Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Technologische trends in de advocatuur anno 2018 (deel 2)

Welke veranderingen kunnen we in 2018 verwachten in de juridische sector? We delen onze voorspellingen in de reeks rond innovatie in de advocatuur. We bijten de spits af met een reeks voorspellingen rond wat we in 2018 kunnen verwachten op het vlak van juridische technologie. En dat is meer dan genoeg voer voor twee blogposts. Deel 1 achter de kiezen? Lees dan hier het vervolg.


1. Sociale media

Iedereen aan de sociale media in 2018! Ook voor advocaten is er geen ontsnappen meer aan. Het is een extra – en een heel directe – manier om te interageren met een ruimer publiek, met vakgenoten, academici en noem maar op.

Vooral de typische zakelijke sociale media, zoals LinkedIn, winnen nog aan terrein in de beroepsgroep. Sommige experten voorspellen een belangrijke rol voor nieuwe dienstverleners die hun intrede zullen doen op de markt in 2018.

Over hoe sociale media ook steeds belangrijker worden voor business development voor advocaten, schreven we in deze blogpost al.

 

2. eDiscovery

Sociale media vormen ook een van de (relatief nieuwe) bronnen van data die gevonden kunnen worden via eDiscovery. eDiscovery verwijst naar het vinden van elektronisch opgeslagen informatie in gerechtelijke procedures en onderzoeken.

In 2017 werd de definitieve doorbraak van eDiscovery ingezet. In lijn met het stijgende aandeel van gegevens die elektronisch opgeslagen worden, zet die trend zich in 2018 verder door. Ook gegevens die verzameld worden in of via Internet of Things zullen in de nabije toekomst vindbaar zijn via eDiscovery (in de mate dat ze dat al niet zijn).

Het hoeft ook niet te verbazen dat de bescherming van gegevens en topics als dataprivacy en security enkel nog aan belang toenemen.

 

3. Machine Learning

Machine learning is de belangrijkste technologie achter eDiscovery processen. Het is flink op weg om de manier waarop advocaten aan document review doen grondig te veranderen. Een klassieke due diligence gaat vaak gepaard met het doornemen van tientallen, zo niet honderden mappen gevuld met documenten. Soms is een duik in het fysieke archief van een cliënt nog steeds aan de orde. Vaak moet u zich – al dan niet in het gezelschap van een team - door pakken irrelevante gegevens worstelen vooraleer u vindt wat u echt zoekt. Machine learning gebruikt de kracht van Artificial Intelligence en analytics om het zoeken naar die speld in de hooiberg een pak simpeler en efficiënter te maken.

 

4. Blockchain

Iedereen heeft de mond vol van Bitcoins, maar het is de technologie erachter – Blockchain – die in 2018 in tal van sectoren een steeds meer verregaande impact zal hebben.

Eén van de toepassingen in de juridische sector zijn de zogenaamde “smart contracts”. Met Blockchain zal het mogelijk zijn om juridisch bindende, door het gerecht erkende overeenkomsten te tekenen waar u zich ook bevindt. Gedaan met manueel tekenen of klikken om te tekenen: in de toekomst wordt uw handtekening geverifieerd en opgeslagen met Blockchain.

 

5. Internet of Things en Analytics

Het zogenaamde Internet of Things (“IoT”) is geen trend van voorbijgaande aard. Deskundigen schatten dat er op vandaag al meer dan 8 miljard toestellen, van smartphones tot wasmachines, verbonden zijn met het internet. Al die toestellen verzamelen constant data, die op hun beurt weer kunnen ingezet worden in gerechtelijke procedures (zie punt twee, eDiscovery). Welkom in de toekomst, waar de gegevens die je koelkast of je activiteitsmeter verzamelen een rechtszaak kunnen maken of kraken.

Over gegevens gesproken: willen we van al die data gebruik maken, dan moeten die natuurlijk ook geanalyseerd kunnen worden. In 2018 zien we een indrukwekkende groei van start-ups in de juridisch-technische niche. Legal analytics wordt een heel eigen vakdomein, gefocust op het verzamelen, communiceren en interpreteren van data op manieren die we tot voor een paar jaar amper voor mogelijk hielden.

Deel 1 gemist? Lees hier nog meer over technologische trends in de advocatuur.

 

Dit artikel is onderdeel van ons gratis trendrapport:

Trendrapport voor juridische sector


Lees ook

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief