Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Artificiële intelligentie in de advocatuur: binnenkort een robot op uw stoel?

Wordt u al zenuwachtig van de indrukwekkende technologische vooruitgang van artificiële intelligentie (‘AI’) in de juridische wereld? Is uw job als advocaat het volgende slachtoffer van tech startups in Silicon Valley? Wellicht loopt het zo’n vaart niet en hoeft u binnenkort uw kantoor nog niet te delen met een robot. Toch is er heel wat beweging op het vlak van AI, ook in de juridische sector. Een gewaarschuwd confrater is er twee waard.

Artificiële intelligentie in de juridische sector: meer evolutie dan revolutie

Eerst het goede nieuws. McKinsey Global Institute analyseerde meer dan 2000 activiteiten en 800 beroepen en kwam tot de conclusie dat slechts 5% van de taken van advocaten volledig overgelaten zouden kunnen worden aan AI, onder de huidige stand van de technologie. Als we er ook de taken bijnemen die slechts gedeeltelijk kunnen geautomatiseerd worden, komen we aan 23% van het totale takenpakket van de advocaat.

Geleidelijk aan zou dat aandeel beginnen oplopen. Uit het onderzoek blijkt echter dat we aankijken tegen een evolutie in fasen, verspreid over de komende 10 à 20 jaar. De evolutie is geleidelijk maar duidelijk: advocaten zullen hun tijd meer en meer spenderen aan de moeilijkste en meest waardevolle taken. Andere juridische diensten komen steeds meer in handen van niet-juristen. Of van technologie.

Routine vs. toegevoegde waarde

En dus hoeft de komst van AI in de juridische wereld niet gelijk te staan aan een doemscenario waarin de advocaat niks meer te betekenen heeft. Wel integendeel. De taken die zich het beste lenen tot automatisering zijn vaak repetitieve taken, zoals het verzamelen en analyseren van data. Als AI advocaten daarbij kan helpen en zo tijd voor hen kan vrijmaken om meer met de kern van het beroep bezig te zijn, dan is dat een positieve evolutie.

Neem bijvoorbeeld de AI-technologie ‘natural language processing’. Die technologie is al uitzonderlijk nuttig gebleken bij het voorspellen van welke documenten relevant zullen zijn voor een bepaald dossier. Dit is ook de voornaamste manier waarop advocatenkantoren op vandaag AI inzetten: voor de typische zoekopdrachten in e-discovery, due diligence en het nakijken van contracten.

Andere typische taken, die tot de essentie behoren van wat het betekent om advocaat te zijn, zoals pleiten, conclusies schrijven en cliënten adviseren, zullen wellicht nog een hele tijd buiten het bereik van automatisering blijven.

De toekomst is nu

En toch zien we steeds geavanceerdere toepassingen van AI.

Zo is er bijvoorbeeld Ross Intelligence, een programma dat voor u de rechtsspraak doorploegt op zoek naar de meest relevante zaken voor uw dossier (in volgorde van belang!). De tool biedt ook een andere dienst aan: stel een juridische vraag en Ross beantwoordt die een dag later. U ontvangt het antwoord samengevat in een paar paragrafen en verder toegelicht in een uitgebreide memo met achtergrondinformatie. Een blik achter de schermen leert dat de automatisering ook daar nog niet helemaal doorgedreven is: de robot achterhaalt de kern van de antwoorden, maar het zijn mensen van vlees en bloed die de uiteindelijke versie van de memo schrijven.

En er zijn nog behoorlijk indrukwekkende AI-instrumenten die de markt veroveren. Analytics software als Lex Machina analyseert rechtsspraak en andere data om voorspellingen en profielen te maken van rechters, partijen en advocaten. Wat zijn de kansen dat een bepaalde rechter zus of zo beslist, rekening houdend met vroegere vonnissen? Is de advocaat van de tegenpartij iemand die doorgaans de kaart van het proces trekt, of is het iemand die steeds op zoek gaat naar een schikking?

Conclusie

Momenteel liggen de grootste winsten bij het automatiseren van routineuze taken, typisch die taken waar cliënten steeds minder voor willen betalen. Waar cliënten wél voor willen betalen is strategie, creativiteit, empathie, beoordelingsvermogen, ervaring. Technologie die die zaken kan automatiseren ligt voorlopig nog niet binnen handbereik.

Gratis download

Meer lezen over de veranderende juridische wereld? Ontvang* gratis ons minimagazine over innovatie in de advocatuur. Veel leesplezier!

Whitepaper innovatie in de advocatuur*Vul het formulier in en ontvang het minimagazine gratis in uw mailbox.


Lees ook

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief