Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Software development: welke IDE is het meest geschikt?

softwareontwikkeling
Een IDE of Integrated Development Environment is een software die ontwikkelaars een omgeving biedt voor softwareontwikkeling. Daarnaast bevat het nog een hele reeks van mogelijkheden zoals:

* Code editor
* Compiler en interpreter
* Debugger

Afhankelijk van de IDE die je kiest als omgeving heb je nog meer mogelijkheden, zoals een GUI (Graphical User Interface), een klasseoverzicht voor objectgeoriënteerd programmeren en tal van plug-ins.


Doel

Het doel van een IDE is om de ontwikkelaar met een maximum aan productiviteit te laten programmeren. Het enige nadeel is vaak de complexiteit van de IDE, waardoor de productiviteit van de ontwikkelaar pas een maximumniveau bereikt na een soms lang leerproces. Laat dat je enthousiasme niet temperen, want een IDE kan de kwaliteit en snelheid van de code gevoelig doen toenemen.

Een IDE kiezen

Welke IDE het meest geschikt is voor jou, is een persoonlijke keuze. Veel websites en blogs maken vergelijkingen, maar meestal blijven er maar een paar opties over als je uitgaat van een bepaalde programmeertaal. Het belangrijkste is dat je niet vastroest in één specifieke omgeving, maar probeert om kennis te verzamelen en ervaring op te doen in verschillende IDE’s.

Tip 1: gebruik verschillende IDE’s

In webdevelopment kom je vaak in een omgeving terecht waarin de ontwikkelaars Dreamweaver gebruiken. Ze hebben meestal wel al gehoord van andere IDE’s, maar om de een of andere reden weigeren ze om eens iets anders te proberen. Daarmee wil ik niet zeggen dat Dreamweaver minder goed is als omgeving, wel dat het niet geschikt is om álles te doen. Zo kan je bijvoorbeeld meer voordeel halen uit Eclipse, Netbeans, phpDesigner, PHPStorm en veel andere. Je moet gewoon de correcte IDE kiezen, gebaseerd op jouw noden, om een maximumrendement te halen met de best mogelijke kwaliteit.

Tip 2: vergelijk, vergelijk, vergelijk

Voor elke programmeertaal zijn er verschillende tools voorhanden. Neem je tijd om alle mogelijkheden te bekijken, alle voor- en nadelen af te wegen en een juiste keuze te maken in functie van jouw kennis, noden en project.

Tip 3:  let op de configuratie

Wanneer je met verschillende personen aan dezelfde code werkt, is het heel belangrijk dat de IDE die gebruikt wordt bij iedereen dezelfde configuratie heeft . Zo is het het beste dat iedereen dezelfde code formatting gebruikt om problemen te voorkomen. Een voorbeeld hiervan, dat veel problemen mee kan brengen, is het gebruik van spaties bij de ene en tabs bij de andere. Visueel zie je geen verschil, maar als je de code met versiebeheersystemen samenvoegt, zal je heel veel problemen krijgen.

projectleiderschap
Wat zijn voor een developer de belangrijkste troeven om door te groeien naar de positie van projectleider?

In het boek Projectleiderschap deelt Kenneth Van Rumste zijn ervaring via een mix van theorie, weetjes en praktische tips die elk softwareproject naar een hoger niveau tillen. Het is niet alleen een leidraad voor beginners, maar ook een maatstaf om verbeteringen aan te brengen in bestaande projecten.


Lees ook

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief