x
De kennisgeving in het contractenrecht (VOD)

Webinar on demand

Een eerste grondige praktijkgerichte analyse

Beschikbaar vanaf 07/06/2024

De verzending van een factuur, de ingebrekestelling, de opzegging of de ontbinding van een contract: het zijn slechts enkele voorbeelden waar u, hetzij via een brief, een e-mail of mogelijk zelfs via een WhatsAppberichtje, een kennisgeving naar uw medecontractant verzendt. Kenmerkend voor zo een kennisgeving is dat zij een zekere weg aflegt van de ene contractspartij (‘de kennisgever’) naar de wederpartij (‘de bestemmeling’).

Het is deze figuur van de kennisgeving waar dr. Stefaan Declercq de afgelopen jaren grondig onderzoek naar verricht heeft aan het Instituut voor Verbintenissenrecht van de KU Leuven. Binnenkort verschijnt de lang verwachte commerciële editie van zijn proefschrift ‘De kennisgeving in het contractenrecht’, waarin de auteur op de meest courante problemen rond deze rechtsfiguur juridisch onderbouwde antwoorden formuleert. En dat is voor het eerst: over de kennisgeving bestond tot dusver nauwelijks rechtsleer. En dat is opvallend, vermits de kennisgeving een wijdverspreide figuur is in het contractenrecht en deze rechtsfiguur bovendien vaak belangrijke rechtsgevolgen met zich meebrengt.

Tijdens dit webinar on demandlicht de docent de voornaamste bevindingen uit zijn onderzoek toe. Dat doet hij aan de hand van tien problemen waarmee de kennisgever (of de praktizijn die voor de kennisgever optreedt) regelmatig te maken krijgt:

Volgende 10 knelpunten aan bod:

  1. De enac en de kennisgeving: wanneer is een kennisgeving precies aan de orde?
  2. De functie van de kennisgeving bij een opschortende voorwaarde: wat mag (niet)?
  3. Mag de kennisgever zijn ter kennis gebrachte beslissing nog aanvullen met elementen die niet uit de kennisgeving blijken?
  4. Hoe kan de bewijsrisicodragende partij (het tijdstip van) de verzending van een e-mail aantonen?
  5. De kennisgever en zijn hulppersoon: moet de hulppersoon altijd een lasthebber zijn?
  6. De bestemmeling en zijn hulppersoon: hoe ver reikt passieve vertegenwoordiging precies?
  7. Welke sanctie dreigt wanneer de kennisgever van een foutieve verzendingswijze gebruik maakt?
  8. Hoe kan men (het tijdstip van) de ontvangst van een kennisgeving bewijzen?
  9. Problematiek van de dubbele kennisgeving: welke kennisgeving gaat voor?
  10. Op welk tijdstip sorteert een kennisgeving haar rechtsgevolgen?

2024

dr. Stefaan Declercq
296,45
Beschikbaar
Ondernemingsrecht geannoteerd 2024-2025

Boek, Codex

De nieuwste editie van het wetboek Ondernemingsrecht bevat de geactualiseerde en geannoteerde tekst van de bepalingen van het Wetboek van Economisch Recht, artikel 8.11 van het Burgerlijk Wetboek inzake het bewijs door en tegen ondernemingen en van een selectie bijzondere wetgeving.

De wetgeving in deze editie is bijgewerkt tot en met BS 31 januari 2024.

>> Bestel hier dit geannoteerd wetboek aan voordeeltarief in het Promopakket Economisch recht.

2024

Dambre Maarten, Keirsbilck Bert, ...
229
Privaatrechtelijke handhaving van EU-mededingingsrecht: aspect schadebegroting – R&O nr. 59

Boek

De privaatrechtelijke handhaving van het EU-mededingingsrecht is een fascinerend leerstuk dat in volle ontwikkeling is. Overeenkomstig artikelen 101-102 VWEU is het ondernemingen bijvoorbeeld verboden om prijsafspraken te maken of misbruik te maken van hun machtspositie. Wanneer zij dat toch doen, kunnen andere marktspelers, zoals consumenten of concurrerende ondernemingen, schade lijden. Die marktspelers hebben recht op een vergoeding van de door hen geleden schade. Ondanks de intuïtieve logica achter de privaatrechtelijke handhaving van het mededingingsrecht brengt dat leerstuk in de praktijk een resem (praktische) uitdagingen met zich mee.

Het gevoerde onderzoek bespreekt die schadebegrotingsproblematiek uitvoerig. Het gaat dieper in op de synergetische wisselwerking tussen de verschillende economische begrotingsmethoden en de toepasselijke regels. Het doet dat in vijf overkoepelende onderzoeksfases: (I) de aard en doelstellingen van het Europese recht op schadevergoeding, (II) het gemengde juridisch-feitelijke schadebegrip, (III) de verschillende (voor- en nadelen van de) economische schadebegrotingsmethoden en -technieken, (IV) de toepasselijke Belgische regels en een vergelijking met het Duitse, het Engelse & het Welshe en het Nederlandse recht, en (V) een afweging tussen het integraliteitsprincipe en de noodzakelijke correcties op dat principe (in het licht van de onderzoekscriteria accuraatheid en praktische toepasbaarheid). Het onderzoek bevat enkele normatieve overwegingen, zoals de erkenning van de afschrikkende functie van de privaatrechtelijke handhaving van het EU-mededingingsrecht en de introductie van een uitdrukkelijke proportionaliteitsafweging bij de schadebegroting.

2024

185
Valkuilen in Recht en Economie

Boek

Bestel hier uw studentenexemplaar aan een voordeelprijs >>

Valkuilen in Recht en Economie. Een Interdisciplinaire Governance Uitdaging omvat een selectie van korte essays gericht naar de niet-specialist met interesse in de interdisciplinaire inzichten uit de rechtseconomie. Bij de selectie van essays lag de klemtoon op “governance”, dat staat voor goed beleid en bekwaam bestuur in ondernemingen, de politieke wereld en bij de rechtsbedeling:

- Interdisciplinaire rechtseconomische methodologie met Dirk Heremans, Joeri Vananroye, Wim Moesen en Anouk Vermeyen

- Vennootschapsrecht en corporate governance met Koen Geens, Joeri Vananroye, Sofie Cools, Maxime Verheyden en Tom Vos

- Insolventierecht en financiële governance met Frederik De Leo, Cynthia Van Hulle en Dirk Heremans

- EU-governance interne markt en mededinging met Tinne Heremans, Patrick Van Cayseele en Dirk Heremans

- Procesrecht en gerechtelijke governance van geschillen met Dirk Heremans, Michiel Verhulst, Sandra Rousseau en Arthur Dyevre

- Staatsrecht, federalisme en political governance met Dirk Heremans en Erik Buyst

De auteurs zijn allen verbonden aan en/of doctor aan de KU Leuven (Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen en Faculteit Rechtsgeleerdheid en Criminologische Wetenschappen). Velen van hen zijn betrokken in het interfacultair masterprogramma in Economie, Recht en Bedrijfskunde. De bundel vormt daarmee een staalkaart van veertig jaar Leuvense bijdragen op het raakvlak van recht en economie, sinds in 1990 de eerste colleges in “Economic Analysis of Law” van start gingen met Dirk Heremans.

2024

Heremans Dirk, Vananroye Joeri
45
Beschikbaar
Promopakket Economisch Recht

Boek, Geannoteerd Wetboek

Dit promopakket bevat volgende geannoteerde Blauwe Wetboeken:

Bestel beide wetboeken aan een mooi voordeeltarief.

2024

Oorspronkelijke prijs was: €428.Huidige prijs is: €344.
Beschikbaar
Tijdschrift Insolventie- en Beslagrecht (TIBR) - jaargang 2024

Tijdschrift

Het Tijdschrift voor Insolventie- en Beslagrecht is dé referentie in België op het vlak van faillissements- en reorganisatierecht, de collectieve schuldenregeling en het beslag- en executierecht.

Elk nummer bevat inzichtelijke bijdragen waar experten actuele thema’s en praktijkgerelateerde problemen duiden. Hiernaast verzamelt het tijdschrift ook de relevante rechtspraak. Zo is dit tijdschrift met bijpassend  online platform uw ideale vertrekpunt voor elke vraag met betrekking tot insolventie- en beslagrecht.

Dankzij onze handige TIBR-alerts bent u als eerste op de hoogte bij wetswijzigingen en het verschijnen van belangrijke vonnissen en arresten. Registreer u hier gratis voor deze alerts.

Alle artikelen worden onderworpen aan peerreview.

Een jaarabonnement TIBR bevat:

  • 2 nummers
  • content digitaal raadpleegbaar via www.tibr.be

Info over de redactie, toegang tot de bijhorende digitale platformen en een inkijkexemplaar kan u hier raadplegen.

Wenst u zich te abonneren en dit tijdschrift op een adres buiten België te ontvangen? Contacteer ons op abonnementen@diekeure.be en wij bezorgen u de prijs met aangepaste portkosten.

2024

306
Bevrijdende verjaring – R&O nr. 58

Boek

De bevrijdende verjaring is een juridisch middel om te vermijden dat oude geschillen door een rechter moeten worden beslecht. Het is namelijk een moeilijke oefening te moeten beslissen over een geschil dat lang geleden heeft plaatsgevonden. Een centraal probleem hierbij is het bewijs. Schriftelijke stukken zijn verdwenen of vernietigd, verklaringen door de partijen zijn twijfelachtig of vaag, getuigen zijn niet meer te vinden, … Bevrijdende verjaringsregels komen aan deze probleem tegemoet door een termijn vast te leggen waarbinnen gehandeld moet worden.

In een steeds veranderende samenleving komen er echter steeds vaker situaties voor waarin mensen de verjaringsregels als oneerlijk ervaren. Denk maar aan de problemen en schade die asbest en PFAS veroorzaken. De feiten die aanleiding gaven tot de problemen liggen ver in het verleden, terwijl de problemen met asbest en PFAS zelf pas veel later opdoken. Een ander geval is het bekomen van een schadevergoeding voor seksueel misbruik. Seksueel misbruik leidt vaak tot verschillende psychologische belemmeringen voor slachtoffers van het misbruik, waardoor de slachtoffers lange tijd niet in staat zijn om over hun problemen te praten, laat staan juridisch te handelen. Ook hier dreigen de verjaringsregels een proces te verhinderen.

Om hieraan tegemoet te komen hebben rechters en wetgevers geprobeerd om de bevrijdende verjaringsregels te temperen met correcties, zodat de rechter toch nog kan rekening houden met bepaalde feiten of concrete omstandigheden. De correcties kunnen zo zorgen voor billijkere oplossingen. Belangrijk bij deze correcties is dat ze juridisch passen in de bevrijdende verjaringsregels en de bestaansredenen ervan niet ondermijnen. De vormgeving van deze correcties is dan ook belangrijk. Hiervoor reikt het onderzoek verschillende voorstellen aan die variëren in de mate van aanpassing en verandering die nodig is van de Belgische verjaringsregels.

2023

Deferme Driek
165
Vennootschapsrecht Geannoteerd 2023-2024

Boek, Codex

>> Bestel hier dit geannoteerd wetboek aan voordeeltarief in het promopakket Economisch recht.

Ook interesse in deze geannoteerde wetgeving in het Frans?
>> Bestel hier het pakket Vennootschapsrecht NL-FR 2023-2024.

De nieuwste editie van dit wetboek bevat in de eerste plaats de geactualiseerde en geannoteerde basisteksten waarmee juristen in het vennootschaps- en verenigingsrecht geconfronteerd worden, nl. het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen, de daarbij horende uitvoeringsbesluiten en de regelgeving inzake de bijzondere bestuurdersaansprakelijkheid en de onderlinge verzekeringsvereniging. Gelet op het overgangsregime dat nog lopend is werd het “oude” vennootschapsrecht over de in de toekomst op te heffen rechtsvormen ook nog mee opgenomen.

Naast de basisteksten bevat dit wetboek ook het bijzonder aanvullend recht inzake aandelen, de openbaarmaking, de coöperatieve vennootschap, de Europese vennootschapsvormen, het Europees vennootschapsrecht, de corporate governance, het basisboekhoudrecht, de economische beroepen, het financieel vennootschapsrecht en het vennootschapsstrafrecht.

Een overzichtelijk trefwoordenregister vervolledigt dit zeer complete wetboek.

De wetgeving in deze editie is bijgewerkt tot en met 15 juni 2023 (*).

(*) Het wetboek bevat dus ook de belangrijke wijzigingen die werden doorgevoerd bij wet van 25 mei 2023 tot wijziging van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen, van de wet van 16 juli 2004 houdende het Wetboek van internationaal privaatrecht en van het Gerechtelijk Wetboek, onder meer ingevolge de omzetting van Richtlijn(EU) 2019/2121 van het Europees Parlement en de Raad van 27 november 2019 tot wijziging van Richtlijn (EU) 2017/1132 met betrekking tot grensoverschrijdende omzettingen, fusies en splitsingen (BS 6.VI.2023).

2023

Aydogdu Roman, Tilleman Bernard
229
Codex economie 2023-2024

Boek, Codex

Deze codex, ontstaan via interuniversitaire samenwerking, is in eerste instantie bestemd voor studenten in de economie. Economisten zoeken het recht niet op, zij pleiten het niet, zij spreken het niet uit. Zij genieten het twijfelachtige voordeel er middenin te zitten. Deze wettenbundeling wil een aanzet zijn voor de toekomstige economisten om niet te vergeten dat recht bronnen heeft, en dat een belangrijke, zo niet de belangrijkste bron van recht de wet is. En mochten ze alles willen vergeten, dat ze dan één ding onthouden: het recht mag dan een constante zijn, de wet is dat zeker niet. De wet wordt voortdurend gewijzigd. Het is vanuit die wetenschap dat een student economie deze Codex moet consulteren: het doel bestaat erin de wetteksten te leren raadplegen en te leren lezen, maar niet om ze met de kwalificatie “onveranderlijk en definitief” in het geheugen op te slaan. Uiteraard blijft deze wetgevingsbundeling ook een erg handig werkinstrument voor rechtspractici.

Thans werden de teksten bijgewerkt tot het Belgisch Staatsblad van 6 juli 2023.

2023

Andries Ken, Appermont Niels, ...
140
BAMACODEX 2 A+B - Privaatrecht 2023-2024

Boek, Codex

Deze Bamacodex, ontstaan via interuniversitaire samenwerking, is in eerste instantie bestemd voor studenten. Bij de samenstelling van dit wetboek werd daarom vooral rekening gehouden met de rechtsvakken, gedoceerd in de bacheloropleiding, waarin de voornaamste takken van het recht op een inleidende wijze worden behandeld. Om hierin een goed inzicht te kunnen verwerven, moet de bachelorstudent leren omgaan met de belangrijkste wetteksten. Uiteraard blijft deze wetgevingsbundeling ook een erg handig werkinstrument voor rechtspractici.

Deel 2A van deze Bamacodex bevat de belangrijkste basisteksten uit het burgerlijk recht, het gerechtelijk recht en het internationaal privaatrecht en deel 2B de belangrijkste basisteksten uit het ondernemings- en economisch recht.

Thans werden de teksten bijgewerkt tot het Belgisch Staatsblad van 16 juni 2023.

De bamacodexen zijn verkrijgbaar als pakket van 3 delen (1, 2A + 2B en 3) of als totaalpakket van 4 delen (1, 2A + 2B, 3 en 4).

2023

Baeck Joke, Barbaix Renate, ...
98
Klokkenluiders

Boek

In 2019 al besliste de Europese regelgever dat er binnen de Europese Unie een minimumbescherming moest komen voor klokkenluiders/personen die inbreuken op bepaalde regelgeving melden. EU-lidstaten werden verondersteld de richtlijn hierover om te zetten in nationaal recht tegen uiterlijk 17 december 2021. De Belgische wetgever deed dit uiteindelijk voor de private sector met de wet van 28 november 2022 betreffende de bescherming van melders van inbreuken op het Unie- of nationale recht vastgesteld binnen een juridische entiteit in de private sector.

Met deze publicatie hopen de auteurs deze nieuwe regelgeving bevattelijk te maken. Niet alleen door ze juridisch te analyseren voor de publieke en private sector, maar ook door te leren van de bestaande ervaringen in de Belgische publieke sector en andere wereldwijde ‘best practices’. Tegelijk willen de auteurs praktische handvaten aanreiken om van de implementatie van klokkenluidersregelingen in organisaties niet alleen een juridisch, maar ook een organisatorisch succes te maken. In onze alsmaar transparanter wordende samenleving kunnen klokkenluiders immers een belangrijke motor zijn voor maatschappelijke verandering en (duurzame) meerwaardecreatie.

2023

Lambrechts Joris
45
Beschikbaar
Klokkenluiders

Boek

In 2019 al besliste de Europese regelgever dat er binnen de Europese Unie een minimumbescherming moest komen voor klokkenluiders/personen die inbreuken op bepaalde regelgeving melden. EU-lidstaten werden verondersteld de richtlijn hierover om te zetten in nationaal recht tegen uiterlijk 17 december 2021. De Belgische wetgever deed dit uiteindelijk voor de private sector met de wet van 28 november 2022 betreffende de bescherming van melders van inbreuken op het Unie- of nationale recht vastgesteld binnen een juridische entiteit in de private sector.

Met deze publicatie hopen de auteurs deze nieuwe regelgeving bevattelijk te maken. Niet alleen door ze juridisch te analyseren voor de publieke en private sector, maar ook door te leren van de bestaande ervaringen in de Belgische publieke sector en andere wereldwijde ‘best practices’. Tegelijk willen de auteurs praktische handvaten aanreiken om van de implementatie van klokkenluidersregelingen in organisaties niet alleen een juridisch, maar ook een organisatorisch succes te maken. In onze alsmaar transparanter wordende samenleving kunnen klokkenluiders immers een belangrijke motor zijn voor maatschappelijke verandering en (duurzame) meerwaardecreatie.

2023

Lambrechts Joris
45
Beschikbaar
Lustrum Boek XX WER (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 27/04/2023 Praktijkgerichte analyse

De hervormingstrein van minister Koen Geens bereikte op 1 mei 2018 een volgende halte. Op die datum trad de wet van 11 augustus 2017 in werking die het insolventierecht (faillissement en gerechtelijke reorganisatie of “WCO”) ingrijpend wijzigde. DYZO en die Keure sloegen toen de handen in mekaar voor de organisatie van een aantal geslaagde activiteiten door en voor de betrokken actoren.

Vijf jaar later is de tijd rijp om deze wetgeving en de ondertussen daarover bestaande rechtspraak op een praktijkgerichte wijze toe te lichten tijdens een hybride studienamiddag. Daarvoor doen we beroep op twee specialisten die in tandem enerzijds ingaan op de fundamentele keuzes die de wetgever vijf jaar geleden heeft gemaakt en anderzijds focussen op die topics die er na vijf jaar toepassing van deze wetgeving in de praktijk het meest uitspringen. Aansluitend barst een debat los tussen specialisten die vanuit diverse invalshoeken hun kijk geven op de jarige wetgeving.

Dit initiatief wordt ondersteund door het Tijdschrift voor Insolventie- en Beslagrecht (TIBR).

2023

Rik Crivits, Diederik Bruloot, ...
187,55
Beschikbaar
Bestuur van vennootschappen - R&O nr. 57

Boek

Sinds de publicatie in 1996 en een eerste update in 2005 is het boek “Bestuur van vennootschappen: statuut, interne werking en vertegenwoordiging” een referentiewerk in de juridische praktijk. Inmiddels is het juridische kader veelvuldig gewijzigd.

In de eerste plaats werd met het WVV onder meer gesleuteld aan de bestuursmodellen in de NV, de ad nutum  afzetbaarheid van bestuurders, het dagelijks bestuur, de belangenconflictregeling en de bestuurdersaansprakelijkheid. Ook buiten het zuivere vennootschapsrecht hebben verschillende recente ontwikkelingen een impact op het statuut, de interne werking en de vertegenwoordiging van het bestuur. Zo blijkt de toepassing van het nieuwe ondernemingsrecht en van het nieuwe verbintenissenrecht tot verrassende resultaten te leiden. Daarnaast werd de werking binnen de bestuurskamer grondig gewijzigd als gevolg van het toegenomen belang van ESG-criteria.

Hoog tijd voor een nieuwe update dus. Op 18 november verscheen bij die Keure de derde editie van het boek (B. Tilleman, K. Dewaele m.m.v. Nicolas Van Damme, hardcover, 897 p.) dat de rechtspraktizijn beter vertrouwd maakt met de huidige stand van zaken. De actuele juridische praktijk wordt uitvoerig geïllustreerd met rechtspraak.

2022

Tilleman Bernard, Dewaele Kwinten, ...
185
Gegevensbescherming en het bedrijfsleven

Boek

De uitdagingen, maar ook de kansen die een goede bescherming van persoonsgegevens in Europese bedrijven biedt, zijn talrijk en voortdurend in ontwikkeling.
Het boek benadert dit onderwerp op een originele en zeer praktische manier. De uitdagingen van de AVG worden gepresenteerd aan de hand van hun impact op de vijf belangrijkste afdelingen die in de meeste bedrijven bestaan (IT, marketing, human resources, financiën en de afdeling die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten). Erkende specialisten en deskundigen op elk van deze gebieden presenteren, in het Frans en het Nederlands, hun analyse van en ervaring met de toepassing van de verordening en de regelgeving met betrekking tot de bescherming van de persoonlijke levenssfeer en persoonsgegevens in bedrijven. De stof wordt geïllustreerd met praktijkgevallen en voorbeeldverwerkingsregisters. Compleet, origineel, verrijkt met voorbeelden en adviezen van echte deskundigen op het terrein, moet dit boek, met een voorwoord van Didier Reynders, bij de hand worden gehouden.

2022

Beelen Axel, Ragheno Nathalie
82
Beschikbaar
Gegevensbescherming en het bedrijfsleven

Boek

De uitdagingen, maar ook de kansen die een goede bescherming van persoonsgegevens in Europese bedrijven biedt, zijn talrijk en voortdurend in ontwikkeling.
Het boek benadert dit onderwerp op een originele en zeer praktische manier. De uitdagingen van de AVG worden gepresenteerd aan de hand van hun impact op de vijf belangrijkste afdelingen die in de meeste bedrijven bestaan (IT, marketing, human resources, financiën en de afdeling die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten). Erkende specialisten en deskundigen op elk van deze gebieden presenteren, in het Frans en het Nederlands, hun analyse van en ervaring met de toepassing van de verordening en de regelgeving met betrekking tot de bescherming van de persoonlijke levenssfeer en persoonsgegevens in bedrijven. De stof wordt geïllustreerd met praktijkgevallen en voorbeeldverwerkingsregisters. Compleet, origineel, verrijkt met voorbeelden en adviezen van echte deskundigen op het terrein, moet dit boek, met een voorwoord van Didier Reynders, bij de hand worden gehouden.

2022

Beelen Axel, Ragheno Nathalie
82
Beschikbaar

Blijf op de hoogte van relevante informatie, recente publicaties en opleidingen.
Schrijf u in op onze nieuwsbrief.