Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Voorkooprechten - Opleiding op maat

Waarom?

Het recht van voorkoop is een wettelijk recht waarbij een houder van dat recht de voorrang heeft op een kandidaat-koper om onder dezelfde voorwaarden en prijs gronden en/of gebouwen aan te kopen. Dit heeft betrekking op individuen maar ook overheden kunnen in bepaalde situaties een ‘recht van voorkoop’ verkrijgen.

Voor overheidsinstellingen is dit een nuttig instrument om hun opdracht van openbaar nut te realiseren op diverse domeinen (o.a. natuurbehoud, ruimtelijke ordening, woonbeleid, waterbeleid, scheepvaart, enz...) Een eigenaar mag in dat geval alleen verkopen nadat hij de begunstigden van het voorkooprecht de gelegenheid heeft gegeven hun recht uit te oefenen.

Dat lijkt allemaal eenvoudig, maar in realiteit leidt het vaak tot moeilijkheden.

In de opleiding ‘Voorkooprechten’ krijgt u:

  • Een juridische stand van zaken van de toepassing van het decreet van 25/05/2017 houdende de harmonisering van de procedures van voorkooprechten. Met behulp van artikels en de recente rechtspraak worden zogenaamde harmonisatiedecreten belicht.
  • Juridische aandachtspunten van praktische toepassingen voor voorkooprechten aan de hand van werkelijke en fictieve casussen.

Wie geeft deze opleiding? Docenten: Sven Vernaillen & Nick Pluim, Advocaten GSJ Balie Antwerpen

 

DoelpubliekOp maat van: begunstigden, landmeters, overheden/ambtenaren/lokale besturen, notarissen, advocaten, vastgoedmakelaars, magistraten, …

 

Vraag een offerte op maat aan

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief