x
De kennisgeving in het contractenrecht (VOD)

Webinar on demand

Een eerste grondige praktijkgerichte analyse

Beschikbaar vanaf 07/06/2024

De verzending van een factuur, de ingebrekestelling, de opzegging of de ontbinding van een contract: het zijn slechts enkele voorbeelden waar u, hetzij via een brief, een e-mail of mogelijk zelfs via een WhatsAppberichtje, een kennisgeving naar uw medecontractant verzendt. Kenmerkend voor zo een kennisgeving is dat zij een zekere weg aflegt van de ene contractspartij (‘de kennisgever’) naar de wederpartij (‘de bestemmeling’).

Het is deze figuur van de kennisgeving waar dr. Stefaan Declercq de afgelopen jaren grondig onderzoek naar verricht heeft aan het Instituut voor Verbintenissenrecht van de KU Leuven. Binnenkort verschijnt de lang verwachte commerciële editie van zijn proefschrift ‘De kennisgeving in het contractenrecht’, waarin de auteur op de meest courante problemen rond deze rechtsfiguur juridisch onderbouwde antwoorden formuleert. En dat is voor het eerst: over de kennisgeving bestond tot dusver nauwelijks rechtsleer. En dat is opvallend, vermits de kennisgeving een wijdverspreide figuur is in het contractenrecht en deze rechtsfiguur bovendien vaak belangrijke rechtsgevolgen met zich meebrengt.

Tijdens dit webinar on demandlicht de docent de voornaamste bevindingen uit zijn onderzoek toe. Dat doet hij aan de hand van tien problemen waarmee de kennisgever (of de praktizijn die voor de kennisgever optreedt) regelmatig te maken krijgt:

Volgende 10 knelpunten aan bod:

  1. De enac en de kennisgeving: wanneer is een kennisgeving precies aan de orde?
  2. De functie van de kennisgeving bij een opschortende voorwaarde: wat mag (niet)?
  3. Mag de kennisgever zijn ter kennis gebrachte beslissing nog aanvullen met elementen die niet uit de kennisgeving blijken?
  4. Hoe kan de bewijsrisicodragende partij (het tijdstip van) de verzending van een e-mail aantonen?
  5. De kennisgever en zijn hulppersoon: moet de hulppersoon altijd een lasthebber zijn?
  6. De bestemmeling en zijn hulppersoon: hoe ver reikt passieve vertegenwoordiging precies?
  7. Welke sanctie dreigt wanneer de kennisgever van een foutieve verzendingswijze gebruik maakt?
  8. Hoe kan men (het tijdstip van) de ontvangst van een kennisgeving bewijzen?
  9. Problematiek van de dubbele kennisgeving: welke kennisgeving gaat voor?
  10. Op welk tijdstip sorteert een kennisgeving haar rechtsgevolgen?

2024

dr. Stefaan Declercq
296,45
Beschikbaar
Lustrum Boek XX WER (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 27/04/2023 Praktijkgerichte analyse

De hervormingstrein van minister Koen Geens bereikte op 1 mei 2018 een volgende halte. Op die datum trad de wet van 11 augustus 2017 in werking die het insolventierecht (faillissement en gerechtelijke reorganisatie of “WCO”) ingrijpend wijzigde. DYZO en die Keure sloegen toen de handen in mekaar voor de organisatie van een aantal geslaagde activiteiten door en voor de betrokken actoren.

Vijf jaar later is de tijd rijp om deze wetgeving en de ondertussen daarover bestaande rechtspraak op een praktijkgerichte wijze toe te lichten tijdens een hybride studienamiddag. Daarvoor doen we beroep op twee specialisten die in tandem enerzijds ingaan op de fundamentele keuzes die de wetgever vijf jaar geleden heeft gemaakt en anderzijds focussen op die topics die er na vijf jaar toepassing van deze wetgeving in de praktijk het meest uitspringen. Aansluitend barst een debat los tussen specialisten die vanuit diverse invalshoeken hun kijk geven op de jarige wetgeving.

Dit initiatief wordt ondersteund door het Tijdschrift voor Insolventie- en Beslagrecht (TIBR).

2023

Rik Crivits, Diederik Bruloot, ...
187,55
Beschikbaar
Cybercrime (VOD)

Webinar on demand

Recente ontwikkelingen materieel cyberstrafrecht en artificiële intelligentie en strafrechtelijke verantwoordelijkheid

BESCHIKBAAR OP 14/12/2022

Wie in de wereld van vandaag wil functioneren, of zelfs maar overleven, kan niet meer buiten het digitale. Deze alomtegenwoordige digitalisering heeft dan ook een onvermijdelijke en aanzienlijke impact op eenieder, niet in het minst op de (straf)rechtspracticus die meer dan eens geconfronteerd wordt met zgn. ‘cybercriminaliteit. Deze internetcriminaliteit is een van de snelst groeiende vormen van criminaliteit in onze samenleving en neemt logischerwijze een steeds prominentere plaats in binnen het straf- en strafprocesrecht.

Deel 1 van deze studienamiddag focust op cybercrime en het materieel strafrecht: naast een algemeen overzicht van de ICT-gerelateerde misdrijven zal ingegaan worden op de specifieke recente ontwikkelingen in de Belgische wetgeving en rechtspraak inzake materieel cyberstrafrecht.

Deel 2 handelt vervolgens over het spraakmakende begrip ‘artificiële intelligentie’ en de  fundamentele vraag naar de strafrechtelijke verantwoordelijkheid die deze nieuwe technologievorm met zich meebrengt. Daar waar het ondertussen immers buiten kijf staat dat ‘AI’-systemen binnen onze samenleving (autonoom) handelingen en nalatigheden kunnen stellen, is voorlopig niet duidelijk in hoeverre ons bestaande schuldstrafrecht aangepast is – dan wel aangepast zal dienen te worden - aan de unieke eigenschappen van kunstmatige intelligentie.

2022

Julie Petersen, Patrick Waeterinckx
125
Beschikbaar
Hoe valkuilen vermijden bij koop/verkoop van onroerende goederen? (VOD)

Webinar on demand

Tips & tricks

Zonder het steeds te beseffen, brengt de verkoop van vastgoed vaak valkuilen en veel vraagtekens met zich mee, zoals:

  • Verborgen gebreken in allerlei vormen en soorten. Hoe pak je dit aan, wat zijn de mogelijkheden?
  • Insolventie van de verkoper of koper tussen het ondertekenen van compromis en akte. Wat zijn de gevolgen, wat kan men doen?
  • De compromis getekend, dus alles zou in kannen en kruiken moeten zijn, maar dan haakt één van de partijen af. Wat nu?
  • Vergunningskwesties die boven water komen voor een pand dat men eigenlijk niet wil laten schieten. Wat kan er opgelost worden en wanneer trekt men toch beter de stekker uit een project? 

Dit én zoveel meer komt aanbod tijdens deze praktische opleidingsnamiddag waarbij de docenten werken vanuit echte cases en zo de problemen én mogelijke oplossingen toelichten met de nodige tips and tricks. Ze bekijken deze problemen niet enkel vanuit een wettelijk standpunt, maar tevens vanuit een pragmatisch oogpunt om zo tot de ultieme oplossing te komen.

Het programma is opgedeeld in 2 delen en covert zowel probleemsituaties in het verbintenissen- als omgevingsrecht.

Onmisbaar voor iedereen die professioneel met deze problematiek te maken krijgt en nood heeft aan een praktische oplossingsgerichte vorming.

2022

Gregory Vermaercke, Stefanie Claeys  
155
Beschikbaar
Nieuwe wetgeving consumentenrecht (VOD)

Webinar on demand

Consumenten verwerven steeds vaker goederen, digitale inhoud en digitale diensten online, al dan niet via online marktplaatsen. Daarbij kunnen zij onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op een bijzondere bescherming, in de vorm van een herroepingsrecht en een wettelijke garantie. Tijdens deze opleiding worden beide consumentenrechten geanalyseerd, met daarbij bijzondere aandacht voor de recente rechtspraak van het Hof van Justitie. Rekening wordt verder gehouden met de omzetting van de Omnibus Richtlijn, de Richtlijn Goederen en de Richtlijn Digitale Inhoud, die de analyse beïnvloeden. Vervolgens wordt ook nagegaan welk recht van toepassing is op grensoverschrijdende overeenkomsten. Ten slotte zal het antwoord op de vraag worden gegeven wie het risico moet dragen van niet-toegestane betalingstransacties.

2022

Reinhard Steennot
145
Beschikbaar
Recente ontwikkelingen in het insolventie- en beslagrecht 2022 (VOD)

Webinar on demand

Studienamiddag Tijdschrift voor Insolventie- en Beslagrecht  - Vijfde editie

Trouw aan de filosofie van het Tijdschrift voor insolventie- en beslagrecht (TIBR) wil de vijfde editie van deze studienamiddag een dwarsdoorsnede bieden van een aantal actuele ontwikkelingen binnen de kernmateries van het tijdschrift.

Tijdens een eerste overkoepelende uiteenzetting wordt een overzicht geboden van de recente rechtspraak van de hoogste rechtscolleges binnen het insolventie-, beslag- en zekerheidsrecht.

Het tweede deel van de namiddag wordt volledig gewijd aan de invordering van fiscale en andere publieke schulden. De Wet van 13 april 2019 betreffende de minnelijke en gedwongen invordering van fiscale en niet-fiscale schuldvorderingen harmoniseert en rationaliseert de invorderingsprocedure met betrekking tot de verschillende fiscale en niet-fiscale schuldvorderingen waarvan de invordering is toevertrouwd aan de Algemene Administratie van de Inning en Invordering. De wet bevat tevens een aantal belangrijke inhoudelijke wijzigingen, die toelichting behoeven..
Tijdens een eerste sessie wordt het algemene kader van deze regelgeving geschetst. Tijdens een tweede sessie wordt vervolgens ingegaan op een aantal specifieke vraagstukken zoals het vereenvoudigd fiscaal derdenbeslag, de fiscale voorrechten en aansprakelijkheden, en de mogelijkheid om in bepaalde gevallen te kunnen rekenen op een zekere mildheid vanwege de fiscale ontvanger (in de vorm van een onbeperkt uitstel van invordering en/of vrijstelling van nalatigheidsinteresten).

Ter afsluiting is er een debat.
 

2022

Diederik Bruloot, Roel Fransis, ...
160
Beschikbaar
Recente ontwikkelingen in het insolventie- en beslagrecht anno 2021 (VOD)

Webinar on demand

Trouw aan de filosofie van het Tijdschrift voor insolventie- en beslagrecht (TIBR) wil de vierde editie van deze livestream een dwarsdoorsnede bieden van een aantal actuele ontwikkelingen binnen de kernmateries van het tijdschrift.

Tijdens een eerste overkoepelende uiteenzetting wordt een overzicht geboden van de recente rechtspraak van de hoogste rechtscolleges binnen het insolventie-, beslag- en zekerheidsrecht.

Het tweede deel van de namiddag is opgebouwd rond de kwijtschelding van schulden en daarbij komen o.m. aan bod: de draagwijdte van de kwijtschelding in Boek XX en in de collectieve schuldenregeling; de maatschappelijke verantwoording van de kwijtschelding; de impact van de kwijtschelding op partners en zekerheidsstellers; procedurele valkuilen inzake kwijtschelding.

Ter afsluiting is er uitgebreid tijd voor vraagstelling met het publiek.

 

 

2021

Diederik Bruloot, dr. Roel Fransis, ...
175
Beschikbaar
Uitdagingen in het insolventie- en beslagrecht anno 2020 (VOD)

Webinar on demand

Trouw aan de filosofie van het Tijdschrift voor insolventie- en beslagrecht (TIBR) wil de derde editie van dit webinar een dwarsdoorsnede bieden van een aantal actuele ontwikkelingen binnen de kernmateries van het tijdschrift.

Tijdens een eerste overkoepelende uiteenzetting wordt een overzicht geboden van de recente rechtspraak van de hoogste rechtscolleges binnen het insolventie-, beslag- en zekerheidsrecht. Daarna volgt een analyse van de uitdagingen en opportuniteiten die de omzetting van de recente Europese Richtlijn inzake herstructureringen voor het Belgische insolventierecht met zich brengt.

Het tweede deel van het webinar wordt gewijd aan een mogelijke hertekening van het domein van de schuldhulpverlening. Uitgangspunt vormen hierbij (wetgevende) initiatieven inzake tijdelijk en structurele hulpverlening. Na een algemene verkenning ervan, volgt een overzicht van de standpunten van de diverse stakeholders die schuldhulpverlening vorm geven (schuldbemiddelaars, gerechtsdeurwaarders, arbeidsrechtbanken en OCMW’s).

2020

Diederik Bruloot, Bertel De Groote, ...
113,75
Beschikbaar
Vennootschapsbelasting anno 2020 doorgelicht (VOD)

Webinar on demand

Naar aanleiding van het verschijnen van editie 2020 van de publicatie van "Vennootschapsbelasting doorgelicht" van prof. Axel Haelterman waarin de actuele stand van de diverse ontwikkelingen en issues in de vennootschapsbelasting wordt gepresenteerd, organiseert die Keure Opleidingen een "state of the art"-webinar over de stand van zaken aangevuld met hete hangijzers in de vennootschapsbelasting.

Tijdens dit webinar begeleidt Prof. Haelterman de deelnemers door het landschap van de recente ontwikkelingen en deelt hij zijn (eigen) kijk maar ook de referentiekaders die hij hanteert bij de concrete inschatting van situaties en beoordeling van vragen.

Nikolaas Van Robbroeck geeft zijn kijk op het topic DBI. Maxim Wuyts bouwt vervolgens verder op de door hem verrichtte studie aan de KULeuven over gekende en minder gekende staatssteun-issues wat betreft rulings inzake de fiscale neutraliteit van vennootschapsreorganisaties. Prof. Luc De Broe helpt ons ten slotte door het bos de bomen te zien wat betreft de befaamde Pillar 1 en Pillar 2 initiatieven die onze vennootschapsbelasting steeds meer zullen gaan beïnvloeden.

Kortom, een verfrissend vennootschapsbelasting-bad om niet te missen. De deelnemers ontvangen de nieuwe editie van het grondig herwerkte boek.

 

2020

Prof. Dr. Axel Haelterman, Nikolaas Van Robbroeck, ...
81,25
Beschikbaar

Blijf op de hoogte van relevante informatie, recente publicaties en opleidingen.
Schrijf u in op onze nieuwsbrief.