x
Kaderdecreet Vlaamse Handhaving (VOD)

Webinar on demand

Impact op het omgevingsrecht

Beschikbaar vanaf 03/10/2024

Amper vier jaar na het Kaderdecreet Bestuurlijke Handhaving, ligt er al een opvolger klaar. Het oude kaderdecreet kon de verwachtingen nooit invullen, en werd uiteindelijk maar door twee decreten geïmplementeerd. Het nieuwe Kaderdecreet Vlaamse Handhaving van 14 juli 2023 (KVH) belooft een heel ander parcours te rijden. De ambitie is niet langer om enkel de Vlaamse regels rond bestuurlijke handhaving te stroomlijnen, maar het geheel van de handhavingsregels waarvoor Vlaanderen bevoegd is, te vatten. In tegenstelling tot zijn voorganger, bevat het KVH nu ook een herstel – en beveiligingsluik, en bepalingen die de digitalisering van de handhaving van Vlaamse regelgeving moeten inluiden. Het KVH duidt het Handhavingscollege aan als het administratieve rechtscollege, bevoegd voor geschillen rond bestuurlijke handhavingsbeslissingen.

Anders dan zijn voorganger, heeft het nieuwe kaderdecreet zijn start niet gemist. Het Vlaams Handhavingsplatform, dat het nieuwe digitale werken moet mogelijk maken, is voor een selecte groep van Vlaamse decreten al in gebruik genomen. Op dit ogenblik zijn vier initiatieven bij het parlement hangende waarbij telkens één of meerdere decreten onder het KVH worden gebracht. Vooral voor het Omgevingsrecht dient zich een nieuw paradigma aan, waarbij de handhaving van onder meer DABM, VCRO en Onroerenderfgoeddecreet in de nabije toekomst volgens dezelfde procedurele regels zullen verlopen.

De impact van het KVH op het omgevingsrecht vormt meteen de voornaamste focus van dit webinar on demand, dat wordt georganiseerd als een samenwerking van de Universiteit Gent en het Agentschap Justitie en Handhaving. Zij wordt warm aanbevolen voor iedereen die professioneel betrokken is bij de handhaving ervan.

N.a.v. het webinar on demand wordt een uniek handboek met de bijdrage van de sprekers mét GPRC-label uitgegeven en inbegrepen is in de deelnemersprijs.

2024

Geert Van Hoorick, Bert Van Weerdt, ...
242
Beschikbaar
Grenzeloos grasduinen met de landmeter-expert door het nieuwe goederenrecht (VOD)

Webinar on demand

Beschikbaar vanaf 19/09/2024

Tijdens dit webinar on demand staan we (nogmaals) stil bij het gewijzigde goederenrecht. De wet van 4 februari 2020 tot invoering van het Boek 3 Goederen heeft voor de landmeter tal van vernieuwingen gebracht. De landmeter-expert blijft vaak het eerste aanspreekpunt bij grensconflicten tussen eigenaars. Intussen is het duidelijk dat een aantal nieuwe bepalingen ook in de praktijk bijkomende vragen en interpretatieproblemen oproepen. De tijd is rijp om deze pijnpunten eens op een rijtje te zetten drie jaar na inwerkingtreding.

  • De regels in verband met verjaring en afpaling werden grondig gewijzigd in het nieuwe goederenrecht. Hoe verloopt dit nu praktisch?
  • Bovendien wordt stilgestaan bij de intertemporele toepassing, aangezien grensconflicten zich bovendien vaak afspelen op de grenzen tussen oud en nieuw goederenrecht. Welke regels zijn van toepassing?
  • Er gaat ook uitgebreid aandacht naar de belangrijkste wijzigingen rond erfpacht en opstal in het nieuwe goederenrecht waar die ook voor de landmeter relevant zijn.
  • En hoe ziet het nu precies met die verkrijgende verjaring? Gaat die werkelijk boven een eigendomstitel? En hoe verloopt zo’n actieve verjaringsvordering dan precies?

Dit en nog veel meer komt aan bod tijdens deze opleiding.

2024

Bart Van Baeveghem
181,50
Beschikbaar
TROS-studienamiddag (VOD)

Webinar on demand

Recente ontwikkelingen in de ruimtelijke ordening

Beschikbaar vanaf 30/05/2024

De redactie van hét tijdschrift voor ruimtelijke ordening en stedenbouw TROS is ondertussen bekomen van haar vijfentwintigjarige verjaardag en de bijhorende succesvolle studiedag en pakt twee jaar later opnieuw uit met een boeiend programma met sterke actuele bijdragen gebracht door eminente sprekers zoals wij ook de kwaliteit van het tijdschrift gewend zijn.

Bij de selectie werd rekening gehouden met de actualiteit die nog steeds in beweging is … Onder voorbehoud van goedkeuring door het Vlaams Parlement zal de eerste spreker uitpakken met een uiteenzetting over de nieuwe rechtsfiguur ‘het omgevingsbesluit’. Nadien volgt een eerste analyse van de modulaire omgevingsvergunning en andere wijzigingen aan de vergunningsprocedure. Na de pauze wordt gefocust op de stand van zaken en cijfermateriaal inzake handhaving … Last but not least volgt een rechtspraakoverzicht van de uitspraken van de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

Kortom interessante en onmisbare topics voor al wie professioneel mee wil zijn én blijven inzake ruimtelijke ordening. 

2024

Pieter-Jan Defoort, Filip De Preter, ...
181,50
Beschikbaar
Lokale besturen/vzw’s & btw - Werkelijk gebruik vs algemeen verhoudingsgetal (VOD)

Webinar on demand

Beschikbaar vanaf 27/05/2024

Openbare besturen en vzw’s worden in de praktijk geconfronteerd met de berekening van een algemeen verhoudingsgetal, het werkelijk gebruik en bijzondere verhoudingsgetallen.

Hoe moeten deze bepaald worden?

En is het werkelijk gebruik altijd voordeliger dan het algemeen verhoudingsgetal?

Tijdens dit boeiende webinar on demand komen o.a. volgende topics aan bod – gestaafd met veel voorbeelden:

  • Begrip gemengde btw-belastingplichtige vs gedeeltelijke btw-belastingplichtige
  • Vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen: berekening van de drempel
  • Recht op btw-aftrek volgens het werkelijk gebruik - nieuwe procedure vanaf 1 januari 2023
  • Recht op aftrek volgens het algemeen verhoudingsgetal – nieuwe procedure vanaf 1 januari 2024
  • Bijzondere bepalingen mbt de aftrek door een gemengde btw-belastingplichtige die het algemeen verhoudingsgetal toepast (berekeningsmodaliteiten, beginpunt inzake berekening van de herzieningstermijn voor bedrijfsmiddelen)
  • Uitsluitingen van het algemeen verhoudingsgetal
  • De impact van werkingstoelagen van verenigingen op de uitoefening van het recht op aftrek van de voorbelasting
  • Bijzondere financieringsbronnen van vzw’s en hun invloed op het algemeen verhoudingsgetal
  • Werkelijk gebruik door een gemengde belastingplichtige: overgang van een belaste sector naar een vrijgestelde sector en omgekeerd
  • Kan de aanvraag voor het werkelijk gebruik worden ingediend in kader van het antwoord op een correctieopgave inzake btw?
  • Terugwerkende kracht van de regel van het werkelijk gebruik
  • Een gemengde btw-belastingplichtige ontvangt subsidies
  • Praktische toepassingen op de berekening van de aftrek
  • Verkoop van goederen door een gemengde belastingplichtige die de regel van het werkelijk gebruik toepast

2024

Stefan Ruysschaert
175,45
Beschikbaar
Lokale besluiten opmaken (VOD)

Webinar on demand

Hoe doe je dat? 

Webinar opgenomen op 23/04/2024

Naar aanleiding van het verschijnen van het gelijknamige boek dat dient als een overzichtelijke en praktische handleiding voor lokale ambtenaren om kwaliteitsvolle en toegankelijke (voorstellen van) besluiten uit te schrijven, is er dit webinar on demand waarbij diverse actuele aspecten rond de opbouw van een besluit toegelicht worden.

Volgende topics komen aan bod:

  • Kwaliteitsvol reglementeren: Een regelgevende tekst moet voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen. Dat is voor een lokaal reglement niet anders. In deze bijdrage zal de spreker aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden enkele handvaten aanreiken om een doelgericht, rechtszeker, afdwingbaar en duidelijk reglement uit te werken.
  • De besluitendatabank als inspiratiebron voor (kwalitatieve) besluitvorming: Het doel van deze databank bestaat er in om informatie van lokale en provinciale besturen te verzamelen en ter beschikking te stellen aan andere lokale en centrale overheden. Deze toepassing kan dan ook een inspiratiebron vormen bij de opmaak van besluiten door andere lokale of provinciale besturen, dan het bestuur die het besluit nam. Op naar een meer kwaliteitsvolle structuur van een besluit …
  • Ook lokaal heldere taal: Ook in lokale besluiten en communicatie hierover is heldere taal van belang om kwaliteit te waarborgen.
  • Verhoog de kwaliteit van je lokale besluiten en reglementen met LBLOD: Het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) ondersteunt lokale besturen bij het opmaken van kwaliteitsvolle besluiten en reglementen. Met LBLOD (Lokale Besluiten als Linked Open Data) maken we de schat aan informatie in lokale besluiten en reglementen beter toegankelijk voor mens en machine. In deze sessie focussen we op de informatie in diverse reglementen met behulp van slimme sjablonen en datastandaarden.

2024

Wouter De Cock, Kim Steen, ...
175,45
Beschikbaar
Onteigening praktisch bekeken (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 28/03/2024

Het Vlaams Onteigeningsdecreet viert op 1 januari 2024 haar 6de verjaardag (in werking getreden op 1 januari 2018). Tot dan waren federale wetten over onteigening nog steeds van toepassing, waarvan sommigen nog stamden uit de vroege 19de eeuw, dus totaal niet aangepast aan de huidige samenleving. Dit decreet bevat een duidelijke procedure om voor redenen van openbaar nut of algemeen belang onroerende goederen en zakelijke rechten te onteigenen. De tijd is rijp om alles even op een praktische manier op een rijtje te zetten.

Mr. Sven Vernaillen en Mr. Katrien Dams hebben door de jaren heen een bijzondere interesse en bekwaamheid opgebouwd inzake het onteigeningsrecht zodat zij de uitgelezen sprekers zijn om vanuit praktisch oogpunt het Vlaams Onteigeningsdecreet van 24 februari 2017 in al haar aspecten te benaderen en toe te lichten. Daarbij wordt niet alleen de bestuursrechtelijke fase overlopen maar zal tevens de gerechtelijke fase van de onteigeningsprocedure worden bekeken, en komt het recht van wederoverdracht uitgebreid aan bod. Waar mogelijk zal ook verwezen worden naar de relevante rechtspraak die ondertussen reeds werd uitgesproken.

Het ideale en onmisbare webinar on demand voor ieder die op de hoogte wil zijn én blijven van de onteigeningsprocedure.

2024

Mr. Sven Vernaillen, Mr. Katrien Dams
163,35
Beschikbaar
Aansprakelijkheid voor klimaatopwarming: een goede remedie? (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 27/03/2024

Liesbet Dilissen publiceerde onlangs het boek “Aansprakelijkheid voor klimaatopwarming: een goede remedie?.  Tijdens dit webinar on demand loodst zij u doorheen dat boeiende en groeiende landschap van klimaataansprakelijkheid.

De recente uitspraak van het hof van beroep te Brussel waarin bepaalde Belgische overheden aansprakelijk werden gesteld wegens een tekortschietend klimaatbeleid, vormt daarbij het vertrekpunt voor diverse vragen.

  • Wat zijn de belangrijkste verschillen met de beslissing in eerste aanleg?  
  • In welke mate verschillen de Belgische uitspraken van de Nederlandse Urgenda-rechtspraak? 
  • Werd de scheiding der machten verlaten gelet op het reductiebevel dat bepaalde overheden opgelegd kregen?  
  • En wat is de impact van het nieuwe Boek 6 BW op klimaatzaken? 

Tot slot bespreekt Stijn De Dier de relevantie van deze rechtspraak voor ondernemingen.

Dit alles en nog veel meer mag u verwachten in twee uur tijd.

2024

Liesbet Dilissen, Stijn De Dier
211,75
Beschikbaar
Het Vlaams Pachtdecreet – de nieuwigheden en eerste praktijkervaringen (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 31/01/2024

Het Vlaams Pachtdecreet is eindelijk een feit. De federale Pachtwet dateert van 1969 (weliswaar met belangrijke wijzigingen in 1988), en was dringend aan hervorming toe. Het decreet poogt een hernieuwd evenwicht tussen pachter en verpachter tot stand te brengen, waarbij ook aandacht wordt besteed aan natuurdoelstellingen.

In dit webinar on demand worden in de eerste plaats de belangrijkste wijzigingen en nieuwigheden aan een diepgaande analyse onderworpen.

Nieuw zijn onder meer de verruimde opzegmogelijkheden voor bos en natuur en de leefbaarheidstoets waarop de pachter zich kan beroepen wanneer zijn bedrijfsvoering ernstig wordt verstoord. Er werd een specifiek contract ingevoerd voor kleine landeigenaars en een opzegmogelijkheid voor vervreemding. Het decreet voorziet ook strengere regels in geval van gepensioneerde pachters en faciliteert een grotere transparantie in de pachtrelatie. De regels werden geactualiseerd, onder meer met het oog op online openbare verkopen.

De opleiding geeft voorts ook zeer praktijkgerichte ‘tips & tricks’ voor de toepassing van de nieuwe bepalingen. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan de uitvoeringsbesluiten en modellen.

Komen onder meer aan bod:

  • Totstandkoming en krachtlijnen van het nieuwe decreet
  • Definities
  • Toepassingsgebied en uitsluitingen, met aandacht voor erfpacht, het verruimde cultuurcontract en natuurcontracten
  • Schriftelijke pachtovereenkomst en sanctioneringsmechanismen voor mondelinge contracten
  • Eenmalige pachtovereenkomst voor kleine landeigenaars
  • Nieuwe opzeggingsmogelijkheid voor bebossing of natuurrealisatie
  • Nieuwe opzeggingsmogelijkheid voor vervreemding
  • Opzegging wegens pensioen
  • De leefbaarheidstoets
  • Opzeggingsbrief en procedure
  • Vennootschappen vanuit het perspectief van pachter/verpachter
  • Verpachting door openbare verpachters
  • Pachtprijs en pachtprijzencommissie, pachtobservatorium
  • Exploitatie- en teelvrijheid /Randvoorwaarden bij kleine infrastructuurwerken
  • Onderpacht en pachtoverdracht
  • Transparantie voor de eigenaar/digitaal loket
  • Overlijden van een partij
  • Gedematerialiseerde verkoop van pachtgoederen via Biddit
  • De ‘veilige koper’
  • Uitsluitingen en miskenning van het voorkooprecht
  • Inwerkingtreding en overgangsbepalingen

2024

Celestine Dermaut, Gregory Vermaercke
199,65
Beschikbaar
Het Vlaams Pachtdecreet – de nieuwigheden en eerste praktijkervaringen (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 31/01/2024

Het Vlaams Pachtdecreet is eindelijk een feit. De federale Pachtwet dateert van 1969 (weliswaar met belangrijke wijzigingen in 1988), en was dringend aan hervorming toe. Het decreet poogt een hernieuwd evenwicht tussen pachter en verpachter tot stand te brengen, waarbij ook aandacht wordt besteed aan natuurdoelstellingen.

In dit webinar on demand worden in de eerste plaats de belangrijkste wijzigingen en nieuwigheden aan een diepgaande analyse onderworpen.

Nieuw zijn onder meer de verruimde opzegmogelijkheden voor bos en natuur en de leefbaarheidstoets waarop de pachter zich kan beroepen wanneer zijn bedrijfsvoering ernstig wordt verstoord. Er werd een specifiek contract ingevoerd voor kleine landeigenaars en een opzegmogelijkheid voor vervreemding. Het decreet voorziet ook strengere regels in geval van gepensioneerde pachters en faciliteert een grotere transparantie in de pachtrelatie. De regels werden geactualiseerd, onder meer met het oog op online openbare verkopen.

De opleiding geeft voorts ook zeer praktijkgerichte ‘tips & tricks’ voor de toepassing van de nieuwe bepalingen. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan de uitvoeringsbesluiten en modellen.

Komen onder meer aan bod:

  • Totstandkoming en krachtlijnen van het nieuwe decreet
  • Definities
  • Toepassingsgebied en uitsluitingen, met aandacht voor erfpacht, het verruimde cultuurcontract en natuurcontracten
  • Schriftelijke pachtovereenkomst en sanctioneringsmechanismen voor mondelinge contracten
  • Eenmalige pachtovereenkomst voor kleine landeigenaars
  • Nieuwe opzeggingsmogelijkheid voor bebossing of natuurrealisatie
  • Nieuwe opzeggingsmogelijkheid voor vervreemding
  • Opzegging wegens pensioen
  • De leefbaarheidstoets
  • Opzeggingsbrief en procedure
  • Vennootschappen vanuit het perspectief van pachter/verpachter
  • Verpachting door openbare verpachters
  • Pachtprijs en pachtprijzencommissie, pachtobservatorium
  • Exploitatie- en teelvrijheid /Randvoorwaarden bij kleine infrastructuurwerken
  • Onderpacht en pachtoverdracht
  • Transparantie voor de eigenaar/digitaal loket
  • Overlijden van een partij
  • Gedematerialiseerde verkoop van pachtgoederen via Biddit
  • De ‘veilige koper’
  • Uitsluitingen en miskenning van het voorkooprecht
  • Inwerkingtreding en overgangsbepalingen

2024

Celestine Dermaut, Gregory Vermaercke
199,65
Beschikbaar
25 jaar Gemeentelijke Administratieve Sancties - Rechtspraakoverzicht (VOD)

Webinar on demand

De Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS) vieren op 13 mei 2024 hun 25ste verjaardag, een administratieve straf, meestal een geldboete die wordt opgelegd aan personen vanaf 14 jaar die voor overlast zorgen, zoals bij het gebruik van elektrische grasmachines op zondag, sluikstorten, wildplassen, wildplakken, bepaalde verkeersovertredingen, loslopende honden, nachtlawaai, …

Een kwarteeuw later zijn de GAS ruim ingeburgerd, maar nog even (maatschappelijk) gecontesteerd als bij de invoering. Het is daarom des te meer van belang om de rechtspraak grondig op te volgen en te ontsluiten. De uitspraken van de hoogste rechtscolleges zijn publiek beschikbaar, terwijl de vonnissen van de politierechtbanken al te vaak onder de radar blijven of worden afgeschermd.

In dit webinar on demand wordt gedetailleerd ingegaan op recent ingezamelde rechtspraak om ze kenbaar te maken bij een breder publiek.

Value not found
Tom De Sutter
157,30
Beschikbaar
Aansprakelijkheid van de landmeter-expert (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 23/04/2024

Deze vorming rond aansprakelijkheid wordt opgesplitst in twee delen.

In deel 1 komen volgende punten aan bod aangaande de aansprakelijkheid:

  • De verschillende vormen van aansprakelijkheid van de landmeter (contractuele, buitencontractuele, in dienstverband en strafrechtelijke aansprakelijkheid)
  • De aansprakelijkheid bij de verkoop van een onroerend goed in het licht van het nieuw verbintenissenrecht.
    • De precontractuele fase,
    • De (redactie van) de onderhandse overeenkomst,
    • De eventuele actiemogelijkheden van de koper/verkoper bij ‘gebreken’ ontdekt na de koopovereenkomst (bv. afwijkende bestemming, afwijkende oppervlakte)

In deel 2 wordt nagegaan welke aansprakelijkheid de landmeter draagt en in welke mate het mogelijk is voor een landmeter om zijn persoonlijke aansprakelijkheid te beschermen. Er wordt besproken welke aansprakelijkheid moet verzekerd worden en of hieraan wettelijke eisen worden gesteld. Naar verzekering toe wordt onder andere bekeken welke activiteiten kunnen verzekerd worden, wat de waarborgen zijn en hoe de dekking in de tijd verloopt.

Als laatste punt worden verschillende schadecases overlopen waarin de aansprakelijkheid van de landmeter het voorwerp van discussie uitmaakte.

2024

Frederic Coryn, Tom Cromphout
181,50
Beschikbaar
Intergemeentelijke samenwerking juridisch bekeken (VOD)

Webinar on demand

Tijdens dit webinar on demand neemt docente Marie DeCock de deelnemers mee in de boeiende wereld van intergemeentelijke samenwerking. Haar juridisch proefschrift 'Intergemeentelijke samenwerking' (die Keure, 2023) is hierbij het vertrekpunt, maar ze legt ook de link met de praktijk. De rode draad doorheen haar verhaal is de uitdaging waar onze 'intercommunales' mee te maken hebben: ze bevinden zich in een spanningsveld tussen overheid en onderneming. Het webinar wordt afgesloten met een vooruitblik op de toekomst, waarbij enkele aanbevelingen worden besproken die zowel gericht zijn aan de regelgever, als aan de gemeenten en intergemeentelijke samenwerkingsverbanden zelf.

U krijgt een antwoord op volgende vragen:

  • Hoe is intergemeentelijke samenwerking de voorbije honderd jaar geëvolueerd?
  • Op welke wijze zijn intergemeentelijke samenwerkingsverbanden geklemd tussen overheid en onderneming?
  • Wat is de perceptie op het veld ten aanzien van het huidig regelgevend kader?
  • Welke juridische problemen rijzen er bij intergemeentelijke samenwerking en wat zijn mogelijke oplossingen?

Kortom deze opleiding is een ideale gelegenheid om uw juridische kennis over intergemeentelijke samenwerking op te frissen.

2024

Prof. dr. Marie DeCock
145,20
Beschikbaar
Het Stikstofdecreet - Last but not least (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 16/04/2024 

Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar het Stikstofdecreet is uiteindelijk goedgekeurd in het Vlaams Parlement. Toch is dat niet zonder slag of stoot gegaan. De Raad van State was in twee adviezen uiterst kritisch voor het voorstel van decreet, terwijl ook het politieke debat erg stevig was. De Vlaamse Regering stelde dat er géén alternatief voorlag.

We starten het webinar met een samenvatting waarin de vorige fases van het stikstofverhaal kort besproken worden. We gaan dan uitgebreid na in welke mate het stikstofdecreet juridisch robuust is en op welke punten toekomstige juridische procedures meer duiding kunnen geven. Het wordt weer boeiend en leerrijk: Is de stikstoftanker eindelijk gekeerd of zitten er toch nog addertjes onder het gras?

2024

Hendrik Schoukens
169,40
Beschikbaar
Wegenrecht anno 2024 (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 30/01/2024

In de loop van 2024 zal het nieuwe Decreet Gemeentewegen vijf jaar in werking getreden zijn. Dit lustrum is de uitgelezen kans om terug te blikken op de toepassing van het decreet dat destijds voor een ganse omwenteling moest zorgen binnen het wegenrecht. Tijdens dit webinar on demand wordt niet enkel stilgestaan bij de regeling omtrent de gemeentewegen op zich maar wordt ook aandacht besteed aan de koppeling van de regeling met het omgevingsrecht en de integratie in de omgevingsvergunningsprocedure.

Na een verhelderende inleiding zal er dieper in gegaan worden op de regeling en principes omtrent de aanleg, wijziging, verplaatsing en opheffing van de gemeentewegen. De cruciale rol van de gemeenteraad en de verschillende stappen in de vaststelling van de rooilijnplannen wordt toegelicht. De beleidsinstrumenten zoals voorzien in het decreet worden kort besproken.

Een belangrijke nieuwigheid bij de invoering van het decreet gemeentewegen werd gevormd door de administratieve beroepsmogelijkheid tegen de beslissingen van de gemeenteraad. Deze beroepsprocedure en haar toepassing in de praktijk wordt uitgediept.

Tot slot worden ook de burgerlijke aspecten, de realisatie en het beheer van gemeentewegen nader belicht.

Onmisbaar voor iedereen die een duidelijk en praktijkgericht overzicht wenst over de wetgeving vijf jaar na toepassing.

2024

Em. Prof. dr. Marnix Van Damme, Joris Geens, ...
181,50
Beschikbaar
Aanvragen van een omgevingsvergunning: do & don'ts (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 19/09/2023

Op maat van de landmeter-expert

Deze sessie is specifiek gericht naar landmeters-experten die omgevingsvergunningen opmaken voor hun cliënteel. Ook landmeters-experten die zich afvragen waarop u best aandacht schenkt bij het opmaken van een omgevingsvergunning zullen heel wat antwoorden vinden op hun vragen.

Na het indienen van uw omgevingsvergunning wordt deze beoordeeld door een team of iemand die aan de andere kant van het loket zit. Waar wordt op gelet? U krijgt tips. Deze sessie wordt zéér praktijkgericht aangeboden, met de nodige specifieke aandacht voor de juridische aspecten.

De sessie wordt opgebouwd door middel van talrijke echte voorbeelden van bestaande en ingediende omgevingsvergunningen (goedgekeurde én afgekeurde). Er zal dieper worden ingegaan op een aantal stappen uit de omgevingsaanvragen:

  • Verkavelingsaanvragen
  • Wisselwerking tussen aanvrager en vergunningverlenende overheid
  • Adviesinstanties (die soms elkaar ook wel eens durven tegenspreken)
  • De beroepsprocedure

Daarnaast wordt ook een update gegeven van recent gewijzigde regels:

  • Nieuwe regels inzake sloop
  • Aangepaste watertoets en waterkaarten

2023

Justin Waterbley
157,30
Beschikbaar
De hervorming van de Raad van State (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 7/11/2023

De hervorming van de Raad van State – een eerste grondige analyse

De recente wet van 11 juli 2023 wijzigt de wetten op de Raad van State. De hervorming van de Raad van State beoogt zijn toezichtstaken in verband met de wettigheid van de beslissingen van de overheden te allen tijde te kunnen garanderen. De hervorming beoogt de doorlooptijd van beroepen drastisch in te perken. Op die manier zullen burgers en ondernemingen sneller rechtszekerheid verkrijgen, vandaag nemen procedures voor de Raad van State immers vaak veel tijd in beslag.

Tijdens dit webinar wordt de focus gelegd op het administratief kortgeding en de beslissing tot herstel en wordt ook aandacht besteed aan de (andere) wijzigingen die werden aangebracht in de annulatieprocedure.

Hiervoor doen we beroep op specialisten in deze materie die het nieuw wettelijk kader op een bevattelijke manier uit de doeken zullen doen en de link leggen naar de praktijk.

 

2023

Aube Wirtgen, Sven Boullart, ...
175,45
Beschikbaar
1 2 3 4 6

Blijf op de hoogte van relevante informatie, recente publicaties en opleidingen.
Schrijf u in op onze nieuwsbrief.