x
OCMW-dienstverlening anno 2024 (VOD)

Webinar on demand

Naar aanleiding van de volledige herwerking van de publicatie “OCMW -dienstverlening” enkele jaren geleden organiseerde de redactie een opleiding over het OCMW-recht, waarbij bleek dat er veel interesse is voor deze boeiende rechtstak. Wetswijzigingen en rechtspraak zorgen ervoor dat het OCMW-recht een materie is die voortdurend in evolutie is. Via bijwerkingen wordt het handboek steeds up-to-date gehouden.

Als aanvulling op de actualisaties in het handboek en wegens het succes van de vorige opleidingen, plannen we jaarlijks een editie in waarbij enkele actuele knelpunten worden uitgediept.

Tijdens deze editie focussen vakspecialisten op de volgende 3 thema’s:

  • Recente wijzigingen in het vreemdelingenrecht
  • Referentieadressen
  • Wettelijke initiatieven rond budget- en schuldhulpverlening en schuldinvordering

2024

Dirk Torfs, Sofia Speybroeck, ...
290,40
Beschikbaar
Gedwongen opname - met blik op de toekomst (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 01/06/2023

Het aantal gedwongen opnames kent de laatste jaren een opvallende stijging. De problematiek is ook actueel in de media. Een gedwongen opname is bedoeld als een beschermingsmaatregel. De rechter kan iemand die “geestesziek” is en een gevaar vormt voor zichzelf of voor anderen in een psychiatrisch ziekenhuis laten opnemen indien er geen andere geschikte behandeling is.

De toepassing van de huidige regelgeving wijst echter op een soms moeizame verstandhouding tussen justitie, de gezondheidszorg en de verschillende sociale dienstverleningen. Daarnaast beantwoordt ze niets steeds aan de concrete noden van de patiënten.

Het wettelijk kader laat geen andere gedwongen behandeling, begeleiding of verplichte zorg toe. Een behandeling onder voorwaarden behoort momenteel nog niet tot de mogelijkheden als alternatief voor een gedwongen opname. Andere knelpunten zijn onder meer de toename van het aantal collocaties, de kwaliteit van de “omstandige medische verslaggeving” en de problematiek van personen met een verslaving. De problematiek is transversaal en vereist een multidisciplinaire aanpak in de gerechtelijke, maatschappelijke en medische dienstverlening.

Daarom pleiten diverse actoren voor een grondige evaluatie en herziening van de wet. Een werkgroep heeft daarover recent een eindrapport opgesteld. Er staat nu ook nieuwe wetgeving in de steigers.

Met dit uniek symposium georganiseerd door de Vredegerechten West-Vlaanderen wil men duiding geven aan de huidige regelgeving, lacunes blootleggen en mogelijke spanningsvelden uitklaren, dit met in het achterhoofd de geplande wetswijziging. Daarvoor worden alle actoren samen die met ‘gedwongen’ beschermde personen te maken hebben samengebracht in de hoop dat dit bijdraagt tot het slaan van bruggen op het terrein.

2023

Leo Vulsteke, Jan Desmet, ...
121
Beschikbaar
OCMW-dienstverlening anno 2023 (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 04/05/2023

Naar aanleiding van de volledige herwerking van de publicatie “OCMW -dienstverlening” enkele jaren geleden organiseerde de redactie een studienamiddag over het OCMW-recht, waarbij bleek dat er veel interesse is voor deze boeiende rechtstak. Wetswijzigingen en rechtspraak zorgen ervoor dat het OCMW-recht een materie is die voortdurend in evolutie is. Via bijwerkingen wordt het handboek steeds up-to-date gehouden.

Als aanvulling op de actualisaties in het handboek en wegens het succes van de vorige studienamiddagen, plannen we opnieuw een webinar on demand in waarbij enkele actuele knelpunten worden uitgediept.

Tijdens deze editie focussen vakspecialisten op de volgende 3 thema’s:

  • Recht op sociale bijstand voor EU-onderdanen
  • Automatische rechtentoekenning gaat niet vanzelf
  • Leefloon en beroepsinkomsten

2023

Dirk Torfs, Eleni De Becker, ...
272,25
Beschikbaar
25 jaar Vlaamse Wooncode – 1 jaar Vlaamse Codex Wonen van 2021 (VOD)

Webinar on demand

Op zoek naar zilver

In 1997 werd de Vlaamse Wooncode afgekondigd. Inmiddels met ingang van 1 januari 2021 omgevormd tot de Vlaamse Codex Wonen van 2021. In 2022 ‘vieren’ we dus de 25ste verjaardag van de Vlaamse Wooncode en de eerste verjaardag van de Vlaamse Codex Wonen van 2021.

Sinds 1997 kijken we om de 5 jaar terug op de ontwikkelingen in het Vlaamse woonbeleid. Ook nu is dit aangewezen, want de afgelopen 5 jaar heeft de decreetgever - zoals inmiddels gebruikelijk - niet stil gezeten.

Op deze studiedag kijken we of het basisdecreet inzake wonen nog goed in elkaar zit, dan wel of er (dringend) bijsturingen nodig zijn om het grondrecht op wonen voor iedereen te garanderen.

In het eerste deel van de studiedag bespreken vijf specialisten de huidige staat van het Vlaamse woonbeleid: de woningkwaliteitsbewaking, het sociale huurstelsel, de woonmaatschappij als nieuwe sociale verhuurder, de nieuwe woonvormen en het lokaal woonbeleid. In de namiddag laten we tijdens het debat de mensen uit de praktijk aan het woord over een aantal actuele topics van het woonbeleid.

 

2022

Bernard Hubeau, Tom Vandromme, ...
200
Beschikbaar
Collectieve schuldhulpverlening (VOD)

Webinar on demand

Blik op de toekomst

De procedure collectieve schuldenregeling komt opnieuw meer in beeld door de vele prijsstijgingen die wegen op het (gezins-)budget, het ontstaan van overlevingsschulden en de moeilijkheden bij de terugbetaling van (bestaande) schulden. De procedure is intussen goed bekend als oplossing voor een situatie van overmatige schuldenlast, met de volledige kwijtschelding van schulden als ultimum remedium. Recent bevestigde de Minister van Justitie nog de intentie om de procedure verder te optimaliseren en te hervormen waar nodig (DE KAMER, vraag nr. 55-2-001212 aan de Vice-eersteminister en minister van Justitie en Noordzee) . De analyse hiervoor werd opgestart.

Voor de korte toekomst staat de introductie van het digitaal platform (art. 1675/20 ev. Ger.W.) op stapel. De voorlopige inwerkingtreding wordt geschat op het eerste kwartaal van 2023. Hoog tijd om de mogelijke vragen en problematieken bij de opzet en uitwerking van het platform verder uit te diepen zoals aan de gevolgen voor de opdracht van de schuldbemiddelaar, de retributievergoeding voor de gebruiker, de toegang tot het platform, de nog uit te werken uitvoeringsbesluiten, ‘gouvernance’, … etc.

Een recent wetsvoorstel beoogt de introductie van referentiebudgetten in de procedure (KAMER, wetsvoorstel 55K2502). Opzet is om de bestaande berekening van het leefgeld, op basis van beslaggrenzen, te vervangen door een berekening op basis van referentiebudgetten. Dit instrument zou toelaten om een berekening te maken op maat van de leef- en gezinssituatie van elke schuldenaar en zorgt ook voor gelijkwaardigheid tussen schuldenaren. De docent brengt een juridisch-wetenschappelijke analyse van dit thema en kijkt in welke mate dit instrument nu reeds doorwerking heeft in de procedure.

Verkopingen in de procedure collectieve schuldenregelingen na de nieuwe insolventiewet (W. 11/08/2017) zijn nog steeds een onderbelicht thema. Hoog tijd om het effect van het gewijzigde art. 1675/14bis §2 Ger.W. te beoordelen, en de verschillen in benadering van de minnelijke versus gedwongen verkoop toe te lichten; de krachtlijnen van de verkorte rangregeling te bespreken, … etc.

Deze thema’s staan samen met de eminente gekozen sprekers inhoudelijk garant voor een interessant webinar, en richt zich in het bijzonder tot alle actoren van de rechtspraktijk  van de collectieve schuldenregeling.

2022

Jo Van Campenhout, Kathleen Vercraeye, ...
150
Beschikbaar
OCMW-dienstverlening 2022 (VOD)

Webinar on demand

Naar aanleiding van de volledige herwerking van de publicatie “OCMW -dienstverlening” enkele jaren geleden organiseerde de redactie een studienamiddag over het OCMW-recht, waarbij bleek dat er veel interesse is voor deze boeiende rechtstak. Wetswijzigingen en rechtspraak zorgen ervoor dat het OCMW-recht een materie is die voortdurend in evolutie is. Via bijwerkingen wordt het handboek steeds up-to-date gehouden.

Als aanvulling op de actualisaties in het handboek en wegens het succes van drie eerste studienamiddagen, plannen we opnieuw een studienamiddag waarbij enkele actuele knelpunten worden uitgediept. Tijdens deze editie focussen vakspecialisten op de volgende 3 thema’s:

- De terugvordering van het (equivalent) leefloon bij de begunstigde: praktijk en knelpunten

  • Korte inleiding in het juridisch kader: Over de terugvordering in de RMI-wet en de OCMW-wet
  • Terugvorderingsgevallen en omvang van de terugvordering : Over de praktijk in de OCMW’s en de arbeidsgerechten
  • Bespreking van de voornaamste knelpunten: Over grote bedragen, lange termijnen en objectieve bewijzen
  • Slotbeschouwing: Over principiële en praktische (beleids)keuzes binnen het wettelijk kader

- Wisselwerking tussen het OCMW en CSR

  • Moet een OCMW aanvullende steun toekennen als een verzoeker in de CSR zijn leefgeld te laag vindt?
  • Vormt het feit dat iemand toegelaten wordt tot de CSR een voldoende bewijs dat deze persoon over onvoldoende bestaansmiddelen beschikt, een van de toekenningsvereisten voor een leefloon?
  • Is een terugvordering van OCMW-steun tijdens de CSR te aanzien als een boedelschuld?
  • Vereist een aanvraag bij het OCMW om terugvorderbare steun de machtiging van de schuldbemiddelingsrechter?

- Gerechtelijk traject samenwerking schuldbemiddelaar

Een must voor iedereen die professioneel betrokken is bij deze problematiek!

2022

Dirk Torfs, Margot Van Leuvenhaege, ...
135
Beschikbaar
OCMW-dienstverlening anno 2020 (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 19/04/2022

Naar aanleiding van de volledige herwerking van de publicatie “OCMW -dienstverlening” enkele jaren geleden organiseerde de redactie een studienamiddag over het OCMW-recht, waarbij bleek dat er veel interesse is voor deze boeiende rechtstak. Wetswijzigingen en rechtspraak zorgen ervoor dat het OCMW-recht een materie is die voortdurend in evolutie is. Via bijwerkingen wordt het handboek steeds up-to-date gehouden.

Als aanvulling op de actualisaties in het handboek en wegens het succes van drie eerste studienamiddagen, plannen we opnieuw een webinar waarbij enkele actuele knelpunten worden uitgediept:

Tijdens deze editie focussen vakspecialisten op de volgende 3 thema’s:

  • Activering, anders bekeken
  • Vreemdelingenrecht en OCMW-dienstverlening: stand van zaken in regelgeving en rechtspraak
  • OCMW-tussenkomsten voor de bewoners van woonzorgcentra

Een must voor iedereen die professioneel betrokken is bij deze problematiek!

2022

Steven Bouckaert, Guido De Baere, ...
202,50
Beschikbaar
Recente ontwikkelingen in het insolventie- en beslagrecht 2022 (VOD)

Webinar on demand

Studienamiddag Tijdschrift voor Insolventie- en Beslagrecht  - Vijfde editie

Trouw aan de filosofie van het Tijdschrift voor insolventie- en beslagrecht (TIBR) wil de vijfde editie van deze studienamiddag een dwarsdoorsnede bieden van een aantal actuele ontwikkelingen binnen de kernmateries van het tijdschrift.

Tijdens een eerste overkoepelende uiteenzetting wordt een overzicht geboden van de recente rechtspraak van de hoogste rechtscolleges binnen het insolventie-, beslag- en zekerheidsrecht.

Het tweede deel van de namiddag wordt volledig gewijd aan de invordering van fiscale en andere publieke schulden. De Wet van 13 april 2019 betreffende de minnelijke en gedwongen invordering van fiscale en niet-fiscale schuldvorderingen harmoniseert en rationaliseert de invorderingsprocedure met betrekking tot de verschillende fiscale en niet-fiscale schuldvorderingen waarvan de invordering is toevertrouwd aan de Algemene Administratie van de Inning en Invordering. De wet bevat tevens een aantal belangrijke inhoudelijke wijzigingen, die toelichting behoeven..
Tijdens een eerste sessie wordt het algemene kader van deze regelgeving geschetst. Tijdens een tweede sessie wordt vervolgens ingegaan op een aantal specifieke vraagstukken zoals het vereenvoudigd fiscaal derdenbeslag, de fiscale voorrechten en aansprakelijkheden, en de mogelijkheid om in bepaalde gevallen te kunnen rekenen op een zekere mildheid vanwege de fiscale ontvanger (in de vorm van een onbeperkt uitstel van invordering en/of vrijstelling van nalatigheidsinteresten).

Ter afsluiting is er een debat.
 

2022

Diederik Bruloot, Roel Fransis, ...
160
Beschikbaar
Betalingscapaciteiten en menswaardige budgetten (VOD)

Webinar on demand

Dat schuldhulpverlening een complete en complexe materie betreft is alom geweten. Iedereen die de zelfredzaamheid tracht te versterken, komt in aanraking met het vraagstuk ‘menswaardig leefgeld’. Een weinig evidente evenwichtsoefening waarbij we moeten stilstaan bij begrippen als ‘leefgeld’ en ‘menswaardigheid’ én waarbij we moeten waken over de betalingscapaciteiten en het aflossen van schuld.

Tijdens deze livestream gaan de docenten niet alleen dieper in op de begrippen en wettelijke kaders, maar focussen ze hoofdzakelijk op de pijnpunten in de praktijk. Dit doen ze zowel vanuit het standpunt van een schuldbemiddelaar, als vanuit de praktijkervaringen van de andere actoren binnen de schuldbemiddeling: een gerechtsdeurwaarder en een schuldbemiddelingsrechter.

Een meerwaarde voor ieder die professioneel te maken krijgt met deze problematiek.

2021

Sarah Forsyth, Patrick Van Overschelde, ...
146,25
Beschikbaar
Bewindvoering en de welzijnssector (VOD)

Webinar on demand

Inclusief het elektronisch dossier

De bewindvoering is een rechterlijke beschermingsmaatregel voor elke meerderjarige onbekwame persoon die wegens zijn gezondheidstoestand - al dan niet tijdelijk - niet in staat is om geheel of gedeeltelijk zijn belangen van persoonlijke en/of vermogensrechtelijke aard zelf waar te nemen. Deze maatregel kan noodzakelijk zijn om een persoon te beschermen tegen zichzelf of tegen invloeden van buitenaf. Afhankelijk van de beschermingsmaatregel, kan de persoon dan bv. geen ongecontroleerde uitgaven meer doen of geen contracten afsluiten zonder de hulp of het toezicht van de bewindvoerder. Deze maatregelen worden op maat van de beschermde persoon gemaakt en zijn afhankelijk van de vraag en de noden van de persoon die moet beschermd worden.

Op initiatief van de Vredegerechten Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen wordt een studienamiddag georganiseerd die tot doel heeft op heldere wijze een overzicht te geven aan diegenen die ondersteuning bieden bij de talrijke aanvragen tot bewindvoering en hen wegwijs te maken in de daarvoor te volgen stappen met inbegrip van het elektronisch dossier.

Zowel de wetgeving wordt haarfijn uitgelegd met nadruk op de meest relevante onderdelen voor de welzijnssector die een essentieel ondersteunende rol uitoefent, als het verband tussen de wetgeving en de hulpverlening dat extra wordt geaccentueerd.

Alle actoren in een (toekomstig) bewindvoeringdossier weten dat doorgaans het eerste contact met een vredegerecht verloopt via de griffie. Het is essentieel dat u een klare kijk hebt hoe een griffie van een vredegerecht handelt in een bewindvoeringdossier en welke diensten en/of ondersteuning een griffie kan geven.

Ook het sinds 1 juni 2021 in werking getreden ‘Centraal register van bescherming van personen" of "CRBP" waaronder begrepen wordt een geïnformatiseerde gegevensbank voor het digitaal beheer, de opvolging en de behandeling van procedures betreffende de beschermde personen, wordt uitgebreid behandeld. Er wordt een overzicht gegeven hoe het register kan gebruikt worden en welke voordelen het biedt zodat u als ondersteunende organisatie voldoende inzichten verwerft om met raad en daad de rechtszoekende bij te staan.

Deze studienamiddag is zonder enige twijfel essentieel voor alle ondersteunende beroepen in de welzijnssector.

2021

Jan Kamoen, Leo Vulsteke, ...
75
Beschikbaar
Eerste hulp bij de motivering van de gunningsbeslissing (VOD)

Webinar on demand

Eén van de meest gehoorde kritieken bij overheidsopdrachten is ongetwijfeld dat de formele motivering van de aanbesteder niet deugd. De formele motivering is dan ook één van de hoekstenen van het hedendaagse overheidsopdrachtenrecht. Dankzij een degelijke formele motivering kan een deelnemer aan een overheidsopdracht immers inschatten welke motieven een aanbesteder heeft aangewend, of deze correct en wettig zijn en of het eventueel de moeite loont om zich tegen de genomen beslissing in rechte te verweren.

In dit webinar wordt besproken waaraan een wettige formele motivering moet voldoen. Er wordt stilgestaan bij het wettelijk kader, bij de diverse nuances van het leerstuk (bv. de motivering door verwijzing, de bescherming van vertrouwelijke gegevens, etc.) en bij de vraag hoe diepgaand een motivering eigenlijk moet zijn – en hoe schaars ze soms mag zijn.

Na dit webinar kunnen aanbesteders sterkere motiveringen opstellen en kunnen ondernemers beter inschatten of de formele motiveringsplicht in hun dossier werd nageleefd.

Webinarreeks Drie hete hangijzers overheidsopdrachten

Dit webinar maakt deel uit van de webinarreeks Drie hete hangijzers overheidsopdrachten. U kan zich inschrijven voor de volledige reeks, of voor de aparte webinars. In de drie webinars komen volgende topics aan bod:

Deze cruciale elementen in het overheidsopdrachtenlandschap blijken voor aanbesteders en ondernemingen een bron van veel onzekerheid en twijfel te zijn. Met deze webinars willen we met u, bondig en praktisch, de belangrijkste issues omtrent deze onderwerpen uitdiepen. Nadien hebt u tijdens de Q&A voldoende tijd om uitgebreid vragen te stellen aan onze experts.

2021

Stijn Maeyaert
123,75
Beschikbaar
Het ABC van het UEA (VOD)

Webinar on demand

Administratieve vereenvoudiging is één van de hoekstenen van de nieuwe regelgeving inzake overheidsopdrachten. In het kader van de selectie van (Europese) inschrijvers werd hiertoe een belangrijk instrument geïntroduceerd: het Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA). Bij indiening van offertes kan de inschrijver voortaan louter formeel verklaren dat hij voldoet aan de vereisten inzake uitsluiting en selectie, zonder dat hij daarbij al onmiddellijk een hele resem stavingstukken moet voorleggen.

Het UEA raakt inmiddels stilaan ingeburgerd bij overheid en inschrijver. Toch bestaan er bij beide partijen nog steeds veel verzuchtingen en bekommernissen omtrent het (correcte) gebruik ervan. Niet geheel onterecht, want onjuist gebruik van het UEA kan meteen tot de substantiële onregelmatigheid van de offerte leiden.

In dit webinar worden de do’s en don’ts bij het gebruik en de beoordeling van het UEA op een rijtje gezet, met aandacht voor de bestaande (strenge) rechtspraak. Nuttig voor zowel aanbesteders als ondernemingen!

Webinarreeks Drie hete hangijzers overheidsopdrachten

Dit webinar maakt deel uit van de webinarreeks Drie hete hangijzers overheidsopdrachten. U kan zich inschrijven voor de volledige reeks, of voor de aparte webinars. In de drie webinars komen volgende topics aan bod:

Deze cruciale elementen in het overheidsopdrachtenlandschap blijken voor aanbesteders en ondernemingen een bron van veel onzekerheid en twijfel te zijn. Met deze webinars willen we met u, bondig en praktisch, de belangrijkste issues omtrent deze onderwerpen uitdiepen. Nadien hebt u tijdens de Q&A voldoende tijd om uitgebreid vragen te stellen aan onze experts.

2021

Evelien Vanhauter 
123,75
Beschikbaar
Het Vlaams Woninghuurdecreet i.s.m. HOGENT (VOD)

Webinar on demand

Het Vlaams Woninghuurdecreet dat in werking trad op 1 januari 2019, is enkel van toepassing op de huurovereenkomsten voor een woning als hoofdverblijfplaats en op studentenhuisvesting, dus niet op handelshuurovereenkomsten, pachtcontracten of huurcontracten voor kantoren en garages.

We organiseren in samenwerking met HOGENT twee jaar na de toepassing van dit decreet dit webinar waarbij op een praktische manier de balans wordt opgemaakt van de nieuwe regels. De tijd is rijp om eens stil te staan bij een aantal thema’s waar in de praktijk vaak vragen en/of problemen rond rijzen zoals de vormelijke, notariële, kwalitatieve, financiële en procedurele aspecten alsook studentenhuur. Hiervoor doen we beroep op sprekers met grondige expertise.

Onmisbaar voor ieder die nood heeft aan een praktijkgerichte analyse van het Vlaams Woninghuurdecreet.
 

2021

Jan Kamoen, Dirk Meulemans, ...
160
Beschikbaar
Jeugdbeschermingsrecht in evolutie (VOD)

Webinar on demand

Zopas rolde de nieuwe editie van het Handboek Jeugdbeschermingsrecht van de pers. Zoals bij de vorige edities is de ambitie een volledig overzicht te geven van het jeugdbeschermingsrecht, met kritische aandacht voor de toepassing en toepassingsproblemen ervan in de praktijk en met oog voor de impact van evoluties in de maatschappelijke en juridische omgeving waarbinnen de jeugdbescherming zich bevindt. En dat op een bevattelijke manier, zodat het bruikbaar is voor ieder die met de materie bezig is: rechtspractici, actoren uit het werkveld, academici, studenten ... De nieuwe editie was meer dan nodig, gezien de permanente ontwikkelingen in het jeugdbeschermingsrecht, ditmaal in het bijzonder de creatie van een Vlaams (en Brussels) jeugddelinquentierecht.

Tegelijk is het handboek het resultaat van continue activiteiten op het gebied van onderzoek, onderwijs en dienstverlening, vanuit de werking van de Onderzoekslijn Jeugdrecht en Jeugdcriminologie (Instituut voor Sociaal Recht & Leuvens Instituut voor Criminologie, KU Leuven). Ter gelegenheid van het verschijnen van deze nieuwe editie houden we daarom graag een studienamiddag waarin we ingaan op actuele thema’s én het verband maken met ons lopend juridisch onderzoek.

Onmisbaar voor ieder die een grondige update wil inzake jeugdbeschermingsrecht.
 

2021

Johan Put, Jantien Leenknecht, ...
150
Beschikbaar
Migratie en recht op sociale zekerheid en bijstand (VOD)

Webinar on demand

Het recht op sociale zekerheid en sociale bijstand voor buitenlanders blijft een voortdurend discussiepunt. Het gaat telkens over de vraag onder welke voorwaarden personen die niet over de Belgische nationaliteit beschikken beroep kunnen doen op de door de overheid georganiseerde solidariteit. Dit thema over de afbakening van onze solidariteitskringen ligt politiek gevoelig. Juridisch is dit ondertussen een complexe materie geworden. Deze vraag wordt immers geregeld door een veelheid aan rechtsbronnen, van Vlaamse en Belgische regelgeving over Europees recht tot mensenrechteninstrumenten. Deze bronnen blijven bovendien het voorwerp van evoluerende rechtspraak op de verschillende niveaus.

Op deze studiedag komen een aantal actuele thema’s in dit verband aan bod. We vertrekken vanuit een analyse van het belang in dit debat van menselijke waardigheid als een grondrecht. Verder besteden we aandacht aan de toegang tot gezondheidszorg voor mensen zonder papieren. Ook recente initiatieven om een voorwaarde in te voeren van voorafgaand wettig verblijf (tot 10 jaar) om recht te hebben op bepaalde sociale uitkeringen worden behandeld. Vervolgens komt het thema van de gezinsbijslagen aan bod en kijken we naar een aantal actuele knelpunten bij de toepassing van de Europese socialezekerheidsverordeningen. Ook de regelingen naar aanleiding van de Brexit worden besproken. En tenslotte gaan we in op de rol van het bestaansmiddelenvereiste in het vreemdelingenrecht en de invloed op het verblijfsrecht van het beroep doen op sociale uitkeringen.

2021

Daniël Cuypers, Herwig Verschueren, ...
205
Beschikbaar
Recente ontwikkelingen in het insolventie- en beslagrecht anno 2021 (VOD)

Webinar on demand

Trouw aan de filosofie van het Tijdschrift voor insolventie- en beslagrecht (TIBR) wil de vierde editie van deze livestream een dwarsdoorsnede bieden van een aantal actuele ontwikkelingen binnen de kernmateries van het tijdschrift.

Tijdens een eerste overkoepelende uiteenzetting wordt een overzicht geboden van de recente rechtspraak van de hoogste rechtscolleges binnen het insolventie-, beslag- en zekerheidsrecht.

Het tweede deel van de namiddag is opgebouwd rond de kwijtschelding van schulden en daarbij komen o.m. aan bod: de draagwijdte van de kwijtschelding in Boek XX en in de collectieve schuldenregeling; de maatschappelijke verantwoording van de kwijtschelding; de impact van de kwijtschelding op partners en zekerheidsstellers; procedurele valkuilen inzake kwijtschelding.

Ter afsluiting is er uitgebreid tijd voor vraagstelling met het publiek.

 

 

2021

Diederik Bruloot, dr. Roel Fransis, ...
175
Beschikbaar

Blijf op de hoogte van relevante informatie, recente publicaties en opleidingen.
Schrijf u in op onze nieuwsbrief.