Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Zeg ja tegen non-fictie

Jongeren aan het lezen krijgen is soms een lastige opgave, want zowel hun interesse als leesvaardigheid neemt vandaag jammer genoeg af. Boekopdrachten en -besprekingen blijven een goede stap in de richting naar meer leesmotivatie, maar die staan meestal in het teken van fictieve boeken. Maar ook non-fictie kan jouw leerlingen motiveren om meer en beter te lezen. Wij geven alvast inspiratie voor een boeiende Non-fictie November 🍂📰.

Non-fiction November

Klinkt niet zo bekend? Dat is normaal, want dit initiatief wordt (nog) niet in ons land georganiseerd, maar wel in het Verenigd Koninkrijk. Daar zetten scholen en bibliotheken jaarlijks non-fictieboeken en artikels een maand lang in de kijker. Ze stimuleren leerlingen van het leerplichtonderwijs om in november veel non-fictie te lezen en die daarna aan te bevelen aan andere leerlingen. Hoe kun je zo'n non-fictiemaand nu zelf integreren? We tippen enkele leuke opdrachten.

Voor de leerling

  • Kies een non-fictieboek uit en vat het werk samen op een fiche waarin je het onderwerp neerpent en beargumenteert waarom je het boek zou moeten lezen.
  • Podcasts, ze zijn vandaag helemaal in. Beluister een podcast naar keuze over een interessante actuele of wetenschappelijke vraag. Schrijf daarna een artikel over de inhoud.
  • Maak een geanimeerde videoclip of powerpointpresentatie rond een non-fictieboek of artikel naar keuze.
  • Lees een non-fictieboek over een wetenschappelijk experiment. Voer het experiment daarna zelf uit met de klas.
  • Doe de factcheck: lees een populairwetenschappelijk artikel online en ga na of de beweringen overeenstemmen met onderbouwde wetenschappelijke inzichten. Of lees een historische roman en haal er enkele passages uit die niet gebaseerd zijn op waargebeurde feiten.

Voor de leerling én leerkracht

  • Organiseer een actueel debat: leerlingen bereiden pro’s en contra’s voor door non-fictieteksten te lezen als inspiratie voor argumenten.
  • Sla als leerkrachtenteam de handen in elkaar en organiseer drie weken lang een vakoverstijgend project rond één centraal thema: klimaatopwarming, ruimtereizen, artificiële intelligentie … De opdracht voor de leerlingen: beantwoord tal van intrigerende vragen rond het thema door je goed te documenteren.
  • Bedenk met je klas één levensbelangrijke, maar moeilijk te beantwoorden vraag. De vragen van alle klassen worden gebundeld en via het online schoolplatform en posters in de gangen verspreid. Het doel van deze non-fiction challenge: in één maand tijd zoveel mogelijk van elkaars vragen oplossen door research te doen.

Stuk voor stuk verrijkende opdrachten die kennisverwerving, leesvaardigheid en leesbevordering geïntegreerd aan bod laten komen en leerlingen motiveren om ook non-fictie te lezen.

Inspiratiebron: duurzaamonderwijs.be

BOON

Op zoek naar concrete voorbeelden van non-fictie? In onze methode Nederlands voor de D- en D&A-finaliteit BOON vind je ook verschillende opdrachten rond non-fictie. Hieronder geven we je graag wat inspiratie via drie voorbeeldopdrachten 👇.

BOON 3 - D-finaliteit - Module 1

BOON 3 - D-finaliteit - Module 2

BOON 3 - D&A-finaliteit - Module 3

KIJK MEER MATERIAAL IN »

boon logo

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief