x
Gedwongen opname - met blik op de toekomst (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 01/06/2023

Het aantal gedwongen opnames kent de laatste jaren een opvallende stijging. De problematiek is ook actueel in de media. Een gedwongen opname is bedoeld als een beschermingsmaatregel. De rechter kan iemand die “geestesziek” is en een gevaar vormt voor zichzelf of voor anderen in een psychiatrisch ziekenhuis laten opnemen indien er geen andere geschikte behandeling is.

De toepassing van de huidige regelgeving wijst echter op een soms moeizame verstandhouding tussen justitie, de gezondheidszorg en de verschillende sociale dienstverleningen. Daarnaast beantwoordt ze niets steeds aan de concrete noden van de patiënten.

Het wettelijk kader laat geen andere gedwongen behandeling, begeleiding of verplichte zorg toe. Een behandeling onder voorwaarden behoort momenteel nog niet tot de mogelijkheden als alternatief voor een gedwongen opname. Andere knelpunten zijn onder meer de toename van het aantal collocaties, de kwaliteit van de “omstandige medische verslaggeving” en de problematiek van personen met een verslaving. De problematiek is transversaal en vereist een multidisciplinaire aanpak in de gerechtelijke, maatschappelijke en medische dienstverlening.

Daarom pleiten diverse actoren voor een grondige evaluatie en herziening van de wet. Een werkgroep heeft daarover recent een eindrapport opgesteld. Er staat nu ook nieuwe wetgeving in de steigers.

Met dit uniek symposium georganiseerd door de Vredegerechten West-Vlaanderen wil men duiding geven aan de huidige regelgeving, lacunes blootleggen en mogelijke spanningsvelden uitklaren, dit met in het achterhoofd de geplande wetswijziging. Daarvoor worden alle actoren samen die met ‘gedwongen’ beschermde personen te maken hebben samengebracht in de hoop dat dit bijdraagt tot het slaan van bruggen op het terrein.

2023

Leo Vulsteke, Jan Desmet, ...
121
Beschikbaar
Bewindvoering en de welzijnssector (VOD)

Webinar on demand

Inclusief het elektronisch dossier

De bewindvoering is een rechterlijke beschermingsmaatregel voor elke meerderjarige onbekwame persoon die wegens zijn gezondheidstoestand - al dan niet tijdelijk - niet in staat is om geheel of gedeeltelijk zijn belangen van persoonlijke en/of vermogensrechtelijke aard zelf waar te nemen. Deze maatregel kan noodzakelijk zijn om een persoon te beschermen tegen zichzelf of tegen invloeden van buitenaf. Afhankelijk van de beschermingsmaatregel, kan de persoon dan bv. geen ongecontroleerde uitgaven meer doen of geen contracten afsluiten zonder de hulp of het toezicht van de bewindvoerder. Deze maatregelen worden op maat van de beschermde persoon gemaakt en zijn afhankelijk van de vraag en de noden van de persoon die moet beschermd worden.

Op initiatief van de Vredegerechten Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen wordt een studienamiddag georganiseerd die tot doel heeft op heldere wijze een overzicht te geven aan diegenen die ondersteuning bieden bij de talrijke aanvragen tot bewindvoering en hen wegwijs te maken in de daarvoor te volgen stappen met inbegrip van het elektronisch dossier.

Zowel de wetgeving wordt haarfijn uitgelegd met nadruk op de meest relevante onderdelen voor de welzijnssector die een essentieel ondersteunende rol uitoefent, als het verband tussen de wetgeving en de hulpverlening dat extra wordt geaccentueerd.

Alle actoren in een (toekomstig) bewindvoeringdossier weten dat doorgaans het eerste contact met een vredegerecht verloopt via de griffie. Het is essentieel dat u een klare kijk hebt hoe een griffie van een vredegerecht handelt in een bewindvoeringdossier en welke diensten en/of ondersteuning een griffie kan geven.

Ook het sinds 1 juni 2021 in werking getreden ‘Centraal register van bescherming van personen" of "CRBP" waaronder begrepen wordt een geïnformatiseerde gegevensbank voor het digitaal beheer, de opvolging en de behandeling van procedures betreffende de beschermde personen, wordt uitgebreid behandeld. Er wordt een overzicht gegeven hoe het register kan gebruikt worden en welke voordelen het biedt zodat u als ondersteunende organisatie voldoende inzichten verwerft om met raad en daad de rechtszoekende bij te staan.

Deze studienamiddag is zonder enige twijfel essentieel voor alle ondersteunende beroepen in de welzijnssector.

2021

Jan Kamoen, Leo Vulsteke, ...
75
Beschikbaar
Eerste hulp bij de motivering van de gunningsbeslissing (VOD)

Webinar on demand

Eén van de meest gehoorde kritieken bij overheidsopdrachten is ongetwijfeld dat de formele motivering van de aanbesteder niet deugd. De formele motivering is dan ook één van de hoekstenen van het hedendaagse overheidsopdrachtenrecht. Dankzij een degelijke formele motivering kan een deelnemer aan een overheidsopdracht immers inschatten welke motieven een aanbesteder heeft aangewend, of deze correct en wettig zijn en of het eventueel de moeite loont om zich tegen de genomen beslissing in rechte te verweren.

In dit webinar wordt besproken waaraan een wettige formele motivering moet voldoen. Er wordt stilgestaan bij het wettelijk kader, bij de diverse nuances van het leerstuk (bv. de motivering door verwijzing, de bescherming van vertrouwelijke gegevens, etc.) en bij de vraag hoe diepgaand een motivering eigenlijk moet zijn – en hoe schaars ze soms mag zijn.

Na dit webinar kunnen aanbesteders sterkere motiveringen opstellen en kunnen ondernemers beter inschatten of de formele motiveringsplicht in hun dossier werd nageleefd.

Webinarreeks Drie hete hangijzers overheidsopdrachten

Dit webinar maakt deel uit van de webinarreeks Drie hete hangijzers overheidsopdrachten. U kan zich inschrijven voor de volledige reeks, of voor de aparte webinars. In de drie webinars komen volgende topics aan bod:

Deze cruciale elementen in het overheidsopdrachtenlandschap blijken voor aanbesteders en ondernemingen een bron van veel onzekerheid en twijfel te zijn. Met deze webinars willen we met u, bondig en praktisch, de belangrijkste issues omtrent deze onderwerpen uitdiepen. Nadien hebt u tijdens de Q&A voldoende tijd om uitgebreid vragen te stellen aan onze experts.

2021

Stijn Maeyaert
123,75
Beschikbaar
Het ABC van het UEA (VOD)

Webinar on demand

Administratieve vereenvoudiging is één van de hoekstenen van de nieuwe regelgeving inzake overheidsopdrachten. In het kader van de selectie van (Europese) inschrijvers werd hiertoe een belangrijk instrument geïntroduceerd: het Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA). Bij indiening van offertes kan de inschrijver voortaan louter formeel verklaren dat hij voldoet aan de vereisten inzake uitsluiting en selectie, zonder dat hij daarbij al onmiddellijk een hele resem stavingstukken moet voorleggen.

Het UEA raakt inmiddels stilaan ingeburgerd bij overheid en inschrijver. Toch bestaan er bij beide partijen nog steeds veel verzuchtingen en bekommernissen omtrent het (correcte) gebruik ervan. Niet geheel onterecht, want onjuist gebruik van het UEA kan meteen tot de substantiële onregelmatigheid van de offerte leiden.

In dit webinar worden de do’s en don’ts bij het gebruik en de beoordeling van het UEA op een rijtje gezet, met aandacht voor de bestaande (strenge) rechtspraak. Nuttig voor zowel aanbesteders als ondernemingen!

Webinarreeks Drie hete hangijzers overheidsopdrachten

Dit webinar maakt deel uit van de webinarreeks Drie hete hangijzers overheidsopdrachten. U kan zich inschrijven voor de volledige reeks, of voor de aparte webinars. In de drie webinars komen volgende topics aan bod:

Deze cruciale elementen in het overheidsopdrachtenlandschap blijken voor aanbesteders en ondernemingen een bron van veel onzekerheid en twijfel te zijn. Met deze webinars willen we met u, bondig en praktisch, de belangrijkste issues omtrent deze onderwerpen uitdiepen. Nadien hebt u tijdens de Q&A voldoende tijd om uitgebreid vragen te stellen aan onze experts.

2021

Evelien Vanhauter 
123,75
Beschikbaar
Ongevallen in de welzijnszorg (VOD)

Webinar on demand

In dit webinar bekijkt de docente de juridische kwalificatie en de gevolgen van ongevallen in de zorgsector.

Wie in de zorgsector werkt, loopt een verhoogd risico op een ongeval tijdens de uitvoering van de arbeidsovereenkomst. Er zijn immers specifieke risico’s verbonden aan werken in de zorgsector, zoals overbelasting van de rug, stress door personeelstekort, tekort aan beschermingsmateriaal en interactie met (onvoorspelbaar gedrag van) cliënten. De voorwaarden om van een arbeidsongeval te kunnen spreken, worden bekeken aan de hand van concrete casussen. Daarnaast komen de gevolgen van het al dan niet kwalificeren van een ongeval als arbeidsongeval aan bod.

Ook de cliënt kan het slachtoffer worden van een ongeval. Op welke wijze worden deze ongevallen juridisch behandeld en op welke vergoeding hebben de slachtoffers recht?

Ten slotte wordt de vraag gesteld wat het gevolg is indien het ongeval door een derde wordt veroorzaakt. Op welke wijze worden deze ongevallen juridisch behandeld en wie staat in voor het vergoeden van de schade?
 

2021

 Vanessa Verdeyen
105
Beschikbaar
Tips & tricks bij opdrachtdocumenten (VOD)

Webinar on demand

De opdrachtdocumenten vormen de basis van de overheidsopdracht. Zij dienen heel wat wettelijk verplichte vermeldingen te bevatten, waarbij de sanctie op het weglaten of verkeerd uitwerken hiervan verregaand kan zijn. Daarenboven zijn er niet-verplichte bepalingen die zeer nuttig zijn voor aanbesteders, maar die vaak vergeten worden.

Tijdens dit webinar overlopen de docenten met u welke bepalingen beter wel en niet in de opdrachtdocumenten worden opgenomen. Daarenboven is het voor een onderneming interessant om te weten wat er precies in de opdrachtdocumenten moet staan, met het oog op de vrijwaring van haar rechten en een eventuele procedure. Maar ook andere praktische vragen, bijvoorbeeld in welke taal de opdrachtdocumenten moeten worden opgesteld en wat u kan doen als onderneming indien verplichte bepalingen niet werden opgenomen, zullen beantwoord worden.

Het webinar zal bijgevolg interessant zijn voor zowel aanbesteders als ondernemingen!

Webinarreeks Drie hete hangijzers overheidsopdrachten

Dit webinar maakt deel uit van de webinarreeks Drie hete hangijzers overheidsopdrachten. U kan zich inschrijven voor de volledige reeks, of voor de aparte webinars. In de drie webinars komen volgende topics aan bod:

Deze cruciale elementen in het overheidsopdrachtenlandschap blijken voor aanbesteders en ondernemingen een bron van veel onzekerheid en twijfel te zijn. Met deze webinars willen we met u, bondig en praktisch, de belangrijkste issues omtrent deze onderwerpen uitdiepen. Nadien hebt u tijdens de Q&A voldoende tijd om uitgebreid vragen te stellen aan onze experts.

2021

Sarah Moens
123,75
Beschikbaar
Aansprakelijkheid: een juridisch kader op maat van de zorgsector (VOD)

Webinar on demand

De context waarbinnen zorg wordt verleend is de voorbije jaren enorm gewijzigd: de samenleving en cliënten stellen steeds hogere eisen aan beroepskrachten in de zorg, er wordt steeds meer cliëntgericht, modulair, participatief, gezinsgericht, multifunctioneel en integraal gewerkt. Binnen deze complexe zorgcontext wordt van een zorgverlener verwacht steeds professioneel om te gaan met de cliënt, diens omgeving en gevoelige cliëntinformatie.
We nodigen u graag uit op het webinar over ongevallen, arbeidsongevallen en aansprakelijkheid in de zorgsector.

Fouten en ongelukken in de uitoefening van een job in de zorgsector zijn niet uit te sluiten.

  • Wanneer leidt een ongeluk tot een juridische aansprakelijkheid?
  • Wanneer kan er worden gesproken van een fout door een personeelslid, de organisatie of de cliënt?
  • Wat indien een cliënt door een gebrek aan toezicht door een verzorgende/begeleider (lichamelijke) schade heeft? Indien een cliënt bijvoorbeeld te warm eten wordt toegediend en deze hierdoor met brandwonden wordt opgenomen in het ziekenhuis, kan dat gevolgen hebben zowel voor de begeleider als de zorgorganisatie. Wie zal er hiervoor aansprakelijk kunnen worden gesteld? En gaat het hierbij om burgerrechtelijke, dan wel strafrechtelijke aansprakelijkheid?

Ook personeelsleden kunnen het slachtoffer worden van een ongeval. Wat indien dit werd veroorzaakt door een agressieve cliënt? Gaat het hier om een arbeidsongeval? En heeft dit juridische gevolgen voor de (aansprakelijkheid van de) cliënt, diens familie en/of de voorziening?

In het webinar wordt aan de hand van concrete casussen nagegaan wanneer er sprake is van een ongeval, een arbeidsongeval en aansprakelijkheid. Hierbij is het noodzakelijk een onderscheid te maken tussen enerzijds burgerrechtelijke en strafrechtelijke aansprakelijkheid en tussen anderzijds schadegevallen al dan niet als gevolg van een arbeidsongeval.

2020

Vanessa Verdeyen
61,75
Beschikbaar
Beroepsgeheim: een juridisch kader binnen de zorgsector (VOD)

Webinar on demand

Omgaan met vertrouwelijke informatie in een OCMW-context

Dit webinar reikt een juridisch kader aan voor het correct en deugdelijk omgaan met gevoelige cliëntinformatie binnen een OCMW-context.

Het OCMW wordt als verstrekker van maatschappelijke integratie, hulpverlener en zorgvoorziening geconfronteerd met vragen rond het beroepsgeheim in het algemeen en rond de toepassing van het beroepsgeheim in de zorgverhouding in het bijzonder.

  • Hoe kan er met deze dubbele positie van enerzijds vertrouwensrelatie en anderzijds beslissings- en controle-orgaan worden omgegaan?
  • Wat kan je doen als je vaststelt dat een cliënt fraudeert?
  • Wat indien een cliënt een misdrijf begaat?
  • En wat indien cliënten in mensonwaardige omstandigheden (wensen te) leven?
  • In hoeverre kan een verzorgende in de thuiszorg de maatschappelijk werker informeren aangaande de psychosociale toestand van een cliënt?
  • En hoe kan vanuit de sociale dienst de werkbereidheid van een cliënt worden gecontroleerd: is een informatie-uitwisseling met de VDAB en potentiële werkgevers van de cliënt mogelijk?
  • Hoe kan worden omgegaan met cliënten die het slachtoffer zijn van een misdrijf of een gezinssituatie waarbinnen geweld wordt vermoed.

Bovendien ziet het OCMW zich geconfronteerd met een bijzondere structuur, waarbij vragen kunnen rijzen rond welke informatie doorgegeven mag worden aan de raadsleden, het comité, de voorzitter, de gemeenteraadsleden …
Ten slotte kunnen vragen gesteld worden naar aanleiding van de recente wetgeving, waarbij terroristische misdrijven kunnen worden aangegeven, waarbij in het kader van casusoverleg informatie kan worden gedeeld.

2020

Vanessa Verdeyen
61,75
Beschikbaar
EHealth: de krijtlijnen (VOD)

Webinar on demand

Uit de covid-19-crisis leren we dat bepaalde toepassingen van EHealth (zoals telegeneeskunde, AI enz.) meer dan ooit actueel worden en dat zaken - die nooit konden worden gerealiseerd - nu plots wel mogelijk werden. Sinds een tweetal jaar zijn ziekenhuizen volop bezig met het toepassen van de GDPR en alles wat daarbij komt kijken. Tegelijkertijd zorgen nieuwe ontwikkelingen (zoals videoconsultatie, AI en big data in de zorg) voor nieuwe mogelijkheden en uitdagingen in de zorgsector.

Prof. Stefaan Callens licht op een duidelijke wijze de krijtlijnen van eHealth toe.

Onmisbaar voor iedereen uit deze sector die klaar wil zijn voor 2030!

2020

Prof. Stefaan Callens
97,50
Beschikbaar
EHealth - Rechten, plichten, mogelijkheden, uitdagingen en risico's vanuit verschillende invalshoeken (VOD)

Webinar on demand

Uit de covid-19-crisis leren we dat bepaalde toepassingen van EHealth (zoals telegeneeskunde, AI enz.) meer dan ooit actueel worden en dat zaken die nooit gerealiseerd konden worden nu plots wel mogelijk werden. Sinds een tweetal jaar zijn ziekenhuizen volop bezig met het toepassen van de GDPR en alles wat daarbij komt kijken. Tegelijkertijd zorgen nieuwe ontwikkelingen (zoals videoconsultatie, AI en big data in de zorg) voor nieuwe mogelijkheden en uitdagingen in de zorgsector.

Verschillende actoren uit de zorg lichten vanuit hun eigen invalshoek op een duidelijke wijze bepaalde aspecten van eHealth toe. Er wordt gekeken naar rechten, plichten, mogelijkheden, uitdagingen en risico’s.

Onmisbaar voor iedereen in deze sector die klaar wil zijn voor 2030!

2020

Prof. Stefaan Callens, David Stevens, ...
97,50
Beschikbaar

Blijf op de hoogte van relevante informatie, recente publicaties en opleidingen.
Schrijf u in op onze nieuwsbrief.