Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Wat als de preventieve aanpak van ongedierte niet werkt?

Om aan geïntegreerde ongediertebeheersing te doen moet een doordachte strategie opgezet en gevolgd worden. Deze bestaat uit 4 fases: kakkerlakken

  1. Ongedierte-inzicht: dit gaat over kennisverwerving als basis voor de uitbouw van een geïntegreerd ongediertebeheerssysteem
  2. Ongediertewering: hierbij moet vooral aandacht besteed worden aan bouwkundige aspecten en hygiëne
  3. Ongediertedetectie: door middel van detectiesystemen gekoppeld aan regelmatige controle kan een idee gevormd worden over de aan- of afwezigheid van ongedierte
  4. Ongediertebestrijding: dit is de laatste fase die enkel wordt toegepast bij problemen

In de blog ‘Ongedierte in de voeding? Neen, bedankt!’ gingen we dieper in op de preventieve aanpak. Maar wat doet u als alle preventieve maatregelen niet helpen?

Ongediertebestrijding

Na detectie van een verhoogde activiteit door ongedierte moet overgegaan worden tot bestrijding. Er moet altijd eerst een niet-chemische bestrijdingsmethode aangewend worden. Pas daarna mag overgestapt worden op een chemische bestrijding.

Voorbeelden van niet-chemische bestrijdingsmiddelen zijn bv. vangkooien en vallen voor knaagdieren, hittebehandeling voor insecten of het gebruik van netten voor vogels.

rattenvalChemische bestrijdingsmiddelen zijn de allerlaatste hulpmiddelen die u mag inzetten om ongedierte te weren.

Om knaagdieren te bestrijden kan u gebruik maken van rodenticiden. Dit zijn langzaam werkende bestrijdingsmiddelen tegen ratten en muizen. Na diverse opnames door de knaagdieren kunnen de bloedstollingsremmers hun werk doen.  U kan gebruik maken van lokaas dat bestaat uit een aantrekkelijke voedingsstof gemengd met een giftige, actieve stof.

Om insecten tegen te gaan kan u insecticiden gebruiken. Er bestaan verschillende werkingsmechanismen waardoor de insecten gedood of gehinderd worden in hun ontwikkeling. Bespuiten, vernevelen of begassen zijn mogelijke toepassingstechnieken, maar ook het plaatsen van lokaas is een toe te passen methode.

Er bestaan ook chemische bestrijdingsmiddelen voor vogels: aviciden. Aangezien vogels wettelijk beschermde diersoorten zijn, kan chemische bestrijding niet worden toegepast. Er is momenteel geen enkel product dat toegestaan wordt voor dit gebruik.

ongediertebeheersing

 

Wil u meer weten over de beheersing en bestrijding van ongedierte? Lees dan het boek ‘Ongediertebeheersing’ van Eveline Notebaert, een praktische handleiding, waarin u stap voor stap inzicht krijgt in de problematiek.


Lees ook

Publicaties in de kijker

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief