Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Hoe stelt u een persoonlijk ontwikkelingsplan op voor uw medewerkers?

 

ontwikkeling

Als werkgever wil u goede werknemers houden en nog sterker maken in hun vak.  Levenslang leren is noodzakelijk. Enkel zo kan u in een snel veranderende wereld de concurrentie voor blijven. Het is belangrijk dat u als werkgever voldoende aandacht schenkt aan ‘learning and development’ binnen uw onderneming.

Een persoonlijk ontwikkelingsplan voor elk van uw medewerkers helpt daarbij.

 

Wat is een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP)?

Een POP is een afspraak, een engagement of zelfs een contract tussen de werkgever en een werknemer over zijn persoonlijke ontwikkeling.  Dit plan houdt rekening met de huidige en toekomstige functie-eisen van de werknemer en zorgt ervoor dat uw werknemer groeit binnen zijn functie.

Hoe start u als werkgever aan zo’n POP voor uw medewerker?

Start vanuit de noden van uw medewerker. Uit functioneringsgesprekken en evaluatiegesprekken haalt u heel wat informatie over de motivatie, de drijfveren, de ambities en de noden. Er zullen ook te ontwikkelen competenties uit voort komen.

Zorg dat uw medewerker inzicht krijgt in zijn competenties en toekomstbeeld. Stel relevante vragen.

Laat uw medewerker nadenken over vragen zoals:

  • Waar ben ik goed in?
  • Wat doe ik graag?
  • Wat motiveert mij?
  • Wat voor type mens ben ik?
  • In welke richting wil ik mij verder ontwikkelen?
  • Wat is mijn visie op mijn loopbaan?
  • Wat zou ik daarvoor moeten leren?

Bepaal als werkgever prioriteiten

Als werkgever moet u nagaan welke competenties prioritair zijn binnen uw onderneming en welke minder belangrijk zijn. Hou rekening met de lange termijn doelstellingen van de organisatie en de huidige en toekomstige functie-eisen van de job van uw medewerker.

Concretiseer de doelstellingen.

Bespreek met uw medewerker hoe u de doelstellingen zal realiseren op korte termijn (1 jaar) en de middellange termijn (1 tot 5 jaar). Zorg dat ze haalbaar, concreet en meetbaar zijn en voorzie de nodige middelen.

Wederzijds engagement

Een ontwikkelingsplan kan enkel slagen als het engagement langs beide kanten genomen wordt. Leg daarom de afspraken vast en onderteken het document beiden om het engagement te bevestigen.

medewerkers in het vrije beroep

 

 

Deze tips voor het opstellen van een persoonlijk ontwikkelingsplan komen uit “Medewerkers in het vrije beroep“. Daarin geeft Charlotte Pollet van de Federatie voor Vrije Beroepen tips aan praktijkhouders in de vrije beroepspraktijk voor een sterk HRM-beleid. Verschillende thema’s komen aan bod, aangevuld met concrete tools, checklists en tips & tricks. Meer informatie over deze praktische pocket? Klik hier.


Lees ook

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief