatie voor lokale besturen. Het hoofdstuk over reglementen is uitgebreid met een onderdeel over de kwaliteitseisen waaraan een (lokaal) reglement moet voldoen. Ook het belang van een periodieke evaluatie van bestaande reglementen komt aan bod.

Bovenal is het de bedoeling om aan de lokale ambtenaar, aan de hand van praktijkvoorbeelden en met behulp van bruikbare sjablonen, een werkinstrument aan te reiken waarmee men op de werkvloer aan de slag kan gaan.

2023

De Cock Wouter
48
De motiveringsplicht voor regelgeving

Boek

Het voorliggende boek is het resultaat van een gezamenlijk onderzoeksproject binnen de Vakgroep Publiekrecht van de Vrije Universiteit Brussel dat door ons drieën is opgezet rond de motiveringsplicht van regelgeving. Alexandra Gjurova stelde zich kandidaat voor het bijhorende onderzoeksmandaat en de rest, zo zegt men dan, is geschiedenis.

Het boek vertrekt vanuit het meest uitvoerige overzicht van de grondslagen voor de motiveringsplicht dat in België is verschenen. Vervolgens wordt onderzocht welke rol de motieven spelen in het objectief contentieux van het Grondwettelijk Hof en de Raad van State met het oog op de (grond)wettigheidsbeoordeling van de (geschreven) rechtsregel, wat de opmaat vormt voor een pleidooi om via een betere motivering van regelgeving ook de controle op de normsteller te versterken. Cruciaal daarbij is het voorbeeld van de Europese Unie, waar een motiveringsplicht voor regelgeving ook constitutioneel verankerd is. Op basis van dat voorbeeld lijkt een constitutionele verankering ook naar Belgisch recht een reële beleidsoptie. Het geheel vormt bijgevolg een duidelijk betoog, met een heldere stellingname, onmiskenbaar een echte thesis.

2023

Gjurova Alexandra
130
Parlementaire soevereiniteit: een constitutionele utopie?

Boek

Op vrijdag 18 november 2022 organiseerde de VUB een colloquium met als thema: de parlementaire soevereiniteit: een constitutionele utopie?

Benevens het schetsen van de historische ontwikkeling  van West-Europese (stad)staten naar de moderne parlementaire vertegenwoordigende democratieën werd de vraag gesteld wat er dient te worden begrepen onder het begrip “Natie”. Waarom niet “volk”?

Wat bedoelde de primaire Constituante met het begrip “Natie”? En waarom niet “volk”? En welke betekenis dient er anno 2022 aan dat begrip te worden verleend? De verkozenen in de federale Kamers vertegenwoordigen nochtans die Natie en ontlenen er hun soevereiniteit aan. Maar wat houdt die parlementaire soevereiniteit juist in? Vertoont deze heden nog steeds een absoluut karakter? En op welke wijze zijn de wetgevende vergaderingen samengesteld om op een adequate wijze gestalte te verlenen aan een vertegenwoordiger te zijn van de Natie? Ter gelegenheid van de studievoormiddag werden al deze aspecten en de daarmee overeenstemmende actuele vragen door de deskundigen ter zake op een uitvoerige wijze behandeld.

Naast de teksten van de sprekers die aan dit colloquium hebben meegewerkt, bundelt dit naslagwerk de bijdragen van andere auteurs over het onderwerp.

Het boek bestaat uit de volgende delen:

  • Tous les pouvoirs émanent-ils de la nation ? Retour sur une souveraineté déboussolée.
  • Het natiebegrip: een decoratief ornament uit het verleden!
  • De juridische geslachtsgelijkheid: nog steeds een politieke koorddans?
  • Les compétences non normatives du parlement au défi de l’état de droit.
  • De burgerparticipatiewet van 2 maart 2023. Een oplossing die er geen is.
  • Verkozen of uitverkoren? Hebben burgerpanels hun plaats in een representatieve parlementaire democratie?
  • Verwijzingen naar het Grondwettelijk Hof in het parlementair werk: een verkenning.
  • Fédéralisme belge et relations internationales: un bref tour d’horizon.

2023

Vandenbossche Emmanuel
85
Beschikbaar
Parlementaire soevereiniteit: een constitutionele utopie?

Boek

Op vrijdag 18 november 2022 organiseerde de VUB een colloquium met als thema: de parlementaire soevereiniteit: een constitutionele utopie?

Benevens het schetsen van de historische ontwikkeling  van West-Europese (stad)staten naar de moderne parlementaire vertegenwoordigende democratieën werd de vraag gesteld wat er dient te worden begrepen onder het begrip “Natie”. Waarom niet “volk”?

Wat bedoelde de primaire Constituante met het begrip “Natie”? En waarom niet “volk”? En welke betekenis dient er anno 2022 aan dat begrip te worden verleend? De verkozenen in de federale Kamers vertegenwoordigen nochtans die Natie en ontlenen er hun soevereiniteit aan. Maar wat houdt die parlementaire soevereiniteit juist in? Vertoont deze heden nog steeds een absoluut karakter? En op welke wijze zijn de wetgevende vergaderingen samengesteld om op een adequate wijze gestalte te verlenen aan een vertegenwoordiger te zijn van de Natie? Ter gelegenheid van de studievoormiddag werden al deze aspecten en de daarmee overeenstemmende actuele vragen door de deskundigen ter zake op een uitvoerige wijze behandeld.

Naast de teksten van de sprekers die aan dit colloquium hebben meegewerkt, bundelt dit naslagwerk de bijdragen van andere auteurs over het onderwerp.

Het boek bestaat uit de volgende delen:

  • Tous les pouvoirs émanent-ils de la nation ? Retour sur une souveraineté déboussolée.
  • Het natiebegrip: een decoratief ornament uit het verleden!
  • De juridische geslachtsgelijkheid: nog steeds een politieke koorddans?
  • Les compétences non normatives du parlement au défi de l’état de droit.
  • De burgerparticipatiewet van 2 maart 2023. Een oplossing die er geen is.
  • Verkozen of uitverkoren? Hebben burgerpanels hun plaats in een representatieve parlementaire democratie?
  • Verwijzingen naar het Grondwettelijk Hof in het parlementair werk: een verkenning.
  • Fédéralisme belge et relations internationales: un bref tour d’horizon.

2023

Vandenbossche Emmanuel
85
Beschikbaar
Relevante bestuursrechtspraak

Boek

Kunnen en moeten bestuursrechters bij het beoordelen van geschillen ook rekening houden met de gevolgen van die oordelen buiten het geschil, voor de samenleving in bredere zin? Kan en moet bestuursrechtspraak relevant zijn?

In dit boek wordt verkend of Relevante bestuursrechtspraak aansluit bij de recente visies op de taak en rol van de bestuursrechter en wordt ook ingegaan op praktische vragen zoals: “Op welke wijze kan de bestuursrechter aan de voor relevante recht­spraak benodigde informatie komen en op welke wijze kan die informatie worden betrokken bij de uitspraken?” In het bijzonder wordt ook ingegaan op de ervaringen met twee nieuwe instrumenten van bestuursrechters in Nederland: de mogelijkheid een conclusie te vragen aan een advocaat-generaal en het instrument van de amicus curiae.

Dit boek is de uitgewerkte versie van de openingsrede uitgesproken door prof. dr. Rosa Uylenburg op 19 oktober 2023 ter gelegenheid van de openingszitting van het werkjaar 2023-2024 van de Vlaamse Dienst van de Bestuursrechtcolleges.

Rosa Uylenburg is staatsraad bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in Nederland en is gasthoogleraar milieurecht, in het bijzonder natuurbescher­mingsrecht aan de Universiteit van Amsterdam.

2023

23
Beschikbaar
BAMACODEX 1 - Staats- en bestuursrecht 2023-2024

Boek, Codex

Deze Bamacodex, ontstaan via interuniversitaire samenwerking, is in eerste instantie bestemd voor studenten. Bij de samenstelling van dit wetboek werd daarom vooral rekening gehouden met de rechtsvakken, gedoceerd in de bacheloropleiding, waarin de voornaamste takken van het recht op een inleidende wijze worden behandeld. Om hierin een goed inzicht te kunnen verwerven, moet de bachelorstudent leren omgaan met de belangrijkste wetteksten. Uiteraard blijft deze wetgevingsbundeling ook een erg handig werkinstrument voor rechtspractici.

Deel 1 van deze Bamacodex bevat de belangrijkste basisteksten uit het staats- en bestuursrecht. Deze codex biedt, wat de geregionaliseerde materies betreft, enkel de regelgeving van toepassing in het Vlaamse Gewest.

 Thans werden de teksten bijgewerkt tot het Belgisch Staatsblad van 12 juli 2023.

 De Bamacodexen zijn verkrijgbaar als pakket van 3 delen (1, 2A + 2B en 3) of als totaalpakket van 4 delen (1, 2A + 2B, 3 en 4).

2023

Alen Andre, Bijnens Daan, ...
79
Intergemeentelijke samenwerking

Boek

Twee of meer gemeenten kunnen intergemeentelijke samenwerkingsverbanden of 'intercommunales' oprichten om samen doelstellingen van gemeentelijk belang te behartigen zoals afvalophaling, energiedistributie en waterlevering. Kenmerkend aan intergemeentelijke samenwerkingsverbanden is dat het hybride creaties zijn: ze zijn geklemd tussen publiekrecht en privaatrecht en tussen overheid en onderneming.

De hybriditeit van intergemeentelijke samenwerkingsverbanden veroorzaakt echter moeilijkheden. Dit aangezien de wetgeving omtrent intergemeentelijke samenwerking zijn oorsprong vindt in 1922 – ruim honderd jaar geleden – maar sindsdien niet fundamenteel is herdacht. Hierdoor is de regelgeving ook niet mee geëvolueerd met juridische en maatschappelijke evoluties van de afgelopen decennia zoals het federaliseringsproces, de europeanisering en de toenemende economische rol van de overheid. Schandalen en rechtsonzekerheid wijzen op de nood aan remediëring.

