Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Hoe kan de overheid op een verantwoorde manier met drones omgaan?

Het omgaan met drones door de overheid kan op twee manieren worden uitgespeeld. Enerzijds kunnen drones en/of andere technologieën worden ingezet om daders te identificeren drone festivalen de veiligheid te garanderen, meer informatie hieromtrent is te lezen in het artikel 'Waarom zijn politie en andere overheden geïnteresseerd in drones?'. Anderzijds, heeft de overheid een rol in de bewaking en de bescherming van de individuele rechten van haar burgers. Ze kan hierbij het inzamelen, verbinden en exploiteren van persoonsgebonden informatie, maar ook de veiligheid van het luchtverkeer en de openbare veiligheid in het algemeen, aan banden leggen.

Een evenwicht vinden is dus key! 

Drones worden niet alleen ingezet in het kader van preventie, maar gaan vaak verder dan dat. In het boek 'Drones in 101 vragen' worden 4 mogelijkheden besproken van hoe een drone kan worden ingezet, denkend aan het houden van toezicht:

1) Voorspellen van gedrag: om risico's te voorkomen wordt er geprobeerd het gedrag te voorspellen. De drone wordt hierbij ingezet om risico’s te identificeren. En indien nodig kan er worden ingegrepen. 

2) Controleren en stromen bekijken: de overheid beschikt over de regie van het toezicht. Ze kunnen ook zelf gaan bepalen wanneer en waar het nodig is dit toezicht te voorzien. 

3) Interageren: binnen het interactioneel kader kan toezicht ingezet worden als een verbinding tussen verschillende actoren. Op die manier kunnen burgers in contact gebracht worden met politie maar kunnen burgers ook onderling met elkaar in verbinding worden gebracht. 

4) Zichtbaar maken van eigen optreden: de overheid kan bijvoorbeeld met de hulp van een drone haar aanwezigheid gaan bekend maken. Overheden krijgen met de huidige regelgeving meer mogelijkheden dan burgers om gebruik te maken van een drone. In het kader van andere regelgeving zijn ze aan strengere regels gebonden.

Meer weten? 

drones in 101 vragen


Lees dan zeker de praktische pocket 'Drones in 101 vragen' van Rob De Roo, Evelien De Pauw en Wim Hardyns. Meer informatie omtrent het boek kan u terugvinden op de website van die Keure. 

Meer info over drones »


Lees ook

Publicaties in de kijker

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief