Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Allergenen in de voeding

Op voorraad
2012
Boek
Auteur(s): Notebaert Eveline
Is onderdeel van de reeks Food issues
Dit praktijkgericht boek is het hulpmiddel bij uitstek voor alle voedingsbedrijven die een allergenenbeleid voeren. Er wordt een overzicht gegeven van de belangrijkste allergenen en hun detectiemethoden. Daarnaast worden geldende wetgevingen en vereisten in certificatiesystemen uitgebreid toegelicht.
ISBN 9789048613434 - Bestelcode 202124400
Allergenen in de voeding
€ 49,00
Abonnees € 39,00

Dit praktijkgericht boek is het hulpmiddel bij uitstek voor alle voedingsbedrijven die een allergenenbeleid voeren. Er wordt een overzicht gegeven van de belangrijkste allergenen en hun detectiemethoden. Daarnaast worden geldende wetgevingen en vereisten in certificatiesystemen uitgebreid toegelicht.


Inhoudstafel

Hoofdstuk 1: Reacties op voeding
1.1. Voedselreactie
1.2. Voedselovergevoeligheid
1.3. Immunologische voedselovergevoeligheid of voedselallergie
1.4. Niet-immunologische voedselovergevoeligheid
1.5. Verschillen tussen voedselallergie en voedselintolerantie

Hoofdstuk 2: Allergenenwetgeving
2.1. Europese wetgeving
2.2. Belgische wetgeving
2.3. Buitenlandse wetgeving

Hoofdstuk 3: Allergenenkwalificatie
3.1. Oneindig aantal allergenen
3.2. LeDa-lijst
3.3. Verplicht te declareren allergenen

Hoofdstuk 4: Allergenenkwalificatie
4.1. Drempelwaarden
4.2. Bepaling van drempelwaarden
4.3. Wettelijk geregelde drempelwaarden
4.4. Australische VITAL-model
4.5. Wetgeving in Zwitersland

Hoofdstuk 5: Allergenendetectie
5.1. Vraag vanuit de voedingsindustrie
5.2. Monstername
5.3. Analysemethoden
5.4. Validatie analysemethoden
5.5. Keuze bij allergenenanalyse

Hoofdstuk 6: Allergenenmanagementsysteem
6.1. Opzetten van een allergenenmanagementsysteem
6.2. Ondersteuning voor een allergenenmanagementsysteem
6.3. Hygiënische basisrichtlijnen voor allergenen
6.4. Allergenen in het HACCP-plan
6.5. Allergenen en autocontrole
6.6. Certificatiessytemen

Hoofdstuk 7: Allergenentoekomstperspectief
7.1. Huidige stand van zaken
7.2. Mogelijke oorzaken
7.3. Uitdagingen voor morgen

Referentielijst

 

De reeks geeft u praktische inzichten rond de concrete toepassing van de warenwetgeving in de dagelijkse praktijk van de voedingsindustrie. Food issues is gelieerd aan het tijdschrift ‘Food, Science & Law’.

Redactievoedselfraude

  • Eveline Notebaert

Verschenen in deze reeks


Ontdek ook

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief