Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Internet en algoritmen

Vandaag is het internet niet meer uit ons leven weg te denken. Op 29 oktober vieren we zelfs een wereldwijde dag van het internet. Maar wist je dat ook algoritmen een belangrijk deel zijn van het internet en dus van jouw leven? Onbewust gebruik je ze elke dag! Even kijken waar je ze allemaal tegenkomt ... en waarom ze zo belangrijk zijn.

Wat zijn algoritmen? 

Een algoritme is een reeks van instructies die in een bepaalde volgorde moeten worden uitgevoerd. Algoritmen vormen de basis voor programmeren in een programmeertaal. Algoritmen worden gebruikt om een probleem op te lossen. Wie programmeert, kan een programma of toestel dankzij een algoritme vooraf zeggen wat het in een bepaalde situatie zal moeten doen. Zo helpen algoritmen ons om sneller informatie te verwerken en complexe keuzes te maken. Ze maken technologie en computers 'slimmer' en hebben een grote invloed op wat wij op het internet, tijdens het werk of op school te zien krijgen. 

Waar zijn ze belangrijk?

🌐 Op internet

Al gemerkt dat jouw sociale media, favoriete sites en Google jou goed kennen? Je typt iets in een zoekmachine en je komt niet alleen gewone zoekresultaten tegen, maar ook gepersonaliseerde reclame. Achter die slimme reclame en specifieke aanbiedingen zitten algoritmen die het voor bedrijven makkelijker maken om producten aan te bieden die je interessant vindt. 

👨‍💻 Op het werk

Ook ons professionele leven wordt enorm beïnvloed door algoritmen. Relevante bestanden terugvinden in databanken, automatisch vertalen via Google Translate en informatie opzoeken op Wikipedia. Het zijn allemaal voorbeelden van Big Data-analyse die ons ondersteunen bij ons werk en onze jobs zelf behoorlijk veranderen of zelfs vervangen. 

💻 Op school 

Hoewel internet en z'n vele algoritmen dus een grote impact hebben op ons dagelijkse en toekomstige leven, zijn leerlingen zich vaak minder bewust van de vele algoritmen die ze elke dag gebruiken. Toch zijn ook zij heel actief op internet, raadplegen ze elke dag de grote hoeveelheid aan informatie online en zullen ze er voor hun job ongetwijfeld mee te maken krijgen, bewust of onbewust. 


Algoritmisch denken 

Om leerlingen inzicht te geven in de toepassingen en gevolgen van algoritmen, moeten we ze algoritmisch leren denken. Onze methode ICT Enter biedt een pakket Algoritmisch denken dat bestaat uit twee modules:

  • De eerste module is een inleiding tot algoritmisch denken. Wat is een algoritme? Hoe kun je van een probleemstelling tot een oplossing komen? Het begrip ‘sequentie’ of ‘opeenvolging van instructies’ komt hierbij aan bod.
  • In de tweede module gaan de leerlingen zelf aan de slag met algoritmen. De begrippen ‘selectie’ en ‘herhaling’ komen hier aan bod. Daarvoor gebruiken we in de 1e graad het programma Scratch.

Naast de ICT-les, zijn de modules Algoritmisch denken ook een praktische en boeiende aanvulling in de lessen:
 wiskunde
• techniek
• NRT (natuur, ruimte en techniek)

Enter - pakket Algoritmisch denken

🛒 Pakket Algoritmisch denken »

Meer over Enter »

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief