x
OCMW-dienstverlening anno 2024 (VOD)

Webinar on demand

Naar aanleiding van de volledige herwerking van de publicatie “OCMW -dienstverlening” enkele jaren geleden organiseerde de redactie een opleiding over het OCMW-recht, waarbij bleek dat er veel interesse is voor deze boeiende rechtstak. Wetswijzigingen en rechtspraak zorgen ervoor dat het OCMW-recht een materie is die voortdurend in evolutie is. Via bijwerkingen wordt het handboek steeds up-to-date gehouden.

Als aanvulling op de actualisaties in het handboek en wegens het succes van de vorige opleidingen, plannen we jaarlijks een editie in waarbij enkele actuele knelpunten worden uitgediept.

Tijdens deze editie focussen vakspecialisten op de volgende 3 thema’s:

  • Recente wijzigingen in het vreemdelingenrecht
  • Referentieadressen
  • Wettelijke initiatieven rond budget- en schuldhulpverlening en schuldinvordering

2024

Dirk Torfs, Sofia Speybroeck, ...
290,40
Beschikbaar
Tijdschrift voor Sociaal Recht (TSR) - jaargang 2024

Tijdschrift

Het Tijdschrift voor Sociaal Recht is een interuniversitair en tweetalig tijdschrift. Het is gericht op de publicatie van diepgaande, originele en kritische rechtsleer, in alle domeinen van het sociaal recht in de brede betekenis.

Dit tijdschrift is een forum voor discussie en juridische reflectie, getrokken door een redactieraad bestaande uit onderwijzend personeel, onderzoekers en praktizijns in het sociaal recht.

Alle ingezonden bijdragen ondergaan een anonieme beoordeling door minstens twee peers.

Een jaarabonnement op TSR bevat:

  • 4 nummers

Info over de redactie, toegang tot de bijhorende digitale platformen en een inkijkexemplaar kan u hier raadplegen

Wenst u zich te abonneren en dit tijdschrift op een adres buiten België te ontvangen? Contacteer ons op abonnementen@diekeure.be en wij bezorgen u de prijs met aangepaste portkosten.

2024

254
Handboek Welzijn op het werk (ed.2023)

Boek

Het juridische landschap inzake “ Welzijn op het werk” is in de laatste vijfentwintig jaar ingrijpend gewijzigd. Met de Welzijnswet van 4 augustus 1996 startte in België een indrukwekkende herstructureringsoperatie die in 2017 een (voorlopig) eindpunt bereikte met de publicatie van de Codex over het welzijn op het werk.

Dit handboek is het eerste Nederlandstalige basiswerk over de juridische aspecten inzake welzijn op het werk. De term ‘juridische aspecten’ geeft aan dat niet het volledige juridische landschap inzake welzijn op het werk wordt besproken: wel wordt er ingezoomd op die thema’s die volgens de auteurs tot de basiskennis van het recht inzake welzijn op het werk behoren. Dit handboek beoogt basisinformatie te bieden voor eenieder die zich in deze materie wil verdiepen als student, advocaat, magistraat, bedrijfsjurist, preventieadviseur, consulent, bedrijfsverantwoordelijke …

Onder leiding van Anne Van Regenmortel hebben de eminente juristen Jan Buelens, Kelly Reyniers, Ilse Van Puyvelde en Valérie Vervliet zich met veel enthousiasme en vakkennis achter dit project geschaard. De basis voor dit handboek is de cursus “Juridische aspecten inzake arbeidsveiligheid”, die door Anne Van Regenmortel in de periode 1990 tot 2010 in de bijzondere licentie sociaal recht (thans master na master sociaal recht) aan de Vrije Universiteit Brussel werd gedoceerd. Vanaf 2010 kon Anne Van Regenmortel en sinds het academiejaar 2018-2019 ook Kelly Reyniers de studenten aan de Universiteit Antwerpen voor deze materie warm maken in het kader van het opleidingsonderdeel “Juridische aspecten van welzijn op het werk”. Dit vak wordt in de module sociaal recht als bijzondere studie aan de masterstudenten rechten aangeboden. Deze cursus vormt ook de basis voor de juridische lessen in de opleiding preventieadviseur niveau I die al meer dan 40 jaar aan de Universiteit Antwerpen wordt georganiseerd. Evenzeer ondersteunt deze cursus het opleidingsonderdeel “Veiligheid en welzijn op het werk”, thans ook “Juridische aspecten inzake welzijn op het werk” genaamd in de master veiligheidswetenschappen. Deze master die de veiligheidsproblematiek integraal en vanuit verschillende disciplines benadert, werd in 2013 op initiatief van leermeester Josse Van Steenberge aan de Faculteit Rechten van de Universiteit Antwerpen opgestart.

In zijn eerste editie werd dit handboek bijgewerkt tot 15 februari 2015. Een tweede editie volgde in 2018. Thans ligt de derde editie voor. In deze editie wordt niet langer naar de vroegere verschillende koninklijke besluiten, maar nog enkel naar de bepalingen van de Codex verwezen. Deze keuze werd mede ingegeven door het feit dat de overgangstermijn om formulieren en documenten aan de nieuwe Codex aan te passen verstreek op 12 juni 2019. Inhoudelijk werd de periode vanaf 2019 sterk beheerst door de COVID-19-crisis die in belangrijke mate ook de welzijnsreglementering beroerde. In dit handboek worden in een nieuw hoofdstuk enkel de definitieve wijzigingen behandeld waartoe de COVID-19-pandemie heeft geleid. Voor een globaal overzicht van de impact van de COVID-19-crisis op de welzijnsreglementering verwijzen wij graag naar het in 2021 gepubliceerde werk COVID-19 en welzijn op het werk (K. Reyniers en A. Van Regenmortel(eds.), COVID-19 en welzijn op het werk, Reeks Arbeidsrecht nr. 21, Brugge, die Keure, 2021, 161 p.). Daarnaast werd doorheen heel de uitgave recente rechtsleer en rechtspraak verwerkt. Tevens werden bepaalde items toegevoegd of meer uitgebreid behandeld, zoals onder meer het territoriaal toepassingsgebied van de Welzijnswet, het recht van de werknemer op stillegging van de werkzaamheden, de regeling inzake deconnectie van het werk, die in 2022 als onderdeel van de zogenaamde “Arbeidsdeal” werd hervormd, evenals de strafrechtelijke verantwoordelijkheid van externe diensten en van gebruikers van uitzendkrachten. Ten slotte neemt de lezer ook kennis van nieuwe reglementering, zoals onder meer de nieuwe reglementering op de re-integratie op het werk evenals de herziene regelgeving betreffende de bedrijfsbezoeken en het beleidsadvies van de externe diensten. Deze derde editie werd bijgewerkt tot 1 september 2022. Een driejaarlijkse herdruk wordt ook de volgende jaren voorzien. Intussen houden we u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen.

Gelieve een mail te sturen naar pp@diekeure.be indien u de studentenversie wenst aan te schaffen.

2023

Van Regenmortel Anne
140
Gedwongen opname - met blik op de toekomst (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 01/06/2023

Het aantal gedwongen opnames kent de laatste jaren een opvallende stijging. De problematiek is ook actueel in de media. Een gedwongen opname is bedoeld als een beschermingsmaatregel. De rechter kan iemand die “geestesziek” is en een gevaar vormt voor zichzelf of voor anderen in een psychiatrisch ziekenhuis laten opnemen indien er geen andere geschikte behandeling is.

De toepassing van de huidige regelgeving wijst echter op een soms moeizame verstandhouding tussen justitie, de gezondheidszorg en de verschillende sociale dienstverleningen. Daarnaast beantwoordt ze niets steeds aan de concrete noden van de patiënten.

Het wettelijk kader laat geen andere gedwongen behandeling, begeleiding of verplichte zorg toe. Een behandeling onder voorwaarden behoort momenteel nog niet tot de mogelijkheden als alternatief voor een gedwongen opname. Andere knelpunten zijn onder meer de toename van het aantal collocaties, de kwaliteit van de “omstandige medische verslaggeving” en de problematiek van personen met een verslaving. De problematiek is transversaal en vereist een multidisciplinaire aanpak in de gerechtelijke, maatschappelijke en medische dienstverlening.

Daarom pleiten diverse actoren voor een grondige evaluatie en herziening van de wet. Een werkgroep heeft daarover recent een eindrapport opgesteld. Er staat nu ook nieuwe wetgeving in de steigers.

Met dit uniek symposium georganiseerd door de Vredegerechten West-Vlaanderen wil men duiding geven aan de huidige regelgeving, lacunes blootleggen en mogelijke spanningsvelden uitklaren, dit met in het achterhoofd de geplande wetswijziging. Daarvoor worden alle actoren samen die met ‘gedwongen’ beschermde personen te maken hebben samengebracht in de hoop dat dit bijdraagt tot het slaan van bruggen op het terrein.

2023

Leo Vulsteke, Jan Desmet, ...
121
Beschikbaar
OCMW-dienstverlening anno 2023 (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 04/05/2023

Naar aanleiding van de volledige herwerking van de publicatie “OCMW -dienstverlening” enkele jaren geleden organiseerde de redactie een studienamiddag over het OCMW-recht, waarbij bleek dat er veel interesse is voor deze boeiende rechtstak. Wetswijzigingen en rechtspraak zorgen ervoor dat het OCMW-recht een materie is die voortdurend in evolutie is. Via bijwerkingen wordt het handboek steeds up-to-date gehouden.

Als aanvulling op de actualisaties in het handboek en wegens het succes van de vorige studienamiddagen, plannen we opnieuw een webinar on demand in waarbij enkele actuele knelpunten worden uitgediept.

Tijdens deze editie focussen vakspecialisten op de volgende 3 thema’s:

  • Recht op sociale bijstand voor EU-onderdanen
  • Automatische rechtentoekenning gaat niet vanzelf
  • Leefloon en beroepsinkomsten

2023

Dirk Torfs, Eleni De Becker, ...
272,25
Beschikbaar
Sociale huisvesting (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 28/02/2023

Van sociale huisvestingsmaatschappij/sociaal verhuurkantoor naar woonmaatschappij - Stand van zaken en enkele praktische aandachtspunten

De eerste woonmaatschappijen zijn intussen erkend, maar voor andere trajecten is er nog een (lange) weg te gaan richting de deadline van 30 juni 2023.

Tijdens deze opleiding lichten we het traject naar de vorming van de woonmaatschappij toe, met nadruk voor elk van de actoren en hun specifieke werking. Er wordt stilgestaan bij het decretale kader omtrent het fusietraject, de situatie van het aandeelhouderschap, de vorming van het bestuursorgaan mede in het licht van de modelstatuten, …

Dit door middel van praktijkvoorbeelden met enkele handige tips en tricks.

Voorts wordt er dieper ingegaan op het arrest van het Grondwettelijk Hof van 24 november 2022 (nr. 155/2022).

Afsluitend worden er enkele slotbeschouwingen geformuleerd en is er een ruime mogelijkheid voorzien tot het stellen van vragen.

Onmisbaar voor iedereen die op de hoogte wil zijn en blijven inzake sociale huisvesting.

2023

Alexander Verschave
151,25
Beschikbaar
Recht en sociale ongelijkheid

Boek

Het uitgangspunt van dit Tegenspraak-cahier is een paradox in de maatschappelijke ontwikkeling. In de rechtsontwikkeling van de afgelopen decennia werden diverse traditionele ongelijkheden weggewerkt en discriminatieverboden ingevoerd, die in de loop van de jaren alsmaar gedifferentieerder en strenger geworden zijn. De economische en sociaalwetenschappelijke literatuur leren ons nochtans dat de meeste sociale ongelijkheden en in het bijzonder de inkomens- en vermogensongelijkheid in dezelfde periode niet af-, maar toegenomen zijn. In dit cahier worden daartoe twee vragen opgeworpen:

1. (Hoe) draagt het recht bij tot de reproductie en versterking van sociale ongelijkheden?
2. (Hoe) kan het recht ingezet worden om sociale ongelijkheden te bestrijden?

Deze vragen worden in het cahier zowel theoretisch geëxploreerd als uitgewerkt voor specifieke rechtstakken (burgerlijk vermogensrecht, arbeidsrecht, gezondheidsrecht, de juridische regeling van de man-vrouwverhoudingen). In deze bundel wordt enerzijds op de veelheid van (elkaar versterkende) sociale ongelijkheden gewezen, anderzijds ligt de klemtoon op ongelijkheden die met verschillen en tegenstellingen tussen sociale klassen te maken hebben — een thema dat de laatste jaren in het rechtspolitieke vertoog onderbelicht is geweest.

Deze publicatie is het allerlaatste project van Tegenspraak, een sedert 1982 actieve groep van maatschappijkritische juristen. Een kritiek van het recht is vandaag nochtans niet minder dringend dan veertig jaar geleden. Wij hopen dat anderen de fakkel overnemen.

2022

Gutwirth Serge, Hubeau Bernard, ...
59
Beschikbaar
Recht en sociale ongelijkheid

Boek

Het uitgangspunt van dit Tegenspraak-cahier is een paradox in de maatschappelijke ontwikkeling. In de rechtsontwikkeling van de afgelopen decennia werden diverse traditionele ongelijkheden weggewerkt en discriminatieverboden ingevoerd, die in de loop van de jaren alsmaar gedifferentieerder en strenger geworden zijn. De economische en sociaalwetenschappelijke literatuur leren ons nochtans dat de meeste sociale ongelijkheden en in het bijzonder de inkomens- en vermogensongelijkheid in dezelfde periode niet af-, maar toegenomen zijn. In dit cahier worden daartoe twee vragen opgeworpen:

1. (Hoe) draagt het recht bij tot de reproductie en versterking van sociale ongelijkheden?
2. (Hoe) kan het recht ingezet worden om sociale ongelijkheden te bestrijden?

Deze vragen worden in het cahier zowel theoretisch geëxploreerd als uitgewerkt voor specifieke rechtstakken (burgerlijk vermogensrecht, arbeidsrecht, gezondheidsrecht, de juridische regeling van de man-vrouwverhoudingen). In deze bundel wordt enerzijds op de veelheid van (elkaar versterkende) sociale ongelijkheden gewezen, anderzijds ligt de klemtoon op ongelijkheden die met verschillen en tegenstellingen tussen sociale klassen te maken hebben — een thema dat de laatste jaren in het rechtspolitieke vertoog onderbelicht is geweest.

Deze publicatie is het allerlaatste project van Tegenspraak, een sedert 1982 actieve groep van maatschappijkritische juristen. Een kritiek van het recht is vandaag nochtans niet minder dringend dan veertig jaar geleden. Wij hopen dat anderen de fakkel overnemen.

2022

Gutwirth Serge, Hubeau Bernard, ...
59
Beschikbaar
25 jaar Vlaamse Wooncode – 1 jaar Vlaamse Codex Wonen van 2021 (VOD)

Webinar on demand

Op zoek naar zilver

In 1997 werd de Vlaamse Wooncode afgekondigd. Inmiddels met ingang van 1 januari 2021 omgevormd tot de Vlaamse Codex Wonen van 2021. In 2022 ‘vieren’ we dus de 25ste verjaardag van de Vlaamse Wooncode en de eerste verjaardag van de Vlaamse Codex Wonen van 2021.

Sinds 1997 kijken we om de 5 jaar terug op de ontwikkelingen in het Vlaamse woonbeleid. Ook nu is dit aangewezen, want de afgelopen 5 jaar heeft de decreetgever - zoals inmiddels gebruikelijk - niet stil gezeten.

Op deze studiedag kijken we of het basisdecreet inzake wonen nog goed in elkaar zit, dan wel of er (dringend) bijsturingen nodig zijn om het grondrecht op wonen voor iedereen te garanderen.

In het eerste deel van de studiedag bespreken vijf specialisten de huidige staat van het Vlaamse woonbeleid: de woningkwaliteitsbewaking, het sociale huurstelsel, de woonmaatschappij als nieuwe sociale verhuurder, de nieuwe woonvormen en het lokaal woonbeleid. In de namiddag laten we tijdens het debat de mensen uit de praktijk aan het woord over een aantal actuele topics van het woonbeleid.

 

2022

Bernard Hubeau, Tom Vandromme, ...
200
Beschikbaar
OCMW-dienstverlening 2022 (VOD)

Webinar on demand

Naar aanleiding van de volledige herwerking van de publicatie “OCMW -dienstverlening” enkele jaren geleden organiseerde de redactie een studienamiddag over het OCMW-recht, waarbij bleek dat er veel interesse is voor deze boeiende rechtstak. Wetswijzigingen en rechtspraak zorgen ervoor dat het OCMW-recht een materie is die voortdurend in evolutie is. Via bijwerkingen wordt het handboek steeds up-to-date gehouden.

Als aanvulling op de actualisaties in het handboek en wegens het succes van drie eerste studienamiddagen, plannen we opnieuw een studienamiddag waarbij enkele actuele knelpunten worden uitgediept. Tijdens deze editie focussen vakspecialisten op de volgende 3 thema’s:

- De terugvordering van het (equivalent) leefloon bij de begunstigde: praktijk en knelpunten

  • Korte inleiding in het juridisch kader: Over de terugvordering in de RMI-wet en de OCMW-wet
  • Terugvorderingsgevallen en omvang van de terugvordering : Over de praktijk in de OCMW’s en de arbeidsgerechten
  • Bespreking van de voornaamste knelpunten: Over grote bedragen, lange termijnen en objectieve bewijzen
  • Slotbeschouwing: Over principiële en praktische (beleids)keuzes binnen het wettelijk kader

- Wisselwerking tussen het OCMW en CSR

  • Moet een OCMW aanvullende steun toekennen als een verzoeker in de CSR zijn leefgeld te laag vindt?
  • Vormt het feit dat iemand toegelaten wordt tot de CSR een voldoende bewijs dat deze persoon over onvoldoende bestaansmiddelen beschikt, een van de toekenningsvereisten voor een leefloon?
  • Is een terugvordering van OCMW-steun tijdens de CSR te aanzien als een boedelschuld?
  • Vereist een aanvraag bij het OCMW om terugvorderbare steun de machtiging van de schuldbemiddelingsrechter?

- Gerechtelijk traject samenwerking schuldbemiddelaar

Een must voor iedereen die professioneel betrokken is bij deze problematiek!

2022

Dirk Torfs, Margot Van Leuvenhaege, ...
135
Beschikbaar
OCMW-dienstverlening anno 2020 (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 19/04/2022

Naar aanleiding van de volledige herwerking van de publicatie “OCMW -dienstverlening” enkele jaren geleden organiseerde de redactie een studienamiddag over het OCMW-recht, waarbij bleek dat er veel interesse is voor deze boeiende rechtstak. Wetswijzigingen en rechtspraak zorgen ervoor dat het OCMW-recht een materie is die voortdurend in evolutie is. Via bijwerkingen wordt het handboek steeds up-to-date gehouden.

Als aanvulling op de actualisaties in het handboek en wegens het succes van drie eerste studienamiddagen, plannen we opnieuw een webinar waarbij enkele actuele knelpunten worden uitgediept:

Tijdens deze editie focussen vakspecialisten op de volgende 3 thema’s:

  • Activering, anders bekeken
  • Vreemdelingenrecht en OCMW-dienstverlening: stand van zaken in regelgeving en rechtspraak
  • OCMW-tussenkomsten voor de bewoners van woonzorgcentra

Een must voor iedereen die professioneel betrokken is bij deze problematiek!

2022

Steven Bouckaert, Guido De Baere, ...
202,50
Beschikbaar
Recente ontwikkelingen in het insolventie- en beslagrecht 2022 (VOD)

Webinar on demand

Studienamiddag Tijdschrift voor Insolventie- en Beslagrecht  - Vijfde editie

Trouw aan de filosofie van het Tijdschrift voor insolventie- en beslagrecht (TIBR) wil de vijfde editie van deze studienamiddag een dwarsdoorsnede bieden van een aantal actuele ontwikkelingen binnen de kernmateries van het tijdschrift.

Tijdens een eerste overkoepelende uiteenzetting wordt een overzicht geboden van de recente rechtspraak van de hoogste rechtscolleges binnen het insolventie-, beslag- en zekerheidsrecht.

Het tweede deel van de namiddag wordt volledig gewijd aan de invordering van fiscale en andere publieke schulden. De Wet van 13 april 2019 betreffende de minnelijke en gedwongen invordering van fiscale en niet-fiscale schuldvorderingen harmoniseert en rationaliseert de invorderingsprocedure met betrekking tot de verschillende fiscale en niet-fiscale schuldvorderingen waarvan de invordering is toevertrouwd aan de Algemene Administratie van de Inning en Invordering. De wet bevat tevens een aantal belangrijke inhoudelijke wijzigingen, die toelichting behoeven..
Tijdens een eerste sessie wordt het algemene kader van deze regelgeving geschetst. Tijdens een tweede sessie wordt vervolgens ingegaan op een aantal specifieke vraagstukken zoals het vereenvoudigd fiscaal derdenbeslag, de fiscale voorrechten en aansprakelijkheden, en de mogelijkheid om in bepaalde gevallen te kunnen rekenen op een zekere mildheid vanwege de fiscale ontvanger (in de vorm van een onbeperkt uitstel van invordering en/of vrijstelling van nalatigheidsinteresten).

Ter afsluiting is er een debat.
 

2022

Diederik Bruloot, Roel Fransis, ...
160
Beschikbaar
Jeugdbeschermingsrecht in evolutie (VOD)

Webinar on demand

Zopas rolde de nieuwe editie van het Handboek Jeugdbeschermingsrecht van de pers. Zoals bij de vorige edities is de ambitie een volledig overzicht te geven van het jeugdbeschermingsrecht, met kritische aandacht voor de toepassing en toepassingsproblemen ervan in de praktijk en met oog voor de impact van evoluties in de maatschappelijke en juridische omgeving waarbinnen de jeugdbescherming zich bevindt. En dat op een bevattelijke manier, zodat het bruikbaar is voor ieder die met de materie bezig is: rechtspractici, actoren uit het werkveld, academici, studenten ... De nieuwe editie was meer dan nodig, gezien de permanente ontwikkelingen in het jeugdbeschermingsrecht, ditmaal in het bijzonder de creatie van een Vlaams (en Brussels) jeugddelinquentierecht.

Tegelijk is het handboek het resultaat van continue activiteiten op het gebied van onderzoek, onderwijs en dienstverlening, vanuit de werking van de Onderzoekslijn Jeugdrecht en Jeugdcriminologie (Instituut voor Sociaal Recht & Leuvens Instituut voor Criminologie, KU Leuven). Ter gelegenheid van het verschijnen van deze nieuwe editie houden we daarom graag een studienamiddag waarin we ingaan op actuele thema’s én het verband maken met ons lopend juridisch onderzoek.

Onmisbaar voor ieder die een grondige update wil inzake jeugdbeschermingsrecht.
 

2021

Johan Put, Jantien Leenknecht, ...
150
Beschikbaar
Ongevallen in de welzijnszorg (VOD)

Webinar on demand

In dit webinar bekijkt de docente de juridische kwalificatie en de gevolgen van ongevallen in de zorgsector.

Wie in de zorgsector werkt, loopt een verhoogd risico op een ongeval tijdens de uitvoering van de arbeidsovereenkomst. Er zijn immers specifieke risico’s verbonden aan werken in de zorgsector, zoals overbelasting van de rug, stress door personeelstekort, tekort aan beschermingsmateriaal en interactie met (onvoorspelbaar gedrag van) cliënten. De voorwaarden om van een arbeidsongeval te kunnen spreken, worden bekeken aan de hand van concrete casussen. Daarnaast komen de gevolgen van het al dan niet kwalificeren van een ongeval als arbeidsongeval aan bod.

Ook de cliënt kan het slachtoffer worden van een ongeval. Op welke wijze worden deze ongevallen juridisch behandeld en op welke vergoeding hebben de slachtoffers recht?

Ten slotte wordt de vraag gesteld wat het gevolg is indien het ongeval door een derde wordt veroorzaakt. Op welke wijze worden deze ongevallen juridisch behandeld en wie staat in voor het vergoeden van de schade?
 

2021

 Vanessa Verdeyen
105
Beschikbaar
Welzijn in Vlaanderen - Beleid, bestuurlijke organisatie en uitdagingen

Boek

De laatste jaren is de Vlaamse welzijnssector één grote werf geweest. Dringend tijd dus om een nieuwe editie van 'Welzijn in Vlaanderen' uit te geven. In deze (ondertussen vijfde) editie behouden we het opzet van de vorige edities: een grondig overzicht bieden van het beleid, de organisatie en de trends en uitdagingen in de verschillende sectoren van het welzijnsbeleid.

Uiteraard bespreken we ook de belangrijkste recente veranderingen in sectoren zoals jeugdhulp (jeugddelinquentie, integrale jeugdhulp), personen met een handicap (persoonsvolgende financiering), gezinsbeleid (het groeipakket), ouderenzorg (het Woonzorgdecreet), de evolutie naar een Vlaamse Sociale Bescherming, ...

Wie dit boek leest, is weer een stukje beter mee met het reilen en zeilen in een toch wel complexe wereld.

 

“Het boek leest vlot en is goed afgebakend. Er wordt in de inleiding al meteen verduidelijkt wat de lezer kan verwachten en wat niet.”
(Latifa Amezghal)

2020

Hermans Koen, Verschuere Bram
39
Beschikbaar
Beroepsgeheim en hulpverlening

Boek

I.s.m. Tim Opgenhaffen en Isabelle Van der Straete

In 2005 verscheen het boek ‘Beroepsgeheim en hulpverlening’, dat voor het eerst het vraagstuk van het beroepsgeheim diepgaand bestudeerde vanuit de specifieke invalshoek van de welzijnszorg en de hulpverlening. Het boek groeide daarmee uit tot een standaardwerk in de sector.

Nu ligt een volledig nieuwe editie van dit boek voor. De maatschappij, de wetgeving, de hulpverleningspraktijk en de onderzoekswereld zijn niet stil blijven staan. De druk om ‘verantwoordelijkheid te nemen’ verhoogt, nieuwe uitzonderingen op het beroepsgeheim komen tot stand, hulpverleners reflecteren over hun positie… Dit boek verenigt deze ontwikkelingen en evoluerende inzichten. Het bespreekt op een juridisch-wetenschappelijk verantwoorde en tegelijk toegankelijke wijze het beroepsgeheim, zowel in het algemeen als specifiek in de hulpverlening. Bijzondere aandacht gaat naar o.a. het gedeeld beroepsgeheim, mogelijke vormen van samenwerking tussen justitie en hulpverlening, het verschil tussen beroepsgeheim en discretieplicht.

Hiermee reikt dit boek een kader aan waarmee sectoren, organisaties en hulpverleners richting kunnen bepalen in het omgaan met complexe vraagstukken over beroepsgeheim en informatiedeling.

2018

Put Johan, Van Der Straete Isabelle, ...
55
Beschikbaar

Blijf op de hoogte van relevante informatie, recente publicaties en opleidingen.
Schrijf u in op onze nieuwsbrief.