x
De uitvoerbare titel en zijn (voorlopige) tenuitvoerlegging: een update (VOD)

Webinar on demand

De Conferentie van Vlaamse Gerechtsdeurwaarders (CVG) verenigt de beroepsgroep en verdedigt de belangen van de Vlaamse gerechtsdeurwaarders, dit zowel ten aanzien van de andere beroepsorganen als ten aanzien van de bevoegde beleidsinstanties.

CVG biedt ook opleidingen aan, aan leden en niet-leden, over actuele relevante topics waarbij een perfect evenwicht wordt geboden tussen theorie en praktijk en beroep wordt gedaan op een bevlogen spreker, expert in deze materie. De tweede sessie handelt over de uitvoerbare titel en zijn (voorlopige) tenuitvoerlegging.

Bij de eerste zogenaamde “Potpourri”-wet van 19 oktober 2015, die bijna 9 jaar geleden in werking trad, werd de uitvoerbaarheid bij voorraad van een in eerste aanleg op tegenspraak gewezen eindvonnis de algemene regel en de schorsende werking van hoger beroep de uitzondering. Schuldeisers, die beschikken over dergelijke rechterlijke uitspraak kunnen thans - in principe -  meteen na de betekening van de uitspraak overgaan tot de voorlopige tenuitvoerlegging ervan op eigen risico.

Dergelijke voorlopige tenuitvoerlegging doet in de praktijk vaak vragen rijzen.

Dit webinar on demand focust op de uitvoerbare titels en de tenuitvoerlegging ervan:

  • Welke uitvoerbare titels komen in aanmerking voor een (voorlopige) tenuitvoerlegging? (onderscheid voorlopige/definitieve tenuitvoerlegging)
  • Soorten rechterlijke uitspraken: in eerste of laatste aanleg/hoger beroep/cassatie-arresten; verstekbeslissingen versus tegensprekelijke beslissingen; tussenvonnissen versus eindvonnissen; geldsomveroordeling versus veroordeling tot doen/geven
  • Moet de uitvoerbaarheid bij voorraad gemotiveerd worden gevraagd?
  • Vanaf wanneer kan worden overgegaan tot voorlopige tenuitvoerlegging?
  • Kan de voorlopige tenuitvoerlegging worden geschorst?
  • Welke aansprakelijkheid riskeert de schuldeiser dit overgaat tot voorlopige tenuitvoerlegging?
  • Hoe kan de schuldenaar de voorlopige tenuitvoerlegging afwenden? (kantonnement van de oorzaken van het uitvoerend beslag: voorwaarden/gevolgen)
  • Wanneer komt de actualiteit/uitvoerbaarheid van de uitvoerbare titel in het gedrang?
  • Wat is de draagwijdte van de restitutieplicht na hervorming van de ten uitvoer gelegde uitspraak?

Het antwoord op deze vragen wordt verduidelijkt aan de hand van praktijkvoorbeelden. Genoeg materiaal om iedere gerechtsdeurwaarder, kandidaat en stagiair te kunnen boeien.

2024

Karen Broeckx
187,55
Beschikbaar
Advocatenerelonen (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 16 februari 2023

Advocatenerelonen, er is al wat geschreven en gezegd de laatste jaren hierover. Uit een recente nota van de Minister van Justitie i.v.m. de modernisering van het beroep van advocaat blijkt dat ook de erelonen van advocaten aan ‘modernisering’ toe zijn.

Vandaag bepaalt het gerechtelijk wetboek dat die erelonen met billijke gematigdheid moeten berekend worden, en door de advocaat zelf. De minister wil, in navolging van het advies dat zijn voorganger ontving, die principes afschaffen, en het gemene recht ook op advocatenerelonen van toepassing verklaren. Advocaten moeten met hun cliënten over kosten en erelonen voor hun prestaties afspraken maken, en voor het overige zullen de algemene regels van het verbintenissenrecht en het WER van toepassing zijn.

Is dit de modernisering waar onze samenleving en de balie op wacht? Zal dit zorgen voor meer transparantie en voorspelbaarheid van de kostprijs van een procedure, en minder betwistingen hierover?

De balie debatteert de eerstvolgende maanden over de materie en zal standpunt moeten innemen over de plannen van de Minister van Justitie.

Naar aanleiding van een nieuwe publicatie over erelonen wordt dit webinar on demand georganiseerd die alvast een goede aanzet vormt voor een diepgaande reflectie.

2023

Edgar Boydens, Johan Boon, ...
187,55
Beschikbaar
De impact van het relatievermogensrecht voor de gerechtsdeurwaarder (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 07/12/2023

De Conferentie van Vlaamse Gerechtsdeurwaarders (CVG)verenigt de beroepsgroep en verdedigt de belangen van de Vlaamse gerechtsdeurwaarders, dit zowel ten aanzien van de andere beroepsorganen als ten aanzien van de bevoegde beleidsinstanties.

CVG biedt ook opleidingen aan, aan leden en niet-leden over actuele relevante topics waarbij een perfect evenwicht wordt geboden tussen theorie en praktijk en beroep wordt gedaan op een bevlogen spreker, expert in deze materie.

Dit webinar on demand handelt over de gevolgen van het relatievermogensrecht voor de gerechtsdeurwaarder. Tijdens deze uiteenzetting worden de aspecten van het relatievermogensrecht (huwelijk, wettelijke en feitelijkesamenwoning) behandeld die relevant zijn voor de gerechtsdeurwaarder.

De basisprincipes van het relatievermogensrecht mede in hetlicht van boek 2 van het Burgerlijk Wetboek worden grondig opgefrist. Daarnaast zullen de volgende vragen hierbij o.a.beantwoord worden:

  • Op welke goederen kan een schuld van een echtgenoot gehuwd onder het wettelijk stelsel worden verhaald?
  • Heeft het vermoeden van onverdeeldheid een impact op de verhaalsrechten van de schuldeiser van een wettelijksamenwonende partner?
  • Op welk vlak is een echtgenoot gehuwd onder het stelsel van scheiding van goederen beter beschermd tegen schuldeisers?
  • Is er enige bescherming voor de gezinswoning?

Boeiende vragen waarop de antwoorden niet te missen zijn voor elke gerechtsdeurwaarder, kandidaat of stagiair!

2023

Brent Imschoot, Elisabeth Aumann
175,45
Beschikbaar
Deskundige erelonen deskundig begroot (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 11/10/2023

Tijdens dit webinar on demand wordt toelichting gegeven over aspecten van het ereloon van de gerechtsdeskundige. Erelonen van gerechtsdeskundige staan vaak ter discussie. De partijen en hun raadslieden vinden het ereloon vaak té hoog. Rechtbanken zijn geneigd te milderen. Het gerechtsdeskundigonderzoek wordt als té duur aanzien. De gerechtsdeskundige van zijn/haar zijde wenst correct vergoed te worden voor zijn/haar prestaties, conform gewerkte uren, kwalificatie,opleiding, …

De docente overloopt hoe het ereloon wordt begroot en getaxeerd en poogt het antwoord op deze en andere vragen te geven:

Met welke elementen moet de gerechtsdeskundige rekeninghouden? Wordt er altijd een provisie toegekend? Is de rechtbank hiertoe verplicht? Wat als de veroordeelde partij niet consigneert? Wat als tijdens het onderzoek blijkt dat de erelonen hoog oplopenen partijen niet meer willen betalen? Wat met onderzoeken die hoge kosten met zich meebrengen? Wat als de ereloonstaat wordt betwist? Hoe verloopt een taxatieprocedure? Waarmee wordt rekening gehouden?

2023

 Veerle Roets
157,30
Beschikbaar
Grensoverschrijdend betekenen (binnen de Europese Unie) (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 09/03/2023

De Conferentie van Vlaamse Gerechtsdeurwaarders (CVG) verenigt de beroepsgroep en verdedigt de belangen van de Vlaamse gerechtsdeurwaarders, dit zowel ten aanzien van de andere beroepsorganen als ten aanzien van de bevoegde beleidsinstanties. CVG biedt ook opleidingen aan, aan leden en niet-leden over actuele relevante topics waarbij een perfect evenwicht wordt geboden tussen theorie en praktijk en beroep wordt gedaan op een bevlogen spreker, expert in deze materie.

Het eerste thema van 2023 is grensoverschrijdend betekenen binnen de Europese Unie.
Volgende zaken zullen behandeld worden:

  1. Overzicht van verschillende instrumenten voor grensoverschrijdende betekening en kennisgeving in burgerlijke en handelszaken
  2. Verschillende methodes voor betekening en kennisgeving in andere lidstaten van de Europese Unie
  3. Werkwijze voor betekening door verzendende en ontvangende instanties (nieuwe Betekeningsverordening)
  4. Het gedecentraliseerd IT-systeem (nieuwe Betekeningsverordening)
  5. Taal van betekening/stukken
  6. Het leerstuk van dubbele datum (Haags Betekeningsverdrag, Betekeningsverordening en recente wijziging art. 40 Ger.W.)
  7. Achterhalen van adressen (nieuwe Betekeningsverordening)
  8. Betekening of kennisgeving aan verweerder die verstek laat

Kortom onmisbaar voor elke gerechtsdeurwaarder, kandidaat of stagiair!

2023

Skander Bennis
175,45
Beschikbaar
Informatie over de rechtsmiddelen in de betekening (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 08/11/2023

De Conferentie van Vlaamse Gerechtsdeurwaarders (CVG) verenigt de beroepsgroep en verdedigt de belangen van de Vlaamse gerechtsdeurwaarders, dit zowel ten aanzien van de andere beroepsorganen als ten aanzien van de bevoegde beleidsinstanties. CVG biedt ook opleidingen aan, aan leden en niet-leden over actuele relevante topics waarbij een perfect evenwicht wordt geboden tussen theorie en praktijk en beroep wordt gedaan op een bevlogen spreker, expert in deze materie.

 Dit webinar on demand handelt over rechtsmiddelen in de betekening.

Volgende zaken zullen behandeld worden:

  • De rechtspraak van het EHRM en het GwH inzake informatie over de rechtsmiddelen
  • De reactie van de wetgever
  • De invulling van gelijkaardige vereisten in het buitenland
  • Een overzicht van de rechtsmiddelen, de termijnen en de wijze waarop de rechtsmiddelen moeten worden ingesteld

Kortom onmisbaar voor elke gerechtsdeurwaarder, kandidaat of stagiair!

2023

Beatrix Vanlerberghe
175,45
Beschikbaar
IPR in het notariaat (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 14/06/2023

Naar aanleiding van het verschijnen van een overzicht van (gepubliceerde) rechtspraak inzake internationaal privaatrecht op het gebied van het personen-, familie- en familiaal vermogensrecht in het Tijdschrift voor Notarissen (T.Not. 2022/nr. 12), wordt dit webinar on demand georganiseerd waarbij de auteurs enkele knelpunten uit het overzicht toelichten vanuit de diverse rechtstakken.

Het betreft bovendien een unieke samenwerking over universiteitsgrenzen en beroepsgroepen heen wat de praktijkgerichte aanpak ten goede komt. Het geheel van deze onderdelen geeft een goed beeld van de actuele stand van de Belgische rechtspraak op IPR-vlak in het domein van het personen-, familie- en familiaal vermogensrecht, onmisbaar voor de notariële praktijk. Uiteraard is er ook ruimte voorzien voor vragen.

2023

Michael Traest, Jan De Meyer, ...
181,50
Beschikbaar
Lustrum Boek XX WER (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 27/04/2023 Praktijkgerichte analyse

De hervormingstrein van minister Koen Geens bereikte op 1 mei 2018 een volgende halte. Op die datum trad de wet van 11 augustus 2017 in werking die het insolventierecht (faillissement en gerechtelijke reorganisatie of “WCO”) ingrijpend wijzigde. DYZO en die Keure sloegen toen de handen in mekaar voor de organisatie van een aantal geslaagde activiteiten door en voor de betrokken actoren.

Vijf jaar later is de tijd rijp om deze wetgeving en de ondertussen daarover bestaande rechtspraak op een praktijkgerichte wijze toe te lichten tijdens een hybride studienamiddag. Daarvoor doen we beroep op twee specialisten die in tandem enerzijds ingaan op de fundamentele keuzes die de wetgever vijf jaar geleden heeft gemaakt en anderzijds focussen op die topics die er na vijf jaar toepassing van deze wetgeving in de praktijk het meest uitspringen. Aansluitend barst een debat los tussen specialisten die vanuit diverse invalshoeken hun kijk geven op de jarige wetgeving.

Dit initiatief wordt ondersteund door het Tijdschrift voor Insolventie- en Beslagrecht (TIBR).

2023

Rik Crivits, Diederik Bruloot, ...
187,55
Beschikbaar
Recente ontwikkelingen in het insolventie-en beslagrecht 2023 (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 26/09/2023

De jaarlijkse studienamiddag van het Tijdschrift voor insolventie- en beslagrecht (TIBR) is dit jaar aan zijn zesde editie toe. Trouw aan de filosofie van het tijdschrift wil ook deze editie weer een aantal actuele ontwikkelingen aan bod laten komen op het kruispunt van de verschillende juridische deelgebieden die binnen TIBR worden behandeld.

Tijdens een eerste, overkoepelende uiteenzetting wordt een overzicht geboden van de recente rechtspraak van de hoogste rechtscolleges binnen het insolventie-, beslag- en zekerheidsrecht en belangrijke actuele evoluties op het vlak van de insolventiewetgeving zowel op Belgisch als Europees niveau.

Daarna wordt stilgestaan bij twee belangrijke ontwikkelingen op het vlak van de invordering van consumentenschulden. Ten eerste zijn er de nieuwe regelen inzake minnelijke invordering van schulden van de consument die zeer recent in Boek XIX van het Wetboek van Economisch Recht werden ingevoerd en op 1 september 2023 in werking zullen treden. Ten tweede worden een eerste overzicht en analyse geboden van de geplande invoering van een vereenvoudigd invorderingstraject voor niet-betwiste consumenten-schulden, naar analogie met de reeds langer bestaande procedure inzake invordering van niet-betwiste geldschulden in een B2B-context.

Tijdens het laatste deel wordt ingegaan op het zowel praktisch als beleidsmatig belangrijke thema van de vergoeding van curatoren en andere insolventie-functionarissen en in het bijzonder aandacht besteed aan een aantal actuele en vaak voorkomende twistpunten.

2023

Diederik Bruloot, Roel Fransis, ...
169,40
Beschikbaar
Collectieve schuldhulpverlening (VOD)

Webinar on demand

Blik op de toekomst

De procedure collectieve schuldenregeling komt opnieuw meer in beeld door de vele prijsstijgingen die wegen op het (gezins-)budget, het ontstaan van overlevingsschulden en de moeilijkheden bij de terugbetaling van (bestaande) schulden. De procedure is intussen goed bekend als oplossing voor een situatie van overmatige schuldenlast, met de volledige kwijtschelding van schulden als ultimum remedium. Recent bevestigde de Minister van Justitie nog de intentie om de procedure verder te optimaliseren en te hervormen waar nodig (DE KAMER, vraag nr. 55-2-001212 aan de Vice-eersteminister en minister van Justitie en Noordzee) . De analyse hiervoor werd opgestart.

Voor de korte toekomst staat de introductie van het digitaal platform (art. 1675/20 ev. Ger.W.) op stapel. De voorlopige inwerkingtreding wordt geschat op het eerste kwartaal van 2023. Hoog tijd om de mogelijke vragen en problematieken bij de opzet en uitwerking van het platform verder uit te diepen zoals aan de gevolgen voor de opdracht van de schuldbemiddelaar, de retributievergoeding voor de gebruiker, de toegang tot het platform, de nog uit te werken uitvoeringsbesluiten, ‘gouvernance’, … etc.

Een recent wetsvoorstel beoogt de introductie van referentiebudgetten in de procedure (KAMER, wetsvoorstel 55K2502). Opzet is om de bestaande berekening van het leefgeld, op basis van beslaggrenzen, te vervangen door een berekening op basis van referentiebudgetten. Dit instrument zou toelaten om een berekening te maken op maat van de leef- en gezinssituatie van elke schuldenaar en zorgt ook voor gelijkwaardigheid tussen schuldenaren. De docent brengt een juridisch-wetenschappelijke analyse van dit thema en kijkt in welke mate dit instrument nu reeds doorwerking heeft in de procedure.

Verkopingen in de procedure collectieve schuldenregelingen na de nieuwe insolventiewet (W. 11/08/2017) zijn nog steeds een onderbelicht thema. Hoog tijd om het effect van het gewijzigde art. 1675/14bis §2 Ger.W. te beoordelen, en de verschillen in benadering van de minnelijke versus gedwongen verkoop toe te lichten; de krachtlijnen van de verkorte rangregeling te bespreken, … etc.

Deze thema’s staan samen met de eminente gekozen sprekers inhoudelijk garant voor een interessant webinar, en richt zich in het bijzonder tot alle actoren van de rechtspraktijk  van de collectieve schuldenregeling.

2022

Jo Van Campenhout, Kathleen Vercraeye, ...
150
Beschikbaar
Deskundig verloop van het deskundigenonderzoek (VOD)

Webinar on demand

Advocaten en deskundigen struggelen vaak met knelpunten tijdens gerechtelijke procedures bij bouwdossiers. Vaak raakt men er totaal niet uit, wat uiteraard de zaak niet vooruit helpt. Tijdens deze opleiding trachten we de vele vragen die in dergelijke dossiers rijzen in topics te gieten en deze stap voor stap te overlopen met als doel toekomstige valkuilen te mijden. Dit door de bril van een ervaren magistraat bekeken maar gericht naar iedereen die met (problemen in) bouwdossiers te maken krijgt.
Op het programma staan o.a.:

  1. Taxatie
  2. Vorm verslag en wijze van ter beschikking stellen
  3. Verzoeningstaak van de rechter
  4. Duur van de expertise
  5. Nazichtszittingen en berichtgeving aan de rechtbank
  6. Erelonen

2022

Veerle Roets
150
Beschikbaar
Goederenrecht anno 2022 op maat van de gerechtsdeurwaarder (VOD)

Webinar on demand

BESCHIKBAAR OP 09/09/2022

  • Digitaal goederenrecht

Door de toenemende digitalisering van onze maatschappij beschikken we steeds meer over “digitale goederen”, zoals e-books, digitale data, cryptomunten, NFT’s, … In bepaalde gevallen hebben deze digitale goederen een belangrijke vermogenswaarde.

In het eerste deel gaat Joke Baeck na of digitale goederen juridisch gezien als goederen te kwalificeren zijn en wat daarvan de consequenties zijn (zoals de mogelijkheid om op digitale goederen beslag te leggen of om er zakelijke zekerheden op te vestigen). Daarbij zal worden gefocust op twee soorten digitale goederen die de voorbije jaren een grote opmars hebben gekend, nl. data en bitcoins.

  • Capita selecta nieuw goederenrecht

In het tweede deel staat Bart Van Baeveghem stil bij een aantal aspecten van het nieuwe goederenrecht die (ook) voor gerechtsdeurwaarders van belang zijn, onder meer:

  • Overgangsproblemen en eerbiedigende werking van het oude zakenrecht
  • Het nieuwe eigendomsbegrip en de evenwichtsleer
  • Wie is nu de bevoegde rechter bij burenhinder?
  • Vorderen over eigendom en bezit
  • Verjaring in het nieuwe goederenrecht

2022

Joke Baeck, Bart Van Baeveghem
180
Beschikbaar
Juridische actualia anno 2022 (VOD)

Webinar on demand

Beslag- en executierecht, Insolventierecht, Burgerlijk procesrecht, Tuchtrechtspraak, Goederenrecht

De wereld stond enkele jaren bijna stil omwille van corona … maar het recht bleef voortdurend in beweging. De laatste jaren werden een aantal rechtstakken immers grondig gewijzigd. Na de theorie van de nieuwe regelgeving volgde de praktijk, de concrete praktische toepassing van de nieuwe wetgeving waarbij pijnpunten en problemen naar boven kwamen. Het is noodzakelijk voor juridische professionals goed geïnformeerd te zijn om zo optimaal en correct mogelijk het beroep uit te oefenen. Dat is ook zo voor gerechtsdeurwaarders die steeds met meer gecompliceerde situaties geconfronteerd worden.

Nu de vrijheid weer lonkt werd het initiatief genomen door het gerechtsdeurwaarderskantoor Gerhanko Kortrijk-Ieper-Veurne om een studiedag te organiseren onder het voorzitterschap van een topmagistraat op maat van de gerechtsdeurwaarder en ieder die professioneel een frisse update kan gebruiken inzake deze thema’s. Er werd geopteerd om een volledige dag aan te bieden met een programma waarbij de belangrijkste rechtstakken werden geselecteerd. Deze eminente docenten brengen binnen één uur de meest actuele stand van zaken, staan stil bij enkele bijzondere topics en de vragen van de deelnemers die na elke uiteenzetting (of vooraf) kunnen gesteld worden. De Minister van Justitie zorgt voor een passend welkomstwoordje.

Kortom, onmisbaar voor iedereen die weer mee wil zijn én blijven!

2022

Paul Dauw, Karen Broeckx, ...
175
Beschikbaar
Recente ontwikkelingen in het insolventie- en beslagrecht 2022 (VOD)

Webinar on demand

Studienamiddag Tijdschrift voor Insolventie- en Beslagrecht  - Vijfde editie

Trouw aan de filosofie van het Tijdschrift voor insolventie- en beslagrecht (TIBR) wil de vijfde editie van deze studienamiddag een dwarsdoorsnede bieden van een aantal actuele ontwikkelingen binnen de kernmateries van het tijdschrift.

Tijdens een eerste overkoepelende uiteenzetting wordt een overzicht geboden van de recente rechtspraak van de hoogste rechtscolleges binnen het insolventie-, beslag- en zekerheidsrecht.

Het tweede deel van de namiddag wordt volledig gewijd aan de invordering van fiscale en andere publieke schulden. De Wet van 13 april 2019 betreffende de minnelijke en gedwongen invordering van fiscale en niet-fiscale schuldvorderingen harmoniseert en rationaliseert de invorderingsprocedure met betrekking tot de verschillende fiscale en niet-fiscale schuldvorderingen waarvan de invordering is toevertrouwd aan de Algemene Administratie van de Inning en Invordering. De wet bevat tevens een aantal belangrijke inhoudelijke wijzigingen, die toelichting behoeven..
Tijdens een eerste sessie wordt het algemene kader van deze regelgeving geschetst. Tijdens een tweede sessie wordt vervolgens ingegaan op een aantal specifieke vraagstukken zoals het vereenvoudigd fiscaal derdenbeslag, de fiscale voorrechten en aansprakelijkheden, en de mogelijkheid om in bepaalde gevallen te kunnen rekenen op een zekere mildheid vanwege de fiscale ontvanger (in de vorm van een onbeperkt uitstel van invordering en/of vrijstelling van nalatigheidsinteresten).

Ter afsluiting is er een debat.
 

2022

Diederik Bruloot, Roel Fransis, ...
160
Beschikbaar
Toegang tot de rechter (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 17/02/2022

Toegang tot de rechter blijft een wezenlijk onderdeel van onze rechtstaat, maar blijkt ondergraven te worden door tal van maatschappelijke en wetgevende initiatieven.

Tweedelijnsbijstand, bemiddeling, rechtsplegingsvergoedingen, rechtsbijstandsverzekering, gemeentelijke en andere administratieve sancties, .. het zijn allen tools die voor de jurist en advocaat zijn praktijk bijna dagelijks mee bepalen.

Welke initiatieven werken de toegang tot de rechter in de hand, en welke maatregelen beogen precies het omgekeerde?

Met dit webinar willen we niet nalaten de waarde van de toegang tot de rechter voor onze rechtsstaat te onderstrepen. Tegelijk spitten we enkele topics uit die relevant zijn voor elke rechtspraktijk en beduidend van betekenis voor de opbouw of de afbouw van de toegang tot de rechter.

Tijd voor een stand van zaken en voor de vraag of wel degelijke alle evoluties de toets van het ‘stand still’-beginsel doorstaan.

2022

Marnix Moerman, Vincent Van Quickenborne, ...
165
Beschikbaar
Uitdagingen van het deskundigenonderzoek op korte en lange termijn (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 08/02/2022

De gerechtsdeskundige is een belangrijke actor voor de waarheidsvinding zowel in strafzaken als in burgerlijke zaken. Zijn persoonlijkheid en zijn professionele en juridische kennis moeten hem toelaten een advies uit te brengen dat van groot belang kan zijn voor de tussenbeslissingen in een strafonderzoek en voor de eindbeslissing van de rechter. De taak van een gerechtsdeskundige – het kan niet genoeg worden onderstreept – is maatschappelijk zeer belangrijk. Zonder goede ‘correct’ handelende gerechtsdeskundigen is behoorlijke rechtspraak niet mogelijk.

De hervormingen die in 2007 in gang werden gezet, hebben het landschap van het gerechtelijk deskundigenonderzoek grondig gewijzigd. Het was hoog tijd om het in detail te hebben over het statuut en de deontologie van de gerechtsdeskundige. Didier De Buyst, Johan Boon en Toon Lysens hebben de handen in elkaar geslagen om hierover een lijvig boek samen te stellen. Ze zijn alle drie dagelijks betrokken bij het gerechtelijk deskundigenonderzoek hetzij als deskundige, hetzij als magistraat, hetzij als voorzitter van de aanvaardingscommissie van het nationaal register. Voor de onderdelen van dit boek die ze zelf niet beheersen deden ze een beroep op andere auteurs en op de welwillende medewerking van tal van deskundigenverenigingen uit bijna alle beroepsgroepen waarbinnen gerechtsdeskundigen worden aangeduid. Het resultaat is een opus van meer dan 300 pagina’s geworden getiteld "Statuut en deontologie van de gerechtsdeskundige" bestemd voor gerechtsdeskundigen uit alle disciplines, voor magistraten en advocaten, en voor eenieder die in aanraking komt met gerechtelijke deskundigenonderzoeken. Meer informatie vindt U hier.

Het boek wordt officieel voorgesteld in het bijzijn van de heer Vincent Van Quickenborne, vice-eersteminister en minister van Justitie, die tevens het voorwoord ervan heeft geschreven. De hoofdredacteurs zullen daarna aan het woord komen om de inhoud van het boek toe te lichten en hun inzichten te geven over de uitdagingen waarmee het deskundigenonderzoek op korte en lange termijn wordt geconfronteerd in het licht van de strategische transformatie die het justitiële apparaat aan het ondergaan is. Daarbij er mogelijkheid tot vraagstelling aan de minister alsook een debat met de sprekers en tussen de deelnemers aan het colloquium. Via de geëigende kanalen zal op voorhand door ie-net een bevraging van de deskundigenverenigingen naar de problemen, knelpunten en hete hangijzers worden gelanceerd.

2022

Egbert Lox, Didier De Buyst, ...
121
Beschikbaar

Blijf op de hoogte van relevante informatie, recente publicaties en opleidingen.
Schrijf u in op onze nieuwsbrief.