Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Sleutels voor succesvolle integratie van gemeentelijke en OCMW-dienstverlening

Jan Compernol en Tom Vandenberghe  werden begin 2014 gelauwerd als ‘Overheidsmanagers van het jaar’. De redactie van VTOM, het Vlaams Tijdschrift voor Overheidsmanagers’, haalde het duo voor de micro voor een uitgebreid interview.

Tijdens het interview gaan beide heren, uiteraard, in op de geslaagde samenwerking en integratie van OCMW en gemeente in Oostkamp.

Het volledige interview Overheidsmanagers met een mening: “Het zou bijna schuldig verzuim zijn als de fusies niet in het volgende Vlaamse regeerakkoord staan” kan u nalezen op http://www.vtom.be. Maar hier krijgt u alvast enkele opmerkelijke conclusies:

Besparing mag niet de drijfveer zijn

Samenwerking gaat in de eerste plaats niet over besparingen, maar over het verhogen van bestuurskracht en het bereiken van kwaliteitsverbetering. De directe besparing op de handenbegroting is vandaag in Oostlamp nul komma nul.

Er zijn natuurlijk besparingen, zowel quick wins omdat ze bijvoorbeeld minder kopieertoestellen nodig hebben, als op termijn wanneer  de functies niet opnieuw ingevuld worden. Zo zijn ze het onderling eens: op termijn blijft er slechts één secretaris en financieel beheerder voor beide organisaties over, al zullen die dan wel de nodige inhoudelijke ondersteuning moeten krijgen. In totaal zullen ze niet veel minder uitgeven, maar wel dat voor die som zullen ze beter en meer presteren.

Initieel vergt dergelijk traject zelfs belangrijke investeringen. Zo zette Oostkamp zwaar in op hard- en software om later te kunnen
besparen.

Vooraf alles berekenen is niet mogelijk
Uiteraard zijn er bij aanvang en tijdens het proces heel wat zaken berekend, maar er is nooit een soort eindrapport geweest waarin gezegd werd: “Deze samenwerking zal zoveel euro opbrengen of zoveel percent besparen.” Volgens Compernol was dat ook niet mogelijk en zou dit zelfs nefast zijn wegens de klemtoon op de kostprijs. Het einddoel werd echter nooit uit het oog verloren: de
krachten bundelen om de slagkracht van de gemeente en het OCMW verhogen om zo een nog betere dienstverlening te kunnen garanderen.

Lees hier het integrale interview

vlaams tijdschrift voor overheidsmanagement
De Vlaamse Vereniging voor Bestuur en Beleid (VVBB) geeft samen met die Keure het Vlaamse Tijdschrift voor Overheidsmanagement (VTOM) uit. Dit kwartaaltijdschrift wil een brug maken tussen de bestuurswetenschap en de bestuurspraktijk.  Hiertoe brengt het een unieke combinatie van wetenschappelijk artikelen en praktijkgerichte bijdragen.  Het tijdschrift houdt de vinger aan de pols van de belangrijkste bestuurlijke evoluties op alle bestuurlijke niveaus: lokaal, Vlaams, federaal en Europees.
Meer informatie


Lees ook

Publicaties in de kijker

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief