Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

5 tips om pi-dag te vieren

14 maart, pi-dag, is dé hoogdag van het wiskundejaar. Daarom bezorgen we je graag deze vijf tips en weetjes om pi-dag in de klas te vieren.

1. Wanneer pi-dag vieren?

De datum, 14 maart, komt van de Amerikaanse schrijfwijze 3/14, waarbij de maand voor de dag staat. Over het uur kun je discussiëren. Sommige mensen staan speciaal op om 1u59 ’s nachts. Handiger, zeker op school, is om het in de namiddag te vieren. En dan kan je nog kiezen tussen 1u59 of 15u09.

Past 14 maart niet? Dan is er nog pi-benaderingsdag als alternatief op 22 juli. 22 gedeeld door 7 is immers 3,14.

2. Start de les met een pi-gedicht

Vier pi-dag met een vleugje pi-poëzie! Op het internet vind je tal van leuke gedichten ter ere van pi. Onze favoriet is dit gedicht van Nobelprijswinnares voor literatuur Wislawa Szymborskavan. Je kunt het hier downloaden. 

DOWNLOAD HET GEDICHT »

3. Ezelsbruggetje

Met dit ezelsbruggetje onthoud je zonder moeite de eerste 30 cijfers van pi. Leer deze zin, gemaakt door professor Pieter Moree, uit het hoofd. Tel het aantal letters in elk woord: ze vormen de eerste 30 cijfers van pi!

Zie, 'k geef u thans, geleerden en leeken,
ouden van dagen, frissche studenten,
weinige regeltjes, die mij zijn gebleken,
vaak nuttig te werken voor tal van docenten.
Zie nu hoeveel decimalen.

= 3.141592653589793238462643383279

4. Pi-na colada en pi-zza

Hef het glas op pi-dag met een pina colada of trakteer je leerlingen op een stukje pizza! We geven je graag nog dit recept voor non-alcoholische piña colada mee! 

BEKIJK HET RECEPT »

5. Een streepje pi-muziek

Vier pi-dag met een streepje muziek! Bijvoorbeeld met het nummer 'Pi' van Kate Bush, een nummer dat verscheen op het album Aereal in 2005. In deze ode aan pi zingt Bush de eerste honderd cijfers van ons favoriete irrationaal getal. Maar... doet ze dit ook foutloos? Een leuke smaakmaker voor in de les! 

 

Meer inspiratie voor je wiskundeles? Ontdek onze methodes wiskunde!

nando logo Onze nieuwe methode Nando voor secundair onderwijs biedt vernieuwend en motiverend wiskundeonderwijs met een sterke focus op differentiatie.

ONTDEK NANDO »

 

vbtl
VBTL is een kwalitatieve methode met sterke handboeken én een ruim aanbod aan extra matriaal. 

ONTDEK VBTL »

 

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief