Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Aan de slag na de Koalatest

Sinds deze maand starten in Vlaanderen de Koalatesten. De Koalatest is ontwikkeld door onderzoekers van de KU Leuven om een eventuele taalachterstand bij kleuters te kunnen vaststellen voor ze naar het eerste leerjaar gaan.

De test bestaat uit doe-, zoek- en kiesopdrachten waarbij de kleuters meestal niet doorhebben dat ze een test afleggen. De klasleerkracht begeleidt de opdrachten en beoordeelt hoe goed de kleuters de instructies begrijpen. Na de Koalatest worden de kleuters ingedeeld in drie kleurengroepen: groen als ze het Nederlands voldoende beheersen, oranje als ze extra ondersteuning nodig hebben en rood als ze intensief begeleid moeten worden. 

De meningen over deze nieuwe test zijn verdeeld. Maar of je nu voor- of tegenstander bent, extra ondersteuningsmateriaal voor taal is belangrijk en noodzakelijk in elke kleuterklas. We zetten ons aanbod even op een rijtje.

1. Pimpampoen

Pimpampoen is een pakket beeldwoordenboekjes om actief woordenschat te leren aan anderstalige kleuters.

De boekjes zijn bedoeld om mee te geven met de kleuters naar huis. Ze dienen als voorleesmoment tussen ouder en kleuter. Kennen ook de ouders het Nederlands nog niet voldoende? Met de QR-code binnenin het boekje maak je gebruik van de voorleesfunctie. Door de boekjes herhaaldelijk voor te lezen, verwerven de kleuters de woordenschat.

Voor de leerkracht is er een digitale tool met spelvormen om de woordenschat ook in de klas spelenderwijs in te oefenen.

Naar de webshop » 


 

2. Taalbeestje

Beestig is de verzamelnaam voor een reeks spellen speciaal voor kleuters en oefent doelgericht schoolvoorwaarden. Beestig is leuk, doordacht en eenvoudig te spelen. De reeks werd gemaakt en getest door kleuterleid(st)ers.

Met Taalbeestje 1 oefenen kleuters spelenderwijs hun taalvaardigheden: van rijmen, het maken van samengestelde woorden, het zoeken van woorden met dezelfde begin- of eindletter tot het splitsen van woorden in woordstukken.

Taalbeestje 2 focust op letterherkenning. Op een speelse manier leren kleuters de kleine visuele verschillen tussen letters opmerken. Dat is een voorwaarde om te leren lezen.

Naar de webshop » 


3. Iene Miene Mutte

Iene Miene Mutte is een taalontwikkelingspakket voor het kleuteronderwijs. Het pakket creëert taalkansen, zowel in specifieke taalactiviteiten als geïntegreerd in het dagelijkse aanbod.

Iene Miene Mutte focust sterk op taalHet concept is eenvoudig: per kleuterleeftijd (peuterklas + K1, K2, en K3) bieden we vier uitgewerkte BC's of thema's aan. Daarin vind je leuke activiteiten voor alle ontwikkelingsgebieden waarbij de activering van de taal van de kleuter het belangrijkste doel is. Dat is vanzelfsprekend zo in de taalactiviteiten van Iene Miene Mutte, maar ook in alle andere activiteiten (de muzische vorming, de motorische ontwikkeling en de andere gebieden van de denkontwikkeling).

Naar de webshop » 


 

 

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief