Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Earth Overshoot Day

Iedereen heeft grenzen. En als je die overschrijdt, zit je even zonder energie en moet je de tijd nemen om weer op te laden. Maar wat als je die tijd niet krijgt? Onze aarde kent dat probleem als geen ander. Elk jaar beleeft ze namelijk een dag waarop wij, mensen, wereldwijd zoveel van haar grondstoffen en voedingswaren verbruikt hebben als wat ze op één jaar kan produceren en aan afval kan verwerken. Een dag waarop de aarde dus letterlijk uitgeput is: Earth Overshoot Day.

earth overshoot day

Steeds vroeger

Jaarlijks berekent de organisatie Global Footprint Network de dag waarop we alle grondstoffen en voeding hebben verbruikt die de aarde eigenlijk maar kan produceren op één jaar tijd. Daarvoor baseren wetenschappers zich op veranderingen in koolstofemissies, biocapaciteit van bossen en andere factoren die de wereldwijde biocapaciteit of ecologische voetafdruk beïnvloeden. 👣🌳

Elk jaar is er de Earth Overshoot Day, maar er valt iets op als we de dagen met elkaar vergelijken. We nemen er drie dagen bij uit drie verschillende, willekeurige jaren: 

  • 1970: 29 december
  • 2000: 23 september
  • 2021: 29 juli

Je stelt dus vast dat Earth Overshoot day steeds vroeger in het jaar valt. Dat komt omdat de druk op onze planeet erg hoog is en nog steeds blijft toenemen. Dit jaar waren de belangrijkste oorzaken bijvoorbeeld de CO2-voetafdruk die toenam met 6,6% vanaf 2021 en de afname van de wereldwijde biocapaciteit van bossen met 0,5% vanaf 2021.

Move the date

De organisatie achter Earth Overshoot Day wil de trend veranderen en de datum zo steeds verlaten. Onder de hashtag #MoveTheDate sensibiliseren ze ons actief om uiteindelijk een ommekeer te bereiken van de comsumptietrends van natuurlijke hulpbronnen en daarmee ook de levenskwalitieit van iedereen op onze aarde te verbeteren. 🌎🌱🐔

Bewust in de les

Earth Overshoot Day is een confronterend, maar tegelijk belangrijk item om aan te brengen tijdens de les natuur, ruimte en techniek of aardrijkskunde. In de module Smakelijk! van onze methode Isaac-nrt (p. 38) en Isaac-aardrijkskunde komt het thema aan bod en stimuleren enkele vragen de leerlingen om goed over de problematiek en hun eigen Earth Overshoot Day te reflecteren. 

Blader door de module 👇

MEER OVER ISAAC »

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief