Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

POLL | Teamteaching: do or don't?

Teamteaching wordt steeds populairder op school. Nog niet vertrouwd met de term? In teamteaching werken meerdere onderwijsprofessionals samen aan kwaliteitsvol onderwijs voor al hun leerlingen. De samenwerking situeert zich zowel in het voorbereiden en uitvoeren van lessen, als in de reflectie op hun gedeelde lesopdracht.

Co-teaching
Een specifieke vorm van teamteaching is co-teaching. Dat is een samenwerking tussen een gewone leerkracht en een collega met expertise over leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. Dankzij co-teaching krijgen die leerlingen alle kansen om zich te ontwikkelen in het gewoon onderwijs. Bij co-teaching kan de partner zelf ook leerkracht zijn, bijvoorbeeld uit het buitengewoon onderwijs, maar even goed logopedist, ergotherapeut, zorgjuf, kinderverzorger, ondersteuner, enzovoort.

Enkele voordelen

  • De leerlingen worden beter begeleid.
  • Ook de leerkrachten worden ondersteund.
  • Grotere klasgroepen betekent bijkomende lestijden, maar geen bijkomende lokalen. Teamteaching biedt daar een oplossing voor.
  • De overgang van de opleiding naar de klaspraktijk verbetert.
  • Zorg in de klas in de vorm van teamteaching werkt minder stigmatiserend.

Mogelijke valkuilen

  • Omdat je met twee of meer leerkrachten voor de klas staat, is het verleidelijk om je leerlingen te snel te willen helpen. Het is belangrijk je hiervan bewust te zijn en de leerlingen zoveel mogelijk te ondersteunen in hun zelfstandigheid en probleemoplossende vermogen.
  • De aanwezigheid van meerdere leerkrachten kan verwarrend zijn, zeker wanneer dat verschilt van dag tot dag. Je werkt dan het best met een weekrooster of kalender waarop je aangeeft wanneer welke leerkrachten in de klas zijn.
  • Let op dat ook leerlingen die sterk zijn in bepaalde domeinen zich ook voldoende begeleid voelen.
     

LEES MEER OVER TEAMTEACHING »

Bron: Mieke Meirsschaut & Ilse Ruys. Teamteaching: samen onderweg - Een leidraad voor de praktijk

Pro of contra?
Wat denk jij over teamteaching? Welke voordelen of valkuilen zie jij? Wij zijn benieuwd naar jouw mening! Breng je stem uit via onze poll:


Lees ook

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief