Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Quizzen maar: test jouw kennis van het Nederlands

Als je met een mens praat in een taal die hij verstaat, gaat het in zijn hoofd.
Als je met hem praat in zijn eigen taal, gaat het in zijn hart.
- Nelson Mandela

Daar slaat Mandela de spijker op de kop. Iedereen heeft (onbewust) een boontje voor zijn eigen taal. Voor wie Nederlands als moedertaal heeft, is het deze week tijd om zijn of haar hart op te halen in de Week van het Nederlands van 3 tot 10 oktober. Wij doen het alvast met de BOON-voor-Nederlands-quiz!

Nederlands is overal om ons heen en helpt je in de meest uiteenlopende situaties. Tijdens het uitproberen van een nieuw recept, het uitleggen van een bewijs of kunststroming aan je leerlingen en het maken van een afspraak bij de kapper. Sterker nog: in Vlaanderen gaat geen dag voorbij zonder Nederlands, of het nu je moedertaal is of niet. We zetten onze waardevolle (moeder)taal dan ook graag in de kijker tijdens de Week van het Nederlands. We stelden een quiz samen waarin je jouw kennis van het Nederlands test! Een boeiende oefening voor leerkrachten Nederlands, maar dus ook voor elke andere leerkracht (en leerling) in Vlaamse scholen. 

Neem hieronder deel aan de BOON-voor-Nederlands-quiz en ontdek hoe het zit met jouw Nederlandse skills in vier rondes van telkens 6 vragen. Een taal die we 7 op 7 spreken, lezen, schrijven en horen, verdient namelijk wel een paar leuke Nederlandse zinnen om even bij stil te staan. 🏅👇

Tip: Neem verrassende zinnen gerust mee in je les Nederlands, eens kijken of je leerlingen meteen zien waar er een addertje onder het gras (de zin) zit ... 🐍🌱

 

Maak uw eigen enquête voor feedback van gebruikers

 

Benieuwd naar de beoordeling van je score?
Hieronder ontdek je jouw behaalde taalstatus voor Nederlands:

0-24% 💌

Taalliefhebber

Een goed Nederlands boek lezen of een quiz oplossen met taalvragen? You're in! Van woorden en zinnen word je gelukkig. Je taalgebruik zelf is nog niet feilloos, maar je liefde voor Nederlands wel!

boon_status_taalliefhebber

25-49% 🤸

Taalknobbel in wording

Een verzorgd taalgebruik is voor jou heel belangrijk. Je doet dan ook je best om juist te schrijven en te spreken, en ook je andere taalskills aan te scherpen. Een echte expert ben je nog niet, maar je bent op goede weg.

boon_status_taalknobbel in wording

50-74% 📚

Taaladept

Je tilt jouw Nederlands steeds naar een hoger niveau! Wat kijk je op naar schrijvers en presentators die foutloos schrijven en spreken. Je hoopt dan ook ooit zo'n krak te worden als zij. Al moet je natuurlijk niet onderdoen, want ook jij hebt als taaladept een uitstekende Nederlandse kennis.

boon_status_taaladept

75-100% 🙏

Taalgoeroe

Jij bent de persoon bij wie iedereen terecht kan met zijn taal- en spellingsvragen! Een tekst laten nalezen, feedback vragen op een presentatie of gewoon maar niet op het juiste woord komen: bij jou zijn we aan het juiste adres. Een titel als taalgoeroe heb je dus dubbel en dik verdiend!

boon_status_taalgoeroe

 

Leekracht Nederlands of gewoon ook een boon voor Nederlands? 😉 Ontdek dan BOON: de methode Nederlands biedt een nieuwe kijk op het vak. Het is een doelgerichte methode met een frisse en actuele inhoud. BOON richt zich naar leerkrachten die doelbewust afwisselen tussen leerkrachtgestuurd en leerlinggestuurd onderwijs. De methode is modulair opgebouwd en plaatst de tekstsoort centraal. Elke module werkt toe naar een communicatieve eindopdracht, de oogst. 

MEER OVER BOON »

BEKIJK HET MATERIAAL »

BOON_logo

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief