Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

10 tips om te overtuigen als jurist

Word jij een echte redenaar met deze tips?
De tijd is voorbij dat juristen gezien worden als dienaars van de rechtbank. Vandaag vindt men juristen in zeer verschillende beroepen: niet enkel in de advocatuur en magistratuur, maar in verschillende functies binnen de bedrijfswereld, op alle bestuursniveaus en op tal van domeinen in het maatschappelijke leven.
 
In dit ruime beroepenveld zijn invloed, overtuigingskracht en doorzettingsvermogen net zo belangrijk als vakkennis zelf. Maar hoe versterk je je overtuigingskracht? Hoe vergroot je je invloed?
 
Inger Hoedt-Rasmussen en Jonas Gabrielsen geven in hun boek ‘De jurist in actie: identiteit, retoriek en overtuigingskracht’ concrete tips en oefeningen om als jurist nog beter te kunnen overtuigen. Hier krijg je alvast 10 tips:

 

1. Ken jezelf. Overtuigingskracht is vooral een kwestie van techniek en training. Beiden zijn aangepast aan diegene die wil overtuigen. Door jezelf te kennen, kan je de juiste zaken oefenen.

2. Gebruik rolmodellen. De vraag wie je professioneel waardeert zal je vaak ook het antwoord geven op de vraag wie je zelf professioneel wilt zijn.

3. Er zijn auditief dominant, visueel dominant en kinetisch dominant georiënteerde mensen. Weet voor jezelf wat je bent en maak van dit inzicht gebruik voor de keuze van je presentatietechnieken en communicatiemiddelen.

4. Wil je een publiek overtuigen? Stel jezelf 3 vragen:

  • Waarom zal het publiek naar mij luisteren?
  • Wat is het sterkste argument van de zaak?
  • Waar en hoe kan het publiek aanvoelen waarover ik spreek?

5. Associeer mondelinge communicatie met eenvoudige communicatie: succes en overtuigingskracht veronderstellen dat je tot op het bot gaat, je kernpunten uitlegt en eenvoudige taal spreekt.

6. Geschreven tekst of mondelinge presentatie?

  • Abstracte aanpak, heel veel informatie en gedetailleerde analyse van problematiek noodzakelijk ? Kies voor geschreven tekst.
  • Concrete, levendige en actuele benadering beter? Neem het woord.

7. Gebruik de ruimte en begeef je tussen je publiek. Plaats jezelf centraal, staand of zittend. Verplaats je terwijl je spreekt.

8. Maak gebruik van artistieke taal: stel retorische vragen, herhaal je kernbegrippen en gebruik tegenstellingen om het begrip te vergroten.

9. Wees bewust van je lichaamstaal. Train met lichaamstaal die een bepaald gevoelen uitdrukt. Gebruik de spiegel zodat je kan zien hoe een boze of gefrustreerde jurist eruitziet. En hoe zie je er uit als een tevredene, bekwame of charismatische spreker?

10. Maak je leiderschap duidelijk. Vervang neutrale persoonlijke voornaamwoorden zoals ‘ik’ en ‘mijn’ met autoritaire zelfverwijzingen zoals ‘als voorzitter meen ik’, ‘als diensthoofd vind ik’ of ‘gelet op mijn verantwoordelijkheid’ .Lees ook

Publicaties in de kijker

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief