die Keure Educatief

ISAAC-AARDRIJKSKUNDE

Duik in de winter met Isaac

De winter komt stilaan dichterbij. Dat gaat onder andere gepaard met de wintertijd, de koudste en kortste dagen van het jaar. De tijdsverschillen op aarde, de temperatuur- en seizoenswisselingen zijn allemaal gevolgen van de bewegingen van onze planeet. Isaac-aardrijkskunde gaat dieper in op die verschillende bewegingen en biedt jou lesinspiratie om gelijkaardige onderwerpen op een interessante en motiverende manier aan te brengen in jouw lessen. 

Bewegingen van de aarde

Als we ons zonnestelsel als een systeem beschouwen, dan beweegt de aarde:
• rond haar eigen as: dat noemen we de aardrotatie;
• rond de zon: dat noemen we de aardrevolutie
Beide bewegingen zijn perfect voorspelbaar en zorgen op onze planeet voor een evenwicht dat heel wat aspecten uit je dagelijkse leven bepaalt zoals wanneer je opstaat. 

Aardrotatie
De beweging van de aarde rond haar eigen as zorgt ervoor dat de zon niet overal op hetzelfde moment opkomt. De uren van de dag indelen volgens de zon is bijgevolg heel onpraktisch. Daarom riep men het systeem van tijdzones in het leven, genaamd Coordinated Universal Time (UTC).

Aardrevolutie
De seizoenen ontstaan dan weer door de aardrevolutie. De verklaring is te vinden in de schuine stand van de aarde ten opzichte van het eclipticavlak. Door die oriëntering ontstaan er verschillen voor zowel het noordelijk als het zuidelijk halfrond:

  • De tijdsduur waarin de zonnestralen het aardoppervlak kunnen bereiken verschilt. 
  • De hoek die de zonnestralen maken ten opzichte van de horizon is anders.

De start van de seizoenen wordt astronomisch bepaald met de positie van de aarde ten opzichte van de zon. De winter start zodra de zon loodrecht op een van de keerkringen staat. Ook dat kan schommelen tussen de 20ste en de 23ste dag van de maand. Hoewel we dus geleerd hebben dat elk seizoen start op de 21ste (als gemiddelde), start de winter dit jaar op 22 december 2023. 

Op de onderstaande afbeelding zie je hoe de hoek van de zonnestralen op het aardoppervlak tijdens het jaar verschilt als gevolg van de schuine stand van de aardas.

Blader door het materiaal

Benieuwd naar hoe Isaac-aardrijkskunde het thema behandelt? De methode gaat dieper in op de bewegingen van de aarde in module 1: ‘Wat hebben we in onze mars?’. 

Isaac-aardrijkskunde 5 D&A - module

Module 1 Wat hebben we in onze mars?

Ontdek de methode

De blended methode Isaac-aardrijkskunde brengt jouw leerlingen niet enkel de nodige kennis bij over het vak, maar leert hen ook verantwoord omgaan met hun omgeving. Daarbij is er telkens extra aandacht voor duurzaamheid en ecologie en eigentijds, digitaal en motiverend wetenschappelijk onderwijs. Naast aardrijkskunde biedt de overkoepelende methode Isaac ook een aanbod voor: nrt, techniek, natuurwetenschappen, biologie, fysica en chemie