Dit boek benadert intergemeentelijke samenwerking vanuit een juridisch perspectief. Na een rechtshistorische situering van de intercommunale volgt er een analyse en een evaluatie van het geldend recht en de praktijk. Een rechtsvergelijking met Nederland vult de uiteenzetting over de Belgische intergemeentelijke samenwerkingsverbanden aan. Ten slotte geeft dit boek de aanzet voor een moderne, toekomstbestendige intercommunalisatie die is aangepast aan de noden van 21ste eeuw en waarbij er een duurzaam evenwicht wordt gevonden tussen traditionele en economische overheidstaken.

2023

DeCock Marie
150
Overheidsopdrachten voor beginners

Boek

Niet alleen de overheden, maar ook alle gesubsidieerde instellingen zoals ziekenhuizen, woonzorgcentra, scholen, … moeten voor de aanbesteding van werken en de levering van goederen en diensten de wetgeving overheidsopdrachten correct volgen. In België bedraagt het aandeel overheidsopdrachten ongeveer 80 miljard euro per jaar of 16 % van het bruto binnenlands product. Volgens een raming van EUROSTAT (Bureau voor de Statistiek van de Europese Unie) bedraagt het aandeel overheidsopdrachten van werken, leveringen en diensten in de Europese Unie 2.000 miljard euro per jaar.

Veel ondernemingen realiseren een belangrijk deel van hun omzet als opdrachtnemer van overheidsopdrachten. De procedures overheidsopdrachten zijn vaak complex. Een goede praktijkkennis van de wetgeving overheidsopdrachten is dan ook noodzakelijk zowel voor de aanbesteders (aanbestedende overheden en entiteiten) als voor de ondernemingen.

Het boek Overheidsopdrachten voor beginners biedt hierbij een praktische leidraad. Het is geschreven in een bevattelijke taal en voorzien van tal van voorbeelden uit de 25-jarige praktijk van de auteur. De derde editie van het boek is aangepast aan alle wijzigingen, die op 16 februari 2023 gekend zijn, met de datum van inwerkingtreding.

Dit boek is een absolute aanrader voor de aanbesteders, die de opdrachten uitschrijven en voor de ondernemingen, die de opdrachten willen binnenhalen.

2023

Verbeke Pol
55
Beschikbaar
Overheidsopdrachten voor beginners

Boek

Niet alleen de overheden, maar ook alle gesubsidieerde instellingen zoals ziekenhuizen, woonzorgcentra, scholen, … moeten voor de aanbesteding van werken en de levering van goederen en diensten de wetgeving overheidsopdrachten correct volgen. In België bedraagt het aandeel overheidsopdrachten ongeveer 80 miljard euro per jaar of 16 % van het bruto binnenlands product. Volgens een raming van EUROSTAT (Bureau voor de Statistiek van de Europese Unie) bedraagt het aandeel overheidsopdrachten van werken, leveringen en diensten in de Europese Unie 2.000 miljard euro per jaar.

Veel ondernemingen realiseren een belangrijk deel van hun omzet als opdrachtnemer van overheidsopdrachten. De procedures overheidsopdrachten zijn vaak complex. Een goede praktijkkennis van de wetgeving overheidsopdrachten is dan ook noodzakelijk zowel voor de aanbesteders (aanbestedende overheden en entiteiten) als voor de ondernemingen.

Het boek Overheidsopdrachten voor beginners biedt hierbij een praktische leidraad. Het is geschreven in een bevattelijke taal en voorzien van tal van voorbeelden uit de 25-jarige praktijk van de auteur. De derde editie van het boek is aangepast aan alle wijzigingen, die op 16 februari 2023 gekend zijn, met de datum van inwerkingtreding.

Dit boek is een absolute aanrader voor de aanbesteders, die de opdrachten uitschrijven en voor de ondernemingen, die de opdrachten willen binnenhalen.

2023

Verbeke Pol
55
Beschikbaar
De hervorming van de Raad van State (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 7/11/2023

De hervorming van de Raad van State – een eerste grondige analyse

De recente wet van 11 juli 2023 wijzigt de wetten op de Raad van State. De hervorming van de Raad van State beoogt zijn toezichtstaken in verband met de wettigheid van de beslissingen van de overheden te allen tijde te kunnen garanderen. De hervorming beoogt de doorlooptijd van beroepen drastisch in te perken. Op die manier zullen burgers en ondernemingen sneller rechtszekerheid verkrijgen, vandaag nemen procedures voor de Raad van State immers vaak veel tijd in beslag.

Tijdens dit webinar wordt de focus gelegd op het administratief kortgeding en de beslissing tot herstel en wordt ook aandacht besteed aan de (andere) wijzigingen die werden aangebracht in de annulatieprocedure.

Hiervoor doen we beroep op specialisten in deze materie die het nieuw wettelijk kader op een bevattelijke manier uit de doeken zullen doen en de link leggen naar de praktijk.

 

2023

Aube Wirtgen, Sven Boullart, ...
175,45
Beschikbaar
1 2 3 4 8

Blijf op de hoogte van relevante informatie, recente publicaties en opleidingen.
Schrijf u in op onze nieuwsbrief.