x
Verzekeringsverplichting en vergoeding van ongevallen met motorrijtuigen anno 2024 (VOD)

Webinar on demand

Op maat van de advocaat en magistraat

Beschikbaar vanaf 06/06/2024

  • Kan u er nog aan uit of uw elektrische fiets nu wel of niet verplicht verzekerd moet zijn?
  • Of uw zoon/dochter nu naar school mag met de elektrische step?
  • Behoud ik de vergoedingsmogelijkheden als zwakke weggebruiker en is er vordering mogelijk bij het BGWF?

Ziet u als advocaat, magistraat, verzekeraar, … nog de bomen door het mobiliteitsbos?

Het juridisch kader inzake "nieuwe vormen van mobiliteit" heeft veel onduidelijkheden gekend de afgelopen jaren.

Tijdens dit webinar on demand zoeken we samen op een praktijkgerichte manier antwoorden op deze vragen aan de hand van de op til staande Belgische wetgeving in omzetting van de Europese Richtlijn 2021/2118 (Wijziging van Richtlijn 2009/103/EG betreffende de verzekering tegen de wettelijke aansprakelijkheid waartoe de deelneming aan het verkeer van motorrijtuigen aanleiding kan geven en de controle op de verzekering tegen deze aansprakelijkheid) met aandacht voor het recente arrest van het Hof van Justitie 12.10.23.

Hopelijk krijgt onze wetgever het juridisch kader op volle snelheid!

2024

Stéphane Vereecken
181,50
Beschikbaar
De sluier rond anonimiteit opgelicht ... (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 31/05/2023

In het Belgische strafprocesrecht en politierecht is voor de politie dan wel de burger een bepaalde identiteits-, privacy- en persoonsgegevensafscherming ingeschreven die bijzonder uiteenlopende verschijningsvormen kent. Een en ander is geenszins juridisch rustig bezit zodat men zeer zeker kan spreken van een brandend actuele thematiek. De nood aan een duidelijk overzicht is derhalve hoog! Naar aanleiding van het verschijnen van een uniek verzamelwerk onder de globale noemer ‘anonimiteit’ binnen de reeks ‘Straf(proces)recht en politierecht in perspectief’ organiseren we dit webinar on demand waarbij een selectie van de thema’s uit het nieuwe boek gepresenteerd worden door de respectieve auteurs.

Naast een algemene duiding bij het centrale onderwerp en van de link tussen de verschillende topics belicht in het boek, staan de volgende uiteenzettingen betreffende afschermingsregelingen uit het Wetboek van Strafvordering, relevante topics uit of in relatie tot de Wet Politieambt en bijzondere regelingen op het programma:

  • Politionele startinformatie
  • Filmen en fotograferen van politioneel optreden
  • Nieuwigheden inzake camerawetgeving
  • Anonimiteit in het sociaal strafrecht
  • De recente Klokkenluidersrichtlijn en de omzetting ervan in het Belgische recht

Kortom onmisbaar voor advocaten, magistraten, politie, overheden, … die op de hoogte willen zijn én blijven inzake de wetgeving, rechtspraak en rechtsleer over anonimiteit in haar verschillende facetten in het strafprocesrecht en politierecht.

2023

Filip Van Volsem, Kristof De Pauw, ...
199,65
Beschikbaar
Gedwongen opname - met blik op de toekomst (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 01/06/2023

Het aantal gedwongen opnames kent de laatste jaren een opvallende stijging. De problematiek is ook actueel in de media. Een gedwongen opname is bedoeld als een beschermingsmaatregel. De rechter kan iemand die “geestesziek” is en een gevaar vormt voor zichzelf of voor anderen in een psychiatrisch ziekenhuis laten opnemen indien er geen andere geschikte behandeling is.

De toepassing van de huidige regelgeving wijst echter op een soms moeizame verstandhouding tussen justitie, de gezondheidszorg en de verschillende sociale dienstverleningen. Daarnaast beantwoordt ze niets steeds aan de concrete noden van de patiënten.

Het wettelijk kader laat geen andere gedwongen behandeling, begeleiding of verplichte zorg toe. Een behandeling onder voorwaarden behoort momenteel nog niet tot de mogelijkheden als alternatief voor een gedwongen opname. Andere knelpunten zijn onder meer de toename van het aantal collocaties, de kwaliteit van de “omstandige medische verslaggeving” en de problematiek van personen met een verslaving. De problematiek is transversaal en vereist een multidisciplinaire aanpak in de gerechtelijke, maatschappelijke en medische dienstverlening.

Daarom pleiten diverse actoren voor een grondige evaluatie en herziening van de wet. Een werkgroep heeft daarover recent een eindrapport opgesteld. Er staat nu ook nieuwe wetgeving in de steigers.

Met dit uniek symposium georganiseerd door de Vredegerechten West-Vlaanderen wil men duiding geven aan de huidige regelgeving, lacunes blootleggen en mogelijke spanningsvelden uitklaren, dit met in het achterhoofd de geplande wetswijziging. Daarvoor worden alle actoren samen die met ‘gedwongen’ beschermde personen te maken hebben samengebracht in de hoop dat dit bijdraagt tot het slaan van bruggen op het terrein.

2023

Leo Vulsteke, Jan Desmet, ...
121
Beschikbaar
Hoe als gemeente meer impact hebben op ongewenste praktijken? (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 29/11/2023

Bestuurlijke aanpak

Steeds vaker nemen lokale besturen een actieve rol op in de aanpak van criminaliteit en overlast. Met deze studienamiddag willen we tegemoetkomen aan de groeiende interesse in de zogenaamde "bestuurlijke aanpak". Vanuit de ervaringen van actoren die met hun beide voeten in de praktijk staan delen we graag een aantal inspirerende praktijken. De nadruk ligt hierbij op de concrete rol die de gemeenten en in het bijzonder de burgemeester kunnen spelen bij het weren van ondermijnende uitbatingen. We hebben daarbij ook aandacht voor de partnerschappen waarin deze bestuurlijke aanpak concreet gestalte krijgt, zoals de samenwerking met diverse politie- of inspectiediensten.

  • Welke bevoegdheden heeft een burgemeester in het kader van de bestuurlijke aanpak?
  • Hoe gaat een bestuurlijke inbeslagname in zijn werk?
  • Wat kunnen gemeenten concreet ondernemen tegen een wildgroei aan wedkantoren of tegen schijndagbladhandels?
  • Hoe kan je met een moraliteitsonderzoek of met financiële screenings de vestiging van malafide ondernemers voorkomen?
  • En hoe pakt het Antwerpse DIFA-team een bestuurlijke of gerechtelijke sluiting van dekmantelbedrijven aan?

Tijdens dit webinar on demand krijgt u een antwoord op deze vragen en nog veel meer.

 

2023

Annemie De Boye, Sophie Lever, ...
127,05
Beschikbaar
Transportrecht (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 05/12/2023

Veilig op de weg

Glimmende trucks en volume-opleggers in diverse soorten en formaten. Wie ervan houdt, kan er zich dagelijks in het verkeer aan vergapen. Het is helaas niet al goud wat blinkt op de Vlaamse wegen. Overladen vrachtwagens, internationale chauffeurs die in hun cabine de nacht doorbrengen op overbevolkte parkings en onder druk niet altijd rust- en rijtijden respecteren, en transportondernemers die geconfronteerd worden met een kluwen van vergunningen en attesten. Advocaten en magistraten worden vaak geconfronteerd met deze complexe zaken, maar kennen zelf niet altijd hun weg in deze materie …

Hoog tijd om het licht te laten schijnen over het transportstrafrecht, knooppunt van internationaal, federaal en regionaal recht.

Vandaar dit nieuwe initiatief van het Tijdschrift van de Politierechters … Tijdens dit webinar on demand wordt eerst een algemeen kader geschetst met aandacht voor recente wijzigingen en komende reglementering, nadien worden 3 topics door specialisten op een praktische en toegankelijke manier besproken.

Op naar meer veiligheid op de weg!

2023

Stijn Mannaert, Koenraad Vanschoren, ...
175,45
Beschikbaar
Cybercrime (VOD)

Webinar on demand

Recente ontwikkelingen materieel cyberstrafrecht en artificiële intelligentie en strafrechtelijke verantwoordelijkheid

BESCHIKBAAR OP 14/12/2022

Wie in de wereld van vandaag wil functioneren, of zelfs maar overleven, kan niet meer buiten het digitale. Deze alomtegenwoordige digitalisering heeft dan ook een onvermijdelijke en aanzienlijke impact op eenieder, niet in het minst op de (straf)rechtspracticus die meer dan eens geconfronteerd wordt met zgn. ‘cybercriminaliteit. Deze internetcriminaliteit is een van de snelst groeiende vormen van criminaliteit in onze samenleving en neemt logischerwijze een steeds prominentere plaats in binnen het straf- en strafprocesrecht.

Deel 1 van deze studienamiddag focust op cybercrime en het materieel strafrecht: naast een algemeen overzicht van de ICT-gerelateerde misdrijven zal ingegaan worden op de specifieke recente ontwikkelingen in de Belgische wetgeving en rechtspraak inzake materieel cyberstrafrecht.

Deel 2 handelt vervolgens over het spraakmakende begrip ‘artificiële intelligentie’ en de  fundamentele vraag naar de strafrechtelijke verantwoordelijkheid die deze nieuwe technologievorm met zich meebrengt. Daar waar het ondertussen immers buiten kijf staat dat ‘AI’-systemen binnen onze samenleving (autonoom) handelingen en nalatigheden kunnen stellen, is voorlopig niet duidelijk in hoeverre ons bestaande schuldstrafrecht aangepast is – dan wel aangepast zal dienen te worden - aan de unieke eigenschappen van kunstmatige intelligentie.

2022

Julie Petersen, Patrick Waeterinckx
125
Beschikbaar
Drugs- en alcoholzaken in het verkeer (VOD)

Webinar on demand

Het gebruik van een combinatie van drugs, of van drugs en alcohol, vergroot de kans op een verkeersongeval. Het is dan ook meer dan evident dat rijden onder invloed van illegale drugs verboden is, en het gebruik van alcohol in het verkeer gereglementeerd is.

Wat gebeurt er als men dan toch onder invloed van alcohol en/of drugs wordt tegengehouden door de politie op de weg, al dan niet in het kader van een verkeersongeval?

Politierechters krijgen in de rechtszaal veel drugs- en alcoholgerelateerde zaken op de rol. Naast de wetgevende aspecten zijn er ook de technische aspecten … gecompliceerde zaken waar magistraten, noch advocaten voor opgeleid zijn maar wel veel vragen rond hebben.

Deze unieke studienamiddag – die georganiseerd wordt ism het Tijdschrift van de Politierechters - brengt alle aspecten samen. Daarvoor doen we beroep op ervaren sprekers die vanuit hun invalshoek en expertise de thematiek bespreken en de mogelijke vragen oplossen.

Onmisbaar voor elke magistraat, advocaat, verzekeraar, jurist, leasingmaatschappij, … die professioneel met deze problematiek te maken krijgt.

2022

Kristine Dusesoi, Carina Van Cauter, ...
150
Beschikbaar
Klokkenluiders (VOD)

Webinar on demand

Hoe verder te kijken dan de zuiver juridische bril…

In 2019 al besliste de Europese regelgever dat er binnen de EU een minimumbescherming moest komen voor klokkenluiders/personen die inbreuken op bepaalde regelgeving melden. EU-lidstaten werden verondersteld de richtlijnen hierover om te zetten in nationaal recht tegen uiterlijk 17 december 2021.

De Belgische wetgever heeft deze deadline niet gehaald. Wel keurde de Ministerraad al in februari een voorontwerp van wet goed dat ter advies werd voorgelegd aan de Raad van State. De bedoeling zou zijn dit in de loop van deze zomer formeel te laten stemmen.

Met deze nieuwe publicatie hopen de auteurs deze nieuwe regelgeving bevattelijk te maken. Niet alleen door ze juridisch te analyseren voor de publieke en private sector, maar ook door te leren van de bestaande ervaringen in de publieke sector en andere wereldwijde ‘best practices’. Tegelijk willen ze de lezer praktische handvaten aanreiken om van de omzetting niet alleen een juridisch, maar ook organisatorisch succes te maken.

De publicatie wordt voorgesteld op dit boeiend webinar on demand, onmisbaar voor iedereen die niet alleen op de hoogte wil zijn van deze nieuwe regelgeving, maar tegelijk van de omzetting van de richtlijn ook een praktisch succes wil maken.

2022

Gudrun Vande Walle, Wim Vandekerckhove, ...
130
Beschikbaar
Politietuchtrecht (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 24/02/2022

Deontologie is actueler dan ooit, ook binnen de politiediensten. Tegen het disfunctioneren van een personeelslid en inbreuken op de deontologie moet snel en adequaat kunnen worden opgetreden. Dit doet de vraag rijzen naar de middelen waarover het bestuur beschikt: organisatiebeheersing, evaluatie, tucht, … De inzet van deze middelen loopt soms samen met een strafrechtelijk onderzoek, doch dat mag het nemen van andere maatregelen niet beletten. Integendeel, vaak zal het bestuur niet mogen wachten op een strafrechtelijk onderzoek.

Christel Nijs zal stilstaan bij de verschillende middelen die een bestuur kan inzetten om het functioneren van personeelsleden te omkaderen en disfunctioneren bij te sturen. Zij geeft aan hoe interne organisatiebeheersing, risicopreventie, de toepassing van de welzijnswet, deontologie, evaluatie, interne ordemaatregelen en maatregelen van interne orde, … kunnen en moeten worden ingezet voorafgaand aan of gelijktijdig met een tuchtprocedure. Ze legt de verhouding van deze middelen tot het tuchtrecht uit. Soms sluit de keuze voor een maatregel immers de inzet van tucht uit. In andere gevallen wordt echter van het bestuur verwacht dat het voorafgaand aan of gelijktijdig met een tuchtmaatregel andere middelen gebruikt om het gedrag en de attitude van een personeelslid bij te sturen.

Ann Coolsaet gaat dieper in op het tuchtrecht als één van de instrumenten om inbreuken op de deontologie te beteugelen. Zij overloopt de belangrijkste aandachtspunten bij het voeren van een tuchtprocedure.  De regelgeving is immers complex en zit vol valkuilen, de ongeschreven beginselen van behoorlijk bestuur mogen nooit uit het oog worden verloren en men kan geen tuchtrecht beoefenen zonder de rechtspraak te kennen. Daarom wordt ook stilgestaan bij actuele, belanghebbende rechtspraak van de Raad van State inzake politietuchtrecht.

Tijdens dit praktijkgericht webinar leren ervaringsdeskundigen u hoe de deontologie te handhaven en inbreuken te sanctioneren.

2022

Christel Nijs, Ann Coolsaet
125
Beschikbaar
WAM met focus op de verzekeringsplicht (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 21/06/2022

Met focus op de verzekeringsplicht

Artikel 2 WAM bepaalt een verzekeringsplicht voor motorrijtuigen, artikel 2bis WAM voorziet hierop een uitzondering met de bedoeling om nieuwe vormen van mobiliteit/lichte elektrische voertuigen aan te moedigen. Artikel 2bis WAM ingevoerd bij wet van 2 mei 2019, was het voorwerp van een arrest van het Grondwettelijk Hof van 28 januari 2021 en onderging een aanpassing bij wet van 2 februari 2021. Ondertussen hebben het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie richtlijn 2021/2118 aangenomen: tegen 23 december 2023 moeten de lidstaten de nodige stappen zetten om aan de richtlijn te voldoen en het nieuwe begrip voertuig/motorrijtuig te implementeren. In België zelf is er ook wat ontevredenheid over de huidige regelgeving van nieuwe vormen van mobiliteit, waarbij diverse wetsvoorstellen op tafel liggen die verbetering zouden moeten brengen (reglementering van gemotoriseerde voor voortbewegingstoestellen, 1 december 2021; verzekeringsplicht voor motorrijtuigen tot 25km/u, 15 april 2021).

  • Wat met de verzekering van nieuwe soorten voertuigen in de huidige stand van de wetgeving?
  • Wat is de rol van het Belgisch Gemeenschappelijk Waarborgfonds?
  • Kunnen gebruikers van nieuwe soorten voertuigen als een zwakke weggebruiker in de zin van art. 29bis WAM worden beschouwd?

De antwoorden krijgt u tijdens deze opleiding.
 

2022

Stéphane Vereecken
135
Beschikbaar
Witwassen en notariaat (VOD)

Webinar on demand

Analyse van verplichtingen en risico’s  

Notarissen spelen een belangrijke rol bij het beheer van vermogen. Daarbij moeten zij ook rekening houden met witwassen, m.a.w. vermogensrechtelijk transacties met betrekking tot illegale vermogensvoordelen. Illegale vermogensvoordelen is een bijzonder breed begrip geworden. Vermogensvoordelen zijn immers niet alleen illegaal als ze voortkomen uit ‘klassieke’ misdrijven (zoals drughandel of cybercriminaliteit), maar ook wanneer zij voortkomen uit fiscale, sociale en economische of financiële misdrijven. De notaris loopt hierdoor vaker dan ooit het risico om– tegen wil en dank – te worden ingeschakeld in een witwastransactie.

Witwassen is om die reden voor het notariaat een prominent aanwezig risico. Niet alleen omdat notarissen hoogoplopende boetes riskeren wegens het niet naleven van op hen rustende verplichtingen in het preventieve luik. Ook omdat zij als strafrechtelijke deelnemer al eens in het vizier van een strafonderzoek dreigen te komen. Het risico ligt immers niet zelden in de hindsight bias, waarbij later verworven inzichten als evident worden aanzien en de concrete context helemaal uit het oog wordt verloren.

De strafrechtelijke risico’s inzake witwassen zijn zonder meer te managen. Een scrupuleuze naleving van de preventieve witwasverplichtingen is hierbij noodzakelijk. Dankzij een doorgedreven kennis kunnen eventuele valkuilen tijdig worden ontwaard. Het principe ‘herhaling is de moeder van alle wijsheid’ eendachtig, is het dus geen overbodige luxe om nog eens stil te staan bij het preventieve en repressieve luik van witwassen, en dit vanuit het perspectief van het notariaat. Risico’s beheersen impliceert nu eenmaal een voldoende inzicht in de materie. Opleiding en training is ook in het kader van de preventie tegen witwassen een belangrijk sluitstuk.

De docent zal tijdens deze vorming stilstaan bij de verplichtingen van notarissen inzake witwassen, alsook de strafrechtelijke risico’s in geval van vervolging blootleggen.

2022

Jacques Vandeuren
195
Beschikbaar
Jeugdbeschermingsrecht in evolutie (VOD)

Webinar on demand

Zopas rolde de nieuwe editie van het Handboek Jeugdbeschermingsrecht van de pers. Zoals bij de vorige edities is de ambitie een volledig overzicht te geven van het jeugdbeschermingsrecht, met kritische aandacht voor de toepassing en toepassingsproblemen ervan in de praktijk en met oog voor de impact van evoluties in de maatschappelijke en juridische omgeving waarbinnen de jeugdbescherming zich bevindt. En dat op een bevattelijke manier, zodat het bruikbaar is voor ieder die met de materie bezig is: rechtspractici, actoren uit het werkveld, academici, studenten ... De nieuwe editie was meer dan nodig, gezien de permanente ontwikkelingen in het jeugdbeschermingsrecht, ditmaal in het bijzonder de creatie van een Vlaams (en Brussels) jeugddelinquentierecht.

Tegelijk is het handboek het resultaat van continue activiteiten op het gebied van onderzoek, onderwijs en dienstverlening, vanuit de werking van de Onderzoekslijn Jeugdrecht en Jeugdcriminologie (Instituut voor Sociaal Recht & Leuvens Instituut voor Criminologie, KU Leuven). Ter gelegenheid van het verschijnen van deze nieuwe editie houden we daarom graag een studienamiddag waarin we ingaan op actuele thema’s én het verband maken met ons lopend juridisch onderzoek.

Onmisbaar voor ieder die een grondige update wil inzake jeugdbeschermingsrecht.
 

2021

Johan Put, Jantien Leenknecht, ...
150
Beschikbaar
Wijziging camerawet- en regelgeving (VOD)

Webinar on demand

U wordt gefilmd

Bodycams, drones en hoogtechnologische navigatiesystemen. De digitale golf is niet meer te stoppen en evolueert erg snel. Ook voor politiediensten en bewakingsfirma's is het van belang om up-to-date te blijven over welke tools er op de markt zijn, en de voordelen en beperkingen ervan te kennen. Ook de wet- en regelgeving hieromtrent moet steeds opnieuw in ijltempo worden aangepast.

Hoog tijd om een webinar te organiseren om u van de beste vakinformatie te voorzien.

Verschillende experts informeren u over de volgende thema's:

  • regelgeving omtrent de camerawet;
  • politioneel gebruik van bodycams;
  • regelgeving omtrent het gebruik van camera's conform de wet op de private veiligheid;
  • algemene toelichting en regelgeving inzake drones;
  • politioneel gebruik van drones;

2020

Edwin De Baene, Ronny Saelens, ...
176,25
Beschikbaar

Blijf op de hoogte van relevante informatie, recente publicaties en opleidingen.
Schrijf u in op onze nieuwsbrief.