Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Onteigeningsrecht - Opleiding op maat

Waarom?

Het onteigeningsrecht is steeds in beweging. Er was een periode waarin elke overheid quasi zorgeloos een onteigeningsprocedure kon starten met een kleine kans dat de rechter het onteigeningsinitiatief onwettig zou verklaren. Die periode is onomkeerbaar voorbij. De onteigeningsrechter gaat zorgvuldig de externe en interne wettigheid van elk onteigeningsinitiatief onderzoeken en komt niet zelden tot het besluit dat het initiatief onwettig is. Dit geeft aanleiding tot aansprakelijkheidsprocedures. Het is daarom van het grootste belang dat elke administratieve en gerechtelijke onteigeningsprocedure nauwkeurig wordt voorbereid.

Doordat de Belgische onteigeningswetgeving voor heel wat procedureproblemen aanleiding gaf, heeft de Vlaamse overheid in 2012 het initiatief genomen om de onteigeningswetgeving grondig te hervormen. Ondertussen heeft de Vlaamse Regering een ontwerp het Onteigeningsdecreet goedgekeurd. Hiermee is de concrete aanzet gegeven voor een radicale ommezwaai in het (Vlaamse) Onteigeningsrecht. Niet alleen worden de administratieve en de gerechtelijke procedure fundamenteel gewijzigd, ook werden de principiële onteigeningsvoorwaarden aangepast, het recht op zelfrealisatie uitdrukkelijk werd geregeld, het recht op wederoverdracht volledig werd herschreven en het toepassingsgebied van de planologische neutraliteit werd veralgemeend.

Voor ambtenaren die er dagdagelijks mee bezig zijn, is het niet altijd vanzelfsprekend om bij complexe procedures de bomen door het bos te zien. Docenten en gedreven experts helpen u in de praktijkgerichte opleiding stap voor stap de verschillende fases van de onteigeningswetgeving te doorlopen.

De volgende elementen komen op een interactieve manier uitgebreid aan bod:

  1. De administratieve én gerechtelijke fase;
  2. Formulering van het aanbod;
  3. Onderhandeling over de vergoeding;
  4. Begroting van de onteigeningsvergoeding.

Wie geeft deze opleiding?Docenten:

  • Stijn Verbist, Docent UHasselt en Advocaat
  • Claire Buggenhoudt, Vrijwillig Wetenschappelijk Medewerker UHasselt en Advocaat

Doelpubliek

Op maat van: medewerkers van een lokaal bestuur die professioneel bezig zijn met onteigeningsprocedures

 

 

Vraag een offerte op maat aan

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief