Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Armoede: een complex probleem

Ongeveer 10% van de Vlamingen bevindt zich onder de armoedegrens. De vaststelling dat zoveel mensen in een klein, welvarend, Westers land het moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen, stelt het beleid voor grote uitdaging. Vooral omdat armoede een zeer complexe problematiek is.

Wie arm is, ervaart problemen op allerlei domeinen van het leven. Inkomenstekort gaat bijna altijd gepaard met achterstand op andere domeinen.

Zo hebben mensen met een inkomenstekort vaak moeilijkheden met huisvesting, school, gezondheid of een beperktere sociale en culturele participatie.

Onderzoek uit 2011 en 2012 maakt dit verschil in ongelijkheid tussen de hoogste en de laagste inkomens goed duidelijk:

 

Laagste 20% inkomens

Hoogste 20% inkomens

Woning met gebreken

37%

15%

Subjectieve gezondheidsbeleving (zeer) slecht

13%

1%

Niet deelnemen aan cultuur

43%

11%

Van geen enkele vereniging lid zijn

67%

37%

Geen internetgebruik in de laatste 3 maanden

47%

8%

Bron: Welzijn in Vlaanderen – Bram Verschuere – p.80

Vanuit een meerdimensionele visie kan u stellen dat armoede een probleem is dat ontspringt in het gegeven dat iemand het financieel moeilijk heeft, wat op zich leidt tot een toestand van problemen op allerlei aspecten van het leven.

Kortom: een effectief armoedebeleid moet rekening houden met deze complexiteit en inspelen op de diverse aspecten van de problematiek.

welzijn in vlaanderen

 

Meer weten over Armoedebeleid in Vlaanderen?

In het boek Welzijn in Vlaanderen maakt Prof. Bram Verschuere u wegwijs in een van de meest complexe beleidsdomeinen. Een duidelijke situering, de focus op beleid en dienstverlening en een heldere analyse van aandachtspunten en uitdagingen zorgen ervoor dat dit boek een onmisbare handleiding is voor elke actor in het Vlaamse Welzijnslandschap.

Welzijn in Vlaanderen is uitgegeven bij die Keure en is online te koop voor 39 euro.


Lees ook

Publicaties in de kijker

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief