die Keure Educatief

ALGEMEEN

De kracht van illustraties

Als volwassene kom je ze misschien iets minder vaak tegen, maar in kinderboeken, jeugdliteratuur en ook educatieve uitgaven zijn ze talrijk aanwezig: illustraties! Ook in onze lesmethodes voor het lager en secundair onderwijs vind je prachtige en leerrijke tekeningen om de leerstof te ondersteunen. Maar welke invloed hebben die illustraties op de leerlingen? Ontdek de voordelen!

Kinderboeken

Een typisch voorbeeld van geïllustreerde boeken zijn ongetwijfeld kinderboeken. De tekeningen in kinderverhalen voeren jonge lezers mee in een magische wereld van verbeelding. Wist je trouwens dat we al sinds 1967 de Internationale Dag van het Kinderboek op 2 april vieren? Op die dag, de verjaardag van Hans Christian Andersen, wordt de liefde voor het kinderboekengenre en de bijbehorende tekeningen in de kijker gezet. Maar de kracht van illustraties reikt nog veel verder dan het kinderboek alleen.

De voordelen van tekeningen

Om te bewijzen dat mooie illustraties niet alleen typisch en nuttig zijn voor kinderboeken, lijsten we graag de voordelen op van illustraties in verschillende uitgaven voor (jonge) kinderen en jongeren, ook in educatieve uitgaven. Ontdek ook leuke voorbeelden uit onze methodes!

#1 Creativiteit

Tekeningen die kleuters of leerlingen nog moeten inkleuren, zijn een geweldige manier om hun creativiteit te bevorderen. Door ook te kleuren in plaats van te kijken, begrijpen ze beter wat er te zien is. Door het (digitaal) inkleuren van dieren, personages, feestdagen … leren kinderen meer over hoe de wereld in elkaar zit.

Deze kleurplaten komen uit Matti en Mona, Pistache kleuter en Kadet.

#2 Leesplezier en motivatie

Veel leerlingen krijgen de liefde voor lezen niet zo snel te pakken. In dat geval kunnen tekeningen helpen! Kleurrijke en boeiende illustraties wekken nieuwsgierigheid en moedigen kinderen aan om een boek op te pakken of verder te lezen. Ook tijdens het lezen zijn plotse, verrassende tekeningen een hulp om de aandacht erbij te houden.

Deze illustratie komt uit de methode aanvankelijk lezen mol en beer.

#3 Beter begrip

Illustraties zijn vaak het eerste wat een leerling ziet als hij of zij een pagina openslaat. Ze bieden een visueel beeld voor de leerstof en helpen leerlingen om informatie, namen, locaties en handelingen beter te begrijpen. Het visuele begrip is bijvoorbeeld voor jongere lezers die nog werken aan hun taalvaardigheid, een grote ondersteuning. Het helpt hen om de leerstof beter te begrijpen en te waarderen.

#4 Verbeeldingskracht

Leerlingen hebben een levendige verbeelding, en illustraties spelen een belangrijke rol bij het voeden van die verbeeldingskracht. In lessen zoals begrijpend lezen en talen waar verhalen en fictie behandeld worden, laten tekeningen ruimte voor interpretatie. Zo moedigen ze de leerlingen aan om verder te denken dan wat er letterlijk op de pagina staat. Door naar illustraties te kijken, kan een leerling de nieuwe wereld verkennen en zijn of haar eigen verhalen creëren.

#5 Beter leren!

Op dit voordeel spelen onze lesmethodes sterk in. Illustraties kunnen complexe concepten en informatie visueel versterken, zoals bijvoorbeeld de abstracte leerstof bij wiskunde en wetenschappen. Maar ook woordenschat visualiseren is een sterke didactische zet. De visuele woordenschattekeningen in onze vreemde taalmethodes voor het secundair onderwijs helpen zo niet alleen bij het onthouden van woorden, maar ze maken ook de letterlijke vertaling overbodig. De tekening maakt de vertaling van het woord in de vreemde taal voldoende duidelijk. Leerlingen leren zo vanuit de vreemde taal te denken, niet langer vanuit het Nederlands.

Deze illustratie komt uit Isaac-biologie. De visuele woordenschat komt uit de methode Duits Krass en de methode Frans Audace.

Meer leren met illustraties

Conclusie: Illustraties zijn niet alleen decoratief bedoeld in kinderboeken, jeugdliteratuur en leermiddelen. Ze vormen het beeld van een verhaal, spelen een cruciale rol voor het begrip, de verbeelding en het leesplezier van leerlingen én bevorderen het leerproces. Daarom vormen ze ook een vast onderdeel in al onze lesmethodes. Benieuwd? Ontdek ze snel!