x
De 10-jarige aansprakelijkheid van aannemer en architect naar privaat recht: een (stabiele?) stand van zaken (VOD)

Webinar on demand

Het privaat recht in verband met de “tienjarige aansprakelijkheid van aannemer en architect” wordt vooral inhoud gegeven door de rechtspraak. De wettelijke bepalingen ter zake zijn immers beperkt (art. 1792 en 2270 O.B.W.). De codificatie van het bijzondere contractenrecht in het nieuwe Burgerlijk Wetboek, zit (nog) in de pijplijn. Ideaal moment voor een stand van zaken dus. Daarbij wordt ook nagegaan of de wetgeving rond de verplichte verzekering van deze aansprakelijkheid al toepassing heeft gekend in de rechtspraak.

De docent bespreekt tijdens dit webinar on demand het huidige privaat recht rond dit onderwerp aan de hand van relevante en recente rechtspraak en geeft daarbij een antwoord op o.a. volgende vragen:

  • Wat verstaat men onder een groot werk?
  • Wat is een stabiliteitsbedreigend gebrek?
  • Vanaf wanneer bestaat de aansprakelijkheid en hoe berekent met de vervaltermijn van tien jaar?
  • Voor wie geldt deze aansprakelijkheid juist?
  • Zijn exoneratieclausules mogelijk met betrekking tot deze aansprakelijkheid?
  • Welke is de verhouding met het leerstuk van de aansprakelijkheid wegens lichte verborgen gebreken?
  • Waarop letten bij gerechtsexpertise?
  • -…

Niet enkel de tienjarige aansprakelijkheid van aannemer en architect zelf, maar ook haar verplichte verzekering komt aan bod.

U mag zich verwachten aan een sterk uitgewerkt verhaal en een gemotiveerde spreker!

2024

Mr. Nic Clijmans
181,50
Beschikbaar
De onbeheerde nalatenschap en de curator (VOD)

Webinar on demand

Beschikbaar vanaf 14/06/2024

Tijdens dit webinar on demand wordt de focus gericht op de onbeheerde nalatenschap, waarin geen enkel rechtssubject (erfgenamen, legatarissen, de overheid, ...) geïnteresseerd is en onder het bewind komt van een gerechtelijke opdrachthouder: de curator. De stelregel naar Belgisch (erf)recht luidt immers dat een nalatenschap, zelfs indien deze deficitair is, nooit in een juridisch vacuüm mag terechtkomen, zodat de wetgever het beheer noodzakelijk acht van dit specifieke doelvermogen.

De wet verplicht deze bewindvoerder tot een collectieve vereffeningsprocedure, enigszins analoog aan de regels van het insolventierecht (faillissementsrecht). O.a. schuldeisers van de overledene zullen belang hebben bij de aanstelling van een curator, ter gelegenheid waarvan nalatenschapsactiva kunnen worden verzilverd om de openstaande schuldvorderingen te voldoen.

Kortom interessante stof voor al wie professioneel met onbeheerde nalatenschappen in aanraking komt.

2024

Bart Van den Bergh
181,50
Beschikbaar
De kennisgeving in het contractenrecht (VOD)

Webinar on demand

Een eerste grondige praktijkgerichte analyse

Beschikbaar vanaf 07/06/2024

De verzending van een factuur, de ingebrekestelling, de opzegging of de ontbinding van een contract: het zijn slechts enkele voorbeelden waar u, hetzij via een brief, een e-mail of mogelijk zelfs via een WhatsAppberichtje, een kennisgeving naar uw medecontractant verzendt. Kenmerkend voor zo een kennisgeving is dat zij een zekere weg aflegt van de ene contractspartij (‘de kennisgever’) naar de wederpartij (‘de bestemmeling’).

Het is deze figuur van de kennisgeving waar dr. Stefaan Declercq de afgelopen jaren grondig onderzoek naar verricht heeft aan het Instituut voor Verbintenissenrecht van de KU Leuven. Binnenkort verschijnt de lang verwachte commerciële editie van zijn proefschrift ‘De kennisgeving in het contractenrecht’, waarin de auteur op de meest courante problemen rond deze rechtsfiguur juridisch onderbouwde antwoorden formuleert. En dat is voor het eerst: over de kennisgeving bestond tot dusver nauwelijks rechtsleer. En dat is opvallend, vermits de kennisgeving een wijdverspreide figuur is in het contractenrecht en deze rechtsfiguur bovendien vaak belangrijke rechtsgevolgen met zich meebrengt.

Tijdens dit webinar on demandlicht de docent de voornaamste bevindingen uit zijn onderzoek toe. Dat doet hij aan de hand van tien problemen waarmee de kennisgever (of de praktizijn die voor de kennisgever optreedt) regelmatig te maken krijgt:

Volgende 10 knelpunten aan bod:

  1. De enac en de kennisgeving: wanneer is een kennisgeving precies aan de orde?
  2. De functie van de kennisgeving bij een opschortende voorwaarde: wat mag (niet)?
  3. Mag de kennisgever zijn ter kennis gebrachte beslissing nog aanvullen met elementen die niet uit de kennisgeving blijken?
  4. Hoe kan de bewijsrisicodragende partij (het tijdstip van) de verzending van een e-mail aantonen?
  5. De kennisgever en zijn hulppersoon: moet de hulppersoon altijd een lasthebber zijn?
  6. De bestemmeling en zijn hulppersoon: hoe ver reikt passieve vertegenwoordiging precies?
  7. Welke sanctie dreigt wanneer de kennisgever van een foutieve verzendingswijze gebruik maakt?
  8. Hoe kan men (het tijdstip van) de ontvangst van een kennisgeving bewijzen?
  9. Problematiek van de dubbele kennisgeving: welke kennisgeving gaat voor?
  10. Op welk tijdstip sorteert een kennisgeving haar rechtsgevolgen?

2024

dr. Stefaan Declercq
296,45
Beschikbaar
Verzekeringsverplichting en vergoeding van ongevallen met motorrijtuigen anno 2024 (VOD)

Webinar on demand

Op maat van de advocaat en magistraat

Beschikbaar vanaf 06/06/2024

  • Kan u er nog aan uit of uw elektrische fiets nu wel of niet verplicht verzekerd moet zijn?
  • Of uw zoon/dochter nu naar school mag met de elektrische step?
  • Behoud ik de vergoedingsmogelijkheden als zwakke weggebruiker en is er vordering mogelijk bij het BGWF?

Ziet u als advocaat, magistraat, verzekeraar, … nog de bomen door het mobiliteitsbos?

Het juridisch kader inzake "nieuwe vormen van mobiliteit" heeft veel onduidelijkheden gekend de afgelopen jaren.

Tijdens dit webinar on demand zoeken we samen op een praktijkgerichte manier antwoorden op deze vragen aan de hand van de op til staande Belgische wetgeving in omzetting van de Europese Richtlijn 2021/2118 (Wijziging van Richtlijn 2009/103/EG betreffende de verzekering tegen de wettelijke aansprakelijkheid waartoe de deelneming aan het verkeer van motorrijtuigen aanleiding kan geven en de controle op de verzekering tegen deze aansprakelijkheid) met aandacht voor het recente arrest van het Hof van Justitie 12.10.23.

Hopelijk krijgt onze wetgever het juridisch kader op volle snelheid!

2024

Stéphane Vereecken
181,50
Beschikbaar
Boek 3 Het nieuwe goederenrecht - 3 jaar later (VOD)

Webinar on demand

Een grondige analyse

Beschikbaar vanaf 3/06/2024

Anderhalf jaar na de publicatie is Boek 3 van het nieuwe Burgerlijk Wetboek, het gedeelte over het goederenrecht, in werking getreden op 1 september 2021 – ondertussen bijna 3 jaar geleden. Hiermee was dit deel van de modernisering van het burgerlijk recht voltooid.

Over de concrete invulling van een aantal nieuwigheden en de toepassing in de praktijk blijkt er wat discussie te bestaan, zoals over de overgangsbepalingen, de verjaring, ...

De tijd is rijp om even alles duidelijk op een rijtje te zetten op maat van advocaten en magistraten aan de hand van de beschikbare rechtspraak.

Indien u op de hoogte wil zijn én blijven van de laatste stand van zaken inzake de praktische toepassing van het goederenrecht, dan mag u dit webinar on demand niet missen.

2024

Joke Baeck
181,50
Beschikbaar
TROS-studienamiddag (VOD)

Webinar on demand

Recente ontwikkelingen in de ruimtelijke ordening

Beschikbaar vanaf 30/05/2024

De redactie van hét tijdschrift voor ruimtelijke ordening en stedenbouw TROS is ondertussen bekomen van haar vijfentwintigjarige verjaardag en de bijhorende succesvolle studiedag en pakt twee jaar later opnieuw uit met een boeiend programma met sterke actuele bijdragen gebracht door eminente sprekers zoals wij ook de kwaliteit van het tijdschrift gewend zijn.

Bij de selectie werd rekening gehouden met de actualiteit die nog steeds in beweging is … Onder voorbehoud van goedkeuring door het Vlaams Parlement zal de eerste spreker uitpakken met een uiteenzetting over de nieuwe rechtsfiguur ‘het omgevingsbesluit’. Nadien volgt een eerste analyse van de modulaire omgevingsvergunning en andere wijzigingen aan de vergunningsprocedure. Na de pauze wordt gefocust op de stand van zaken en cijfermateriaal inzake handhaving … Last but not least volgt een rechtspraakoverzicht van de uitspraken van de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

Kortom interessante en onmisbare topics voor al wie professioneel mee wil zijn én blijven inzake ruimtelijke ordening. 

2024

Pieter-Jan Defoort, Filip De Preter, ...
181,50
Beschikbaar
Patrimonium 2023 (VOD)

Webinar on demand

Beschikbaar vanaf 09/05/2024

Ook dit jaar zijn we trots om een nieuwe titel te presenteren in de reeks Patrimonium en dit te koppelen aan een webinar on demand.

Het eerste deel van dit praktische boek bevat een kroniek rechtspraak en rechtsleer. Het tweede deel geeft een overzicht van nieuwe wetgeving. In het derde deel worden zeven actuele en voor de praktijk relevante vragen beantwoord. Daarna worden in het vierde deel de recente ontwikkelingen in Nederland geanalyseerd. Bij wijze van epiloog worden ten slotte enkele beschouwingen over het al dan niet obsolete karakter van het hedendaagse notariaat geformuleerd.

Uit deze boeiende bijdragen hebben we enkele actuele topics geselecteerd die door de desbetreffende auteurs op een praktische manier toegelicht worden tijdens een webinar on demand dat een perfecte aanvulling is op het boek.

Een must voor iedereen die op de hoogte wil zijn en blijven van de laatste ontwikkelingen inzake Patrimonium!

2024

Sven Mosselmans, Prof. dr. Charlotte Declerck, ...
204,49
Beschikbaar
OCMW-dienstverlening anno 2024 (VOD)

Webinar on demand

Naar aanleiding van de volledige herwerking van de publicatie “OCMW -dienstverlening” enkele jaren geleden organiseerde de redactie een opleiding over het OCMW-recht, waarbij bleek dat er veel interesse is voor deze boeiende rechtstak. Wetswijzigingen en rechtspraak zorgen ervoor dat het OCMW-recht een materie is die voortdurend in evolutie is. Via bijwerkingen wordt het handboek steeds up-to-date gehouden.

Als aanvulling op de actualisaties in het handboek en wegens het succes van de vorige opleidingen, plannen we jaarlijks een editie in waarbij enkele actuele knelpunten worden uitgediept.

Tijdens deze editie focussen vakspecialisten op de volgende 3 thema’s:

  • Recente wijzigingen in het vreemdelingenrecht
  • Referentieadressen
  • Wettelijke initiatieven rond budget- en schuldhulpverlening en schuldinvordering

2024

Dirk Torfs, Sofia Speybroeck, ...
290,40
Beschikbaar
10 jaar Wet Eenheidsstatuut (VOD)

Webinar on demand

Beschikbaar vanaf 19/06/2024

1 januari 2024 is het tien jaar geleden dat de Wet Eenheidsstatuut (WES) in werking trad die het invoeren van een eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden beoogde op het vlak van het ontslag en de opzeggingstermijnen en de schorsing van de arbeidsovereenkomst wegens arbeidsongeschiktheid onder meer door het afschaffen van de carenzdag.

Deze mijlpaal is ideaal om terug te blikken en de toepassing en verdere evolutie van de wetgeving te analyseren. Dit resulteerde in een nieuwe unieke publicatie waarbij geopteerd werd te vertrekken vanuit een specifieke praktijkvraagstelling rond diverse topics inzake de WES zoals ontslagregeling, arbeidsongeschiktheid, motivering ontslag, arbeidsovereenkomsten van bepaalde duur, harmonisatie aanvullende pensioenen arbeiders en bedienden …

De auteurs stellen dit graag voor tijdens dit webinar on demand waarbij een selectie wordt gemaakt uit thema’s die aan bod komen in het boek.

2024

Eveline Ankaert, Mira Giagnacovo, ...
223,85
Beschikbaar
Verzekeringen in de bouw (VOD)

Webinar on demand

Beschikbaar vanaf 07/03/2024

Het bouwgebeuren kampt soms met onverwachte gebeurtenissen, onvoorziene omstandigheden, concrete schadegevallen en foutieve inschattingen die allemaal, rechtstreeks of onrechtstreeks, een financiële weerslag kunnen hebben. Vaak rekenen de deelnemende bouwpartners daarbij op de tussenkomst van de verzekeringen.

Meteen rijzen de vragen:

  • Welke kosten en verliezen binnen het bouwgebeuren zullen door welke verzekeraar(s) worden gedragen en welke niet?
  • Wat waarborgt een ABR-verzekering, de BA-verzekering van de aannemer, de controleverzekering?
  • Wat kunnen we regelen binnen een polis onder de Wet Peeters-Borsus en onder de Wet Peeters-Ducarme?

U krijgt een antwoord op deze vragen tijdens dit webinar on demand die bedoeld is om een globaal overzicht en algemeen kader te schetsen van de meest voorkomende verzekeringen die we binnen het bouwgebeuren kunnen inschakelen: wat is hun doelstelling en finaliteit, vanuit welke invalshoek kijkt de verzekeraar en hoe verhouden die diverse verzekeringspolissen zich onderling?

Onmisbaar voor ieder die nood heeft aan een algemeen kader met een overzicht van de basisprincipes en beginselen zodat men terug tussen de bomen het bos ziet…

2024

Robert Bernard
181,50
Beschikbaar
Arbeidsongeschiktheid en terug naar het werk voor personeelsleden in de private en de publieke sector (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 24/01/2024

Het stijgend aantal arbeidsongeschikte personeelsleden en de terugkeer naar het werk is al enige jaren een heel belangrijk thema en het voorwerp van diverse debatten. Eind 2022 werd het re-integratietraject 2.0. geïntroduceerd en werd het traject losgekoppeld van de medische overmacht.

Na één jaar maken de docenten tijdens dit webinar on demandeen stand van zaken op zowel vanuit juridisch oogpunt qua wetgeving en rechtspraak als vanuit de ervaringen van een preventieadviseur-arbeidsarts. Ook in de overheidssector wordt veel aandacht besteed aan maatregelen om de terugkeer na ziekte van ambtenaren te faciliteren, onder meer via het verlof voor deeltijdse prestaties. Ze overlopen de nieuwigheden en bespreken enkele inspirerende voorbeelden die als hefbomen kunnen dienen voor een re-integratiebeleid dat rekening houdt met de belangen van de medewerker en de organisatie.

Kortom een uniek programma met ervaren docenten onmisbaar voor iedereen uit de publieke en private sector die op de hoogte wil zijn én blijven inzake arbeidsongeschiktheid en re-integratie.

2024

Dr. Eveline Ankaert, , ...
169,40
Beschikbaar
Wegenrecht anno 2024 (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 30/01/2024

In de loop van 2024 zal het nieuwe Decreet Gemeentewegen vijf jaar in werking getreden zijn. Dit lustrum is de uitgelezen kans om terug te blikken op de toepassing van het decreet dat destijds voor een ganse omwenteling moest zorgen binnen het wegenrecht. Tijdens dit webinar on demand wordt niet enkel stilgestaan bij de regeling omtrent de gemeentewegen op zich maar wordt ook aandacht besteed aan de koppeling van de regeling met het omgevingsrecht en de integratie in de omgevingsvergunningsprocedure.

Na een verhelderende inleiding zal er dieper in gegaan worden op de regeling en principes omtrent de aanleg, wijziging, verplaatsing en opheffing van de gemeentewegen. De cruciale rol van de gemeenteraad en de verschillende stappen in de vaststelling van de rooilijnplannen wordt toegelicht. De beleidsinstrumenten zoals voorzien in het decreet worden kort besproken.

Een belangrijke nieuwigheid bij de invoering van het decreet gemeentewegen werd gevormd door de administratieve beroepsmogelijkheid tegen de beslissingen van de gemeenteraad. Deze beroepsprocedure en haar toepassing in de praktijk wordt uitgediept.

Tot slot worden ook de burgerlijke aspecten, de realisatie en het beheer van gemeentewegen nader belicht.

Onmisbaar voor iedereen die een duidelijk en praktijkgericht overzicht wenst over de wetgeving vijf jaar na toepassing.

2024

Em. Prof. dr. Marnix Van Damme, Joris Geens, ...
181,50
Beschikbaar
Advocatenerelonen (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 16 februari 2023

Advocatenerelonen, er is al wat geschreven en gezegd de laatste jaren hierover. Uit een recente nota van de Minister van Justitie i.v.m. de modernisering van het beroep van advocaat blijkt dat ook de erelonen van advocaten aan ‘modernisering’ toe zijn.

Vandaag bepaalt het gerechtelijk wetboek dat die erelonen met billijke gematigdheid moeten berekend worden, en door de advocaat zelf. De minister wil, in navolging van het advies dat zijn voorganger ontving, die principes afschaffen, en het gemene recht ook op advocatenerelonen van toepassing verklaren. Advocaten moeten met hun cliënten over kosten en erelonen voor hun prestaties afspraken maken, en voor het overige zullen de algemene regels van het verbintenissenrecht en het WER van toepassing zijn.

Is dit de modernisering waar onze samenleving en de balie op wacht? Zal dit zorgen voor meer transparantie en voorspelbaarheid van de kostprijs van een procedure, en minder betwistingen hierover?

De balie debatteert de eerstvolgende maanden over de materie en zal standpunt moeten innemen over de plannen van de Minister van Justitie.

Naar aanleiding van een nieuwe publicatie over erelonen wordt dit webinar on demand georganiseerd die alvast een goede aanzet vormt voor een diepgaande reflectie.

2023

Edgar Boydens, Johan Boon, ...
187,55
Beschikbaar
Alimentatie en echtscheiding: nieuwe wetgeving en rechtspraak anno 2023 (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 06/06/2023

Tijdens deze praktijkgerichte opleiding wordt een op de rechtspraktijk gericht overzicht gegeven van de nieuwe en relevante wetgeving en gerechtelijke beslissingen inzake alimentatie en echtscheiding.

Hieronder een greep uit de actuele onderwerpen die op het programma staan:

  • WETGEVING
  • Wet van 6 november 2022 die de mogelijkheid tot een verplichte bemiddeling inperkt.
  • Wetsvoorstel van 28 september 2022 dat de beëindiging van de wettelijke samenwoning door een huwelijk met een derde wil afschaffen.

 

  • RECHTSPRAAK

Echtscheiding

  • Echtscheidingsprocedure: Ereloon advocaat berekend op basis van een uurtarief, ‘een oneerlijk beding’?
  • Een echtscheiding via een verklaring voor de ambtenaar van de burgerlijke stand is een (echtscheidings)beslissing die in een andere lidstaat moet worden erkend
  • EOT: Wijziging verblijfsregeling. Het ‘belang’ van de kind zonder dat er een ‘nieuwe omstandigheid’ is, volstaat niet
  • Diefstal tussen echtgenoten: een geldsom kan zowel overgaan door diefstal als door informatiebedrog via de bankkaart en kredietkaart van de andere

Alimentatie

  • Kinderalimentatie: de all-in onderhoudsbijdrage en de overschatting van de kinderkost door de theoretische modellen bij hoge inkomsten van de ouders
  • Moratoire intresten op een alimentatieschuld en de aansprakelijkheid van de advocaat
  • Kan de rechter inzake alimentatie een door de partijen niet betwist feit in twijfel trekken?

Diverse

  • Vereffening-verdeling na echtscheiding: stelsel van scheiding van goederen. Kan een inventaris opgedrongen worden?
  • Procedure-perikelen met de blijvende saisine!
  • Wat met het omgangrecht van grootouders wanneer hun kleinkind geplaatst werd in een pleeggezin?
  • Verblijfsregeling: Het verschil tussen de dwangsom gevorderd tijdens de procedure met deze gevorderd na de procedure

2023

Steven Brouwers
175,45
Beschikbaar
Bewindvoering in de praktijk. Wegwijs in het centraal register van bescherming van de personen (CRBP) (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 28/11/2023

Bewindvoering anno 2023

Steeds meer mensen kunnen door ouderdom, ziekte of beperking niet meer voor zichzelf en/of hun vermogen zorgen, waardoor de vrederechter genoodzaakt is een bewindvoerder aan te stellen. In Vlaanderen merken we een jaarlijkse stijging van het aantal bewindvoeringen met ongeveer 10 %.

Daarbij komt dat de regelgeving voor de bewindvoerders niet eenvoudig is. Op 1 juni 2021 is het Centraal Register van Bescherming van de Personen (CRBP) in werking getreden. Uiteraard biedt deze digitalisering heel wat voordelen, maar tegelijk vraagt het van de bewindvoerders een aantal vaardigheden en praktische kennis.

Met dit symposium door de vredegerechten in samenwerking met het Steunpunt Bewindvoering willen we een aantal praktische aspecten van de bewindvoering en het CRBP toelichten.

De nieuwe uitgave ‘Bewindvoering in de praktijk. Wegwijs in het centraal register van bescherming van de personen (CRBP)' die de deelnemers aan dit webinar ontvangen, vormt daarbij de leidraad. Dit boek wil de familiale bewindvoerders een houvast bieden in hun rol als bewindvoerder. Daarvoor gaat het boekuitvoerig in op de werking van het CRBP.

Dit webinar richt zich dan ook vooral tot de familiale bewindvoerders, maar is ongetwijfeld een interessante update voor alle actoren die met bewindvoering te maken hebben.

2023

Leo Vulsteke, Danny De Schepper, ...
121
Beschikbaar
De hervorming van de Raad van State (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 7/11/2023

De hervorming van de Raad van State – een eerste grondige analyse

De recente wet van 11 juli 2023 wijzigt de wetten op de Raad van State. De hervorming van de Raad van State beoogt zijn toezichtstaken in verband met de wettigheid van de beslissingen van de overheden te allen tijde te kunnen garanderen. De hervorming beoogt de doorlooptijd van beroepen drastisch in te perken. Op die manier zullen burgers en ondernemingen sneller rechtszekerheid verkrijgen, vandaag nemen procedures voor de Raad van State immers vaak veel tijd in beslag.

Tijdens dit webinar wordt de focus gelegd op het administratief kortgeding en de beslissing tot herstel en wordt ook aandacht besteed aan de (andere) wijzigingen die werden aangebracht in de annulatieprocedure.

Hiervoor doen we beroep op specialisten in deze materie die het nieuw wettelijk kader op een bevattelijke manier uit de doeken zullen doen en de link leggen naar de praktijk.

 

2023

Aube Wirtgen, Sven Boullart, ...
175,45
Beschikbaar
1 2 3 4 9

Blijf op de hoogte van relevante informatie, recente publicaties en opleidingen.
Schrijf u in op onze nieuwsbrief.