Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Duurzaamheid en fair trade

’t Leven is niet fair. We zeggen het allemaal wel eens, maar waarom doen we er dan niets aan? Er zijn wel degelijk manieren om het leven eerlijker, respectvoller en duurzamer in te vullen. Eén daarvan is fair trade: ontdek hoe dit thema en duurzaamheid uitgebreid aan bod komen in de methode Isaac-aardrijkskunde.

Fouten rechtzetten en nieuwe keuzes

De aarde is de plaats waar we wonen, eten, slapen, werken en met elkaar samenleven. We hebben haar nodig, maar putten haar jammer genoeg ook uit. Daarom is het onze plicht om duurzame manieren te vinden en onze fouten recht te zetten. Dat is de kernboodschap die de methode Isaac-aardrijkskunde in de 2e graad wil meegeven aan je leerlingen. In het 3e jaar komen thema’s aan bod over wat er fout gaat met onze wereld en welke rol de mens daarin speelt. In het 4e jaar doen we leerlingen nadenken over hoe we het als mensen beter kunnen doen, hoe we gezonder en eerlijker met onze aarde, de natuur en andere mensen kunnen omgaan.

In module 2 van Isaac-aardrijkskunde 4 wordt de leerlingen meteen een confronterende vraag gesteld die hen aan het denken zet:

Een nieuwe start
Beeld je in dat de terraforming van Mars helemaal geslaagd is. Mars lijkt dus op de aarde, nog voordat de mens er zijn stempel op heeft kunnen drukken: er is zuiver stromend water, een vruchtbare bodem, voldoende plantengroei en zuurstof, natuurlijke bronnen, voldoende grondstoffen … Kortom, een ideale leefomgeving voor de mens!

» We willen natuurlijk niet dezelfde fouten maken als op onze moederplaneet. Welke voorstellen heb jij voor deze astronauten die net op Mars geland zijn? Teken of schrijf je duurzame voorstellen uit. Denk daarbij aan wonen, voeding, verplaatsing, werken, energie, vrije tijd …

Illustratie: wat zouden we beter doen op een nieuwe planeet?

Verder in deze module zien we mogelijke duurzame beslissingen die je voor die tweede planeet kunt nemen, die tegelijk ook de oplossingen vormen om de gemaakte fouten op onze huidige aarde zo veel mogelijk recht te zetten. Zo komen de SDG-doelen aan bod, zoals samenwerking, de Human Development Index, herwinbare energie, nudging (= subtiele duwtjes richting een gewenst - in dit geval duurzaam – gedrag) en technische vooruitgang. Maar we staan ook stil bij bewuste keuzes die je als persoon zelf kunt maken: een kleine stap voor jezelf, kan een grote stap voor iemand anders en de wereld betekenen. Een van de duidelijkste voorbeelden daarvan is fair trade.

Fair trade: een kleine stap voor ons, een grote stap voor hen

Producten krijgen pas het fairtradelabel als ze 100% slaafvrij, eerlijk en traceerbaar geproduceerd, vervoerd en verkocht worden. Zowel de boeren die de grondstoffen voorzien als de mensen die de grondstof tot het product verwerken, worden in dat geval eerlijk betaald voor hun werk en het hele proces van grondstof tot product en aankomst bij de consument zijn transparant en controleerbaar. In de hierboven besproken module wordt fairetradehandel geïllustreerd met het chocolademerk Tony’s Chocolonely, naast andere voorbeelden van duurzame eigen keuzes zoals cohousing, verticale landbouw, lokaal en seizoensgebonden kopen, tweedehandskledij dragen …

Illustratie: voorbeelden van eigen duurzame keuzes

Wist-je-dat?

Chocolade is net zoals bananen, koffie en katoen een van de meest symbolische producten van eerlijke handel. Het zijn onder andere die symbolen die Fairtrade Belgium vaak in de kijker zet bij campagnes om aandacht te vragen voor sociale rechten van producenten. De sociale factor is bij het duurzaamheidsvraagstuk namelijk een factor waar we niet meteen aan denken, maar die wel heel belangrijk is. In België verkopen Oxfam Wereldwinkels enkel fair trade producten. De keten viert jaarlijks ook een Dag van de Fair Trade, in 2022 valt die op 14 mei.    


Voluit voor een duurzame toekomst

Benieuwd naar de volledige module over duurzame keuzes? Hier blader je digitaal door het thema.

D-finaliteit – 4e jaar – Module 2

BEKIJK MEER MODULES »

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief