Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Terug naar de essentie van leiderschap: karakter

De wereld is VUCA (volatile, uncertain, complex, ambiguous). We weten het allemaal niet meer zo goed. En toch moeten we vooruit. Leiderschap is nog nooit zo moeilijk geweest. LeaderLeiderschap is ook nog nooit zo cruciaal geweest. Veel van de problemen vandaag ontstaan of geraken niet opgelost door een falend leiderschap. Twee voorbeelden.

Optima: Verleiding staat Ver van Leiding

Bij het recente faillissement van de bank Optima zijn heel wat prominente en competente leiders betrokken. Wat maakt dat zij zich hebben laten verleiden hun naam te associëren met een instelling waarvan geweten was het niet zo nauw genomen te hebben met de regelgeving? Verleiding staat ver van Leiding. Erosie van je karakter leidt tot een falend leiderschap.

Oproep aan Kris Peeters

Als België wil investeren in werkbaar en wendbaar werk, dan zal dit nooit lukken zonder duurzaam leiderschap. Het zal enkel lukken als (business) leiders erin slagen om een gebalanceerde leiderschapsstijl te introduceren. Politici kunnen dit niet realiseren door wetten en besluiten, maar door ruimte te laten voor duurzame initiatieven en inspiratie te bieden voor duurzaam leiderschap. David Ducheyne raadt politici aan om hun leiderschap ook duurzaam te maken en te zoeken naar manieren om menselijkheid te introduceren als basis van hun (politiek) leiderschap.

“We moeten terug naar de essentie van leiderschap”, zegt David Ducheyne. “Leiderschap is geen functie, is niet gebaseerd op een rol, competentie of macht. Het is niet aangeboren en je hoeft niet luid te kunnen roepen om als leider te kunnen functioneren. Leiderschap gebaseerd op wat ons menselijk maakt, is duurzaam want meer toekomstgericht.  Als er menselijkheid in business zit, dan is er ook business in menselijkheid”, zo besluit hij.

Duurzaam leiderschap

 

 

David Ducheyne schreef het boek “Duurzaam leiderschap. Hoe leiden in een VUCA-wereld” voor leiders die op zoek zijn naar inspiratie om hun leiderschap vorm te geven. Benieuwd naar de ingrediënten om op een duurzame manier te leiden? Ontdek ze in dit inspirerende boek (uitgegeven bij die Keure, 29 euro).

Wilt u het boek graag in een andere taal? Duurzaam leiderschap is nu ook verkrijgbaar bij die Keure in het Frans en Engels! Neem zeker eens een kijkje! Voor de Franse versie, klik hier. Voor meer info over de Engelse versie, klik hier. 

 


Lees ook

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief