Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Empathie als verplicht vak op school?

Denemarken staat al jaren in de top drie van de gelukkigste landen ter wereld. Toevallig of niet: het land is ook het op drie na meest empathische land. Begrijpen de Denen al langer dat er een verband is tussen empathie en geluk?

Misschien wel, want al sinds 1993 staat er in de Deense scholen één uur empathieles op het programma. Tijdens deze lessen, ook wel Klassen Tid genoemd, leren ze zich verplaatsen in de situatie van een ander en met een open blik naar de wereld kijken. Aan deze lessen hechten ze evenveel belang als aan wiskunde en taal. Tijdens dit uurtje besteden ze aandacht aan de relatie tussen de klasgenoten onderling. Zijn er bepaalde spanningen of ruzies? Hoe komen we tot een oplossing? Hoe voelt iedereen zich? …

Hoe zit het bij ons?

Bij ons is er geen uurtje empathie opgenomen in het lessenpakket. Wil dat dan zeggen dat er in ons onderwijs helemaal niets gebeurt op dit front? Zeker niet, want ook zonder apart vak kan empathie aan bod komen. Klasgesprekken waarin leerlingen naar elkaar leren luisteren. Debatten waar ze leren respect tonen voor elkaars mening. Projecten waarbij ze kennismaken met verschillende standpunten. Ook al is er geen apart schoolvak: empathie komt wel degelijk aan bod in onze schoolcultuur. In de nieuwe eindtermen voor het secundair onderwijs zit het bijvoorbeeld verweven in de sleutelcompetentie sociaal-relationele competenties. In het lager onderwijs vind je het terug onder het leergebied overschrijdende eindtermen rond sociale vaardigheden. Anderzijds is het wel zo dat, doordat er geen apart vak is, veel afhangt van de manier waarop de school hierrond werkt. Ook de houding van de leerkracht speelt een grote rol. De manier waarop een leerkracht voor de klas staat en contact maakt met de leerlingen, is bepalend.  

Jouw mening?

Dat empathie een belangrijke skill is, lijdt geen twijfel. Er is zelfs aangetoond dat empathie een positief effect heeft op het leervermogen. Ook in het latere professionele leven komt empathie goed van pas. Hoe werk jij aan de empathische skills van je leerlingen? Vind jij dat hier een apart lesuur moet uitgetrokken worden? 
Lees het volledige artikel en deel je mening via onze poll.

LEES HET ARTIKEL » 


Lees ook

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief