Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Auteursrechten, ook op het scherm?

Wie een boek schrijft, mag als enige dat boek verkopen of opeisen. Als auteur heb je namelijk auteursrechten om jouw werk te beschermen. Maar hoe zit het met webteksten, rust daar ook auteursrecht op? Onze ICT-methode Enter legt het uit. 

Wat is auteursrecht?

Het auteursrecht of copyright beschermt "de originele creaties van de geest". Het recht geldt voor boeken, maar ook voor heel wat andere werken:

  • kunst
    beeldhouwwerken, schilderijen, foto's, films, choreografieën
  • geschreven teksten
    literaire en wetenschappelijke teksten, scenario's, voordrachten
  • dagdagelijkse voorwerpen
    een bril, het motief van een tapijt ...

De maker van het werk krijgt volgens het auteursrecht een monopolie of exclusieve rechten op zijn of haar werk, en dat tot 70 jaar na zijn of haar dood. Zo beschermen auteursrechten tegen namaak en plagiaat: als iemand het werk van een auteur wil gebruiken, kan dat enkel als die auteur zijn of haar officiële toestemming daarvoor geeft.

Wist-je-datje
Elk jaar is er een World Book and Copyright Day op 23 april. De organisatie UNESCO riep die dag in het leven om het lezen, publiceren en het beschermen van intellectueel eigendom te stimuleren door het auteursrecht of copyright. Die datum werd gekozen omdat zowel William Shakespeare als Miguel de Cervantes Saavedra en Inca Garcilaso de la Vega op deze dag zijn gestorven, drie wereldberoemde schrijvers.

Hou ook online rekening met auteursrecht

Op teksten rusten dus auteursrechten, maar geldt dat ook voor teksten die je online vindt? Ja, als je informatie van een website wilt gebruiken voor een taak of een paper, dan mag dat ook enkel als je daarvoor de toestemming hebt van de auteur of zijn/haar naam correct vermeldt in de bibliografie. Onze ICT-methode Enter biedt in de vaste rubriek mediawijsheid een handig stappenplan om correct om te gaan met online teksten die je als bron gebruikt: 

Wat met beelden?

In een andere module, namelijk beeld- en videobewerking, staat Enter stil bij het portretrecht ofwel het recht op afbeelding. Mag je foto's van personen zomaar online publiceren of moet je daarvoor hun toestemming vragen? Enter giet het antwoord daarop in een schema en toont hoe je correct omgaat met beelden online: 

Bronvermelding

In de 2e graad heeft Enter het in de module Sprekende teksten ontwerpen over bronvermelding:

BEKIJK MEER MODULES VAN ENTER »

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief