Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Twintigste editie van Erfgoeddag

2021 is een speciaal jaar voor Erfgoeddag. Door het coronavirus, maar ook vooral omdat dit jaar de twintigste editie van Erfgoeddag gevierd wordt! Op zaterdag 24 april en zondag 25 april kunnen erfgoedliefhebbers onze erfgoedschatten ontdekken. De jaarlijkse Erfgoeddag is een sensibiliseringsactie rond cultureel erfgoed voor het brede publiek, de sector, de pers en het beleid in Vlaanderen en Brussel. Het thema van dit jaar is 'De Nacht'. > Ontdek hier meer over Erfgoeddag.

Erfgoed in de kijker dankzij Monumenten en Landschappen

Sinds het najaar van 2020 zet het tijdschrift Monumenten en Landschappen in elk nummer een stukje erfgoed in de kijker. In de nieuwe redactionele rubriek Erfgoed in de kijker wordt in een korte bijdrage een bescherming, restauratie, opgraving in de kijker gezet. Ontdek hier vijf erfgoedtips uit M&L:

 • Abstracte gloed van licht en kleur. De Sint-Anna-ten-Drieënkerk op Antwerpen-Linkeroever

  De parochiekerk Sint-Anna-ten-Drieën uit 1968-1970 vervangt een oudere neogotische kerk die moest wijken voor de zandopspuiting van Linkeroever. Op zoek naar eigentijdse voorbeelden voor de nieuwe kerk, trokken architect Jos Ritzen en pastoor Albert Janssen op studiereis naar Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Nederland. De Bruder Klaus Kirche in Birsfelden nabij Bazel, een ontwerp van de Zwitserse architect Hermann Baur uit 1955-1959, beantwoordde het best aan hun idealen. Ritzen nam de basiskenmerken van dit gebouw haast integraal over, maar vertaalde de plattegrond en het volume naar de schaal en de behoeften van de parochie. Glazenier Jacques Loire uit Chartres creëerde een ensemble glas-in-betonramen voor de kerk. Zijn abstracte composities waarvan kleur en patroon een dialoog aangaan met de architectuur, behoren tot de belangrijkste uitingen van naoorlogse glaskunst in Vlaanderen. De parochiekerk Sint-Anna-ten-Drieën is sinds 2 april 2020 beschermd als monument, omwille van de historische, architecturale en artistieke waarde. > Lees meer.

 • “Frisch water baart frisch verstand.” Een school met badhuis uit 1923-1925 in Vilvoorde

  De uitbreiding van de gemeenteschool in Vilvoorde met een badhuis was eerst bedoeld voor de schoolkinderen en later ook opengesteld voor het publiek. De school annex badhuis naar ontwerp van architect Daniël Francken is uitgevoerd in kleurrijke baksteenarchitectuur, illustratief voor het toenemend hygiënebewustzijn tijdens de 19de en vroege 20ste eeuw, onder meer beïnvloed door de industrialisering. In de interieurs bleven de decoraties en de installaties authentiek bewaard> Lees meer.

 • Mijn bouwke te Calmpthout. Het Arboretum Kalmthout en het buitenverblijf van Charles Van Geert

  Wie vandaag van de trein stapt in het charmante stationnetje van Kalmthout, kan zich even terug in de 19de eeuw wanen. Het dorpsbeeld rond de bareel van Kalmthout wordt gevormd door enkele deftige 19de-eeuwse villa’s, pittoreske interbellumcottages en eenvoudige dorpsbebouwing. Het Vangeertenhof domineert het beeld en fungeert sinds de restauratie in 2020, met zijn in ere herstelde opschrift Société Anonyme Horticole de Calmpthout, opnieuw als monumentaal uithangbord voor het Arboretum Kalmthout. Toch werd dit gebouw bij de inventarisatie van het bouwkundig erfgoed in 1985 niet weerhouden. Tijd om dit vergeten erfgoed in de kijker te zetten. > Lees meer.

 • Een streling voor de handen. De handschoenenzaak Boon in Antwerpen

  In de Antwerpse handschoenenwinkel Boon van 1929 kunnen de klanten nu nog altijd zacht aanvoelende en luxueuze handschoenen passen in een stijlvolle inrichting met geraffineerde verlichting. Dit ontwerp van architect François Bollekens in art-decostijl bewaart naast de mooie winkelpui en etalage-inrichting ook nog alle interieurelementen en attributen die bij een dergelijke speciaalzaak horen. > Lees meer.

 • Historische boomgaarden, bron van vergeten smaken

  Paul Van Laer ijvert met de Nationale Boomgaardenstichting voor het bewaren van deze historische fruitrassen en goochelt met hun tot de verbeelding sprekende namen. Hij roept herinneringen op aan de tijd dat hier honderden variëteiten werden geteeld, verwerkt en tot ver buiten de landsgrenzen uitgevoerd. Welk dorp straalt er meer ‘Haspengouw’ uit dan Bommershoven, deelgemeente van Borgloon? De traditioneel begraasde hoogstamboomgaard midden in het dorp, de kerk met pastorie en kasteel ertegenover, met enkele grote vierkantshoeves omgeven door een eigen boomgaard, een kapel en enkele burgerwoningen, zijn typische kenmerken voor de streek van Droog-Haspengouw. > Lees meer.

Nog meer weten over erfgoed in Vlaanderen?

Monumenten en LandschappenBent u een erfgoedfan? Wilt u zich verdiepen in wat België te bieden heeft op vlak van monumenten, landschappen en archeologie? Of bent u geïnteresseerd in alles rond erfgoedzorg in Vlaanderen?

> Abonneer u op het tijdschrift M&L

Wilt u weten wat het tijdschrift te bieden heeft voordat u beslist of u zich wilt abonneren?

> Vraag een proefnummer aanLees ook

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief