die Keure Educatief

KRASS

Enthousiast aan de slag met Duits

Meer nog dan voor andere talen, moet je als leerkracht Duits je leerlingen weten te prikkelen voor de taal. Duits mag dan wel onze officiële derde landstaal zijn, toch komen jongeren er veel minder mee in aanraking dan met het Engels of Frans. Ontdek twee lesideeën waarmee de methode Krass erin slaagt je leerlingen te motiveren in de lessen Duits.

Actueel, relevant en herkenbaar

De methode Duits Krass bestaat uit fris en actueel lesmateriaal. De focus van de modules ligt telkens op de verschillende tekstsoorten. De teksten gaan daarbij steeds over thema’s die voor leerlingen herkenbaar en echt nuttig zijn. Dat stimuleert hun motivatie om meer met Duits bezig te zijn en beter Duits te leren, bijvoorbeeld door meer te lezen en te luisteren in het Duits via films, series, boeken, sociale media enz. We zoomen even in op twee concrete en aansprekende onderwerpen uit een les Duits voor de 3e graad.

Wie was Sisi?

Zelfs wie niets van de Duitse of Oostenrijkse geschiedenis kent, heeft de naam Sisi ongetwijfeld al gehoord. Elisabeth in Beieren of in het Duits Elisabeth von Österreich-Ungarn was van 24 april 1854 keizerin van Oostenrijk en vanaf 8 juni 1867 ook koningin van Hongarije. Sinds de 20e eeuw kreeg ze een bijna mythische status omdat ze een icoon werd door haar vrijheidslievende geest in het starre Oostenrijkse hofleven. Zo kwam in 1955 het eerste deel van de Sissi-trilogie uit, wat het startschot betekende van nog een heleboel andere films over de populaire keizerin. In 2022 maakte ook Netflix een Duitse serie over Sisi en haar rol aan het Weense hof: Die Kaiserin. Die is een intermezzo tijdens jouw Duitse les helemaal waard! Films en Netflix-series zijn een ideale manier om je leerlingen te enthousiasmeren voor de Duitse taal, cultuur en geschiedenis! Bekijk hieronder hoe je leerlingen het leven van Sisi leren kennen in Krass.

Wie sie wurden, wer sie sind...

In de 3e graad leren je leerlingen Sisi kennen op p. 16 en 17 van deze module over de Duitse geschiedenis.

Alles schon gegendert?

Vandaag zijn termen als gender, woke en liefde alomtegenwoordig op sociale media en in het nieuws, net zoals de debatten en (doorbroken) taboes die errond bestaan. Jongeren in het secundair onderwijs zijn ook sterk bezig met wie ze willen zijn, wie hun vrienden zijn en wat relaties voor hen betekenen. Om al die redenen is het een goed idee om ook in de les Duits in te spelen op die thematiek en hen ook in de vreemde taal te laten ontdekken wie ze zijn en hoe ze zichzelf en anderen graag leren zien. Krass biedt een module aan die dit actuele thema behandelt, en zo aansluit bij de leefwereld en ook de gevoelens van je leerlingen. Ga bijvoorbeeld samen op zoek naar hun eigen mening over liefde en relaties (p. 5) en laat ze ontdekken bij welke van de zwanzig Persönlichkeitstypen ze horen (p. 35). Zulke persoonlijke vragen maken Duits leren relevant voor je leerlingen en laten hen Duits spreken en schrijven over thema’s die hen oprecht interesseren.

Alles schon gegendert?!

Blader door de volledige module over liefde, relaties, gender en persoonlijkheidskenmerken.

Krass, oder?

De lesmethode Duits Krass biedt naast de boeiende lesonderwerpen en verschillende werkvormen nog veel andere voordelen. Zo zijn de sets modules in te zetten in elke richting met Duits in de D- en/of D&A-finaliteit, wordt woordenschat visueel aangebracht en gebeurt herhalen op een unieke manier via een digitale escape room. Benieuw naar meer?