Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Internering: licht aan het einde van de tunnel?

InterneringSinds 1 oktober 2016 is de nieuwe wet op de Internering in voege. Iemand kan worden geïnterneerd als hij een misdrijf heeft gepleegd, maar niet toerekeningsvatbaar is. De geïnterneerde persoon weet wel wanneer hij wordt geïnterneerd, maar niet wanneer hij terug een vrij persoon zal zijn.

De wet zou een grote stap voorwaarts moeten zijn voor delictplegers met een psychiatrische aandoening of met een mentale beperking en betekent een cruciale stap in het uiteindelijke einddoel: elke geïnterneerde de kwaliteitsvolle opvang bieden en de nodige begeleiding geven. Dit buiten de muren van de gevangenis, met re-integratie in de maatschappij als ultieme doel.

Maar ruim één op vijf van de geïnterneerde personen in België komt nog steeds in een gevangenis terecht. Door chronische overbevolking is er vaak geen plaats in de forensische vleugels of instellingen. Hiervoor werd België al 23 keer door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens veroordeeld.

Toch is er een positieve evolutie naar de behandeling van geïnterneerde personen in plaats van onbehandelde opsluiting. Therapeutische ondersteuning is het sleutelwoord voor de behandeling van geïnterneerde personen. Dat gebeurt idealiter in het forensisch psychiatrisch zorgcircuit, met mogelijkheden die variëren van een gesloten instelling over beschut wonen tot ambulante begeleiding. Hoewel de nood hoog blijft, werden ondertussen al vele belangrForensische psychiatrieijke initiatieven genomen.

Zo voorzien onder meer het U.P.C. Sint-Kamillus Bierbeek en het P.C. Sint-Jan Baptist Zelzate aangepaste therapie in speciale forensische afdelingen. Ook niet-therapeutische initiatieven kunnen hiertoe bijdragen, zoals het Gentse Villa Voortman of Radio Begijnenstraat.

Een recentere evolutie is de oprichting van het Forensisch Psychiatrisch Centrum in Gent, waar plaats is voor 264 personen, en de geplande opening van het FPC Antwerpen later dit jaar. Die high security voorzieningen moeten zorg op maat leveren in een klinische setting met als doel de terugkeer van de geïnterneerde persoon naar de samenleving of naar een vervolgvoorziening. Zo zijn er circuits van beveiligde afdelingen en woningen die zorg bieden aan medium risk geïnterneerde bewoners.

Het nieuwe beleid in België: een metamorfose?

Nog tot 15 oktober kan u in Museum Dr. Guislain in Gent de tentoonstelling '(On)behandeld. Over internering, schuld en boete' bezoeken. Deze tentoonstelling is een samenwerking tussen de Orde van Vlaamse Balies, Handelsreizigers in ideeën en Museum Dr. Guislain. De expositie wil het debat rond forensische psychiatrie voeden, en confronteert de historiek, de dwingende actualiteit en de regelgeving met verhalen van daders en slachtoffers.

Meer informatie over de tentoonstelling

Wil u meer weten over internering? In het boek "Internering. Het nieuwe beleid in België: een metamorfose?" geven verschillende specialisten met ervaring en expertise op het vlak van internering antwoorden op de talrijke vragen die er zijn één jaar na het verschijnen van de gewijzigde interneringswet.

Meer informatie over het boek "Internering"


Lees ook

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief