Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Wat zijn de voordelen van productisering van juridische diensten?

In de vorige blogpost introduceerden we het concept van de productisering van juridische diensten als nieuw businessmodel voor de advocatuur. In deze blogpost gaan we hier nog wat dieper op in. Wat zijn nu eigenlijk de voordelen van die productisering en hoe pakt u dat aan in uw eigen kantoor?

Wat zijn de voordelen van productisering?

Waarom zou u als advocaat inzetten op productisering van uw diensten?

  • Misschien wel het grootste voordeel van productisering is de mogelijkheid om te schalen. Schaalbaarheid is zowat het belangrijkste criterium dat start-ups hanteren bij het uittekenen van een businessplan. Daar kunnen advocatenkantoren zeker iets van opsteken.
  • Door processen te standaardiseren en te automatiseren ontstaan efficiëntiewinsten. Daardoor maximaliseert u de productiviteit op kantoor.
  • Die efficiëntiewinsten laten u toe bepaalde diensten aan te bieden aan meer toegankelijke tarieven en daardoor segmenten aan te boren die u voorheen misschien nog niet tot uw cliënteel kon rekenen.
  • Cliënten zijn steeds meer gewoon aan het consumeren van diensten als ‘producten’. Gaandeweg groeit de verwachting dat dit ook voor juridische diensten geleidelijk aan meer beschikbaar wordt. Andere spelers op de markt – uw concurrenten - gaan hier alvast gretig op in.
  • Een groot voordeel in de ogen van de cliënt is de voorspelbaarheid: ze weten op voorhand de kost van de juridische dienstverlening in te calculeren in het budget en krijgen het zo op hun beurt wellicht makkelijker verkocht intern.

Hoe aanpakken?

Het spreekt voor zich dat technologie in productisering uw bondgenoot is. Maar nog voor u bekijkt welke technologische oplossingen in uw kantoor in aanmerking komen, is het essentieel om bestaande procedures, systemen en workflows onder de loep te nemen. Standaardiseren en automatiseren is de boodschap!

Focus u vervolgens op veel voorkomende problemen en vragen en ga na welke delen van uw dienstverlening zich daar lenen tot productisering. Dat kan resulteren in een e-book met de antwoorden op veelvoorkomende vragen, een online opleiding voor uw cliënteel tot het ontwikkelen van een app of het inschakelen van een robotadvocaat. In andere jurisdicties leidde dit bijvoorbeeld al tot gestandaardiseerde pakketten voor echtscheidingen of sjablonen voor successieregelingen. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Gratis download

Meer lezen over de veranderende juridische wereld? Ontvang* gratis ons minimagazine over innovatie in de advocatuur. Veel leesplezier!

Whitepaper innovatie in de advocatuur*Vul het formulier in en ontvang het minimagazine gratis in uw mailbox.


Lees ook

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief