die Keure Educatief

MAX

Installeer je klaslokaal buiten

In een tijd waarin technologie de overhand lijkt te hebben, kan het verleidelijk zijn om het onderwijs strikt binnen de muren van het klaslokaal te houden. Buitenlesdagen bieden leerkrachten een unieke kans om het klaslokaal te verlaten, de leerervaring te verrijken en leerlingen te betrekken bij boeiende en hands-on leerervaringen. Daarom organiseert MOS Vlaanderen op 25 april elk jaar opnieuw de jaarlijkse Buitenlesdag. De organisatie roept daarbij scholen op om buiten les te geven en te genieten van de natuur. Ruil je klaslokaal dus voor één dag in voor een inspirerende les omringd door de natuur en frisse lucht.

6 tips voor een geslaagde buitenlesdag

Of het nu gaat om het verkennen van de natuur, het uitvoeren van wetenschappelijke experimenten of het stimuleren van creatieve expressie, er zijn tal van activiteiten die leerlingen kunnen inspireren en betrekken tijdens een les in de buitenlucht. Hier zijn 6 praktische tips om er een succesvolle Buitenlesdag van te maken.

🌿Plan van tevoren

Een goede voorbereiding is essentieel voor het succes van een buitenlesdag. Maak een gedetailleerd plan waarin je de doelstellingen van de les, de benodigde materialen en eventuele veiligheidsmaatregelen opneemt.

🌿Kies een geschikte locatie

Selecteer een buitenlocatie die relevant is voor het lesdoel en die voldoende ruimte biedt voor activiteiten. Denk aan parken, tuinen of zelfs de schooltuin als die beschikbaar is.

🌿Maak gebruik van de natuur

De natuur biedt een schat aan leerkansen. Moedig leerlingen aan om hun zintuigen te gebruiken en te observeren wat er om hen heen gebeurt. Organiseer bijvoorbeeld een natuurwandeling waarbij leerlingen planten en dieren kunnen identificeren. De natuur kan ook dienen als bron van inspiratie voor creatieve schrijfopdrachten of reflectie. Zoek een rustige plek in de buitenlucht waar leerlingen kunnen zitten en zich kunnen concentreren. Geef hen de opdracht om hun omgeving te observeren en hun gedachten en gevoelens op te schrijven. Dat kan variëren van het beschrijven van natuurlijke landschappen tot het schrijven van gedichten geïnspireerd op hun buitenervaringen.

🌿Zet in op samenwerken en teambuilding

Organiseer activiteiten die samenwerking en teambuilding bevorderen, zoals oriëntatielopen. Dergelijke activiteiten dagen leerlingen uit om problemen op te lossen, communicatievaardigheden te verbeteren en vertrouwen op te bouwen binnen de groep. Bovendien bieden ze een leuke en actieve manier om de banden tussen klasgenoten te versterken.

🌿Wees flexibel

Buitenlesdagen kunnen onvoorspelbaar zijn, dus wees flexibel en pas je plannen indien nodig aan. Laat ruimte voor spontaniteit en laat leerlingen de kans krijgen om te verkennen en ontdekken.

🌿Reflecteer achteraf

Neem na afloop van de buitenlesdag de tijd om te reflecteren op wat goed ging en wat verbeterd kan worden. Vraag feedback van leerlingen en collega’s en gebruik die inzichten om toekomstige buitenlesdagen te verbeteren.

Geen gesleur op buitenlesdagen dankzij losse modules

We kunnen dus besluiten dat buiten lesgeven tal van voordelen heeft en er eindeloos veel mogelijkheden zijn om dergelijke dagen op een leuke, leerzame manier in te richten. 

Ben jij helemaal overtuigd van het idee en wil je vaker buiten lesgeven? Heel wat methodes van die Keure, waaronder ons overkoepelende Max-aanbod voor de B-stroom en A-finaliteit, voorzien losse modules die gemakkelijk mee te nemen zijn en weinig plaats innemen. Zo sparen wij de ruggen van jouw leerlingen en wordt het voor jou gemakkelijker om een buitenlesdag te organiseren zonder gesleur.