Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

De voordelen van nieuwe technologieën voor het notariaat

De digitale notaris - voorwoord Paul DanneelsVoor het nieuwe boek De digitale notaris van Benjamin Verheye schreef niemand minder dan Paul Danneels (Chief Transformation Officer Fednot) het voorwoord. In het voorwoord deelt Danneels enkele voordelen van nieuwe technologieën voor het notariaat. U leest zijn bijdrage hier.

Nieuwe technologieën hebben een enorme impact op onze wetgeving, met als logische voorbeelden de Algemene Verordening Gegevensbescherming, de regels rond elektronische handel en de regels rond financiële dienstverlening.

Specifiek voor het Belgische notariaat kwam er voor de vastgoedmarkt een aangepaste regelgeving betreffende de elektronische openbare verkoop, onder invloed van COVID-19 ontstond de nieuwe regelgeving rond de digitale volmacht voor het ondertekenen van een akte en dankzij de Europese regelgeving is er binnenkort de volledig digitale oprichting van een onderneming.

Voor juristen is de technologie echter niet enkel daarom van belang. Zij zal ook hun dagdagelijkse praktijk grondig veranderen. Daarom is het belangrijk dat mensen zoals Benjamin Verheye zowel de juridische als de technologische aspecten begrijpen en onderzoeken.

1. Onontbeerlijke hulpmiddelen

Artificiële intelligentie wordt een gamechanger en was dan ook een van de hoofdthema’s op het laatste tweejaarlijkse notarieel congres. In de media werden nieuwe technologieën zoals blockchain en artificiële intelligentie vaak voorgesteld als vervangers van bestaande juridische diensten. De realiteit leert echter dat dit eerder onontbeerlijke hulpmiddelen worden naast de human touch dan dat deze technologieën het einde van de beroepsgroep inluiden.

De nieuwe, op data gebaseerde diensten zullen gebruikmaken van geaggregeerde data om inzichten te verwerven en adviezen te formuleren. Voor persoonsgebonden informatie zal in de data-architectuur steeds anonimisering ingebouwd moeten worden. Daardoor zal een terugkoppeling achteraf naar het individu niet mogelijk zijn. In die gevallen waarin persoonsgegevens tijdelijk nodig zijn, zal steeds vooraf toelating moeten worden gevraagd aan de burger. Immers elke verwerking van data en elke op data gebouwde dienstverlening dienen natuurlijk te gebeuren conform de basisbeginselen van de gegevensbescherming en de GDPR-wetgeving.

2. Een verhoogde klanttevredenheid

Nieuwe technologiegedreven producten en diensten van Fednot zullen de komende jaren het notariaat grondig veranderen. De nieuwe kracht dankzij AI op basis van alle beschikbare data en de transformatie van de huidige businessmodellen zullen ingrijpend zijn voor de hele organisatie. Notarissen en medewerkers kunnen zich hierbij bedreigd voelen voor wat deze technologie met zich mee kan brengen. Daarom is er naast de technische uitwerking van nieuwe producten een heel belangrijke rol in het begeleiden van de transitie waarbij het heel belangrijk is om uit te leggen hoe de combinatie van mens en technologie de klantentevredenheid ten goede zal komen.

3. Nieuwe opportuniteiten

Digitale evoluties creëren opportuniteiten voor de digitale juridische dienstverlening van de toekomst. We hebben weinig specialisten die in beide domeinen thuis zijn, maar Benjamin Verheye is hierin een van de weinigen die beide kanten van de medaille kent. Maak gebruik van zijn kennis en lees dit boek met veel aandacht om de wereld van morgen mee vorm te geven.

Wilt u zich verdiepen in technologie voor en door het notariaat?

De digitale notarisOntdek het boek De digitale notaris

Benjamin Verheye bespreekt in het boek De digitale notaris de rol die technologische innovatie speelt in het hedendaagse notariaat en kan spelen in de toekomst. Daarbij wordt getracht om steeds het evenwicht te bewaren tussen juridische en notariële informatie, enerzijds, en technologische informatie, anderzijds.

MEER INFO OVER HET BOEK

 

Ontdek het ondemandwebinar Technologie en/in het notariaat

Ziet u liever Benjamin Verheye en Paul Danneels aan het woord over dit onderwerp? In dit ondemandwebinar bespreken ze o.a. volgende onderwerpen zowel vanuit een macro- als een micro-perspectief:

  • de digitale notariële akte;
  • artificiële intelligentie binnen het notariaat;
  • smart contracts;
  • cryptocurrencies in de notariële praktijk;
  • smart building;
  • circulair vastgoed.

SCHRIJF U IN


Lees ook

Publicaties in de kijker

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief