Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Ga buiten op onderzoek met deze apps

De lente neemt ons volop mee richting de zomer: zachtere temperaturen, langere dagen en veel nieuwe planten en dieren. En laat dat derde nu net de reden zijn waarom we geen beter moment kunnen verzinnen voor de Buitenlesdag. Ga op 28 april met je klas naar buiten en laat je verwonderen door plant-, dier- én wolksoorten die jullie nog niet kenden! 🔍 

Buitenlesdagchallenge

Dit jaar slaan de organisator van de Buitenlesdag MOS en Natuurpunt de groene handen in elkaar met de buitenleschallenge. Hun uitdaging voor jullie? Zo veel mogelijk verschillende plant- en diersoorten vinden tijdens de buitenlessen op 28 april. Gebruik daarvoor een smartphone of tablet en de eigen app van Natuurpunt: Obsidentify. Maak foto’s van wat je ziet en de app vertelt jou met welke plant of welk dier je te maken hebt. Buitengewoon handig! 😉

Apps waarvoor je buitenkomt

Met Obsidentify heb je dus een waardevolle tool bij de hand op je buitenspeurtocht. Maar wist je dat er nog een heleboel andere apps bestaan die jullie zoektocht een groot succes kunnen maken? Hieronder sommen we applicaties op die ideaal zijn om de onderzoeksvaardigheden voor de vakken natuur, ruimte en techniek, natuurwetenschappen of aardrijkskunde in te oefenen tijdens de (buiten)les:

vogels identificeren

Verschillende apps kunnen dieren herkennen aan de hand van een foto, maar sommige kunnen ook geluid linken aan de juiste lawaaimaker. Een functie die vooral voor vogelspotters goed van pas komt. Met deze apps achterhaal je welke vogel je buiten ziet of hoort:

  • Tjilp! Vogelgezang
  • Picture Bird: Vogels herkennen
  • Tuinvogelgids
  • Merlin Bird ID by Cornell Lab

Planten

planten identificeren

Wat je dan weer niet snel zult horen maar wel zien, zijn planten. Ook planten zijn met de juiste apps prima te identificeren. Dankzij de steeds betere beeldherkenningstechnologie leer je snel, actief en in context meer plantensoorten kennen en determineren. Wedden dat hun kenmerken langer blijven hangen als je ze met je eigen ogen buiten hebt gezien? Wij vonden deze interessante apps:

  • PlantNet
  • PictureThis – Planten herkennen
  • PlantSnap
  • Seek by iNaturalist

Wolken

wolken identificeren

Wat er ook nog elke dag boven ons hoofd vliegt, zijn de wolken. In de aardrijkskundeles leren leerlingen over verschillende soorten wolken, maar die zelf herkennen, blijkt niet zo simpel. Maar moeilijk gaat ook: dankzij de app CloudSpotter leer je alle wolktypes en -formaties kennen en onderscheiden, verdien je sterren per nieuwe soort die je tegenkomt én deel je jouw verzameling met andere wolkspotters online. Een laatste tip die we graag meegeven, is de app SkyView Lite waarmee je sterren en constellaties kunt onderscheiden. Misschien niet zo nuttig tijdens een les overdag, maar wel een aanrader om ’s avonds eens uit te proberen bij een heldere sterrenhemel.

  • CloudSpotter
  • SkyView Lite

Isaac-nrt

Profiteer dus van de Buitenlesdag als moment om de wereld om ons heen zelf te gaan waarnemen en te leren begrijpen. Een actieve zoektocht die onze methode Isaac-nrt volledig toejuicht. De methode natuur, ruimte en techniek wil jongeren namelijk op een methodische wijze betrouwbare feitelijke kennis laten verwerven. Leerlingen leren op een specifieke manier naar de omgeving kijken en leren er verantwoord mee om te gaan. Zo komen ze in contact met natuur, duurzaamheid en ecologie. Op die manier ontwikkelen leerlingen kansen om te groeien in en deel te nemen aan een technologisch-wetenschappelijk gefundeerde maatschappij.

 

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief