Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Hoe zetten we patrimonium terug optimaal in voor de burger?

Bron: Artikel Ter Zake – nr. 4 jaargang 2014.

‘Wat wij hebben’ aan vastgoed is niet per se afgestemd op ‘wat wij willen’. Op korte termijn zorgt het Veerle Follensgebrek aan afstemming tussen vraag en aanbod in maatschappelijke sectoren zoals onderwijs en welzijn voor zeer acute tekorten in kwaliteit en kwaliteit. Achterstallig onderhoud en te weinig scholen en bedden in woon- en zorgvoorzieningen zijn hier slechts enkele voorbeelden van. Maatschappelijk verantwoord vastgoed is vastgoed waarin vraag en aanbod op mekaar afgestemd zijn en blijven. Veerle Follens beschrijft in haar boek hoe het patrimonium van de burger terug optimaal kan worden ingezet voor de burger.

Het boek van Veerle Follens gaat over ons publiek patrimonium of ons ‘maatschappelijk vastgoed’. Volgens Wikipedia betreft dit in eerste instantie gebouwen waarin gebruik en financiering duidelijk afgebakend zijn:

  • waarin maatschappelijke diensten aan burgers worden verleend of door burgers zelf worden gecreëerd;
  • waarvan de exploitatie (gedeeltelijk) door publieke middelen mogelijk wordt gemaakt;
  • waarin vraag (burgers) en aanbod (instellingen) fysiek bij elkaar komen en
  • waar iedereen (voor wie het bedoeld is) toegang toe heeft.

Ons patrimonium kampt enerzijds met veel oppervlakte, waarvan een groot deel onderbenut en/of slecht gepositioneerd is, dat véél kost in onder meer onderhoud en verbruik en weinig inkomsten genereert. Anderzijds kent iedereen in zijn gemeente wel een ouder die al om vijf uur is moeten opstaan om zijn of haar kind ingeschreven te krijgen in de lokale school of die zijn bejaarde ouders op een wachtlijst heeft staan om opgenomen te worden in een woon-zorgcentrum.

Tot op heden zorgden lokale besturen zelf grotendeels voor collectief, sociaal-cultureel vastgoed zoals scholen, woonzorgcentra, cultuur- en sportaccommodatie,….

Lokale besturen staan echter onder druk en de overheid moet ‘meer doen met minder’ of (delen van) maatschappelijke taken aan anderen overlaten …

cover ter zake 0414

 

> Download het volledige artikel uit Ter Zake en kom meer te weten over hoe lokale besturen hun patrimonium optimaal kunnen inzetten.


Lees ook

Publicaties in de kijker

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief