Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Vijf redenen om onze update strafrecht te volgen

Nicholas De Nil, wetenschappelijk medewerker Universiteit Gent (Faculteit Recht en Criminologie), geeft u 5 redenen over bemiddeling waarom u een update nodig heeft over het strafrecht anno 2019 en waarom u aanwezig moet zijn op onze opleiding Strafrecht anno 2019 (23 oktober in Gent). 

  1. De verruimde minnelijke schikking verliest een deel van haar minnelijke karakter
    Sinds de intwerkingtreding van de Wet van 18 maart 2018 moet de strafrechter meer doen dan louter controleren of de formele toepassingsvoorwaarden voor de totstandkoming van een minnelijke schikking zijn voldaan. Een daadwerkelijk rechterlijk toezicht op de minnelijke schikking is vereist.

  2. Er is meer rechtsonzekerheid
    Het daadwerkelijk rechterlijk toezicht heeft voor zowel het openbaar ministerie als de verdachte tot gevolg dat een voorgenomen verruimde minnelijke schikking mogelijks niet kan worden aanvaard. Dit brengt rechtsonzekerheid met zich mee.

  3. Schorsing van de verjaring van de strafvordering
    Het voorstel tot minnelijke schikking schorst, sinds de inwerkingtreding van voormelde wetswijziging, de verjaring van de strafvordering.

  4. Een volledig nieuw artikel
    Er werd een volledig nieuw art. 216ter Sv. ingevoerd, dat de vroegere bemiddeling in strafzaken grondig hervormt naar een verval van de strafvordering door de uitvoering van maatregelen en de naleving van voorwaarden.

  5. Verruimde bemiddeling in strafzaken
    Op deze manier wordt een daadwerkelijke verruimde bemiddeling in strafzaken, naar het voorbeeld van de verruimde minnelijke schikking, mogelijk.

Lees ook

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief