Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Bier und Lederhosen: vanwaar komt het Oktoberfest?

Vaak gekozen als dresscode op feestjes en nog meer gebruikt om te verwijzen naar Duitsland: het Oktoberfest is wereldwijd populair. Maar waar is die traditie ooit ontstaan, wat zijn de kenmerken en valt het feest echt in oktober?

Duits bierfeest, toch?

Het Oktoberfest zien we meestal als iets typisch Duits, maar oorspronkelijk is het een traditioneel feest van één Bundesland in het bijzonder: Bayern. Het huidige volksfeest ontstond er in 1810 als het huwelijksfeest van de Duitse kroonprins Lodewijk en zijn verloofde Theresia van Saksen-Hildburghausen. Dat trouwfeest duurde maar liefst vijf dagen! De locatie van de bruiloft werd genoemd naar de bruid: die Theresienwiese. Dat is meteen ook het enige wat het bierfestival vandaag nog gemeen heeft met die eerste versie in de 19de eeuw.

Typische kenmerken

Het Oktoberfest vindt jaarlijks van eind september tot begin oktober plaats in München, de hoofdstad van Bayern. In 2022 viert men de 187ste editie van 17 september t.e.m. 3 oktober. Er wordt dus langer in september dan in oktober gevierd! De hele stad is betrokken in het gebeuren:

  • Iedereen drinkt enkel bier dat in Bayern zelf gebrouwen is;
  • Ondanks het vele bier heerst er een gemoedelijke sfeer;
  • Conducteurs in trams en metro’s spreken in het Beierse dialect;
  • In publieke gebouwen wordt een deel vrijgemaakt waar Bierleichen ( = bierlijken, mensen die te veel bier op hebben) hun roes kunnen uitslapen.

Het feest zelf viert men op de Theresienwiese die vol staat met biertenten. 's Morgens vroeg genoeg bij de tenten zijn om een zitplaats te claimen, is de boodschap. Wie niet zit, krijgt namelijk geen bier! Meevieren? Hou dan zeker rekening met deze traditionele woorden en klederdracht tijdens het Oktoberfest:

O zapft is! πŸ

Beiers dialect voor ‘Es ist angezapft!’ en betekent ‘Het is getapt’. Deze zin wordt sinds 1950 uitgeroepen door de burgemeester van München na het tappen van het eerste biertje, wat het Oktoberfest inluidt om 12 uur op de eerste zaterdag na 15 september. Na die uitroep volgt nog de wens: ‘Auf eine friedliche Wiesn’, wat ‘auf ein friedliches Oktoberfest’ betekent.

Prost! πŸ»

Dit wordt geroepen bij het klinken of toosten met bier.

die Dirndl πŸ‘—

De traditionele jurk die vrouwen dragen op het Oktoberfest heet een Dirndl. Onder de jurk wordt een Dirndlbluse gedragen, traditioneel in het wit maar vandaag kan die ook kleurrijker zijn.

die Schürze πŸŽ€

Dit belangrijke item wordt bij de Dirndl gedragen: het is een schort dat rond de jurk komt. Meestal heeft een Schürze een kleur en zoomlengte die overeenkomen met de Dirndl zelf.

die Lederhose πŸ¦Œ

Zo heet het kernitem van de traditionele klederdracht voor mannen op het Oktoberfest: een korte broek uit leer. Traditioneel wordt een Lederhose uit hertenleer (das Hirschleder) gemaakt dat zacht, maar toch weerbestendig is. De broek is warm bij koude, fris bij warmte en kan tegen water (zoals regen of bier natuurlijk). Vroeger werd de Lederhose meestal zonder ondergoed (die Unterhose) gedragen, maar tegenwoordig gebeurt het ook met.

die Loferl🦡

Dit zijn Wadenwärmer of kuitverwarmers (die Wade = kuit) die mannen van onder de knie tot de enkel dragen onder een Lederhose. Oorspronkelijk droeg men onder de Loferl geen kousen (Socken) in de schoenen, maar door de koudere temperaturen in de herfst kiezen mannen wel soms voor kousen, op voorwaarde dat die niet zichtbaar zijn (Füßlinge). Loferl worden ook Stutzn oder Beinhösl genoemd.

die Wiese πŸŽͺ

Dit betekent ‘weide’ en staat voor de plek waar er wordt gevierd in biertenten (das Bierzelt).

Wurst, Sauerkraut, Weißbier, Brezel oder Bretzel und Lebkuchenherz πŸ₯¨

Dit zijn typisch Duitse en Beierse specialiteiten die gegeten en gedronken worden op het Oktoberfest.

Bronnen: National Geographic en Oktoberfest.de 

Krijg je niet genoeg van Duitse tradities?

Onze methode Duits voor de D- en D&A-finaliteit Krass heeft voor de 2e graad een module die volledig in het teken staat van feestdagen. Bekijk hieronder een voorbeeld uit de module. Prost!

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief