Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Hoe motiveer je je medewerkers zonder ze te controleren?

Weet jij al hoe je je medewerkers volledig kan laten openbloeien? Hoe je hen optimaal kan motiveren? En hoe dit ertoe leidt dat ze fantastische prestaties neerzetten? Moeilijk is het niet, maar het is wel belangrijk dat je de basisprincipes kent en toepast. En dat je je niet laat (mis)leiden door enkele hardnekkige motivatiemythes. Elke organisatie, elk team, elke leidinggevende en elke medewerker kan dit. Benieuwd hoe een motivatietraject concreet in zijn werk gaat? Hermina Van Coillie, die samen met Anja Van den Broeck het boek Motiveren zonder controleren schreef, deelt het in deze blog.


Fase 1: Inspireren - Kennismaken met de zelfdeterminatietheorie

Via een keynote of inspiratiesessie maak je kennis met de basisprincipes van één van de meest invloedrijke motivatietheorieën van deze eeuw, de zelfdeterminatietheorie. Je ontdekt dat je op 4 verschillende manieren gemotiveerd kan zijn voor iets, het belang van zinvolheid, de kracht (en relativiteit) van intrinsieke motivatie, en hoe nefast interne en externe dwang zijn. Daarnaast leer je hoe je de optimale motivaties kan verhogen

Fase 2: Verdiepen

Hier verdiepen we en focussen we op concrete thema’s die momenteel belangrijk zijn binnen jouw organisatie: stress, welzijn, veerkracht, afstandswerk, behoeften, waarden, de ABC taal (verbindend communiceren), leidinggeven, werken van op afstand, het hybride werken, vertrouwen, enz. In functie van de noden van jouw organisatie, verdiepen we één of meerdere topics. Succes gegarandeerd.

Fase 3: Ervaren – voelen

Hier ervaar je hoe krachtig de ZDT is. Je voelt het ABC, herkent patronen in je leven en leert hoe je hier zelf mee aan de slag kan. Daarnaast werken we hier ook op jouw motivatie-issues, zoals:

  • Hoe kan ik mezelf motiveren om telefoontjes te doen? Ik blijf ze maar uitstellen.
  • Hoe kan ik een betere relatie opbouwen met klant X? Momenteel beschouwt hij ons niet als een partner, maar als een bedreiging. Ik denk dat hij ons niet vertrouwt.
  • Hoe kan ik ‘Magda’ motiveren om meer samen te werken?
  • Hoe kan ik mijn team opvolgen van thuis uit terwijl zij wel aanwezig zijn in het bedrijf?

Fase 4: Implementatie – Strategische veranderingen nodig?

Met alle info die we nu hebben, alle punten waar de medewerkers op vastlopen, ... Wat kunnen we nu op organisatieniveau veranderen? Welke zaken pak je graag structureel aan?

Belangrijk:

  • Deze hele aanpak werkt, de effecten en resultaten zijn spectaculair.
  • Deze aanpak is evidence-based en wetenschappelijk onderbouwd.
  • Geen enkel traject is hetzelfde. Dit wordt volledig afgestemd op wat de organisatie wenst en nodig heeft.

 

Motiveren zonder controleren

Meer weten over Motiveren zonder controleren?

Dit boek van Hermina Van Coillie en Anja Van den Broeck vertelt leidinggevenden, managers, bedrijfsleiders, hr-medewerkers, preventieadviseurs en iedereen die beter en efficiënter wil motiveren, meer over de zelfdeterminatietheorie (ZDT) van Deci en Ryan. ZDT focust op een kwalitatief hoogstaande vorm van motivatie en stelt een handig ABC van motivatie voorop. Op basis van deze principes en aan de hand van oefeningen en voorbeelden uit de praktijk komt een hele set van tools aan bod die je op weg zetten om anderen en jezelf op het werk te motiveren, maar zonder te controleren. Dat zorgt voor een boost voor de medewerkers én de organisatie!

BESTEL HET BOEK

Meer weten over een motivatietraject? Contacteer Hermina Van Coillie via Herminavc@gmail.com.


Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief