x
OCMW-dienstverlening anno 2024 (VOD)

Webinar on demand

Naar aanleiding van de volledige herwerking van de publicatie “OCMW -dienstverlening” enkele jaren geleden organiseerde de redactie een opleiding over het OCMW-recht, waarbij bleek dat er veel interesse is voor deze boeiende rechtstak. Wetswijzigingen en rechtspraak zorgen ervoor dat het OCMW-recht een materie is die voortdurend in evolutie is. Via bijwerkingen wordt het handboek steeds up-to-date gehouden.

Als aanvulling op de actualisaties in het handboek en wegens het succes van de vorige opleidingen, plannen we jaarlijks een editie in waarbij enkele actuele knelpunten worden uitgediept.

Tijdens deze editie focussen vakspecialisten op de volgende 3 thema’s:

  • Recente wijzigingen in het vreemdelingenrecht
  • Referentieadressen
  • Wettelijke initiatieven rond budget- en schuldhulpverlening en schuldinvordering

2024

Dirk Torfs, Sofia Speybroeck, ...
290,40
Beschikbaar
10 jaar Wet Eenheidsstatuut (VOD)

Webinar on demand

Beschikbaar vanaf 19/06/2024

1 januari 2024 is het tien jaar geleden dat de Wet Eenheidsstatuut (WES) in werking trad die het invoeren van een eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden beoogde op het vlak van het ontslag en de opzeggingstermijnen en de schorsing van de arbeidsovereenkomst wegens arbeidsongeschiktheid onder meer door het afschaffen van de carenzdag.

Deze mijlpaal is ideaal om terug te blikken en de toepassing en verdere evolutie van de wetgeving te analyseren. Dit resulteerde in een nieuwe unieke publicatie waarbij geopteerd werd te vertrekken vanuit een specifieke praktijkvraagstelling rond diverse topics inzake de WES zoals ontslagregeling, arbeidsongeschiktheid, motivering ontslag, arbeidsovereenkomsten van bepaalde duur, harmonisatie aanvullende pensioenen arbeiders en bedienden …

De auteurs stellen dit graag voor tijdens dit webinar on demand waarbij een selectie wordt gemaakt uit thema’s die aan bod komen in het boek.

2024

Eveline Ankaert, Mira Giagnacovo, ...
223,85
Beschikbaar
10 jaar Wet Eenheidsstatuut

Boek

1 januari 2024 is het tien jaar geleden dat de Wet Eenheidsstatuut (WES) in werking trad die het invoeren van een eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden beoogde op het vlak van het ontslag en de opzeggingstermijnen en de schorsing van de arbeidsovereenkomst wegens arbeidsongeschiktheid onder meer door het afschaffen van de carenzdag.

Deze mijlpaal is ideaal om terug te blikken en de toepassing en verdere evolutie van de wetgeving te analyseren. Dit resulteerde in een nieuwe unieke publicatie waarbij geopteerd werd te vertrekken vanuit een specifieke praktijkvraagstelling rond diverse topics inzake de WES zoals ontslagregeling, arbeidsongeschiktheid, motivering ontslag, arbeidsovereenkomsten van bepaalde duur, harmonisatie aanvullende pensioenen arbeiders en bedienden …

2024

Ankaert Eveline, Daniëls Lies, ...
85
Arbeidsongeschiktheid en terug naar het werk voor personeelsleden in de private en de publieke sector (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 24/01/2024

Het stijgend aantal arbeidsongeschikte personeelsleden en de terugkeer naar het werk is al enige jaren een heel belangrijk thema en het voorwerp van diverse debatten. Eind 2022 werd het re-integratietraject 2.0. geïntroduceerd en werd het traject losgekoppeld van de medische overmacht.

Na één jaar maken de docenten tijdens dit webinar on demandeen stand van zaken op zowel vanuit juridisch oogpunt qua wetgeving en rechtspraak als vanuit de ervaringen van een preventieadviseur-arbeidsarts. Ook in de overheidssector wordt veel aandacht besteed aan maatregelen om de terugkeer na ziekte van ambtenaren te faciliteren, onder meer via het verlof voor deeltijdse prestaties. Ze overlopen de nieuwigheden en bespreken enkele inspirerende voorbeelden die als hefbomen kunnen dienen voor een re-integratiebeleid dat rekening houdt met de belangen van de medewerker en de organisatie.

Kortom een uniek programma met ervaren docenten onmisbaar voor iedereen uit de publieke en private sector die op de hoogte wil zijn én blijven inzake arbeidsongeschiktheid en re-integratie.

2024

Dr. Eveline Ankaert, , ...
169,40
Beschikbaar
Tijdschrift voor Sociaal Recht (TSR) - jaargang 2024

Tijdschrift

Het Tijdschrift voor Sociaal Recht is een interuniversitair en tweetalig tijdschrift. Het is gericht op de publicatie van diepgaande, originele en kritische rechtsleer, in alle domeinen van het sociaal recht in de brede betekenis.

Dit tijdschrift is een forum voor discussie en juridische reflectie, getrokken door een redactieraad bestaande uit onderwijzend personeel, onderzoekers en praktizijns in het sociaal recht.

Alle ingezonden bijdragen ondergaan een anonieme beoordeling door minstens twee peers.

Een jaarabonnement op TSR bevat:

  • 4 nummers

Info over de redactie, toegang tot de bijhorende digitale platformen en een inkijkexemplaar kan u hier raadplegen

Wenst u zich te abonneren en dit tijdschrift op een adres buiten België te ontvangen? Contacteer ons op abonnementen@diekeure.be en wij bezorgen u de prijs met aangepaste portkosten.

2024

254
BAMACODEX 4 - Sociaal recht 2023-2024

Boek, Codex

Deze Bamacodex, ontstaan via interuniversitaire samenwerking, is in eerste instantie bestemd voor studenten. Bij de samenstelling van dit wetboek werd daarom vooral rekening gehouden met de rechtsvakken, gedoceerd in de bacheloropleiding, waarin de voornaamste takken van het recht op een inleidende wijze worden behandeld. Om hierin een goed inzicht te kunnen verwerven, moet de bachelorstudent leren omgaan met de belangrijkste wetteksten. Uiteraard blijft deze wetgevingsbundeling ook een erg handig werkinstrument voor rechtspractici.

Deel 4 van deze Bamacodex bevat de belangrijkste basisteksten uit het sociaal recht.

 Thans werden de teksten bijgewerkt tot het Belgisch Staatsblad van 26 juni 2023.

 De Bamacodexen zijn verkrijgbaar als pakket van 3 delen (1, 2A + 2B en 3) of als totaalpakket van 4 delen (1, 2A + 2B, 3 en 4).

2023

De Becker Alexander, Dufaux Peter, ...
62
Sociale verkiezingen in 1000 uitspraken

Boek

Dit boek is een overzicht van de rechtspraak over de sociale verkiezingen 2004 tot en met 2020. De auteurs hebben getracht een zo ruim mogelijk beeld te schetsen. In deze bijdrage gaan ze in op de basisbegrippen, zoals de technische bedrijfseenheid, leidinggevende functies, kaderfuncties, de kiesverrichtingen. Voor een analyse van de bijzondere gerechtelijke procedure verwijzen ze graag naar andere bronnen.

2023

Jacxsens Matthias, Van den Bergh Piet, ...
85
CAO nr. 109 en kennelijk onredelijk ontslag

Boek

Op 12 februari 2014 zag de CAO nr. 109 betreffende de motivering van het ontslag het levenslicht. Sindsdien is elke werkgever die tot eenzijdige beëindiging van de arbeidsovereenkomst van een werknemer overgaat, verplicht om deze beëindiging schriftelijk te motiveren, tenminste als de werknemer daarom verzoekt. Het motief voor deze beëindiging mag niet kennelijk onredelijk zijn. Is dit wel zo, dan loopt de werkgever het risico op een schadevergoeding “wegens kennelijk onredelijk ontslag” die kan oplopen tot 17 weken loon.

Dit boek bevat een overzicht van rechtspraak van de arbeidsrechtbank te Gent (afdelingen Gent, Brugge, Aalst, Veurne, Sint-Niklaas, Ieper, Kortrijk en Roeselare) en het arbeidshof te Gent (afdelingen Gent en Brugge) over de periode 2014 tot en met 2020.

De auteurs beogen met het boek niet enkel een nuttig werkinstrument voor de praktiserende (sociaal) jurist, ze geven ook knelpunten aan en trekken conclusies die het strikt juridische durven overstijgen.

2023

Defauw Tim, Uyttenhove Alain
85
Inleiding tot het Belgische arbeidsrecht (vierde editie)

Boek

Het arbeidsrecht omvat het geheel van rechtsregels die betrekking hebben op individuele arbeidsrelaties, collectieve arbeidsverhoudingen en de arbeidsmarkt. Dit boek is geschreven als inleiding tot het Belgische arbeidsrecht. Het werk beoogt een toegankelijke kennismaking met de regels en principes van het arbeidsrecht in België. Dit werk verschaft basiskennis en basisinzichten en laat de belangrijkste leerstukken van het Belgische arbeidsrecht aan bod komen. Daarbij wordt een systematisering van het arbeidsrecht aangeboden in een logisch en gestructureerd geheel. Het werk is georiënteerd op het positieve recht, met aandacht voor en verwijzing naar de primaire bronnen, zoals wetgeving, nationale collectieve arbeidsovereenkomsten en rechtspraak.

2023

Hendrickx Frank
50
Beschikbaar
Inleiding tot het Belgische arbeidsrecht (vierde editie)

Boek

Het arbeidsrecht omvat het geheel van rechtsregels die betrekking hebben op individuele arbeidsrelaties, collectieve arbeidsverhoudingen en de arbeidsmarkt. Dit boek is geschreven als inleiding tot het Belgische arbeidsrecht. Het werk beoogt een toegankelijke kennismaking met de regels en principes van het arbeidsrecht in België. Dit werk verschaft basiskennis en basisinzichten en laat de belangrijkste leerstukken van het Belgische arbeidsrecht aan bod komen. Daarbij wordt een systematisering van het arbeidsrecht aangeboden in een logisch en gestructureerd geheel. Het werk is georiënteerd op het positieve recht, met aandacht voor en verwijzing naar de primaire bronnen, zoals wetgeving, nationale collectieve arbeidsovereenkomsten en rechtspraak.

2023

Hendrickx Frank
50
Beschikbaar
Grensoverschrijdend werken binnen de EU (VOD)

Webinar on demand

Recente ontwikkelingen in recht en praktijk

Webinar opgenomen op 21/03/2023

Binnen de Europese interne markt is grensoverschrijdend werken al decennialang ingeburgerd, en dit zowel via het vrije verkeer van werknemers als via de detachering ervan.

Toch blijft dit grensoverschrijdend werken steeds nieuwe juridische vragen oproepen. Zo is sinds de coronaperiode het telewerk voor velen een normale manier van werken geworden. Deze werkvorm is niet gebonden aan een fysieke werkplaats en kent door zijn aard geen landsgrenzen.

In het eerste deel van dit webinar zullen we nader ingaan op de vraag welk recht van toepassing is op telewerk met een grensoverschrijdend element. We zullen zowel het socialezekerheidsrecht, het arbeidsrecht als het belastingrecht bespreken.

Daarnaast blijft de detachering van werknemers binnen de EU voor discussie zorgen. In het tweede deel van het webinar zullen we een aantal actuele thema’s met betrekking tot detachering behandelen, meer bepaald de detachering van derdelanders, de detachering in de wegtransportsector en de detachering in de bouw. Bij dit laatste thema zullen we dieper ingaan op de Borealiszaak.

De studiedag zal worden afgesloten met een paneldebat met een aantal stakeholders die hun visie op de problematiek zullen uiteenzetten.

2023

Herwig Verschueren, Frederic De Wispelaere, ...
199,65
Beschikbaar
Loonbeslag (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 14/11/2023

Steeds vaker worden werkgevers geconfronteerd met loonbeslagen gelegd door de schuldeisers van hun personeel. Mensen die zelf een loonbeslag zien worden doorgevoerd op hun loon of uitkering, zien vaak geen andere uitweg dan het opstarten van een collectieve schuldenregeling teneinde de loonbeslagen en loonoverdrachten die hun situatie bemoeilijken, stop te zetten. Alleenstaanden die geconfronteerd worden met een loonbeslag op verzoek van een onderhoudsschuldeiser, zoeken heil in deze procedure om op een evenwichtige manier hun schulden af te betalen en toch nog in hun levensonderhoud te kunnen voorzien.

De procedure aangaande het loonbeslag en loonoverdracht op zich doet niet veel vragen rijzen. Evenwel dient te worden vastgesteld dat veel derde-beslagenen bij wie het loonbeslag wordt gelegd of aan wie een collectieve schuldenregeling wordt betekend, de risico’s van het alsnog betalen aan de schuldenaar niet voldoende kennen, met alle gevolgen van dien: “celui qui doit de l’argent à Jean et paye à François paiera une deuxième fois”.

Bovendien bestaat er niet altijd voldoende duidelijkheid over wat nu wel en niet mag worden ingehouden en hoe dit precies wordt berekend, een probleem waar veel werkgevers en hun sociale secretariaten mee worstelen.
Tijdens dit webinar krijgt u:

  1. een korte uiteenzetting over de procedures loonbeslag en loonoverdracht, met bijzondere aandacht voor de verplichtingen van de derde-beslagene
  2. een praktisch luik rond de berekening van het beslagbaar gedeelte:
  • welke uitkeringen en loonbestanddelen zijn al dan niet vatbaar voor beslag?
  • in welke mate zijn zij vatbaar voor beslag?
  • hoe berekent u dit deel concreet?

Nog meer in detail zal worden ingegaan op het zogenaamde ‘supervoorrecht’ van de onderhoudsschuldeiser. Deze schuldeiser kan dan wel de hele boterham van de schuldenaar opeisen, maar de vraag stelt zich in welke mate deze zich boven andere bevoorrechte schuldeisers stelt en hoe de verdeling van de gelden hier dient te gebeuren.

Aan de hand van concrete en praktische voorbeelden krijgt u meer duidelijkheid over deze thema’s.

2023

Caroline De Lepeleire
175,45
Beschikbaar
Over kennelijk onredelijk ontslag (VOD)

Webinar on demand

Bezint eer ge ontslaat 

Webinar opgenomen 07/06/2023

Sinds 1 april 2014 is elke werkgever die een werknemer ontslaat, verplicht de redenen van dit ontslag aan de werknemer mee te delen als die ernaar vraagt. De redenen mogen niet kennelijk onredelijk zijn. Is dat wel zo, dan loopt de werkgever het risico dat hij aan de werknemer een schadevergoeding moet betalen gelijk aan minimum 3 en maximum 17 weken loon. De arbeidsgerechten beslissen over de hoogte van de schadevergoeding. De regeling is uitgewerkt in CAO nr. 109.

  • Hoe groot is het risico dat een werkgever een vergoeding wegens kennelijk onredelijk ontslag aan een ontslagen werknemer verschuldigd is?
  • Wat is de gemiddelde vergoeding? En zijn er regionale verschillen in de uitspraken van de arbeidsgerechten?

Alain Uyttenhove en Tim Defauw onderzochten uitspraken van arbeidsgerechten en kwamen tot een aantal interessante bevindingen. Yves Webrouck zorgt voor repliek.

Tijdens dit webinar zullen beide heren hun bevindingen presenteren. Zij zullen daarbij eveneens inzoomen op enkele pijnpunten in de CAO zoals de hoogte van de schadevergoeding bij een kennelijk onredelijk ontslag en de bewijslastverdeling.

2023

Alain Uyttenhove, Tim Defauw, ...
199,65
Beschikbaar
Sociale verkiezingen in 1000 uitspraken (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 20/06/2023

In mei 2024 zijn er opnieuw sociale verkiezingen voor de oprichting en de vernieuwing van de ondernemingsraden en de comités voor preventie en bescherming op het werk en betreft meer dan 7000 ondernemingen. De kiesprocedure vangt al aan in december 2023 en neemt in totaal 150 dagen in beslag. Dit lijkt nog lang, maar zal er ook snel zijn … Tijdens die kiesprocedure maken werkgevers en sociale partners afspraken over de manier waarop de verkiezingen zullen georganiseerd worden, en hoe men het sociaal overleg zal structureren. Indien men daarover niet tot akkoorden komt, doet de rechtbank uitspraak.

  1. Tijdens de periode 2004-2020, waren de sociale verkiezingen goed voor 1100 rechtszaken.
  2. Bij de verkiezingen in 2020 waren er ongeveer 3971 kiesprocedures voor ondernemingsraden en 7136 kiesprocedures voor een comité preventie en bescherming op het werk.
  3. Ongeveer 1,5% van de kiesprocedures eindigt op de één of andere manier voor de rechtbank. Voor al de betrokken actoren is het van groot belang goed voorbereid te zijn.

De rechtspraak vanaf 2004 werd geanalyseerd en in kaart gebracht. De resultaten van deze studie worden gepresenteerd tijdens dit webinar on demand. De vakgroep Criminologie, Strafrecht en Sociaal Recht van de UGent organiseert sinds 2007 een reeks studienamiddagen, niet alleen als bron voor inspiratie in de praktijk maar ook tot reflectie over dit thema. We zijn dan ook trots de nieuwe editie voor te stellen samen met de bijhorende publicatie – onmisbaar voor iedereen die er klaar wil voor zijn …

We starten met Michel De Gols, jarenlang de architect van de sociale verkiezingen bij de FOD Waso, die een eerste commentaar geeft bij (ontwerpen van) de nieuw(ste) regelgeving. Piet Van den Bergh en Jan Vanthournout presenteren een cumulatieve analyse van de rechtspraak over de periode 2004 tot 2024, in samenwerking met Matthias Jacxsens. Hun aandacht gaat uit naar het in kaart brengen van patronen en ontwikkelingen in de jurisprudentie, en zij doen uitspraken over de betekenis en relevantie daarvan.  Onder begeleiding van voorzitter Patrick Humblet is er ruimte voor debat, kritische vraagstelling en reflectie.

2023

Patrick Humblet, Michel De Gols, ...
181,50
Beschikbaar
Recht en sociale ongelijkheid

Boek

Het uitgangspunt van dit Tegenspraak-cahier is een paradox in de maatschappelijke ontwikkeling. In de rechtsontwikkeling van de afgelopen decennia werden diverse traditionele ongelijkheden weggewerkt en discriminatieverboden ingevoerd, die in de loop van de jaren alsmaar gedifferentieerder en strenger geworden zijn. De economische en sociaalwetenschappelijke literatuur leren ons nochtans dat de meeste sociale ongelijkheden en in het bijzonder de inkomens- en vermogensongelijkheid in dezelfde periode niet af-, maar toegenomen zijn. In dit cahier worden daartoe twee vragen opgeworpen:

1. (Hoe) draagt het recht bij tot de reproductie en versterking van sociale ongelijkheden?
2. (Hoe) kan het recht ingezet worden om sociale ongelijkheden te bestrijden?

Deze vragen worden in het cahier zowel theoretisch geëxploreerd als uitgewerkt voor specifieke rechtstakken (burgerlijk vermogensrecht, arbeidsrecht, gezondheidsrecht, de juridische regeling van de man-vrouwverhoudingen). In deze bundel wordt enerzijds op de veelheid van (elkaar versterkende) sociale ongelijkheden gewezen, anderzijds ligt de klemtoon op ongelijkheden die met verschillen en tegenstellingen tussen sociale klassen te maken hebben — een thema dat de laatste jaren in het rechtspolitieke vertoog onderbelicht is geweest.

Deze publicatie is het allerlaatste project van Tegenspraak, een sedert 1982 actieve groep van maatschappijkritische juristen. Een kritiek van het recht is vandaag nochtans niet minder dringend dan veertig jaar geleden. Wij hopen dat anderen de fakkel overnemen.

2022

Gutwirth Serge, Hubeau Bernard, ...
59
Beschikbaar
Recht en sociale ongelijkheid

Boek

Het uitgangspunt van dit Tegenspraak-cahier is een paradox in de maatschappelijke ontwikkeling. In de rechtsontwikkeling van de afgelopen decennia werden diverse traditionele ongelijkheden weggewerkt en discriminatieverboden ingevoerd, die in de loop van de jaren alsmaar gedifferentieerder en strenger geworden zijn. De economische en sociaalwetenschappelijke literatuur leren ons nochtans dat de meeste sociale ongelijkheden en in het bijzonder de inkomens- en vermogensongelijkheid in dezelfde periode niet af-, maar toegenomen zijn. In dit cahier worden daartoe twee vragen opgeworpen:

1. (Hoe) draagt het recht bij tot de reproductie en versterking van sociale ongelijkheden?
2. (Hoe) kan het recht ingezet worden om sociale ongelijkheden te bestrijden?

Deze vragen worden in het cahier zowel theoretisch geëxploreerd als uitgewerkt voor specifieke rechtstakken (burgerlijk vermogensrecht, arbeidsrecht, gezondheidsrecht, de juridische regeling van de man-vrouwverhoudingen). In deze bundel wordt enerzijds op de veelheid van (elkaar versterkende) sociale ongelijkheden gewezen, anderzijds ligt de klemtoon op ongelijkheden die met verschillen en tegenstellingen tussen sociale klassen te maken hebben — een thema dat de laatste jaren in het rechtspolitieke vertoog onderbelicht is geweest.

Deze publicatie is het allerlaatste project van Tegenspraak, een sedert 1982 actieve groep van maatschappijkritische juristen. Een kritiek van het recht is vandaag nochtans niet minder dringend dan veertig jaar geleden. Wij hopen dat anderen de fakkel overnemen.

2022

Gutwirth Serge, Hubeau Bernard, ...
59
Beschikbaar

Blijf op de hoogte van relevante informatie, recente publicaties en opleidingen.
Schrijf u in op onze nieuwsbrief.