Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Blockchain: ook een revolutie in de juridische sector?

U kunt de laatste tijd amper een krant openslaan (of een gesprek aanknopen op een netwerkborrel), zonder dat de begrippen Blockchain en Bitcoin vallen. Zelfs niet-beleggers blijken gefascineerd door de materie. Maar wat is die fameuze Blockchain nu precies? En vooral: wat kan het voor u als advocaat betekenen? U leest het in deze blogpost.

Van Bitcoin naar Blockchain

Laat ons even terugkeren in de tijd. Een paar jaar geleden stak voor het eerst een bizarre, ogenschijnlijk onbelangrijke crypto-munt de kop op: de Bitcoin. In de begindagen leek de Bitcoin een digitale rariteit, een betaalmiddel voorbehouden voor een handvol internetfreaks die het al een succes vonden dat ze 10.000 bitcoins konden inruilen voor twee pizza’s (en ja, dat is écht gebeurd).

Niemand had toen kunnen voorspellen dat Bitcoin zo zou blijven groeien. Op vandaag is één bitcoin net geen 10.000 USD waard. Dankbaar voer voor krantenkoppen. Maar het echte verhaal is de technologie die achter de virtuele munteenheid zit. En dat is Blockchain.

Wat is nu die “Blockchain”?

Betalen zonder fysieke munten of biljetten, maar op basis van een paar regels computercode, dat is Bitcoin. Zo ver zijn we al.

Die regels staan in een groot digitaal logboek, waarin gebruikers samen de transacties (of ‘blocks’) van de cryptomunten bijhouden. Dat gaat op basis van wiskundige formules, waar niet mee te knoeien valt. Het logboek groeit constant aan en laat alle transacties door de tijd heen zien. Iedere computer die aangesloten is ontvangt een update van de transacties en kan elke transactie verifiëren. Een centraal orgaan dat alles controleert wordt op die manier overbodig want fraude is bijzonder moeilijk. Iedereen houdt iedereen eerlijk, dat is het idee. 

De technologie die dit mogelijk maakt is Blockchain. Oorspronkelijk was die louter ontwikkeld om de handel in Bitcoins mogelijk te maken. Maar ondertussen blijkt dat toepassingen in allerhande sectoren en industrieën mogelijk zijn.

Toepassingen van Blockchain in de juridische wereld

Momenteel wordt Blockchain vooral gebruikt om transacties te verifiëren en te coderen. Daarnaast kunnen bijna alle soorten documenten in het systeem geregistreerd worden, bijvoorbeeld wie de rechten heeft op een tekst, een muziekstuk of de eigenaar is van een kunstwerk.

Ook voor de juridische branche zijn er tal van toepassingen denkbaar, waarvan ‘smart contracts’ de meest voor de hand liggende is. Dit zijn contracten die gebruik maken van de Blockchain-technologie om zichzelf automatisch te implementeren. De overeenkomsten worden via computercode in de Blockchain opgenomen en uitgevoerd, zonder menselijke tussenkomst, als de vooropgestelde voorwaarden vervuld zijn. Zo’n contracten worden nu al gebruikt in de financiële wereld, in supply chain management, de gezondheidszorg, enzovoort. Contracten schrijven wordt zo voor een stuk contracten programmeren met computercode.

Maar de juridische implicaties gaan verder dan die zogeheten ‘slimme’ overeenkomsten. Blockchain kan gebruikt worden om allerhande juridische zaken te registreren en te verifiëren. Overal waar een logboek of grootboek nodig is, kan de Blockchain-technologie van pas komen: bij de registratie van officiële akten, contracten, eigendomsaktes, rechtbankdocumenten, de overdracht van gelden, enzovoort.

De Blockchain-technologie biedt heel wat mogelijkheden, maar is uiteraard geen mirakeloplossing. Kritische geesten zullen opmerken dat er nog steeds controlemaatregelen nodig zijn en dat er een systeem moet komen om eventuele geschillen te beslechten. Dat lijkt evenwel niet onoverkomelijk. Advocaten die graag een stapje voor zijn verdiepen zich best nu al verder in de materie. En wie weet wordt uw ereloon op termijn in bitcoins uitbetaald?

 

Meer lezen over de toekomst van de advocatuur?

Trendrapport voor juridische sectorLees ook

Publicaties in de kijker

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief